به گزارش خبرنگار مهر، "همایش بین المللی جهان عاری از خشونت: گفتگو برای صلح، امنیت و حقوق بشر" با همکاری فصلنامه مطالعات بین المللی، مرکز اطلاعات سازمان ملل متحد، پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی، پژوهشگاه علوم انسانی و مرکز ملی مطالعات جهانی شدن پنج شنبه 25 اردیبهشت در پژوهشگاه علوم انسانی برگزار شد.
دکتر مهدی ذاکریان استاد روابط بین الملل دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات تهران و دبیر علمی این همایش در این نشست به بررسی موضوع "جهانی شدن گفتگو و جهان شمولی حقوق بشر" پرداخت و تصریح کرد: در ایران برداشتی که از جهانی شدن وجود دارد بیشتر ناظر بر جنبه اقتصادی است. باید توجه داشت که جهانی شدن به فرایند جهان شمولی حقوق بشر کمک می کند. با ایجاد روابط فراملی دولتها به تدریج کنترل خود را بر رویدادها از دست می دهند و این فرایند مثبتی است.
وی تصریح کرد: برای اینکه دولتها را بتوان در بحث حقوق بشر در کنترل داشت این فرایند باید تقویت شود. گسترش ارتباطات فراملی با ایجاد ابزارهای تأثیرگذار جدید همراه است. ابزارهای اطلاع رسانی جدید، رسانه های ماهواره ای و شنیداری بنیانهای سیاسی و فرهنگی جوامع مختلف را ناچار به گفتگو می کنند و هر گفتمانی که منطق مسلط تری داشته باشد انعکاس بیشتری خواهد داشت.
استاد پیشین دانشگاه پاریس 2 در ادامه افزود: برای تحقق این امر دولتها نبایستی تبعیض رسانه ای اعمال کنند. برای نمونه رسانه های کشورهای جنوب و شمال در پوشش برخی حوادث گزینشی رفتار می کنند. اگر تبعیض رسانه ای نباشد ما با یک بسیج اجتماعی و کنش جمعی روبرو می شویم که این کنش جمعی در راستای ارزشهای جمعی که حقوق بشر یکی از آنهاست حرکت خواهد کرد.
وی در پایان تصریح کرد: اگر حقوق بشر جهان شمول نشود، کرامت انسانی نیز جهانشمول نمی شود.
در ادامه این همایش دکتر هادی خانیکی استاد ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی موضوع "توانش ارتباطی: گفتگو و خشونت زدایی جهانی" را مورد بررسی قرار داد و گفت: خشونت و افراطی گری به پدیده های جهانی تبدیل شده اند. جهان به لحاظ فناوری ارتباطی ظرفیتهای جدید پیدا کرده است. اینکه این ظرفیتها باعث افزایش یا کاهش خشونت در جهان امروز شده یا نه مورد مناقشه است.
وی افزود: آنچه وجود دارد این است که جهان هنوز از گفتگوهای واقعی فاصله دارد و هنوز صداهایی وجود دارند که شنیده نمی شوند و حالت فریاد می گیرند.
وی تصریح کرد: جهان باید به جهانی چندصدایی تبدیل شود نه جهانی تک صدایی. جهان چند صدایی جهانی است که در آن خشونت کمتر وجود دارد.
وی در ادامه با اشاره به اینکه در جهان شبکه ای هویت سرچشمه معنا به شمار می اید تأکید کرد: هویتهای مقاومت به رشد افراط گری تبدیل می شود. هویتهای مشروعیت بخش جهان را بازتر می کند.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: در جامعه متکثر هویتهای مشروعیت بخش راه پیدا می کند و در جهان بسته هویتهای مقاومت راه پیدا می کنند.
خانیکی افزود: برای اینکه هویتها چند وجهی شوند باید راه را برای ارتباط و گفتگو گشود. هر ارتباطی، گفتگو نیست. ولی باید کاری کرد که هر ارتباطی به گفتگو تبدیل شود. نیاز جهانی ما به گفتگوست. گفتگو یعنی چیزی و معنایی را با هم خلق کنیم و در واقع بازی با هم هست نه بازی مقابل هم.
در این همایش دکتر نعمت الله فاضلی استاد انسان شناسی دانشگاه علامه طباطبایی موضوع "انسان شناسی و مناسبات آن با صلح و حقوق بشر" را مورد بررسی قرار داد و افزود: علوم انسانی، علوم صلح هستند. تمام علوم گفتمانی را شکل داده اند و ایده ها و نظریه هایی را شکل داده اند که نظم انسانی و اخلاقی را در جامعه ایجاد کنیم.
وی تصریح کرد: علوم انسانی تلاشی معرفت شناسانه بود تا جایی که تضاد ایجاد می شود به کمک معرفت و دانایی اصلاح کند و به شیوه ای آرام و انسانی حل و فصل نماید.
وی تصریح کرد: دانش انسان شناسی در جاهای مختلفی در خدمت صلح و نفی خشونت کار کرده است. مفاهیم اساسی علم انسان شناسی، موضوعات پایه در حقوق بشر و صلح به شمار می رود. دانش انسان شناسی تلاش کرده تا شناختی از "دیگری" به دست دهد و تصویری ارائه کند که دیگری را مورد گفتگوی انسانی کند. لذا انسان شناسی را علم "دیگرشناسی" نیز نامیده اند تا دیگری را به دیگری محبوب تبدیل کند.
این استاد دانشگاه در ادامه یادآور شد: اگر علوم اجتماعی و انسانی در قرن 20 توسعه پیدا نکرده بود جنگهای بین المللی بیشتری را بیش از آنچه اتفاق افتاد شاهد بودیم.
وی با اشاره به اینکه چیزی که صلح را از بین می برد شیوه های تفکر خشونت بار است نه سلاحهای خشن، تصریح کرد: دانش انسان شناسی و علوم انسانی و اجتماعی ابداع انسان مدرن برای خلق زندگی مسالمت آمیز و عاری از خشونت است.
نظر شما