۲۹ دی ۱۳۹۲، ۱۰:۰۳

مهر گزارش می‌دهد؛

چاپ آثار نویسندگان دشتی در گرو حمایت مسئولان/ هزینه بالای چاپ و دستان خالی نویسندگان

چاپ آثار نویسندگان دشتی در گرو حمایت مسئولان/ هزینه بالای چاپ و دستان خالی نویسندگان

بوشهر - خبرگزاری مهر: نویسندگان و مولفین کتاب در شهرستان دشتی دارای مشکلات بسیار زیادی برای انتشار آثار خود هستند که خواستار حمایت مسئولین استانی وشهرستانی در چاپ کتاب‌های خود هستند و امیدوارند با همکاری بیشتر مسئولان بتوانند آثار بیشتری را به علاقمندان ارائه کنند.

به گزارش خبرنگار مهر، تاریخ پرفراز و نشیب دشتی مملو از نام های بزرگی در حوزه تالیف است که نشان دهنده قدر و منزلت صاحبان دانش و مولفان و نویسندگان در این منطقه داشته و دارد.

این شهرستان دارای نویسندگان بزرگ و بنامی بوده و هست که مهمترین مشکل آنها در حال حاضر عدم حمایت از نهاد و یا ارگانی برای چاپ کتاب بوده که بزرگترین دغدغه خود عنوان می کنند و از مسئولین درخواست دارند در این راه حمایتشان کنند.

سابقه طولانی نویسندگان شهرستان دشتی در نگارش و نشر کتاب

محقق و نویسنده خورموجی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: از سال انتشار "آثار جعفری" نوشته میرزا جعفرخان حقایق نگار خورموجی در 1276 ه.ق که به صورت سنگی و به خط میرزاآقا کمره‌ای در تاریخ و جغرافیای فارس به چاپ رسیده است تا کنون حدود460 عنوان کتاب از نویسندگان شهرستان دشتی به چاپ رسیده است و حداقل همین تعداد اثر نیز به رشته تحریر درآمده است که بنا به دلایلی تاکنون به زیور طبع آراسته نشده است .

هادی اخلاقی افزود: اگرچه پیشینه تالیف و نشر در این منطقه تا پیش از قاجاریه چندان روشن نیست اما حضور بزرگان و نام آورانی در عرصه های مختلف فرهنگ و هنر و تاریخ این سرزمین و آثار به جای مانده از ایشان نشان دهنده ارج و قرب و گسترش روزافزون علم و دانش و فرهنگ و هنر حداقل از زمان رونق و آبادانی سیراف و نجیرم در این دیار دارد.

نویسنده خورموجی افزود: هم چنان که بزرگانی مانند یاقوت حموی جغرافی دان معروف اسلامی قرن هفتم و صاحب آثار سترگ "معجم الادباء" و "معجم البلدان" می گوید: "از نجیرم عالمان و دانشمندان زیادی برخواسته اند" ، در قرون سوم و چهارم تعدادی زیادی از علما و شعرا و مولفان از اهالی نجیرم که در حدود زیارت ساحلی امروز قرار داشته است به تالیف آثاری در حوزه علم صرف و نحو و شعر و لغت و کتابت و روایت پرداختند.

وی اضافه کرد: ابواسحاق ابراهیم بن عبدالله محمد نجیرمی صاحب آثاری چون "الایمان العرب فی الجاهلیه" و "امالی" و یا ابویعقوب یوسف بن یعقوب نجیرمی السعتری ، یوسف بن یعقوب بن خرزاد النجیرمی ، می توان از آنها به عنوان نخستین نویسندگان شهرستان نام برد.

وی ادامه داد: متاسفانه از زمان زوال نجیرم تا عهد قاجار اطلاع چندانی از وضعیت نشر در این منطقه در دست نیست اما با روی کار آمدن حاکمان وارسته و فاضل و عالم و شاعری مانند میرزاجعفرخان خورموجی و محمدخان دشتی بر مسند حکومت دشتی و علاقمندی آنها به کتاب و تالیف، آثار بسیاری منتشر می شود که تا به امروز نیز ادامه دارد.

اخلاقی تصریح کرد: آثار نویسندگان شهرستان بسیار متنوع و گوناگون است و از ترجمه و تاریخ گرفته تا علوم و کمک درسی و ادبیات و هنر و علوم دینی و قرآنی را دربرمی گیرد.

این محقق بیان داشت: در میان نویسندگان شهرستان شیخ عباس حاجیانی دشتی با 32 کتاب و بعد از آن علی دشتی بیشترین آثار را به چاپ رسانده است.

وی گفت: علی دشتی سیاسی ترین نویسنده شهرستان محسوب می شود که سابقه عضویت در مجلس شورای ملی و مجلس سنا و سفارت ایران را در برخی کشورها به عهده داشته است که بیش ترین تنوع موضوعی را نیز در بین نویسندگان شهرستان به خود اختصاص داده است به طوری که آثار وی از ترجمه تا داستان و نقد و مقاله را دربرمی گیرد.

اخلاقی هم چنین بیشترین تعداد چاپ یک اثر نیز متعلق به کتاب "نقشی از حافظ" اثر این نویسنده  شهیر است که به دفعات و به شکل های متعدد به چاپ رسیده است.

کوچکترین نویسنده در دشتی فقط 11 سال دارد

وی افزود: اگر حقایق نگار خورموجی مسن ترین نویسنده ای است که در زمان پیری به نوشتن کتاب پرداخته است پردیس شیرکانی با چاپ کتاب "برگی که جوانه می زند" کوچک ترین نویسنده شهرستان محسوب می شود که در 11 سالگی اولین اثر خود را در موضوع داستان کودکان به چاپ رسانده است.

این محقق خورموجی گفت: تاکنون آثار زیادی از زبان‌های عربی و انگلیسی و فرانسه توسط مترجمان شهرستان ترجمه شده است که در این میان دکتر مهران زنده بودی بیشترین آثار ترجمه شده را به خود اختصاص داده است.

اخلاقی ادامه داد: در بین ترجمه ها نیز مهم ترین اثر قرآن کریم است که توسط آیت الله سیدمصطفی حسینی دشتی صاحب دایره المعارف 10 جلدی "معارف و معاریف" ترجمه شده است.

وی افزود: از ابتدای امسال تا کنون نیز 11 اثر توسط نویسندگان شهرستان به چاپ رسیده است که از جمله آنها می توان به ترجمه گل‌های داوودی اثر جان اشتاین بک توسط فرزانه مظفری، بازی های محلی نوشته ابراهیم ابراهیمی و سارا شیرکانی، مجموعه مقالات همایش سیدعلی نقی میانخره ای دشتی توسط سید غلامحسین بهرسی، روش‌های ترویج فرهنگ حیا، عفاف و حجاب در نظام تعلیم و تربیت اسلامی نوشته محبوبه خسروی، بی گناهم بیا اثر لیلا حیاتی، دستور زبان انگلیسی از ابتدایی تا پیشرفته نوشته اردشیر نعمتی طلب اشاره کرد.

مسئولان در چاپ کتاب از نویسندگان حمایت کند

یکی از مولفین کتاب در گفتگو با خبرنگار مهر خواستار حمایت مسئولین در چاپ کتاب های خود شد و افزود: کتابی که توسط من چاپ شده با عنوان بازی‌های محلی استان بوده که در یک‌هزار نسخه به بازار عرضه شده است که امیدورایم با حمایت مسئولین خریداری شود.

ابراهیم ابراهیمی ادامه داد: در سال 71 به استخدام آموزش و پرورش در آمده‌ام و در روستای دهوک شروع به فعالیت کردم.

وی تصریح کرد: پایان نامه‌ای که در کارشناسی ارشد روی آن کار کردم مربوط بازی‌های بومی و محلی بوده که مورد موافقت مدیر گروه قرار گرفته است.

ابراهیمی اضافه کرد: تاکنون 150 بازی بومی ومحلی در سطح استان شناسایی شده که 41 بازی از لحاظ کاربردی وآموزش روانی مورد بررسی قرار گرفته است .

وی بیان داشت: در حال حاضر دو کار ارزشمند آماده چاپ است که امیدواریم با حمایت مسئولین بتوانیم این کتابها نیز چاپ کنیم.

عباس دلجو شاعر خورموجی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر خواستار حمایت مسئولین در چاپ کتاب خود شد.

وی افزود: بعد از چندین سال زحمت توانسته ام مطالبی را جمع آوری کنم به امید آن که آنها چاپ و به‌صورت کتاب در آورده شود ولی آلان با کمبود هزینه برای چاپ مواجه هستم امیدواریم مسئولین استانی وشهرستانی دست ما را بگیرند ودر این را ما را حمایت کنند.

شناسایی 600 نویسنده در دشتی/ خرید 60 عنوان کتاب از نویسندگان

رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان دشتی نیزدر گفتگو با خبرنگار مهر گفت:تاکنون 600 نویسنده در شهرستان دشتی شناسایی شده است.

اردشیر محمودی افزود: در سال گذشته سه هزار و400 جلد کتاب و در شش ماهه اول امسال نیز دو هزار و300 جلد کتاب در شهرستان توزیع شده است.

وی از برپایی پنج نمایشگاه کتاب در دوسال خبر داد و گفت: در سال گذشته توسط اداره کل ارشاد اسلامی استان بوشهر 60 عنوان کتاب خریداری شده که پول 43 عنوان پرداخت شده و پول 17 عنوان هنوز به دلیل نبود اعتبار چاپ نشده است.

محمودی نبود هزینه چاپ کتاب، نبود مرکز عمده پخش کتاب در استان و پائین بودن سرانه مطالعه کتاب را عمده مشکلات نویسندگان عنوان کرد.

................................

گزارش: قاسم بازیاری

کد خبر 2216672

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha