۱۶ دی ۱۳۹۲، ۱۴:۱۴

مهر گزارش می دهد/

مطلوبیت جشنواره سفال لالجین در سرما یخ زد/ جاي خالي اتاق فكر در جشنواره

مطلوبیت جشنواره سفال لالجین در سرما یخ زد/ جاي خالي اتاق فكر در جشنواره

بهار- خبرگزاري مهر: برگزاری جشنواره های مختلف صنایع دستی سبب پویایی و معرفی بیش از پیش این صنایع در جامعه می شود اما نباید از نظر دور داشت که در این راستا کمیت برگزاری جشنواره ها نباید فدای کیفیت شود چرا که در این صورت اصل موضوع نیز رفته رفته به حاشیه رانده خواهد شد.

به گزارش خبرنگار مهر، هنرهاي سنتي، مجموعه هنرهاي اصيل، بومي و مردمي هر كشور است كه ريشه هاي عميق و استوار در اعتقادات وباور داشتها، آداب، عادات، رسوم، سنن و در مجموع فرهنگ معنوي جامعه دارد. هنرهاي سنتي ايران گروهي ازهنرهاي پر پيشينه كشورمان نظير صنايع دستي، خط و خوشنويسي، معماري سنتي، موسيقي سنتي، نمايش هاي سنتي را شامل مي شود كه هر يك براي خود جايگاه خاص و ويژه اي داشته ودارد که در طول تاريخ با تحولات و فراز و فرودهاي متعددي مواجه بوده است.

ولی در حال حاضر تبلور عيني فرهنگ و هنر اصيل و پر مايه ايران است بدون شك صنايع دستي، شاخص ترين هنر سنتي ايران است ولي هر يك از ديگر هنرهاي سنتي به سهم خود داراي ارزش و اعتبار خاص و ويژه اي بوده است كه اطلاع و آگاهي از دقايق و ظرايف آن براي همگان و به ويژه پويندگان راه هنر و فرهنگ كشورمان ضروري است.

صنايع دستي يكي از مظاهر فرهنگي و هنري محسوب مي شود و نظر به اينكه هر فرآورده دستي بازگو كننده خصوصيات تاريخي، اجتماعي و فرهنگي منطقه محل توليد است مي تواند هم عامل مهمي در شناساندن فرهنگ و تمدن به حساب آيد، هم آن كه موجبي براي جلب و جذب گردشگران قلمداد شود.

امروزه ديگر تنها آثار تاريخي وسيله جذب توريست نبوده بلكه همراه آن فرآورده هاي دستي با طرح ها و اصالت هاي ويژه خود نیز مطرح است و مي تواند مكمل ديدني هاي تاريخي هر شهر و منطقه ای باشد، تا آنجا كه در برخي از شهرها كه مهد صنايع دستي هستند در كنار مراكز توليد عمده محصولات دستي، امكانات گردشگري فراهم شده تا گردشگران ضمن اقامت دراينگونه مراكز از نزديك با چگونگي توليد مصنوعات دست ساخته آشنا شوند.

پس صنايع دستي و صنعت گردشگري بر يكديگر اثر متقابل داشته و مي توانند موجبات رشد و توسعه يكديگر را فراهم سازند.

اما اهمیت تنها به خود صنایع دستی بدون در نظر گرفتن شرایط لازم برای عرضه آثار مولود از این صنعت برای ارتقاء و توسعه صنعت گردشگری یک منطقه، کافی نخواهد بود. آثار هنرمندان این حوزه نیاز به بازاریابی دارد تا که روابط تولید، توزیع و نرخ گذاری کالا یا ارائه خدمات را در محیطی پویا، آسان تر و سریع تر پیش ببرد.

مردم شهرستان بهار نیز همچون دیگر هموطنان خود سر رشته بسیاری از هنرهای دستی را در دست دارند، هنرهائی چون فرش دستباف و سفال که از دیر باز به داشتن این هنرها شهرت دارد. سفال شهر لالجین در دنیا یکی از بی نظیرترین آثار صنایع دستی ایران به شمار می رود.

امروزه هنر سفالگری در شهر لالجین به یکی از صنایع تجاری تبدیل شده است که به اقصی نقاط جهان نیز صادر می شود تا جائیکه همدان و شهر لالجین را در کشورهای مختلف دنیا به این هنر می شناسند. این هنر در حال حاضر غریب به اتفاق اهالی لالجین را به خود مشغول ساخته و در اصل مردم این منطقه از این طریق امرار معاش می کنند.

مسلما هنرمندان شهر لالجین بخاطر تولیدات بی نظیر خود که سبب توسعه اقتصادی و گردشگری استان همدان شده اند باید مورد توجه ویژه مسئولین این منطقه قرار بگیرند و از حمایت های بهتری نیز برخوردار گردند چراکه توسعه بیش از پیش این صنعت با فراهم نمودن زیرساخت های ارتقاء این صنعت، توسعه و ارتقاء استان را در عرصه های اقتصادی و گردشگری به دنبال خواهد داشت.

در توجه به هنر سفال و خلق کنندگان این آثار همین بس که در شهری که به خلق سفال و سفالینه در جهان شهرت دارد هنوز برگزاری یک جشنواره سالانه مختص به این هنر باب نیست.   

بيداري اسلامي يكي از رويكردهاي اصلي جشنواره سفال لالجين

دبير انجمن سفال و سراميك لالجين كه يكي ازبرگزاركنندگان جشنواره سفال لالجين است و 20 سالي است كه در حوزه سفال و سراميك در لالجين مشغول فعاليت است و آثارش را در نمايشگاه هاي استاني و كشوري شركت داده است، در گفت و گو با مهراظهار داشت: جشنواره سفال لالجين با همكاري ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان همدان، معاونت فرهنگي اجتماعي سپاه استان همدان و همچنين انجمن هنري سفال وسراميك لالجين برگزار شده است.

محمد بهمني با اشاره به اينكه اين نمايشگاه با رويكرد فرهنگي منطقه اي هر استان تدارك ديده شده است، عنوان داشت: سفال بخشي از رويكرد فرهنگي، اقتصادي منطقه لالجين و شهرستان بهاراست كه در راستاي اقدامات فرهنگي معاونت فرهنگي اجتماعي سپاه انصارالحسين (ع) اقدام به برگزاري جشنواره سفال لالجين كرده اند.

بهمني به آيتم هاي برگزاري اين جشنواره اشاره كرد و افزود: ارزش هاي ملي مذهبي، دفاع مقدس، بيداري اسلامي، شعار سال 92 از آيتم هاي اين جشنواره است.

وي با بيان اينكه 25 هنرمند آثار خود را به اين جشنواره ارسال كرده اند، اظهار داشت: مجموع آثار رسيده به دبيرخانه جشنواره در بخش اصلي 95 اثر و در بخش جنبي 35 اثر بوده كه پس از داوري اين آثار 9 اثر به عنوان آثار برتر و يك اثر نيز از آثار جنبي نمايشگاه انتخاب گرديده است.

بهمني افزود: در بخش جنبي اين نمايشگاه نيز غرفه هايي براي اجراي زنده هنر سفال، آثار انجمن هنري سفال و سراميك لالجين، معرق و منبت چوب و نقاشي بر روي آبگينه اختصاص داده شده اند و همچنين مجموعه آثاري از آثار نقاشي مرتبط با موضوعات جشنواره  در معرض ديد عموم قرار گرفته است.

جشنواره در حد مطلوب نيست

جهانبخش امير بيگي كه يكي از هنرمندان شركت كننده در جشنواره سفال لالجين است كه در سال 1371 در لالجين و در خانواده اي هنرمند و سفالگر به دنيا آمده است كه به گفته خود كار طراحي، نقاشي، مجسمه سازي و سفالگري را در همدان تحت نظر استاد دولتي و همچنين كار نقش برجسته و حجمي را در سنندج تحت نظر استاد ضياء الديني به صورت حرفه اي دنبال كرده است، در گفت و گو با مهرعنوان داشت: بعد از اينكه سطح كارم در زمينه مجسمه سازي و كارهاي تجسمي به سطح حرفه اي رساندم، آموزشگاهي را در همدان راه اندازي كردم كه در اين زمينه به علاقمندان خدمات آموزشي ارائه مي دهم.

امير بيگي با اشاره به اينكه در مكان هاي خصوصص و دولتي كارهاي نقش برجسته انجام مي دهد، به يك نمونه از كارهايش اشاره كرد و اظهار داشت: به سفارش سازمان بهزيستي كل استان همدان تابلو نقش برجسته محمد رسول الله را درست كردم كه در ميدان جهاد همدان كار شده است.

وي كه در رشته شيمي كاربردي در حال تحصيل است، اظهار داشت: اميدوارم با اتمام تحصيلاتم در اين رشته، بتوانم براي تحصيل در مقاطع بالاتر وارد رشته مجسمه سازي شوم و بتوانم با كار زير نظر اساتيد برجسته اين رشته به يك سطح حرفه اي برسم تا حرفي براي گفتن در جشنواره هاي بين المللي داشته باشم.

امير بيگي افزود: قرار است در سال 93 نمايشگاهي را به صورت انفرادي با موضوع سفال در همدان و همچنين نمايشگاه انفرادي در سال 94 در تهران داير كنم.

وي با بيان اينكه يكي از اعضاي انجمن سفال لالجين است، اظهار داشت: با صحبت هاي صورت گرفته  با شهرداري لالجين، قرار است طرحي را با متريال سيمان يا فايبرگلاس كه نمادهايي از مردم و سفالگري لالجين را در خود دارد به شهرداري ارائه دهم تا در ميدان اصلي لالجين قرار دهند.

امير بيگي با اشاره به نحوه برگزاري نمايشگاه جشنواره سفال لالجين، افزود: در مجموع برگزاري جشنواره و نمايشگاه، همچنين چيدمان غرفه ها در حد خوبي بوده است، اما امكانات گرمايشي سالن نمايشگاه چندان مطلوب نيست و همين امر شرايط را براي حضور مردم سخت كرده است.

وي همچنين گفت: يكي ديگر از نواقص اجراي اين نمايشگاه را مي توان بي دقتي برپاكنندگان در جابه جايي آثار دانست، چراكه اين بي دقتي موجب شكستن برخي آثار از جمله اثر ارسالي من به اين جشنواره شده كه از زيبايي كار مي كاهد.

امير بيگي كه با يك اثر در اين جشنواره حضور پيدا كرده است در توضيح نمادهاي به كار رفته در اثرش اينگونه به خبرنگار ما توضيح مي دهد: اين اثر نشان دهنده گلي است كه به سمت بالا رشده كرده و در انتها به گل نشسته است كه گل هاي باز شده آن نماد مردم ايران و پيروزي آنها در مراحل مختلف انقلاب است، و در پايين اثر نيز گلهايي كه بر روي ميخ ها افتاده اند نماد رشادت و شهادت مردم است.

جاي خالي اتاق فكر در جشنواره سفال لالجين

مجيد آريان‍ژاد نيز يكي از اساتيد شركت كننده در اين جشنواره است در گفت و گو با مهر گفت: در رشته نقاشي روي سفال، آبگينه و تراش فعاليت دارد و در رشته هنري خود رتبه هاي كشور وبين الملي دارد.

وي كه كارآفرين برتر شاهد و ايثارگر است، افزود: در بيش از 15 نمايشگاه داخلي و بين المللي شركت داشته، اربعين امسال نيز يكي از آثارش را كه گلداني منقش به زيارت عاشورا بوده به رهبر معظم انقلاب هديه كرده است.

اين استاد هنري كه اصالتي همداني دارد در تهران ساكن است و مدير صنايع دستي شاهد و ايثارگر كشور است، اظهار داشت: استاد كاري خود را در سال 59 از دانشگاه هنرهاي زيبا در تهران دريافت كرده است، كارهايش در كتاب يونسكو مهر اصالت خورده و به ثبت جهاني رسيده و به خاطر كارهاي هنري ارزشمندش دكتراي افتخاري هنرهاي زيبا را دريافت كرده است.

وي كه از رزمندگان دفاع مقدس و جانباز 35 درصدي است، هدفش از شركت در اين جشنواره را حفظ ارزشهاي دفاع مقدس و نظام جمهوري اسلامي و ايثار و شهادت برشمرد و گفت: بر خود لازم ديدم كه با شركت در اين جشنواره، حضورم را در جامعه نشان دهم و به همه ثابت كنم كه مي توانيم در زمينه كارآفريني، اشتغال زايي و خدمت به نظام جمهوري اسلامي ايران فعاليت كنيم.

آريانژاد با اشاره به تأسيس انجمن سفال و سراميك لالجين، احساس خرسندي كرد و افزود: خوشحال شدم وقتي كه ديدم اين انجمن راه اندازي شده و توانسته چندي از هنرمندان سفالگر لالجين را دور هم جمع كند تا آثار هنري و ارزشمند خود را به نمايش بگذارند كه من نيز از يكي از دوستان جانباز خود دعوت كردم كه آثار خود را در اين نمايشگاه در معرض ديد علاقمندان قرار دهد.

وي عنوان داشت: با توجه به اينكه اين اولين جشنواره سفال است بايد با تشكيل اتاق فكر و استفاده از فكر و انديشه هنرمندان پيشكسوت فعال در اين عرصه، كيفيت جشنواره و نمايشگاه را بهبود مي بخشيدند.

آريانژاد با بيان اينكه بايد آثار برگزيده را زودتر معرفي مي كردند، اظهار داشت: براي معرفي بهتر آثار برگزيده بايد غرفه اي به آثار برگزيده اختصاص داده مي شد كه بازديد كنندها با سردرگمي مواجه نمي شدند.

وي عنوان داشت: امكانات نمايشگاه براي افراد شركت كننده در جشنواره و بازديدكنندگان چندان مناسب نيست مخصوصا امكانات گرمايشي كه اميدواريم در برگزاري جشنواره هاي آينده با همفكري پيشكسوتان هنري نواقص اين جشنواره برطرف شود.

جشنواره سفال در شأن هنرمندان اين حوزه نيست

محمد كشوري يكي ديگر از هنرمندان شركت كننده در جشنواره سفال لالجين است كه  حدود 10 سال است در حوزه كاريكاتور و نقاشي فعاليت دارد و تنها چهار پنج ماهي است كه به كار حجمي و مجسمه سازي روي آورده و علت حضورش را برگزاري جشنواره سفال برمي شمرد، نيز در گفت و گو با مهر گفت: با 24 اثر در اين جشنواره حضور يافته ام و آثاري را در اين جشنواره شركت داده ام كه تنها در طول يك ماه و نيم ساخته ام و تجربه چنداني در اين زمينه ندارم.

كشوري با اشاره به موضوعات ارائه شده در جشنواره سفال نقش اين جشنواره را در مقابله با تهاجم فرهنگي دشمن بسيار مؤثر ارزيابي كرد و عنوان داشت: يكي از اهداف مهم اين جشنواره به انبوه رساندن آثاربرتر جشنواره است كه ميتوان به طور موثري به مقابله با مجسمه هاي وارداتي در سطح كلان بپردازد.

كشوري افزود: هنرمندان بومي مي توانند با ساخت مجمسه هايي از اسطوره هاي ملي مذهبي ايران، به مقابله با اسطوره هاي مخرب غربي چون بتمن و مرد عنكبوتي و غيره بپردازند و با اين كار خود علاوه بر الگو سازي براي نوجوانان و جوانان با تهاجم فرهنگي مبارزه كنند.

وي با بيان اينكه اين جشنواره آنطور كه شايسته بوده برگزار نشده است، گفت: برخي از آثار هنرمندان به دليل بي دقتي در حمل و نقل و جابه جايي شكسته شده كه اين مهم سبب اختلال در انتقال پيام خالق اثر به ببينده شده است.

كشوري اطلاع رساني را بسيار ضعيف ارزيابي كرد و اظهار داشت: به خاطر اطلاع رساني ضعيف برگزار كنندگان اين جشنواره، اينكه اين جشنواره استاني است يا ملي، در هاله اي از ابهام است.

وي گفت: امكانات در اختيار گذاشته براي بازديد كنندگان و افراد شركت كننده در جشنواره بسيار ضعيف است و سالن به لحاظ گرمايشي از تجهيزات مناسبي برخوردار نيست.

سالن ورزشي مناسب برگزاري جشنواره هنرهاي دستي نيست

بعد از گذشت سالها بالاخره مسئولین به فکر برپائی جشنواره ای برآمدند که باید از ابتداء به پاس زحمات سفالگران این دیار به عنوان یکی از رسوم سالانه مردم آن برگزار می شد. در جشنواره ای که به عنوان اولین جشنواره سفال به قول خودشان ملی ولی از نظر شرکت کنندگان ملی یا استانی بودن آن در حاله ای از ابهام قرار دارد، با دعوت از تمامی هنرمندان حوزه سفالگری کشور برگزار در سالن ورزشی سرد و بدون سیستم گرمایشی مناسب برگزار شد.

بازدیدکنندگان و هنرمندان شرکت کننده در این برنامه با دستانی یخ زده به تماشای آثاری بسیار زیبا از هنرمندان سفالگر لالجینی و بعضا شهرهای دیگر کشور می پردازند.

این سالن ورزشی از امکانات و تجهیزات مورد لزوم یک نمایشگاه آثار سفالگری از قبیل مکان نشست برای تبادل نظر بین هنرمند و شرکت کننده، مکان استراحت برای هنرمند و لوازم پذیرائی از بازدیدکنندگان برخوردار نیست.

بنظر مي رسد جشنواره اي با اين درجه از اهميت با توجه به اينكه بار اول است كه برگزار مي شود، نياز به مكاني مناسبتر از يك سالن ورزشي دارد. 

کد خبر 2208960

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha