به گزارش خبرگزاری مهر، فخرالدین جمالی با اشاره به افزایش پیچیدگی سازمانهای امروزین، ایجاد راههای مطمئن برخورد با مسایل سازمانی را الزامی عنوان و اظهار کرد: یکی از راههای موجود استفاده از عارضه یابی و راهکار دیگر بکارگیری روش های معمول ارزیابی سازمانی است.
جمالی با بیان اینکه مدل های عارضه یابی عمدتا بر اثربخشی سازمان تاکید دارند، آن را نقطه آغاز تغییر و بهبود در سازمان معرفی کرد.
وی در تشریح این اجرای این طرح در استان گفت: پس از بررسی نقاط قوت و ضعف مدلهای مختلف عارضه یابی و جمع بندی نتایج با کارفرما، مدل عارضه یابی خودساخته مبتنی بر مدل تعالی سازمانی در حوزه مدیریت، خط مشی و استراتژی ها، مشتریان و کارکنان و استفاده از قوانین موجود در حوزه مدیریت و بازرسی تعاونی ها مورد بررسی و تصویب قرار گرفت.
مدیر امور تعاون اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی فارس با بیان اینکه یکی از نتایج اولیه عارضه یابی بر نقش فزآینده آن بر بهبود مستمر فعالیتهای تعاونی ها است که در این طرح مورد بررسی قرار گرفته، بیان کرد: در این طرح ضمن بررسی عارضه های تعاونی های منتخب به تقسیم بندی عارضه ها و ارائه راهکارهای پیشنهادی جهت رفع عارضه ها پرداخته شده است.
جمالی اضافه کرد: در اجرای این طرح اطلاعات 31 شرکت تعاونی در استان اخذ و تحلیل شده و بر اساس نتایج بدست آمده، عدم وجود نمودار سازمانی مصوب و عدم اثربخشی نمودار سازمانی، توجه نداشتن به سیستم های نوین حسابداری برای تعیین قیمت تمام شده محصولات و خدمات، عدم وجود رویکرد مدیریتی مناسب در برنامه ریزی اهداف بلند، میان و و کوتاه مدت تعاونی های مهمترین عارضه های شناسایی شده در این تعاونی ها بود.
وی همچنین به تشریح اقدامات اساسی برای بهبود مدیریت و بازرسی تعاونی ها پرداخت و بکارگیری مدیران و وکارکنان متخصص در ارکان تعاونیها، تشکیل تعاونی های تخصصی بازرس برای نظارت بر نحوه بازرسی تعاونی ها را از جمله این اقدامات عنوان کرد.
مدیر امور تعاون اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی فارس ضمن دعوت همه شرکت های تعاونی توزیعی برای عملیاتی کردن نتایج این طرح، اظهار کرد: کلیه شرکتهای تعاونی استان می توانند با مراجعه به مدیریت تعاون اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان فارس از نتایج این طرح استفاده کنند.
نظر شما