به گزارش خبرنگار مهر، بر اساس اصل 43 قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران، تامين شرايط و امکانات کار براي همه و قرار دادن وسایل کار در اختيار کساني که قادر به کارند ولي وسایل آن را ندارند بر عهده دولت است که این کار مويد اهميت و جايگاه ويژه اشتغال در قوانين کشور است.
با نگاه به ترکيب جمعيتي جوان کشور و ضرورت کاهش وابستگي به درآمد نفت و همچنين با توجه به شرايط اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي جامعه بايد در فکر الگوها و راه حلهاي جديد و متفاوتي بود تا با بسترسازي مناسب مقدمات متحول کردن نظام اجتماعي، فرهنگي و اقتصادي را فراهم کرد.
کسب و کارهاي خانگي از جمله راهکارهاي مناسب براي توسعه اشتغال خرد و متوسط به ويژه براي جمعيت وسيعي از زنان است که مهارت کافي در انجام برخي از کارها را دارند اما به دليل بازار نامناسب اشتغال نمي توانند جذب بازارکار شوند.
فعاليت اقتصادي در محيط خانگي امکان مشارکت اعضاي خانوار براي انجام يک فعاليت اقتصادي مشترک را فراهم و از رفت و آمدهاي شهري جلوگیری کرده و زمینه صرفه جويي در هزينه هاي اجتماعي و در کنار خانواده بودن را ممکن می کند و مشارکت اعضاي خانواده در يک فعاليت اقتصادي با بهره بردن از آموزش"استاد شاگردي" که هزينه اي براي صاحب کار دربر ندارد از مزاياي ديگر مشاغل خانگي است که ضمن توسعه فرهنگ کار در خانواده، فرزندان از حضور مادر در خانواده احساس امنيت کرده و به اهميت کسب و کار خو مي گيرند.
در کنار مزاياي فراواني که براي مشاغل خانگي متصور است، انعطاف پذيري اين نوع کار نیز که با هزينه بسيار اندکي در جهت تغيير و بهبود آن مي توان گام برداشت مطرح است که با کمک دولت به طور يقين قادریم توليدات ناشی از این مشاغل را به بازارهاي خارجي نیز صادر کرد.
روند فزاینده افزایش قیمت ها که این روزها بازار کالا و مایحتاج مورد نیاز مردم را فرا گرفته است، لزوم حفظ تعادل اقتصادی و بهره وری حداکثری از منابع محدود در راستای رفع نیازهای مردم جدی تر می کند، این مهم ضمن آن که به واسطه مدیریت بهینه اقتصادی میسر می شود، تلاش مستمر و چند جانبه همه اعضای خانواده را نیز می طلبد از این رو یکی از موثر ترین راه ها در جهت اعتلای سطح اقتصادی خانوارها راه اندازی کسب و کاری مناسب، آسان، قابل دسترسی، سود آور و مطمئن است.
مبنای ایجاد مشاغل خانگی و استقبال خانواده های قزوینی از این طرح نیز در درجه اول بهره مندی از بازده اقتصادی مطلوب و در درجه دوم فرار از بیکاری به شیوه مناسب بوده است.
از سوی دیگر مواردی چون محل شغل، نوع کار، شیوه دستیابی، درآمد و ارتباط مشتری در این نوع مشاغل منحصر به فرد بوده و فرد شاغل ضمن آن که می تواند در محیط خانه به ایفای نقش خود بپردازد از مزایای شاغل بودن نیز بهره مند می شود.
مشاغل خانگی؛ الگویی مناسب از اشتغال زنان
یک جامعه شناس در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به این که مشاغل خانگی از جمله الگوهای مطلوب برای اشتغال زنان در کانون خانواده محسوب می شود اظهارداشت: مشاغل خانگی را می توان به طور ویژه با موضوع اشتغال زنان و نکاتی که در این باره وجود دارد، مطرح کرد و کمیت زمانی، نوع مکان و کیفیت شغل از جمله مسائلی است که طی سال های اخیر مسئله اشتغال زنان را با شبهاتی مواجه کرده است که در این خصوص می توان به ناسازگاری برخی مشاغل با روحیه زنانه، سوء استفاده مالی و پرداخت حقوق ناکافی اشاره کرد.
لیلا آقایی در ادامه با اشاره به این که اشتغال در خانه ضمن حل این مشکلات می تواند مزایای شاغل بودن را در اختیار زنان قرار دهد، افزود: در جوامع کنونی نیاز به احساس استقلال مالی در زنان تشدید شده و از سوی دیگر نوسانات اقتصادی، استفاده از فرصت های شغلی را با اهمیت بیشتری مطرح کرده از این رو موضوع مشاغل خانگی یکی از راهکارهایی است که ضمن ارتقای سطح اقتصادی خانواده ها، در زمره مشاغل مناسب و کارآمد برای زنان محسوب می شود که در کنار خانه داری و رسیدگی به امور خانه داری، همسرداری و تربیت فرزند زمینه مناسبی را برای اشتغال آنها و زمینه مناسبی را برای خلاقیت ها و کارآفرینی فراهم می کند.
مسئولان حمایت کنند، مشاغل خانگی توسعه می یابد
یکی از زنان قزوینی که مدتی است در خانه خود کارگاه کوچک بسته بندی سبزیجات راه اندازی کرده است به خبرنگار مهر گفت: اشتغال زنان الزاما نباید در محیطی خارج از منزل باشد اما متاسفانه اغلب افراد این شغل ها را در حد و شأن خود نمی دانند و تنها به دلیل داشتن تحصیلات دانشگاهی، به انتظار پست های اداری می نشینند و بیکاری را ترجیح می دهند در صورتی که در شرایط فعلی جامعه که در آن فرصت های شغلی قابل قبول با تعداد افراد بیکار تناسب ندارد، خودمان باید به فکر ایجاد شغل باشیم.
ف. جعفری که دارای مدرک کارشناسی ادبیات است، در ادامه به اشتغال چند زن دیگر در کارگاه کوچک و خانگی خود اشاره کرد و افزود: فضای کاری ما نه به وسعت زیاد و نه به امکانات و تجهیزات تخصصی نیاز دارد اما در عین حال می تواند ضمن اشتغال زایی نیاز بسیاری از افراد جامعه را برطرف کند.
وی حمایت مسئولان از این نوع مشاغل را مهم و ضروری دانست و بیان کرد: با توجه به این که زنان بسیاری علاقمندند تا ضمن بهره مندی از فرصت اشتغال و کسب منبع درآمد بر وضعیت خانه و خانواده خود مدیریت داشته باشند، فراهم کردن امکانات لازم آنها را تشویق خواهد کرد و از سوی دیگر اجرای برنامه های آموزشی در سطح کلان می تواند در توسعه مشاغل خانگی موثر باشد که از این آموزش ها می توان به مهارت های هنری و خدماتی اشاره کرد.
جعفری، انگیزه زنان قزوینی را برای ایجاد کسب و کارهای خانگی خوب ارزیابی کرد و افزود: تعداد زیادی از مشتریان کارگاه من برای ایجاد کارگاه خانگی ترغیب شده اند و در مورد روند ایجاد کارگاه و میزان سوددهی تحقیق می کنند، از این رو انتظار می رود مسئولان استانی با نگاه عمیق تری به این مسئله توجه کنند و بستر مناسبی برای فعالیت همه اقشار جامعه در این عرصه فراهم سازند.
استقبال پر شور قزوینی ها از طرح مشاغل خانگی
قزوینی ها از دیرباز تاکنون با مشاغل خانگی آشنایی داشته اند که این موضوع را می توان در فعالیت آنها در عرصه صنایع دستی همچون قالی بافی و جاجیم بافی یا پخت نان مشاهده کرد.
معاون توسعه و کارآفرینی اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان قزوین نیز در این خصوص به تعداد بالای زنان جوینده کار در دفاتر کاریابی استان اشاره کرد و گفت: از آغاز اجرای طرح توسعه مشاغل خانگی در استان قزوین تا به امروز بیش از 19 هزار نفر برای راه اندازی مشاغل خانگی درخواست مجوز کرده اند و از این تعداد نیز بیش از دو هزار نفر برای دریافت تسهیلات و راه اندازی کسب و کار خود به بانک های عامل معرفی شده اند.
ناصر شفیع آبادی با بیان این که 214 عنوان شغلی در ردیف مشاغل خانگی محسوب می شود اضافه کرد: امکان ایجاد مشاغل خانگی برای همه افراد جامعه یکسان است و جنسیت، تحصیلات و دیگر تفاوت ها نمی تواند افراد را از برخورداری از این امکان محروم کند لذا زنان نیز در این خصوص از حق و حقوق مساوی برخوردارند.
شفیع آبادی در ادامه از مشکلات اشتغال زنان در استان یاد کرد و گفت: آنچه موجب اجحاف در حقوق زنان در عرصه اشتغال می شود از دلایل مختلفی نشأت می گیرد که برای نمونه می توان به افزایش تعداد زنان آماده به کار نسبت به مردان در کنار نبود تعریف مناسب از فرهنگ کار در جامعه اشاره کرد.
وی با اشاره به این که متاسفانه زنان جامعه به دلایل متعدد با مزایا و حقوق کمتری تن به کار می دهند، تصریح کرد: این مسئله باعث شده تا حقوق واقعی آن ها دیده نشود و در محیط های شغلی بیرون دچار مشکلاتی شوند که این مسائل در مشاغل خانگی به حداقل می رسد.
به نظر می رسد در شرایط کنونی جامعه و همزمان با بالارفتن نیاز خانواده ها به منبع مناسب مالی و همچنین گرایش شدید زنان به کسب استقلال مالی و فرار از روزمرگی زندگی، توسعه مشاغل خانگی کلید راهگشایی است که می تواند به حل مشکلات متعدد اقتصادی و اجتماعی منجر شود.
از سوی دیگر ایجاد تعادل در نرخ نگران کننده بیکاری در استان منوط به ارائه امکان اشتغال مناسب، قابل دسترسی و زود بازه برای جویندگان کار است لذا تلاش در راستای تسهیل روند اشتغال در مشاغل خانگی زمینه حل بسیاری از معضلات ناشی از بیکاری و مسائل اقتصادی را فراهم خواهد کرد که امید است مورد توجه جدی مسئولان قرار گیرد.
گزارش: شیما شاهین فر
نظر شما