به گزارش خبرنگار مهر، ماه رجب که از راه میرسد، همگام با آماده شدن مردم برای مسیری که به سوی ماه خدا میرسد، بویی از سامرا دلها را شیدا میکند. بوی غربت امامی که در میان هفت آسمان ندای صلابت و بزرگیاش پیچیده اما روی زمین و در میان مردمی که بندهای نفسانی بالهای روحشان را به اسارت گرفته، با تمام بزرگیهایش مهجور است.
امام هادی(ع) در سال 212 هجری قمری دیده به جهان گشود. پدر بزرگوارش امام محمد تقی جواد(ع) و مادرش سمانه نام داشت. نام ایشان علی، کنیهاش ابوالحسن و لقبهایش هادی و نقی بود. امامت ایشان به 6 نفر از خلفای عباسی همزمان بود. معتصم عباسی، واثق، متوکل، منتصر، مستعین و معتز که در این میان دوران متوکل عباسی هم به لحاظ طول زمان و هم به لحاظ ثبات حکومت عباسی دارای جایگاه خاصی است.
امامت در کودکی
نخستین ویژگی امام هادی(ع) به امامت رسیدن ایشان در 8 سالگی بود. ایشان در همان روزها نیز با علم لدنی و تسلطی که به مباحث اعتقادی داشتند، در مناظراتی با حضور بزرگان اعتقادی دوران شرکت میکرده و همگان را از علم خود در حیرت فرومیبردند. در زمان این امام همام مکاتب کلامی معتزله و اشاعره رواج یافته بود. این نظریات کلامی که هر کدام طرفدارانی داشت، مباحثی مانند جبر، تفویض، امکان یا عدم امکان رؤیت خدا، جسمیت خدا. بنابراین امام(ع) میبایست هدایت و رهبری فکری شیعیان را شدت میبخشید و آرا و نظریات مطرح شده را با استدلالهای قاطع و محکم، باطل میکرد. این مناظرات هم برتری علمی امام هادی(ع) را به اثبات رساند و هم گامی برای تبیین تفکری شیعی و شناساندن فضیلتهای مکتب اهل بیت(ع) بود.
امام هادی(ع) و مبارزه با غلات
یکی از بزرگترین خدمات امام هادی(ع) مبارزه ایشان با نهلههای فکری انحرافی بود. غلات یکی از این جریانهای انحرافی هستند که همواره مورد نکوهش امامان بودهاند. جریان غلات در میان اهل تسنن، پس از درگذشت پیامبر(ص) و ادعای نمردن پیامبر(ص) و بازگشت او مانند بازگشت موسی از طور، از سوی برخی از صحابه، خود را نشان داد. این جریان منحرف درمیان شیعه از روزگار حکومت امام علی آغاز شد. برخی افراد سست ایمان با دیدن کرامتها و عظمتهای امام علی(ع)، به آن حضرت صفاتی را که ویژه خداوند بود، نسبت میدادند و بری او، مقامی فراتر از امامت و خلافت پیامبر قائل بودند.
این جریان در زمان همه امامان با شدت و ضعف وجود داشت. خلفی اموی و عباسی از یک سو، برای ایجاد اختلاف در میان شیعه وا از سوی دیگر، بری بدبین کردن تودهها به مذاهب اهل بیت(ع)، به باورهای غلات و پراکنده کردن خرافات در میان شیعه دامن میزدند و این خود، کار ائمه(ع) را در مبارزه با غلات دشوارتر میساخت.
دوره امام هادی(ع) نیز یکی از مشکلات فرهنگی جامعه اسلامی، غالیان کج اندیش بودند که از سوی خلفی عباسی حمایت میشدند. آنان به امامان نسبتهای ناروا میدادند.
غلات از زبان ائمه(ع) سخنان ناروا و مخالف با صریح آیات قرآن در میان مردم منتشر میساختند و روشن است که این گونه سخنان افزون بر صف بندی در میان شیعیان، اسباب سرکوبی پیروان اهل بیت(ع) را از سوی حکومتها دیگر فرقههای اسلامی فراهم میکرد.
کمک به فقراء از جمله فعالیتهای روزمرده زندگی امام هادی(ع) بود
عضو هیئت علمی مجمع نمایندگان طلاب حوزه علمیه در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن تسلیت سالروز شهادت امام هادی(ع) گفت: وجود امام هادی(ع) در عصری قرار گرفته بود که حضور ایشان موجب شکوفایی دین و عزت مسلمین و نشر معارف اسلامی شد.
حجت الاسلام سید جلال رضوی مهر با اشاره به مصاف شدن دوران زندگی امام هادی(ع) با پنج تن از خلفای عباسی ابراز داشت: گرچه خلفای پسوند الله را داشتند اما در واقع خالی از شناخت الله و خالی از معرفت به خدا بودند و امام هادی(ع) با مقاومت و پایداری در مقابل آنان توانستند اخلاق محمدی (ص) و احکام دین را در جامعه رواج دهند.
نماینده طلاب همدان در مجمع نمایندگان طلاب حوزه علمیه با اشاره به تربیت شاگردان برجسته توسط امام هادی(ع) بیان کرد: این امام توانستند با حلم و صبر شاگردان برجسته را تربیت کنند که هر کدام از این شاگردان توانست مکتبی را در راستای مکتب اسلامی برای بیان و نشر اسلام ایجاد کند.
جامعه کبیر یکی از مستندترین ادعیه است
وی به زیارت جامعه کبیر اشاره و بیان داشت: این زیارت سند امام شناسی و مدرک افتخار تشیع است که امروز یکی از مستندترین ادعیه ها است.
حجت الاسلام رضوی سه محور بیان فضائل حضرت علی(ع)، توجه مردم به حادثه کربلا و زمینه سازی و آمادگی برای عصر ظهور را از جمله فعالیت های امام هادی(ع) عنوان و گفت: این امام بزرگوار با بیان فضائل حضرت علی(ع) و مقام و جایگاه سید الشهداء و حوادث عاشورا به دلالت های عصر ظهور اقدام می کرد.
وی ادامه داد: سجده های طولانی امام هادی(ع)، نماز شب و گریه و اشک های ایشان را از فضایل این امام نام برد و کمک به فقراء را از جمله فعالیت های روزمرده زندگی ایشان دانست.
عضو هیئت علمی مجمع نمایندگان طلاب حوزه علمیه تاکید کرد: باید بدانیم گرچه جسم امام هادی(ع) تحت حفاظت بود ولی روح بالنده ایشان چون خورشیدی احکام و توحید را در جامعه اشاعه می داد و زندگی جاودان میبخشید.
.................................
زینب آخوندی
نظر شما