به گزارش خبرنگار مهر، استان کرمان با کم آبی شدید مواجه است این عبارت شاید برای بسیاری تکراری باشد آن هم در استان کویری کرمان، اما به نظر می رسد تکرار مکرر این مشکل در کرمان نه تنها دردی را دوا نکرده است بلکه آن را به مشکلی عادی و بی اهمیت تبدیل کرده است.
این روزها از توسعه و پیشرفت استان کرمان زیاد سخن گفته می شود اما هیچ گاه به این پرسش پاسخ داده نشده که توسعه و سرمایه گذاری در کرمان با کدام آب صورت خواهد گرفت.
از مجموع آب موجود در استان کرمان بیش از 90 درصد در بخش کشاورزی استفاده می شود که به دلیل آبیاری سنتی 70 درصدش یا به زمین فرو می رود و یا تبخیر می شود.
بسیاری در این اندیشه هستند که بارندگی اخیر در کرمان که افزایش 40 درصدی را در مقایسه با سال قبل به همراه داشته پایانی بر بی آبی در بزرگترین استان کشور بوده است اما عملا این بارندگی ها تاثیری بر منابع آبی کرمان نداشته است.
بی آبی بر چهره شهر پنجه می کشد
دلیل این امر هم عدم تکمیل سدهای محدودی است که در کرمان در دست ساخت هستند و در نهایت آبهای روان استان راهی جز کویر سوزان ندارند.
اگر از تکرار مکررات بی آبی و آمار همیشه گفته شده بگذریم به عددی جدید خواهیم رسید که تابستان امسال پنجه برچهره استان کرمان خواهد کشید. کرمان در تابستان سال جاری با کمبود 500 لیتر آب در ثانیه مواجه خواهد بود.
این آب دقیقا مربوط به آب شرب شهری آن هم در شهرستان کرمان خواهد شد.
مشکل بی آبی از بخش کشاورزی و صنعت گذشته و اکنون نمود پر رنگ تری در زندگی عادی مردم خواهد داشت.
سال گذشته مردم کرمان شاهد افت شدید فشار آب در این شهر بودند در طول زمستان نیز اگر مردم استفاده از پمپهای آب را کنار بگذارند با افت شدید فشار آب مواجه خواهند شد بطوریکه اگر برق در کرمان قطع شود به جز خانه های هم کف سایر واحدهای مسکونی بدون آب خواهند ماند.
این درحالیست که سال گذشته کمبود آب 300 لیتر در ثانیه بود که احتمال کاهش آب در سال جاری تا دو برابر این رقم وجود دارد.
وعده ای هم برای انتقال آب در کار نیست
در چنین شرایطی تنها راهکار اساسی صرفه جویی در مصرف آب توسط مردم است هر چند مسئولان شرکت مهندسی آب و فاضلاب برای تامین آب در سال جاری اقدام به استفاده از حلقه های جدید چاه کرده اند اما به نظر می رسد رشد روز افزون جمعیت شهر کرمان در کنار کاهش منابع آبی، کرمان را در آستانه یک بحران واقعی در زمینه تامین آب قرار می دهد.
طی دولت نهم و دهم نیز بسیار از کمبود آب در استان کرمان سخن گفته شد حتی در نخستین سفر رئیس جمهر سابق به کرمان به کرمانیها در مصلای این شهر قول داده شد تا پایان دوره ریاست جمهوری دولت نهم مشکل آب کرمان برای همیشه حل شود اما از آن روزها سالها می گذرد اما در تمام روزهای سپری شده مشکل تامین مالی، زمان بر بودن و معارضات منطقه ای سد راه اجرای پروژه های انتقال آب حوزه به حوزه در استان کرمان شد.
در طول دولت جدید نیز کمتر حتی صحبتی از پروژه های مهم برای انتقال آب حوزه به حوزه در استان کرمان می شود و تکمیل سدها نیز با کمبود اعتبار مواجه است.
شهر کرمان در تابستان با کمبود شدید آب مواجه میشود/ هر ثانیه 500 لیتر آب کم داریم
مدیر آب شهرستان کرمان از کمبود 500 لیتر آب در ثانیه در تابستان سالجاری در شهر کرمان خبر داد.
غلامرضا زینالدینی در جمع خبرنگاران در این خصوص گفت: با توجه به خشکسالیهای اخیر، افت سطح آبهای زیرزمینی شهر کرمان، افزایش جمعیت شهرنشینی و محدودیت منابع آب، استحصال آب شهروندان کرمانی در چند سال گذشته با مشکل جدی روبرو شده است.
وی افزود: در تابستان سال 91 حدود دو هفته در شهر کرمان افت فشار داشتیم و علیرغم پیگیریهای مداوم و مستمر مدیر آب و فاضلاب کرمان در خصوص حفر و تجهیز چاههای جدید، جابهجایی تعدادی از چاهها و ارایه راهکارهای صرفهجویی به شهروندان در سال 92 این مدت زمان به دو ماه افزایش پیدا کرد و در تابستان سال گذشته 300 لیتر در ثانیه کمبود آب داشتیم.
مدیر امور آب شهر کرمان ادامه داد: با وجود اینکه تا اوایل فصل تابستان 11 حلقه چاه جدید در دشتهای جوپار، ماهان و قریهالعرب به بهرهبرداری میرسد و همچنین حدود 25 حلقه چاه، مهندسی مجدد شده است، متاسفانه کمبود آب به میزان 500 لیتر در ثانیه پیشبینی میشود.
زینالدینی خطاب به شهروندان گفت: به شهروندان توصیه میشود در مصرف آب صرفهجویی کنند تا آبی که با این شرایط سخت و دشوار تامین و توزیع میشود، به همهی شهروندان رسیده و شاهد بیآبی در هیچ نقطه از شهر کرمان نباشیم.
وی تاکید کرد: شهروندان از نصب پمپ به طور مستقیم بر روی شبکه توزیع آب خودداری کنند تا شرایط استفاده از آب برای سایر شهروندان فراهم شود.
شهروندان باید 15 تا 20 درصد صرفه جویی کنند
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب شهری استان کرمان نیز امروز با اشاره به کمبود شدید آب در کرمان از مردم خواسته است از هم اکنون برای تامین آب تابستان صرفه جویی کنند.
محمد طاهری افزود: تمام تلاش مجموعه در راستای تامین آب مورد نیاز شهر کرمان است اما صرفه جویی در طول ایام گرم سال بسیار با اهمیت است.
طاهری ادامه داد: در صورتیکه صرفه جویی 15 تا 20 درصدی توسط مردم انجام شود تابستان آب کافی برای مصرف را خواهیم داشت.
با این وجود وی پیشتر گفته بود که شرایط منابع آبی کرمان از مرز بحران گذشته است و با کمبود 30 درصدی آب مواجه هستیم.
افت شدید سطح آبهای زیر زمین/ آمپر کیفیت آب هم افتاد
وی در این خصوص می گوید: بارندگیهای اخیر در احیاء منابع آبی بی تاثیر بوده است و این درحالیست که 99 درصد آب شرب استان کرمان از منابع آب زیر زمینی تامین می شود.
وی میانگین بارندگی در استان کرمان را 140 میلیمتر در سال اعلام کرده بود و افزوده است که سطح آبهای زیر زمینی کاهش یافته و از 150 متر تا زمین به 200 و حتی به 250 متر رسیده است و کیفیت آب نیز کاهش یافته است.
طاهری می گوید: در کرمان 10 سال برای حل مشکل آب تلاش شده اما کاری صورت نگرفته است.
وی البته آمار جالب دیگری را هم می دهد، ظاهری می گوید که در کرمان برای تامین آب از چاههای در دستری هزار تومان برای هر مترمکعب هزینه می شود اما درنهایت این میزان آب به قیمت 389 تومان به مصرف کننده فروخته می شود.
.......................................
گزارش: احمد اسفندیاری
نظر شما