۲۰ دی ۱۳۹۲، ۱۱:۱۸

مهر بررسی می کند/

جانهایی که شبانه قبض می شوند/ افزایش شمار قربانیان قاتل خاموش در مازندران

جانهایی که شبانه قبض می شوند/ افزایش شمار قربانیان قاتل خاموش در مازندران

ساری - خبرگزاری مهر: شمار قربانیان قاتل خاموش همزمان با فصل سرد سال در مازندران رو به افزایش است و چه جانهایی که بر اثر رعایت نکردن موارد ایمنی، شبانه قبض می شوند.

به گزارش خبرنگار مهر، در 9 ماه اول سالجاری 9 نفر بر اثر مسمومیت با گاز CO در مازندران جانشان را از دست دادند که این شمار نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد چشمگیری داشته است.

افزایش شمار مرگ و میر بر اثر مسمومیت با گاز منواکسید کربن، شدت سوزش سرمای زمستان و به تبع آن افزایش مصرف گاز، لزوم توجه به موارد ایمنی برای جلوگیری از گرفتار شدن در دامن قاتل خاموش را ضروری می سازد.

گاز منو اكسید كربن گازی بی‌رنگ و بی‌بو بوده كه بر اثر احتراق ناقص تولید می‌شود به طوری كه بخاری، آبگرمكن، شومینه و اجاق گازها به علت سیستم تهویه نامناسب (دودكش) عامل مسمومیت با گاز CO می‌شود.

لزوم توجه به مسائل ایمنی

به تاکید کارشناسان، مرکز مدیریت و فوریتهای پزشکی مازندران، توجه به نکات ایمنی و آموزشی، استفاده از لوازم گرما زا و بخاری گازی برای پیشگیری از گاز گرفتگی و مسمومیت با منواکسید کربن باید مورد تاکید قرار گیرد.

محمد بزرگی رئیس مرکز فوریتهای پزشکی مازندران در این زمینه به خبرنگار مهر می گوید: باسرد شدن هوا اولین اقدام در تمامی خانواده ها آماده کردن بخاری برای تامین گرماست، اما قبل از اینکه بخاریهای گازی خود را روشن کنید برای این که بتوانید در خانه گرم خود، آسایش و راحتی خیال هم داشته باشید به نکات اساسی باید توجه کرد.

وی، كنترل انسداد منافذ مسیر دودكش قبل از راه اندازی بخاری را بهترین راه پیشگیری از بروز حوادث مسمومیت دانست و گفت: دقت و توجه به داغ بودن دودكش بهترین آزمایش سلامت دودكش است و  همیشه اجازه بدهید هوای کافی برای سوختن به بخاری گاز سوز برسد.

وی تصریح کرد: از تبدیل بخاری و سایر وسایلی که با سوختهای دیگر مورد استفاده قرار می گیرند به نوع گاز سوز جدا خودداری شود و بخاری، آبگرمکن و شومینه باید به یک دودکش مجزا و مجهز به کلاهک در پشت بام متصل باشند، وجود کلاهک برای جلوگیری از عدم بروز خاموشی بخاری و به دنبال آن انتشار گاز اهمیت بالایی دارد.

بزرگی افزود: قرار گرفتن پرده، لباس، رختخواب، ظرف پلاستیکی و سایر اشیاء قابل اشتعال در مجاورت بخاری می تواند سبب وقوع آتش سوزی در منزل شود و در  صورتی که احساس کردید سوخت بخاری ناقص بوده و یا با شعله آبی نمی سوزد به آن بی تفاوت نمانید، ممکن است این نقص از نرسیدن هوای کافی به بخاری باشد ودقت نمایید بخاری بایستی همواره با شعله آبی بسوزد.

وی گفت: استفاده از وسایل گرمایشی استاندارد در پیشگیری از این مسمومیت از اهمیت بالایی برخوردار است و بخاری‌های بدون دودكش به هیچ عنوان از تولید گاز CO جلوگیری نمی‌كند.

این مسئول بیان داشت: از نصب آبگرمكن در حمام، روشن كردن شعله‌های اجاق گاز در آشپزخانه برای گرم نگه داشتن محیط داخل خانه، جدا خودداری كنید و هیچگاه کباب ‌پز یا منقل را درون خانه، گاراژ یا محوطه بسته استفاده نکنید.

علائم مسمومیت با گاز

وی درباره علائم مسمومیت با گاز منواکسید کربن گفت: علائم مسمومیت با منواکسید کربن می‌تواند طیف وسیعی از علائم را شامل شود که در بیماری‌های مختلفی دیده می‌شود، متاسفانه بسیاری از این علائم شبیه به علائم سرماخوردگی است و اکثر افراد فکر می‌کنند به دلیل سردی هوا دچار سرماخوردگی شده‌اند؛ سعی در خوابیدن می‌کنند، ابتلای تمام افراد خانواده به علایمی شبیه به آنفلوآنزا، بروز مسمومیت در افراد را نشان می‌دهد.

بزرگی، سردرد، ضعف جسمانی، سرگیجه و بی‌قراری، تهوع و استفراغ، خمیازه كشیدن بیش از حد، كاهش دید را از علایم عمومی مسمومیت‌ها بیان کرد و گفت: حالت خواب آلودگی شدید، كسلی، خستگی و كاهش قدرت عضلانی از جمله علایم اولیه مسمومیت در افراد به شمار می‌روند، چنانچه افراد در این مرحله متوجه چنین علایمی شدند، با خارج شدن از فضای آلوده می‌توانند از پیشرفت مسمومیت پیشگیری كنند.

رئیس مرکز فوریتهای پزشکی مازندران، علائم مراحل پایانی و نزدیک به مرگ را كبودی دست، دور لب‌ها و نوك انگشتان از علایم پایانی مسمومیت با گاز CO به شمار می‌روند كه در نهایت فرد دچار تنگی نفس شده و فوت می‌كند.

وی درباره گروه‌های در معرض خطر گفت: تمامی افراد در معرض خطر قرار دارند ولی كودكان، زنان باردار و سالمندان جزو گروه آسیب‌پذیر و در معرض خطر بیشتری با منواكسید كربن هستند و علایم مسمومیت در آنها سریع و با شدت بیشتری ایجاد می‌شود، همچنین غلظت گاز منواكسید كربن در فضای اتاق در ایجاد مسمومیت بسیار موثر است.

بزرگی درباره چگونگی برخورد با افراد مسموم شده با گاز منواکسید کربن بیان کرد: اولين و مهم‌ترين اقدام براي نجات فردي که دچار مسموميت با مونوكسيد كربن و ساير انواع گازگرفتگي شده، رساندن اکسيژن (هواي تازه) به فرد مسموم  است، به همين دليل به محض مشاهده فردي که دچار گازگرفتگي شده بايد پنجره‌ها را باز کنيم تا هواي تازه سريعا وارد اتاق شود و در صورت امکان، فرد گازگرفته را به پنجره نزديک کرده و یا درصورت امکان فرد مسموم را  از محیط آلوده به هوای آزاد منتقل کنید.

وی افزود: یقه پیراهن و كمربند و لباس‌های تنگ افراد مسموم را باز کنید، منبع نشت گاز را شناسايي و قطع کنيد و اگر کپسول اکسيژن در منزل داريد، ماسک آن را روي بيني و دهان بيمار بگيريم و شير آن را به آرامي ‌باز کنيم تا اکسيژن مورد نياز به بيمار برسد، دستمال مرطوبي را به آرامي ‌در اتاق بچرخانيد تا گاز با سرعت بيشتري از اتاق خارج شود و تا رسيدن اورژانس هيچ خوراکي يا نوشيدني‌اي به فرد گاز گرفته ندهيد؛ چون به دليل حالت تهوع احتمال خفگي بيشتر مي‌شود.

مدیرکل پزشکی قانونی مازندران نیز با تاکید بر رعایت اصول ایمنی در نصب وسایل گازسوز توسط هم میهنان اظهار داشت: با سرد شدن هوا، شهروندان اقدام به نصب وسایل گرم کننده می کنند که بیشتر مصرف آنها گاز شهری است و عدم رعایت اصول ایمنی باعث مسمومیت با گاز منوکسیدکربن می شود، لذا هم میهنان در استفاده از این وسایل نهایت دقت را داشته باشند.

علی عباسی اظهار داشت: مرگ ناشي از مسموميت با گاز مونوكسيد كربن عمدتا در نيمه دوم سال به دليل استفاده از وسايل گرمايشي افزايش مي يابد، بنابراين مي توان با رعايت نكات ايمني و اطمينان از سلامت اين وسايل، زمينه كاهش هر چه بيشتر مرگ ناشي از مسموميت با اين گاز را فراهم كرد.

مدير کل پزشکی قانونی مازندران با بیان اینکه در 9 ماهه اول امسال 9 نفر از هموطنان بر اثر مسمومیت ناشی از گاز منواکسید کربن ‪CO‬ جان خود را از دست دادند که این رقم نسبت به سال گذشته 125 درصد رشد داشت.

عباسی با اشاره به اینکه شش نفر از قربانیان مرد بوده اند، خاطرنشان کرد: براساس آمار بیشترین مرگ ناشی از گاز گرفتگي مربوط به شهرستان هاي نكا 3 مورد و تنكابن 2 مورد و كمترين شهرها محمودآباد ،قائمشهر ، بهشهر و گلوگاه هر كدام با يك مورد به ثبت رسيد.

عباسي در خصوص اماکن شايع تجمع گاز مونوکسيد کربن گفت: حمام، کابين وسايط نقليه سنگين و مكان هاي سرپوشيده و فاقد تهويه مناسب شايع ترين اماکن گازگرفتگي هستند.

افزایش مصرف گاز طبیعی در مازندران

به گزارش مهر، همزمان با فصل سرد سال مصرف گاز طبیعی در استان مازندران افزایش چشمگیری یافته است و مدیرعامل گاز مازندران،با تاکید بر صرفه جویی و همکاری مشترکان برای کاهش مصرف گاز ادامه داد: میزان مصرف استان در آذرماه سال 90 حدود 590 میلیون مترمکعب بوده که این میزان در آذرماه سال قبل به 518 میلیون متر مکعب کاهش یافت ولی مصرف گاز در آذرماه امسال به 616 میلیون متر مکعب گاز رسیده است.

محسن عرب مقصودل عنوان کرد: همچنین مصرف گاز در دیماه سال 90 حدود 334 میلیون مترمکعب، در دیماه 91 حدود 361 میلیون مترمکعب و تا 18 دیماه امسال به 382 میلیون مترمکعب رسیده است.

عرب مقصودی، سرمای فراگیر و شدت سرمای سالجاری، افزایش تعداد مشترکان بخش صنایع، کارخانجات و مشترکان خانگی را دلیل افزایش مصرف گاز بیان کرد.

مدیرعامل شرکت گاز مازندران همچنین با اشاره به اینکه، اقلام مصرف انرژی نظیر آبگرمکن و بخاری نیز دارای راندمان پایینی هستند، بیان داشت: یکی از دلایل افزایش مصرف گاز نیز این اقلام است.

وی افزود: همچنین ساختمانهای ما مجهز به عایق حرارتی نیستند و مبحث 19 رعایت نمی شود و درحالیکه باید عایق کاری باشند زیرا 20 درصد انرژی از پنجره ها و جاهای دیگر هدر می رود.

کد خبر 2211313

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha