مبارك پنجمين رياست خود پس از انتخابات اخير را در حالي آغاز مي كند كه سه چهارم مصري ها اين انتخابات را تحريم كردند.
به رغم اينكه دولت مصر تبليغات گسترده اي را به راه انداخته بود تا ميزان مشاركت مردمي به 50 درصد برسد، ولي اين ميزان حتي كمتر از 23 درصد بر اساس آمارهاي رسمي دولتي و كمتر از 18 تا 16 درصد بر اساس آمارهاي سازمان هاي غير دولتي و احزاب مخالف بود.
پيروزي ضعيف مبارك در انتخابات رياست جمهوري مصر چه پيامي داشت؟
رئيس كميته انتخابات رياست جمهوري مصر اعلام كرده بود مبارك 6/88 درصد آرا را بدست آورده است اما وي با بيان اينكه نسبت مشاركت 23 درصد بوده است، همه را غافلگير كرد به گفته وي ، مبارك از اين 23 درصد كمتر از 20 درصد را به خود اختصاص داده است و اين نشان مي دهد از 32 ميليون مصري واجد شرائط دادن راي تنها كمتر از 8 ميليون نفر شركت كرده اند و از اين تعداد كمتر از 7 ميليون نفر به مبارك راي داده اند يعني از مجموع جمعيت 72 ميليوني مصر تنها 10 درصد از مبارك حمايت كرده اند و اين نشان مي دهد پس از 24 سال از حكومت مبارك بر اين كشور، ميزان مخالفت با ادامه حكومت وي به 90 درصد رسيده است .
بنابراين استقبال گسترده آمريكا، غرب و كشورهاي عربي از پيروزي ضعيف مبارك و ادعاي دمكراتيك بودن اين انتخابات از سوي اين كشورها با مواضع احزاب وگروه هاي مخالف درمصر كه انتخابات اخير را غير واقعي و همراه با تقلب ودستكاري به نفع مبارك قلمداد كرده بودند، تضاد دارد.
سازمان هاي جامعه مدني و گروه هاي مخالف مشاركت واقعي مردم را كمتر از 20 درصد بين 15 تا 18 درصد اعلام كرده اند.
مركز ابن خلدون كه يك موسسه حقوق بشر است و سعدالدين ابراهيم آن را اداره مي كند، نسبت مشاركت را حدود 18 درصد اعلام كرد.
محمد حبيب معاون رهبر اخوان المسلمين دراين باره گفت : تصور نمي كنم ميزان مشاركت به 23 درصد رسيده باشد بلكه به اعتقاد من تنها 15 درصد در اين انتخابات شركت كردند كه اين مانع از مشروعيت آن مي شود.
به گفته وي، عدم استقبال مردم مصر از انتخابات اخير بيانگر اين است كه مردم مصر به اينكه در انتخاباتي كه نتايجش از پيش مشخص باشد، شركت كنند، راضي نبوده اند.
حسين عبدالرازق دبيركل حزب مخالف التجمع نسبت اندك مشاركت مردم را دليلي بر آن دانست كه مردم ديگر به چنين انتخاباتي توجه نشان نمي دهند.
نعمان جمعه رئيس حزب الوفد كه در انتخابات اخير كمتر از سه درصد آرا را بدست آورده است، كاهش نسبت مشاركت را دليلي بر اهميت نداشتن نتايج انتخابات دانست.
نتايج انتخابات رياست جمهوري اخير دليلي بر آن است كه مردم به نظام سياسي مصر اعتماد ندارند. |
رهبر حزب الوفد |
وي گفت : نسبت مشاركت از 15 درصد فراتر نرفته است و اين دليلي بر آن است كه مردم به نظام سياسي مصر اعتماد ندارند.
اين اولين بار است كه مسئولان مصري به نسبت پايين مشاركت در اين سطح اعتراف مي كنند.
اين درحالي است كه دولت مصر پيش از انتخابات اعلام كرده بود كه نسبت مشاركت در همه پرسي مربوط به تعديل قانون اساسي در مي گذشته از 53 درصد فراتر رفته است.
اما مقامات مصري با تنگناي فوق العاده اي مواجه شدند پس از آنكه باشگاه قضات ميزان مشاركت در همه پرسي را بين 3 تا 5 درصد اعلام كردند، شوكه شدند.
اما واكنش هاي جهانيان به انتخابات اخير در مصر و مشاركت بسيار پايين مردمي جالب توجه است و اينكه رهبران غربي وعربي و آمريكا از اين انتخابات استقبال كرده و آن را گامي در جهت تحكيم دمكراسي و روند سياسي توصيف كرده اند.
سيل پيام هاي تبريك براي حسني مبارك پس از انتخاب شكننده اش از سوي رهبران عرب و غيرعرب سرازير شده است ،محمد ششم شاه جوان مراكش، شيخ خليفه بن زايد آل نهيان امير امارات،عبدالعزيز بوتفليقه رئيس جمهوري الجزاير، ژاك شيراك رئيس جمهوري فرانسه، عبدالله دوم شاه اردن ، خاوير سولانا هماهنگ كننده سياست خارجي اتحاديه اروپا كه انتخاب مبارك را نشان دهنده پيشرفت دمكراتيك در مصر قلمدادكرده است.
اما مخالفان مبارك كه پيش از انتخابات هم نسبت به احتمال تقلب و دستكاري گسترده در نتايج انتخابات هشدار مي دادند پس از پايان انتخابات هم بر مواضع خود پافشاري كردند.
به گفته آنها تمام امكانات دولتي براي پيروزي مبارك نامزد حزب حاكم براي پنجمين رياست وي بر مصر بسيج شده بود و حتي صدها دستگاه اتوبوس براي انتقال مردم به پاي صندوق هاي راي تدارك ديده شده بود .
استقبال گسترده آمريكا، غرب و كشورهاي عربي از پيروزي ضعيف مبارك و ادعاي دمكراتيك بودن اين انتخابات از سوي اين كشورها با مواضع احزاب وگروه هاي مخالف درمصر كه انتخابات اخير را غير واقعي و همراه با تقلب ودستكاري به نفع مبارك قلمداد كرده بودند، تضاد دارد. |
نعمان جمعه رئيس حزب الوفد و از رقباي مبارك در سلامت و صحت انتخابات اخير ابراز ترديد كرد.
به گفته وي نسبت آرايي كه مبارك بدست آورد،در هيچ كشور دمكراتيك روي نمي دهد ، ميزان مشاركت كه 23 درصد اعلام شده است ، درست نمي باشد بلكه نسبت واقعي مشاركت مردم فراتر از 15 درصد نيست .
وي افزود: اگر خواستار انتخابات سالم در مصر هستيم بايد يك دولت بي طرف تشكيل شود.
از سوي ديگر عصمت عبدالمجيد دبيركل سابق اتحاديه عرب گفته است نسبت آراي مبارك هرگز وي را شگفت زده نكرده است.
ايمن نور كه برنده بزرگ انتخابات رياست جمهوري اخير در مصر است، خود را براي مقابله با جمال مبارك فرزند حسني مبارك در دوره بعدي آماده مي كند.
رئيس حزب الغد با كسب رتبه دوم در انتخابات اخير پس از حسني مبارك يك شگفتي ايجاد كرد در حالي كه اكثر پيش داوري ها به اين اشاره مي كرد كه وي پس از نعمان جمعه رئيس حزب الوفد در رتبه سوم قرار خواهد گرفت.
آمار اعلام شده در مورد نسبت مشاركت مردمي در انتخابات اخير مصر نشان مي دهد از 32 ميليون مصري واجد شرائط دادن راي تنها كمتر از 8 ميليون نفر شركت كرده اند و از اين تعداد كمتر از 7 ميليون نفر به مبارك راي داده اند، يعني بيش از 80 درصد واجدان دادن راي با مبارك مخالف بوده اند. |
به رغم اينكه نور در نتايج انتخابات اخير ابراز ترديد كرد و آن را دستكاري شده اعلام كرد، گزارش هاي نمايندگان وي تاكيد كرده اند كه نور بيش از 30 درصد آرا را بر خلاف آمار دولتي كه آن را كمتر از 7 درصد اعلام كرده است، بدست آورده است.
ايمن نور پس از انتخابات چهارشنبه گفته است: رويارويي آينده درانتخابات رياست جمهوري آينده با جمال مبارك فرزند حسني مبارك خواهد بود.
تحليلگران بر اين باورند كه ايمن نور 41 ساله كه يك جوان فعال و انرژيك است و بلندپروازي هاي سياسي وي هيچ حد و مرزي ندارد بتواند پس از انتخابات اخير خود را به عنوان مخالف شماره يك درمصر تحميل كند.
نظر شما