۱۷ شهریور ۱۳۸۲، ۸:۱۰

امروزدر تاريخ

امروزدر تاريخ

خبرگزاري "مهر": امروز دوشنبه هفدهم شهريور ماه سال 1382 هجري شمسي ،مقارن است با يازدهم رجب المرجب سال 1424 هجري قمري و برابر است با هشتم سپتامبر سال 2003 ميلادي.

 

قيام هفدهم شهريور و كشتار جمعي از مردم توسط عمال رژيم پهلوي در ميدان ژاله تهران (شهدا) :


دولت جمشيد آموزگار كه از نخستين روز هاي زمامداري ، سياست تحميق مردم را بكار گرفته بود نتوانست در برابر امواج گسترده انقلاب اسلامي پايداري كند . در اين دوره در سال 1357 ه ش هر روز بر دامنه اعتراضات مردمي افزوده مي شد و چنين شد كه پس از يكسال جمشيد آموزگار در چهارم شهريور سال 1377 ه ش مجبور به استعفا شد و محمد رضا شاه ، جعفر شريف امامي را مامور تشكيل كابينه كرد . شريف امامي ، اما برنامه دولت خود را آشتي ملي نام نهاد و به نشانه همراهي با مردم تعدادي از مراكز فساد را در كشور بست و تصميم گرفت كه به روحانيان احترام بگذارد . اما اينگونه عوام فريبي ها در تحميق مردم موثر نيفتاد و در سيزدهم شهريور همان سال راهپيمايي بزرگي پس از نماز عيد سعيد فطر در تهران بر گزار شد و همين راهپيمايي مقددمه اي شد بر قيام هفدهم شهريور .  به منظور  احترام نهادن به خون كشته شدگان روز هاي پيشين ، روز شانزدهم از سوي قاطبه مردم  تعطيل عمومي اعلام شد و مردم تهران در چنين روزي راهپيمايي عظيمي بر گزار كردند .  ماموران رژيم از شب قبل هفدهم شهريور،  در ميادين مهم شهر مستقر شده بودند و با هرگونه حركت مقابله مي كردند . در نخستين ساعات روز هفدهم شهريور ارتشبد اويسي از راديو تهران اعلام حكومت نظامي كرد و بر اساس  آن اجتماع بيش از دو نفر در تهران ممنوع شد . مردم تهران اما بدون توجه به اين اخطارها سيل آسا به خيابانها روي آوردند و در ميدان ژاله (شهداي فعلي ) اجتماع كردند . ماموران  مسلح چندين بار به مردم اخطار كردند و آنگاه  ناجوانمردانه مردم بي سلاح را هدف رگبار مسلح خود قرار دادند . رژيم در حال اضمحلال تعداد كل شهداي هفده شهريور را 58 نفر اعلام كرد اما شمار دقيق قربانيان آن روز هيچگاه مشخص نشد . به گفته بر خي از شاهدان رقم شهداي  اين روز بالغ بر چهار هزار نفر مي شد .

 امام خميني  ره در هجدهم شهريور همان سال با صدور بيانيه اي  ضمن محكوم كردن كشتار وحشيانه مردم ، دولت شريف امامي را دولتي غير قانوني و تحميلي خواند ند . به مناسبت  همين واقعه عظيم ، چنين روزي در تاريخ ايران زمين به عنوان  روز جمعه سياه نام گرفت .

روز جهاني مبارزه با بيسوادي :


يكي از شاخص هاي رشد در جوامع متمدن ميزان بهره مندي مردم آن كشور از حد اقل سواد نوشتن و خواندن است . بديهي است مبارزه با بي سوادي  نه تنها درمقوله  توسعه فرهنگي به عنوان نخستين گام قلمداد مي شود ،  بلكه در حوزه هاي  اجتماعي و اقتصادي و سياسي نيزحايز  اهميت ويژه اي  است .  هر چه افراد جامعه به سمت با سوادي شدن پيش روند ، يقينا سير تحول و رويكرد آن جامعه به سمت مفهوم توسعه امر سريعتري خواهد بود . با نامگذاري چنين روزي به نام روز جهاني مبارزه با بيسوادي ، جهانيان حذف اين پديده شوم را از جامعه بشري خواستار شدند   .


دولت جمهوري اسلامي ايران نيز  از همان اوان استقرار،  مبارزه با بيسوادي را در نقاط مختلف كشور در دستور كار خود قرار داد و با راه اندازي نهضت سواد آموزي در د ور افتاده ترين روستاهاي كشور اين آرمان انقلاب اسلامي را تحقق بخشيد .

امضاي پيمان نظامي سيتو :
سازمان پيمان آسياي جنوب شرقي در چنين روزي در سال 1954 ميلادي با امضاي يك قرار داد همكار ي نظامي و اقتصادي بين هشت كشور آمريكا ، فرانسه ،  استراليا، فيليپين ، زلاندنو ، تايلند ، و پاكستان در مانيل پا به عرصه وجود نهاد و تا سال 1967 ميلادي كه فرانسه از آن خارج شد نقش فعالي را در  سياست هاي منطقه ايفا كرد  . در سال 1972 نيز پاكستان از اين پيمان خارج شد و با تضعيف قدرت و موقعيت آمريكا در منطقه پس از شكست از ويتنام ، سازمان آسياي جنوب شرقي عملا موقعيت خود را از دست داد و در سي ام ژوئن 1977 ميلادي منحل شد .

تولد ريچارد اول :
ريچارد اول پادشاه انگلستان در چنين روزي در سال 1157 ديده  به  جهان گشود . وي بين سالهاي 1189 تا 1199 بر اين كشور حكومت كرد .

تولد لودويكو آريو ستو :
آريوستو شاعر بر جسته ايتاليايي در چنين روزي در سال 1474 ميلادي به دنيا آمد . "ارلاندو فورويوز" عنوان مهمترين اثر ادبي اوست .

تولد مارين مرسن :
 مرسن رياضيدان بر جسته فرانسوي در چنين روزي در سال 1588 ميلادي متولد شد . او علاوه بر رياضي در رشته هاي موسيقي و فلسفه نيز مهارت داشت . كارتزيان عنوان مهترين اثر اوست .

تولد فردريك ميسترال :
ميسترال شاعر برجسته انگليسي در چنين روزي در سال 1830 ميلادي به دنيا آمد . او در سال 1904 ميلادي جايزه نوبل را از آن خود كرد .

تولد آنمتونن دورك :
دورك آهنگساز توانمند چك در چنين روزي در سال 1841 ميلادي به دنيا آمد . "سمفوني جهان جديد " عنوان مهمترين اثر موسيقايي اوست .

تولد مكس رينهارت :
رينهارت كارگردان پر طرفدار  تئاتر استراليا در چنين روزي در سال 1873 ميلادي ديده به جهان گشود . "شاه اديب"  عنوان مهمترين اودر تئاتر است .

تولد آن بيتي :

آن بيتي نويسنده بر جسته آمريكايي در چنين روزي در سال 1947 ميلادي قدم به عرصه گيتي نهاد . او را بيشتر به داستانهاي كوتاهش مي شناسند . وي در مجله نيويوركر قلم مي زند  .

در گشذت آل
كس نورث :


آلكس نورث آهنگساز بر جسته آمريكايي در چنين روزي در سال 19991 ميلادي در گذشت . اسپارتاكوس عنوان مهمترين اثر موسيقايي اوست . وي  در سن هشتاد و دو سالگي به دليل  بيماري سرطان در گذشت .

کد خبر 22706

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha