به گزارش خبرنگار مهر، شهر کرمان با مشکلات عدیده ای روبروست و دلیل این مشکلات نیز عدم توسعه شهری به مرور زمان بوده است و حرکتهای جدیدی نیز که طی سالهای اخیر در کرمان آغاز شده است بار سنگین سالها بی برنامگی و عدم توسعه را به دوش می کشد.
یکی از مشکلات عمده کرمان وجود هکتارها زمین خالی و بناهای نیمه ویرانه بافت فرسوده شهر کرمان است که چهره ای نا زیبا را نیز به این شهر تاریخی داده است.
با وجود زمینهای خالی داخل شهر طی سالهای گذشته در اقدامی غیر کارشناسی شاهد توسعه افقی شهر کرمان بوده ایم.
تسهیلات محدودی که در قالب بهسازی بافت فرسوده نیز داده شده است نتوانسته مشکلات روز افزون بافت فرسوده کرمان را رفع کند.
هر چند جلسات و برنامه ریزیهای مختلفی نیز در راستای ساماندهی بافت فرسوده و زمین های خالی نیز انجام شده است اما این برنامه ریزیها عمدتا در حد حرف باقی مانده است.
با وجود زمینهای خالی در عمق شهر کرمان اما برنامه ریزی در راستای توسعه ساخت و سازها در این بخش از شهر صورت نگرفته است میراث فرهنگی نیز که با ثبت اماکن تاریخی داخل شهر نه تنها راهگشایی برای توسعه شهر کرمان نبوده است بلکه ثبت بناهای مختلف و رها کردن آنها بر نابسامانی های شهر افزوده است بطوریکه بسیاری از بناهای نیمه ویران در حقیقت همین بناهای ثبت شده هستند.
این روند در کنار توسعه افقی شهر کرمان به خصوص در قسمت غربی شهر کرمان مشکلاتی را برای خدمات شهری نیز ایجاد کرده است.
مسکن مهر و توسعه حاشیه نشینی
از جمله فرصتهای تاریخی که می توانست کرمان را از این بن بست خارج کند طرح مسکن مهر بود، طرحی که با وجود زمینهای خالی درون شهر اما در حاشیه شهر احداث شد و علاوه برتوسعه نا موزن شهری در کرمان زمینه توسعه حاشیه نشینی را هم مهیا کرد.
برخی از سایتهای مسکن مهر از مناطق مسکونی آنقدر فاصله دارند که به صورت جزیره ای در اطراف شهر کرمان در آمده اند.
عدم وجود زیر ساخت از جمله برق، فاضلاب، آب ، گاز، مدرسه، واحدهای تجاری و امنیت موجب شده است عملا استقبال کمی از این طرحها صورت گیرد این درحالی است که تمام این امکانات در اراضی داخل شهر مهیا بود.
حال پس از پایان دوره دولت نهم و دهم به عنوان ایده دهنده مسکن مهر به نظر می رسد مسکن مهر در کرمان با مشکلات عمده ای مواجه شده است و این پروژه ها به کندی پیش می روند.
مسئولان عدم آورده سپرده گذاران و اعضا را دلیل اصلی رکود می دانند این در حالی است که کمبود شدید اعتبار که در بخش دولتی روی داده در بخش خصوصی هم نمود پیدا کرده است.
مسکن اجتماعی مسکن مهر را دلسرد کرد
در کنار این پدیده اقتصادی شاهد افزایش قیمت مصالح و تغییر طرح دولت از مسکن مهر به مسکن اجتماعی نیر هستیم که باعث دلسردی هایی در خصوص اجرای طرح مسکن مهر شده است.
در حقیقت این طرح از مهمترین طرح دولت گذشته هم اکنون به مشکلی برای دولت جدید و همچنین عامل تورم تبدیل شده است و این مشکلات بر کندی اجرای طرح مسکن مهر افزوده است و هم اکنون بسیاری از این مجتمع ها نیمه کاره مانده اند و یا کار در آنها به کندی در حال انجام است.
مدیر کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان کرمان با اشاره به اختلافات زیاد ناشی از پرداخت نکردن سهم آورده اعضاء در مسکن مهر، پیشرفت نکردن تعاونی های مسکن مهر را نپرداختن به موقع سهم آورده اعضاء عنوان کرد.
حسن رحمانی که در جلسه شورای مسکن کرمان سخن می گفت با اشاره به اینکه برای حل اختلاف موجود در تعاونی های مسکن مهر در استان کمیته ای متشکل از نمایندگان دستگاه های مربوط تشکیل شده است، گفت: 64 تعاونی با مراجعه حضوری اعضاء و هیئت مدیره مشکلاتشان حل شده است.
رحمانی با بیان اینکه 100 قرارداد با حسابرسان رسمی توسط تعاونی های مسکن مهر منعقد شده است، افزود: این اقدام در جهت حسابرسی تعاونی ها انجام شده است و بقیه تعاونی های مسکن مهر استان نیز در حال انعقاد قرارداد هستند.
وی خاطرنشان کرد: در بعضی تعاونی ها در ترکیب هیئت مدیره به جای بازرس از حسابرس رسمی استفاده شده است که مشکلات مالی تعاونی را به حداقل رسانده است.
نپرداختن سهم آورده دلیل کندی مسکن مهر است
رحمانی نپرداختن سهم آورده اعضاء را دلیل پیشرفت نکردن تعاونی های مسکن مهر در کرمان عنوان کرد و گفت: اخراج اعضاء بدحساب نکته مهمی است که اختلافات زیادی را در تعاونی ها به وجود آورده است.
مدیر کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان کرمان با بیان اینکه اگر در جلسه مجمع عمومی تعاونی تصویب شده باشد، هیئت مدیره تعاونی می تواند با دادن دو اخطار کتبی به عضو بدحساب، آنها را اخراج کند، خاطر نشان کرد: تعاونی ها با شدت نسبت به این موضوع اقدام کنند تا ضمن جلوگیری از ضرر اعضاء خوش حساب با جایگزینی عضو جدید در جهت تسریع پیشرفت فیزیکی موثر باشند.
اعضاء تعاونی ها نسبت به آینده طرح بی خیال نباشند
معاون عمرانی استاندار کرمان نیز در این جلسه با اشاره به اینکه در طرح مسکن مهر دولت زمین و تسهیلات بانکی را در اختیار متقاضی قرار داده است، گفت: متقاضیان مسکن مهر بایستی با پرداخت به موقع سهم آورده نسبت به ساخت مسکن اقدام کنند.
محمد جواد کامیاب با بیان اینکه به هر حال عاملان اصلی تعاونی های مسکن مهر خود اعضاء هستند و از بین خود، مدیران تعاونی را انتخاب کردند، افزود: اعضاء نباید به خیال روز های اول طرح مسکن مهر باشند و هر چه سریعتر نسبت به پرداخت سهم آورده خود اقدام کنند تا پروژه به اتمام برسد.
معاون عمرانی استاندار کرمان با بیان اینکه بر اساس توافق انجام شده یک سوم انجام خدمات زیر بنایی در مسکن مهر بر عهده استان و دو سوم باقیمانده آن برعهده وزارتخانه نیرو بوده است که شرکت های آب، برق و گاز باید پیگیری می کردند، گفت: در توافق اولیه مبلغ 22 میلیارد و 400 میلیون از استان پرداخت شده است.
محمد جواد کامیاب عنوان کرد: با توجه به تمام نشدن کار امسال نیز مبلغ 8 میلیارد و 165 میلیون تومان به شرکت های خدمات رسانی زیر بنایی در استان پرداخت شده اما هنوز این شرکت ها نتوانستند سهم وزارت نیرو را جذب کنند.
کامیاب در خصوص افزایش بهای امتیاز برق، تصریح کرد: با توجه به اینکه هزینه های نیرو رسانی بر اساس توافقات قبلی پرداخت شده است شرکت برق باید هزینه امتیاز برق را بر اساس قیمت قبلی از متقاضیان مسکن مهر دریافت کند.
مشکل مسکن مهر عدم وجود زیر ساخت است
مدیر کل راه و شهرسازی استان کرمان نیز با اشاره به روند واگذاری مسکن مهر به متقاضیان در استان کرمان عمده مشکلات در مسکن مهر کرمان را تامین نشدن خدمات زیربنایی آب، برق و گاز عنوان کرد.
وی با اشاره به اینکه طرح مسکن مهر در استان کرمان در 8 شهرستان کرمان، رفسنجان، زرند، سیرجان، شهربابک، بم، بافت و جیرفت عملیاتی شده است، گفت: 33 هزار و 337 واحد مسکونی در استان کرمان در قالب طرح مسکن مهر ساخته شده و یا در حال احداث است.
مقبلی با بیان اینکه تعداد واحدهای مسکن مهر در شهر کرمان 18 هزار و 742 واحد مسکونی است، افزود: این واحد ها به صورت قرارداد سه جانبه و خود مالکی ساخته می شود که عمده مشکلات در مسکن مهر در شهر کرمان است.
وی در خصوص سایت 42 هکتاری مسکن مهر مشاغل آزاد شهر کرمان با اشاره به اینکه در این سایت 3 هزار و شصت واحد مسکونی در حال احداث است از پیشرفت فیزیکی 75 درصدی این واحدها در مجموع خبر داد و گفت: عمده مشکلات در بحث مسکن مهر شهر کرمان تامین نشدن خدمات زیربنایی آب، برق و گاز است.
گرانی مصالح مشکلاتی را ایجاد کرده است
مدیر کل راه و شهرسازی استان کرمان وجود اختلاف بین اعضای تعاونی و هیئت مدیره را از دیگر مشکلات مسکن مهر کرمان دانست و خاطر نشان کرد: این اختلاف ناشی از گرانی مصالح ساختمانی و اختلاف قیمت در مصالح است.
وی با بیان اینکه بعضی از اعضاء سهم آورده خود به تعاونی را پرداخت نکردند و باعث کندی کار در عملیات ساختمانی شدند، افزود: باید هر چه سریعتر نسبت به جایگزینی اعضاء بد حساب تعاونی اقدام شود تا با واریز سهم آورده اعضاء جدید در پیشرفت مسکن مهر کرمان تسریع شود.
آنچه که تا کنون رخ داده است فرصتی برای آبادانی زمینهای خالی اما با زیر ساختهای شهری بوده است که هم اکنون به حال خود رها شده اند اینکه این فرصت از دست رفته است امری است غیر قابل جبران اما احداث مسکن اجتماعی و یا ادامه مسکن مهر که هم اکنون نیز درحال انجام است نیاز به تدبیر بیشتر مسئولان دارد.
....................................
گزارش: اسما محمودی
نظر شما