به گزارش خبرنگار مهر، طی سال های اخير گيلان شاهد انواع حوادث طبيعي بوده که هر يک از اين حوادث ويژگي هايي داشته و هر کدام خسارت هاي جبران ناپذيري را بر پيکره اقتصاد و مردم استان وارد کرده است.
زلزله سال 69، خشکسالي سال 78، پيشروي آب درياي خزر در دهه 70، سيل و بلاخره بارش برف در سال های 83، 86 و 92 از حوادث مهم گيلان در دو دهه اخير بوده اند.
برخي ويژگي هاي حوادث طبيعي در گيلان با نقاط ديگر ايران مشابهت دارد ولي برخي ديگر شرايط خاص خود را دارد که بیشتر متاثر از اقليم منطقه است.
بارش باران در گيلان در بعضي از سال ها در محدوده رشت به دو هزار ميليمتر در سال مي رسد که 70 درصد این بارش در دو فصل پائيز و زمستان اتفاق مي افتد.
از طرفي گاهي در همين دو فصل ريزش هاي باران در مدت چند روز آنچنان با شدت و فراواني اتفاق مي افتد که موجب سرازیر سيلاب، آبرفتگي و طغيان رودخانه ها مي شود که اگر با سردي هوا همراه باشد برف سنگيني را در پی دارد. در نتيجه بارش برف در مدت 68 ساعت در گيلان به ارتفاع 150 سانتي متر دور از انتظار نبوده است.
لزوم تجهیز و نوسازی ناوگان برفروبی در گیلان
نماینده مردم صومعه سرا در مجلس شورای اسلامی در این خصوص لزوم نوسازی ناوگان برفروبی در استان تاکید کرد و گفت: بارش برف سنگین مردم استان های شمالی به ویژه گیلان را غافلگیر کرد.
حمیدرضا خصوصی ثانی اظهارداشت: نمایندگان مجلس شورای اسلامی این روزها سرگرم بررسی لایحه بودجه سال آینده کشور هستند اما نمایندگان گیلان لحظه ای از معضلات بحران برف در استان غافل نبودند.
عضو کمیسیون اقتصاد مجلس شورای اسلامی گفت: هرچند 13 نماینده مردم گیلان در بارش سنگین برف اخیر نتوانسته اند در حوزه های انتخابیه حضور داشته باشند اما از تهران مشکلات ناشی از برف را بطور مرتب رصد می کردند.
وی افزود: نمایندگان گیلان طی نامه ای به رئیس جمهوری خواستار ارسال تجهیزات و امکانات لازم به استان شدند.
خصوصی ثانی اظهارداشت: در این خصوص حجت الاسلام حسن روحانی رئیس جمهور به سه عضو کابینه دولت (وزیر کشور، وزیر راه و شهرسازی و وزیر نیرو) دستور عزیمت به استان را دادند.
وی اذعان داشت: نمایندگان طی هماهنگی هایی با استاندار گیلان مشکلات و کمبودهای که می توانست بارش برف سنگین اخیر را تبدیل به یک بحران بزرگ کند، شناسایی و اقدامات لازم در این زمینه انجام شد.
نماینده مردم صومعه سرا در مجلس شورای اسلامی نداشتن تجهیزات و ماشین آلات مناسب را از مشکلات عمده در بارش سنگین برف اخیر اعلام کرد و گفت: این مهم به معاون برنامه ریزی و راهبردی رئیس جمهور منعکس و در نهایت محمد باقر نوبخت با خرید و اجاره هر چند تعداد دستگاه ماشین آلات برای رفع مشکل برف در استان موافقت و همینطور یک میلیارد تومان اعتبار برای تجهیز و بازسازی مدارس به گیلان اختصاص یافت.
وی تصریح کرد: از این میزان اعتبار تاکنون 550 میلیون تومان به استان تخصیص یافته و بقیه بزودی پرداخت می شود.
خصوصی اذعان داشت: هدف از نامه نگاری به رئیس جمهور و تذکرات به وزرای دولت ارسال امکانات و تجهیزات از استان های همجوار به گیلان بود چون برای جلوگیری از بحران برف، امکانات استان جوابگو نبود.
وی در ادامه حجم بارش برف اخیر در استان را بی سابقه دانست و افزود: صومعه سرا که کانون این بارش بود ارتفاع برف به سه متر می رسید.
نماینده مردم صومعه سرا در مجلس شورای اسلامی همچنین به تصویب لایحه بودجه سال 93 قبل از 22 بهمن ماه امسال خبر داد و یادآورشد: بودجه يك سند مالي مربوط به درآمدها و هزينه هاي دولت است.
وی بیان داشت: بودجه ریزی و بودجه نویسی مشمول یک روند خاص است بسیاری از مواردش منبعث از دوره های گذشته است.
موفقیت در مدیریت بحران نیازمند آینده نگری و برنامه ریزی است
خصوصی ثانی همچنین با بیان اینکه موفقیت در مدیریت بحران نیازمند آینده نگری و برنامه ریزی است، افزود: در کشور و حتی استان برنامه ریزی برای آینده همواره وجود داشته است.
وی با بیان اینکه مدیریت مسئولان در بحران امری مهم و حیاتی است، اظهارداشت: مدیریت های کلیدی پیشگیری از بحران در همه حالات باید در صحنه باشند تا مشکلی برای مردم ایجاد نشود.
عضو کمیسیون اقتصاد مجلس شورای اسلامی گفت: در بحران برف باید با صبر و حوصله برخورد کرد تا شرایط به سمت عادی پیشرود.
وی در ادامه با اشاره به اینکه همیشه مدیریت های قوی در بحران ها نقش آفرین هستند، افزود: مدیران ضعیف در بحران ها خود عامل تشدید بحران به شمار می روند.
خصوصی با اعلام اینکه سالانه برای مدیریت بحران ها در کشور اعتبار لازم در لایحه بودجه لحاظ می شود، اظهارداشت: قبل از ایجاد بحران باید برای مدیریت بحران برنامه ریزی کرد.
وی اذعان داشت: با توجه به اینکه گیلان یک استان حادثه خیز در کشور است بنابراین باید از فرصت ها به نحوه احسن بهره گیری شود.
نماینده مردم صومعه سرا در مجلس شورای اسلامی گفت: طی یک بارش برف غافلگیرانه در روز ها نخست همه مستاصل هستند و نمی دانند چه باید کنند این بحران را بحرانی تر می کند.
وی افزود: کشور به رغم دست و پنجه نرم کردن با بحران های همچون زلزله، برف، سیل، خشکسالی و غیره همواره در ستیز با بحران های از قبیل تحریم، جنگ تحمیلی و سایر موارد بوده که استکبار جهانی برای ملت ایجاد کرده بنابراین این مشکلات فرصت ها را از برنامه ریزان کشور برای تدبیر صحیح امور سلب کرده است.
مدیران در بحران باید از کمترین امکانات بیشترین بهره برداری را بکنند
خصوصی ثانی با اذعان به اینکه برخی از مدیران استانی برای تبرئه خود اطلاعات موثق به مدیران بالا دستی نمی دهند، بیان داشت: در بارش برف اخیر اطلاعات ضد و نقیص فراوانی مشاهده می شود از اینرو مسئولان باید واقعیات را به مسئولان کشوری انتقال دهند.
وی همچنین با بیان اینکه در بارش برف سال های 83 و 86 ساختار برق استان فلج و در بارش اخیر نیز مشکلات زیادی برای مردم تحمیل کرد، گفت: گیلان نسبت به استان های جنوبی کشور به لحاظ زمین و شرایط جوی تفاوت اساسی دارد بنابراین در استحکام بنا و ساختار شبکه توزیع برق استان باید قدم های اساسی برداشته شود.
عضو کمیسیون اقتصاد مجلس شورای اسلامی گفت: برای ساختار شبکه فرسوده برق در صومعه سرا به 10 میلیارد تومان اعتبار نیاز است.
وی در ادامه به اختصاص 10 میلیارد تومان اعتبار برای تامین آب آشامیدنی صومعه سرا از سوی وزیر نیرو خبر داد و افزود: طرح آبرسانی به این شهرستان در حال انجام است.
خصوصی ثانی با بیان اینکه افزون بر 40 روستا در صومعه سرا هنوز از نعمت گازرسانی بی بهره هستند، بیان داشت: بنابراین مردم این مناطق طی روزهای اخیر در تامین کپسول گاز و سوخت مایع دچار مشکل شدند.
وی اذعان داشت: در سه روز نخست بارش برف اخیر در شهرستان صومعه سرا غفلت شد و این صدای مردم را درآورده است.
نماینده مردم صومعه سرا در مجلس شورای اسلامی در ادامه تاکید کرد: ایران یک کشور بحران خیز است بنابراین باید تمهیدات لازم لحاظ شود.
بدون شک بحران برف در گیلان بهتر از مازندران مدیریت شد اما نگاه آسیب شناسانه به مدیریت برف در استان نشان می دهد که امکانات و تجهیزات گیلان برای شرایط عادی مناسب است بنابراین باید امکانات و تجهیزات استان باید تقویت و به روز شود.
مدیرکل راه و شهرسازی گیلان نیز در این زمینه گفت: از 14 هزار کیلومتر مربع مساحت استان 10 هزار کیلومتر مربع درگیر برف شد.
حجت شعبانپور افزود: ارتفاع برف در مناطق مختلف استان اعم کوهستان و جلگه بین 2.5 تا 3 متر بوده است.
وی اظهارداشت: یک روز قبل از بارش سنگین برف ستاد مدیریت بحران استان تشکیل و برنامه ریزی ها لازم نیز انجام شد اما مسئولان انتظار بارش این میزان برف سنگین را نداشتند.
بحران برف در گیلان بهتر از مازندران مدیریت شد
مدیرکل راه و شهرسازی گیلان گفت: افزون بر دو هزار روستای گیلان در همان شب نخست دچار برف سنگین شدند.
وی افزود: بارش برف به قدری سنگین بود که بیشتر جاده های اصلی، فرعی و روستایی استان مسدود شد.
شعبانپور اظهارداشت: با تلاش شبانه روزی راهداران بیشتر محورهای اصلی استان بازنگهداشته شد تا امدادگران و دیگر نیروها بتوانند به مشکلات مردم رسیدگی و از تشدید بحران برف حلوگیری کنند.
وی اذعان داشت: راه و شهرسازی استان با 280 دستگاه ماشین آلات سنگین، 500 راهدار و 45 اکیپ در همان نخستین ساعات بارش برف در سراسر استان بصورت آماده باش درآمدند.
مدیرکل راه و شهرسازی گیلان با بیان اینکه ناوگان این سازمان فرسوده و به شدت از کمبود ماشین آلات رنج می برد، افزود: مسئولان این استان با داشتن ناوگان فرسوده بهترین مدیریت را در بحران اخیر انجام دادند.
وی یادآورشد: هم اکنون انواع ماشین آلات سبک و سنگین در حال پاکسازی برف محورهای فرعی و بافت روستاهای استان مشغول هستند.
به هر حال "تجربه " و نوع " مدیریت بحران " همواره می تواند چراغ راهی برای تحلیل و بررسی شرایط متفاوت استان باشد بنابراین مسئولان باید از این فرصت ها در راستای بهبود زیر ساخت های منطقه گام های موثری بردارند.
نظر شما