به گزارش خبرگزاری مهر، عباس شرفی در جلسه کمیسیون ایمنی راه ها افزود: هرمزگان برای نگهداری و ایمنی 10 هزار کیلومتر راه، سالانه به 51 میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر کمتر از 10 درصد این نیاز به نگهداری و ایمنی راه های هرمزگان اختصاص می یابد افزود: اعتبار کنونی اختصاصی برای این امر چهار میلیارد تومان است که در مقایسه با میزان راه های استان رقم اندکی است.
وی به عمر بالای برخی از محورهای فرعی و روستایی اشاره کرد و گفت: عمر بسیاری از آسفالت راه های روستایی و فرعی استان به بیش از 30 سال می رسد که توسط جهاد سازندگی احداث شده است.
به گفته وی، نگاه سازمان حمل و نقل جاده ای کشور به محورهای شریانی است که همین امر باعث شده تا حوادث جاده ای در این محورها کاهش یابد اما کمبود اعتبار برای راه های فرعی باعث شده تا حوادث جاده ای در این محورها افزایش یابد.
وی همچنین گفت: راه و شهرسازی آمادگی دارد تا با احداث راهدار خانه و استقرار نیروهای پلیس و امدادی زمینه خدمات رسانی و کاهش حوادث را فراهم کند.
حضور پلیس در جاده های روستایی باید افزایش یابد
اداره کل راه و شهرسازی هرمزگان خواستار حضور پلیس و نیروهای امدادی در محورهای فرعی و روستایی استان شد.
فرشید دستوان در جلسه کمیسیون ایمنی راه ها که با حضور معاون عمرانی استاندار و اعضای
این شورا برگزار شد، افزود: حضور پر رنگ پلیس و نیروهای امدادی در جاده های اصلی باعث شده تا حوادث جاده ای کاهش چشمگیری داشته باشد اما آمارها در جاده های فرعی و روستایی رو به افزایش است.
وی با بیان اینکه احداث راه روستایی در هرمزگان رو به افزایش است، افزود: به موازات افزایش راه روستایی حضور نیروهای پلیس و امدادی نیز باید افزایش یابد.
دستوان در عین حال از رانندگان خودروها و راکبان موتور سیکلت ها خواست به قوانین راهنمایی و رانندگی در این جاده ها توجه ویژه داشته باشند.
وی همچنین گفت: ایجاد راهدارخانه در این محورها و حضور مشترک پلیس، نیروهای امدادی و راهداران می تواند کمک شایانی در خدمات رسانی و کاهش حوادث رانندگی داشته باشد.
سرپرست اداره کل راه و شهرسازی هرمزگان در ادامه به جاده های روستایی اشاره کرد و گفت: در این استان 10 هزار کیلومتر راه روستایی وجود دارد که سه هزار و 500 کیلومتر آن آسفالت شده و حدود شش هزار و 500 کیلومتر آن پس از جذب اعتبارات آسفالت می شود.
نظر شما