يكي ازمزيت هاي خاطرات منتشر شده توسط اين مركز آن است كه انقلابيون ديروز كه اكثرا در كسوت مديران امروز جمهوري اسلامي درآمده اند ، از كودكي، خانواده، پايگاه طبقاتي و اجتماعي خود سخن مي گويند .
از اين رو ، چنين خاطراتي منبع قابل توجهي براي محققان است تا با مطالعه آنها به پايگاه طبقاتي مخالفان رژيم پهلوي و مسئولان نظام جايگزين آن پي ببرند. همچنين اين امر، به بازخواني انگيزه ها و دغدغه هاي طبقات مختلف در مبارزه با رژيم پهلوي كمك مي كند . خاطرات علي دانش منفرد نيز ازجمله اين خاطرات است . مبارزي كه برادرش غلامرضا دانش آشتياني - شهيد هفتم تير - نامدارترازاوست .
علي دانش منفرد زاده آشتيان است ، اما دركودكي همراه با خانواده با ترك زادگاهش درتهران سكني گزيد و ازهمان كودكي وارد فعاليت هاي دانش آموزي و پس ازآن دانشجويي گرديد .
وي در خاطراتش اطلاعات جالب توجهي درباره گروه شيعيان دارد كه يك گروه سني فعال در دوره دكتر مصدق بوده است . دراين گروه ، برخي از افراد همچون برادران اماني و شهيد اسلامي كه بعدها جذب هيات هاي موتلفه اسلامي شدند ، حضور داشتند .
همچنين او در دوران دانشجويي شاهد واقعه بهمن 40 در دانشگاه تهران بود و درهمين واقعه بازداشت و زنداني شد . زندان او را به آيت الله طالقاني و نهضت آزادي ايران پيوند داد ، پس از اين در كميته دانشجويي نهضت آزادي عضو شد و درهنگام غيبت سران گروه به علت زنداني شدن، در اين كميته فعاليت بسيار داشت.
چنين سابقه اي موجب گرديد كه علي دانش منفرد در جريان تشكيل سازمان مجاهدين خلق قرار گيرد. همكاري او با سازمان در همان اوان قطع شد و او مبارزه را در عرصه فرهني پي گرفت، هر چند كه با شركت در جلسات حسينيه ارشاد و مسجد هدايت ارتباط خود را با نيروهاي ملي - مذهبي حفظ كرد .
همچنين درعرصه مبارزه فرهنگي دركنارشهيد مطهري ، مديريت موسسه فرهنگي - آموزشي رفاه را برعهده گرفت . موسسه اي كه بسياري از جوانان مبارز در آن تحصيل مي كردند و آموزه هاي آن ، محتوايي متفاوت ازآموزش دولتي داشت. در كناراين ، با همراهي شهيد رجايي و خانم گوهرالشريعه دستغيب ، انجمن اسلامي معلمان را پي نهاد . سابقه آشنايي با شهيد مطهري موجب شد درطليعه انقلاب اسلامي دركميته استقبال ازامام خميني عضويت داشته و مسئوليت امور اجرايي آن را برعهده بگيرد .
پس از آن ، به همراه افرادي چون محمد غرضي ، محسن رفيقدوست ، اصغر صباغيان و ... سپاه پاسداران انقلاب اسلامي را بنيان نهاد . مدتي هم در هنگامه غائله خسرو قشقايي در فارس استاندار منصوب دولت موقت در آن خطه گرديد . اوهم اكنون به عنوان نماينده مردم تفرش و آشتيان در مجلس هفتم حضور دارد .
" خاطرات علي دانش منفرد " ، از جنبه هايي داراي نكات اساسي است . او دردوران فعاليت سياسي ، داراي ارتباطات گسترده اي از نهضت آزادي و مجاهدين خلق گرفته تا نيروهاي مذهبي همچون شهيدان مطهري و رجايي بوده است . همين ارتباطات ، موجب اعتماد تمامي اين گروه ها در مقاطع مختلف به او شده است . همچنين او برخلاف اكثرمبارزان انقلاب اسلامي ، به سران اوليه سازمان مجاهدين خلق انتقاد دارد . انتقادي كه موجب جدايي وي ازهمان ابتداي راه شد . علاوه براين حضور او در كميته استقبال موجب شده است كه اطلاعاتي همراه با اسناد منحصر به فرد ازساختار و وظايف كميته استقبال درخاطرات خود بياورد. اما علي دانش منفرد خاطرات خود را مجمل گفته و از مطالبي كه خواننده انتظار تفصيل دارد ، به سادگي گذشته است ...
به نظر مي رسد وي از مسائل بسياري در كميته استقبال پرده برنداشته است . كميته اي كه انقلابيون ديروزازطيف هاي مختلف درباره آن به تفاوت سخن مي گويند ، مانند مساله اتومبيل حامل رهبرفقيد انقلاب اسلامي - ازفرودگاه تا بهشت زهرا ( س ) -خاطرات دانش منفرد مي توانست در مواردي چون اين مورد ، حكم قطعي و قضاوت نهايي باشد .
همچنين او به همراه محمد غرضي در اوان تاسيس سپاه پاسداران انقلاب اسلامي نقش كليدي در اين نهاد انقلابي ايفا مي كرد . به طوري كه در جريان دستگيري سيد مجتبي طالقاني نام او و همرزم ديرينش محمد غرضي بارها برده شد . اما او دراين باره ، به مجمل گويي اكتفا كرده است و يا جريان دستگيري محمدرضا سعادتي ، عضو سازمان مجاهدين خلق را به سكوت وا نهاده است .
خاطرات علي دانش منفرد نكته اي را روشن مي سازد و آن ، اين كه هرچند انتشارخاطرات در دوران حيات افراد و نزديك به وقايع ، اين مزيت را دارد كه با منابع ديگرسنجيده و افراد در جريان حوادث به چالش درصحت و سقم روايات مي پردازند اما از اين نقيصه هم برخوردار است كه راوي را به محافظه كاري وا مي دارد . ازاين رو چه بهتركه در ضبط اين خاطرات ، مصاحبه كننده به زيركي و ترفند راوي را به چالش برانگيزد و يا اين كه راوي ، در دوران عزلت به سرببرد كه ديگرمحافظه كاري براي او محلي از اعراب نخواهد داشت ، باشد كه علي دانش منفرد به بازخواني خاطرات خود با اطلاعات مبسوط تري بپردازد .
خبرگزاري مهر - گروه فرهنگ و ادب : خاطرات " علي دانش منفرد " از جمله خاطراتي است كه مركز اسناد انقلاب اسلامي در ادامه انتشار خاطرات انقلابيون ديروز ، به زيور طبع آراسته است .
کد خبر 226597
نظر شما