به گزارش خبرنگار هنري "مهر" پيش از اين اعلام شده بود كه در اين جلسه كمال تبريزي ، سعيد سهيلي و انسيه شاه حسيني نيز حضور خواهند داشت اما جلسه تنها با حضور دو ميهمان ياد شده آغاز شد .
مرتضي سرهنگي در اين جلسه گفت : سينماي پايداري يا دفاع مقدس در اين شرايط و روزگار عليرغم آن برتري هاي زيادي كه در عرصه سينمايي كشور دارد متاسفانه محدود شده است به ايامي خاص و اين البته جزو عادات ما ايرانيان است .
وي در باره چگونگي جذب نسل جوان به سينماي دفاع مقدس گفت : سينماي دفاع مقدس را نمي توان به يك نسل محدود كرد بلكه بايد بسيار بيش از اين تلاش شود . در واقع بايد تلاش كنيم تا به يك زبان جهاني دست يابيم . بايد در يابيم چگونه مي شود جنگ در ايتاليا باعث پديدار شدن گونه اي از سينما به نام نئورئاليسم مي شود ولي در ايران چنين اتفاقي نمي افتد ؟ چرا آن نگاه ساده و صميمي با آثارشاخصي مثل "رم شهر بي دفاع " و "دزد دوچرخه " اثر" ويتوريا دسيكا " ايتاليا را صاحب يك رويكرد سينمايي مي كند اما اين اتفاق در ايران نمي افتد ؟
وي در ادامه با ذكر اين نكته كه به علت وقوع جنگ، ايران صاحب ادبيات و سينماي جنگ شده است ادامه داد : سينماي جنگ مال ماست و براي بدست آوردنش هزينه سنگيني داده ايم . بايد توجه داشته باشيم ادبيات زمان جنگ دستور زبان متفاوتي با زمان بعد از جنگ دارد . جنگ اكنون در حال تبديل به يك واقعه تاريخي است . د رحالي كه ما در برخورد با مسئله جنگ به شكل تبليغي عمل مي كنيم و به اين ترتيب از اصل واقعه اي كه اتفاق افتاده است درآثارمان خبري نيست . هنرمند ما به آمار و اطلاعات مستند جنگ نياز دارد . بايد جنگ را در آثارمان با همان روال طبيعي خودش نشان بدهيم . هيچ احتياجي به بزرگ نمايي و يا كوچك نمايي جنگ نداريم .
درادامه اين ميزگرد اكبر نبوي با اشاره به فيلم هاي ابراهيم حاتمي كيا و رسول ملاقلي پور به عنوان سردمداران سينماي اجتماعي جنگ ، گفت : از نظر منطقي و فطري هيچ انساني با جنگ موافق نيست . اساسا آن چيزي كه مبناي پيام هاي آسماني است صلح و آرامش و دوستي بين انسانها است . اين يك نكته اساسي است كه در طول تاريخ بشريت انسانهاي عاقل با جنگ موافق نبوده اند .
وي در ادامه سخنان خود گفت : آنچه در باره سينماي دفاع مقدس اهميت دارد ياد آوري مستمر اين نكته است كه ايران هشت سال دفاع كرد .
وي گفت : معتقدم سينماي دفاع مقدس يك وصله ناجور با وضع موجود جامعه است . سينماي دفاع مقدس معترض به وضع موجود كشوراست به ويژه در بخش مسايل مربوط به كمبود ها و آنچه از آن به عنوان عدالت اجتماعي ياد مي كنيم . به خاطر داشته باشيم همواره يكي از اركان مهم دفاع حفاظت از مباني فطري انساني است .عدالت يكي از مبناهاي مهم فطري انسانهاست و اين امر به ايدئولوژي و مرام و مسلك ربطي ندارد . بزرگترين ظالمان تاريخ نيز حد اقل در مورد قوم خودشان ، خواستار برقراري عدالت هستند و عدالت را در قوم خودشان مي پذيرند . هميشه يكي از مباني مهم دفاع عدالت خواهي است . سينماي دفاع مقدس اگر قرار باشد سينماي دفاع مقدس باشد حتما معترض به وضع موجود جامعه است .
اين منتقد درادامه سخنان خود در باره سينماي اجتماعي جنگ افزود : اكنون مي خواهم بگويم جريان حاكم بر سينماي كشور چندان موافق با اين گونه سينمايي نيست تا بتواند نه تنها نسل سوم بلكه نسل هاي اول و دوم را نيز از گوهر هاي خود بهره مند كند .
وي ادامه داد : جريان حاكم برجامعه ا كنون با كساني كه خواهان آرمان هاي انساني هستند سازگاري ندارد . از اين حيث حقيقت سينماي دفاع مقدس مشكلات زيادي دارد . چون جريان حاكم برجامعه با آن در تعارض قرار دارد . اين جريان بسيار قدرتمند است و نمي خواهد به هيچ چيزي اجازه دهد آرامش اين خيمه شيك و زيبايي را كه براي خودش فراهم كرده است برهم زند و بنا براين مقاومت مي كند .
وي در ادامه سخنان خود با تاكيد بر اين نكته كه اين جريان اجازه نمي دهد هيچ چيزي وضع موعود را به جاي وضع موجود براي مردم باز گو كند افزود : از اين منظر است كه سينماي دفاع مقدس يك وضعيت برجسته و بارزتري مي يابد .
وي بر ذكر اين نكته تاكيد كرد كه اگر سياستمداران پاي خود را از عرصه فرهنگ و هنر عقب بكشند و اجازه دهند انسانهاي فرهنگي در اين عرصه فعال شوند ، اين عرصه بسيار پربار خواهد بود .
نظر شما