۱ خرداد ۱۳۹۳، ۱۲:۵۸

عسگری آزاد:

اداره کشور با روش های کنونی اهداف چشم انداز را محقق نمی کند

اداره کشور با روش های کنونی اهداف چشم انداز را محقق نمی کند

قزوین- خبرگزاری مهر: جانشین معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی ریاست جمهوری گفت: امروز کشور، گران و با بهره وری کم اداره می شود و تنها راه اصلاح روش فعلی و رسیدن به اهداف چشم انداز، اجرای سیاست های ابلاغی رهبری، تغییر نگاه مدیران،اصلاح ساختار اداری و کوچک شدن دولت و واگذاری امور به مردم است.

به گزارش خبرنگار مهر، جلسه شورای اداری استان قزوین روز پنجشنبه با حضور محمود عسگری آزاد، جانشین معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی ریاست جمهوری، مرتضی روزبه استاندار و داود محمدی نماینده مردم قزوین در مجلس شورای اسلامی و مدیران دستگاههای اجرایی در سالن اجتماعات استانداری قزوین برگزار شد.

عسگری آزاد در جلسه شورای اداری استان گفت: در تحول اداری باید مدیران باور کنند که وضعیت موجود ایده آل نیست و باید اصلاح شود، عزم واراده جدی برای تغییر باشند و سازماندهی کار با استفاده از تجهیزات و امکانات مورد استفاده قرار گیرد.

وی افزود: همه کشورها تغییر را پذیرفته اند اما در روش ها و شیوه اختلاف داریم و در شرایطی که در بسیاری از کشورها فاصله طبقات غنی و فقیر تا سه برابر است، با همه تبلیغات فراوان در کشورما که مدعی توسعه بر مبنای عدالت هستیم این میزان تا هشت برابر بین دهک هاست.
 
کشور را گران اداره کرده ایم

جانشین معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی ریاست جمهوری بیان کرد: در دهه گذشته در حوزه اقتصادی متاسفانه کشور را با درآمد و هزینه بسیار زیادی اداره کردیم و با متوسط درآمد ارزی 104 میلیارد دلاری از صادرات نفت، گاز و کالای غیر نفتی با رشد اقتصادی منفی یک تا سه درصدی روبرو بودیم و محصول نهایی مدیریت ما منفی است.

وی افزود: باید بررسی کنیم چه عواملی موجب شده یک کشور با درآمدهای کم به رشد اقتصادی بالا برسد و یک کشور دیگر مانند ایران با درآمدهای فراوان به رشد منفی رسیده است.

عسگری آزاد یادآورشد: پاسخ را باید از راه و روش و رویه نرم افزاری و نگاه مدیریت یافت در حالی که ساختار اداری کشور را توسعه می دهیم که مردم خدمات بهتری بگیرند و مشکلات را برطرف کنیم چرا مسائل هر روز حادتر و مردم ناراضی تر می شوند.

این مسئول گفت: در سال قبل 86 درصد منابع کشور در امور جاری هزینه شد و 14 درصد در امور توسعه ای اختصاص یافت در شرایطی که این میزان در هشت سال قبل 66 درصد بود و این رشد یعنی ضعف مدیریت و بزرگ شدن دولت که به رفاه و توسعه و رضایت مردم هم منجر نشده است.

وی بیان کرد: اگر هزینه های جاری اینگونه رشد کند در سالهای آینده به 90 تا 100 درصد هم می رسد و باید منابع و درآمد کشور را به امور جاری و حقوق دستگاههای اجرایی اختصاص دهیم و شاید استقراض هم کنیم.

25 هزار میلیارد تومان کسری صندوق بازنشستگان کشور

عسگری آزاد یادآورشد: در سال جاری باید 25 هزار میلیارد تومان برای کسری دو صندوق بازنشستگی کشوری و لشگری پرداخت شود که بیش از درآمد یارانه هاست و حدود 34 درصد درآمد کشور را به صندوق ها می دهیم که با تداوم این مسیر در هشت سال آینده باید 60 هزار میلیارد تومان در صورت ثابت ماندن جمعیت پرداخت کنیم.

وی تصریح کرد: در دو دهه آینده باید نیمی از بودجه کشور را برای بازنشستگان هزینه کنیم که نگران کننده است.       
 
این مسئول افزود: در حال حاضر دو میلیون و 300 هزار نفر کارمند و یک میلیون و 220 هزار نفر بازنشسته داریم در حالیکه به ازای هر شش نفر شاغل باید یک نفر بازنشسته باشد که این آمار در سالهای آینده( کارمند و بازنشسته) مساوی خواهد شد.

عسگری آزاد اظهارداشت: وقتی درآمدهای نفتی کم می شود مشکلات و سوء مدیریت خود را نشان می دهد، هر مدیری فکر می کند که باید اعتبار، نیروی انسانی و تجهیزات داشته باشد و مدیریت کند در حالی که این کار در شرایط مطلوب از عهده هر انسان غیر متخصص و ناتوان هم بر می آید لذا باید نگاهمان را عوض کنیم و این احساس را داشته باشیم که رویه خود را باید تغییر دهیم و بپذیریم تداوم این روش مناسب نیست.

وی گفت: سهم توسعه بخش دولتی با هزینه های بالایی که دارد هنوز مشخص نشده که بتوانیم خدمات با کیفیت بالت و قیمت تمام شده مناسب بدهیم و هرگز آن را با خدمات بخش خصوصی مقایسه نمی کنیم لذا به سمت افزایش کیفیت و کم شدن هزینه ها نمی رویم و رضایت عمومی نیز مطلوب نیست و ما همچنان ساختار اداری را توسعه می دهیم.

عسگری آزاد یادآورشد: در طول هشت سال گذشته ساختار اداری کشور شامل سازمانها، ادارات کل و واحدهای مدیریت حدود 51 درصد گسترش یافته اما آیا واقعا میزان رفاه، خدمات و رضایت مردم هم به همین میزان بالا رفته یا برعکس بوده است.

وی گفت: در حالی که کشور ایران از نظر منابع مالی و نیروی انسانی در جهان نمونه است و با داشتن چهار میلیون و 500 هزار نفر دانشجو و پذیرش 12 هزار نفر از مجموع 350 هزار نفر افراد شرکت کننده در کنکور دکتری و نیز داشتن ثبات سیاسی به واسطه نعمت ولایت و اداره کشور زیر نظر رهبری متاسفانه کشور را خوب اداره نکرده ایم.

جانشین معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی ریاست جمهوری بیان کرد: بررسی مدیریت کشور از لحاظ نرم افزاری نشان می دهد به چه مسائلی توجه نکردیم که امروز مشکل داریم و کشور را گران و با راندمان پائین اداره کرده ایم لذا یک نقشه راه برای اصلاح نظام اداری بر اساس سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری با ارزیابی وضع موجود و اسناد فرادستی و بررسی مبانی نظری و تجربه دیگر کشورها تهدیدها و فرصت ها را مورد توجه قرار دادیم.

وی گفت: با تعیین موضوعات استراتژیک به هر عنوان برنامه و تعیین اقدامات اساسی متناسب با هر موضوع استراتژیک اقدام شد تا به راهکاری اجرایی و عملیاتی برسیم.

تدوین نقشه راه نظام اداری کشور

عسگری آزاد یادآورشد: خوشبختانه اولین سند دولت یازدهم با جامعیتی مناسب با نگاه به آینده، حال و گذشته تدوین شده تا مشکلات مدیریتی مشخص شود و اگر قرار است در سال 1404 به قدرت اقتصادی و علمی منطقه تبدیل شویم لازم است برنامه های میان مدت و سالانه داشته باشیم و هر جا نیاز بود اصلاحات مقتضی ایجاد شود تا به نتیجه برسیم.

این مسئول بیان کرد: در برنامه چهارم دچار چالش جدی بودیم و حتی آئین نامه ها مطالعه نشد و بسیاری از برنامه های ما هدف ندارد در حالیکه هم چارچوب و هم اهداف باید مشخص شود تا کارها به نتیجه برسد.

جانشین معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی ریاست جمهوری اظهارداشت: برای اصلاح نظام اداری باید توجه به ساختار، تخصیص منابع و فنآوری مورد توجه قرار گیرد و اگر می خواهیم در بخش ساختاری بر اساس برنامه حرکت کنیم ماموریت ها را تعریف کرده و به بخش خصوصی هم اعتماد کنیم.

وی افزود: دولت باید با کاهش تصدی گری و واگذاری آن به بخش خصوصی به امور حاکمیتی مانند سلامت، رفاه، عدالت، حمل و نقل مشغول شود لذا باید نقش دولت، بخش خصوصی و مردم را تعریف کرده و مشخص کنیم زیرا در حال حاضر در دنیا در پنج محور تعیین وظایف شهرداریها، دولت، بخش خصوصی، سمن ها و مردم کارها تعریف شده و وظیفه همه مشخص است.

عسگری آزاد تصریح کرد: در حالی که کشور ژاپن حدود 310 هزار شاغل دولتی با اقتصادی 100 برابر ایران دارد ما در کشور تنها در بخش عمومی دو میلیون و 300 هزار کارمند داریم و رقیب جدی بخش خصوصی هستیم و به هر میزان که تصدی گری دولت اضافه شده میزان رضایت و کیفیت کارها هم کاهش یافته است.

وی بیان کرد: وقتی دولت همه کارها از برنامه ریزی، نظارت و اجرا را انجام می دهد هرگز کیفیت کار خود و مدیران منتصب را زیر سوال نمی برد به همین دلیل در کشور شاهد تعطیل شدن یک درمانگاه یا بیمارستان دولتی، انحلال یک شرکت، بازخواست یک مدیر و گرفتن خسارت به دلیل مدیریت نامطلوب نبوده ایم و کیفیت فعالیت کارمندان هیچ تاثیری ندارد به همین دلیل در بدو استخدام شاهد انگیزه بالا، میانه خدمت کاهش انگیزه و اواخر کار شاهد بی انگیزه ای کارمندان هستیم و 104 میلیارد درآمد کشور خروجی مطلوبی ندارد.

عسگری آزاد یادآورشد: چرا با اینکه مدیران کشور تا نیمه شب کار می کنند و رئیس جمهور سابق هم نصف شب جلسه می گذاشت راندمان و بهره وری در ایران کم است؟ زیرا کاری که نباید بکنیم انجام می دهیم و آنچه باید انجام شود را صورت نمی دهیم و فکر می کنیم اگر مدیر ورزش چند سالن در اختیار نداشته باشد دیگر مدیر نسیت اما اگر سالنها تعطیل باشد و یا تخریب شود کسی پاسخگو نیست.

این مسئول گفت: وقتی صنعت دولتی اداره می شود نباید انتظار شکوفایی داشته باشیم و تا به تغییرات کنونی باور نداشته باشیم هیچ کاری درست نمی شود و وقتی یک وزیر باید به 103 هزار واحد آموزشی پاسخگو باشد حتما با یک آتش سوزی زیر سوال می رود و نمی تواند به مدیریت کلان مشغول شود و اگر وزرای ما در حوزه کاری خود بطور متوسط با 51 معاون سروکار دارند حتما مشکلات زیادی را در راه خود دارند.

تغییر رویکرد در اداره کشور ضروری است

عسگری آزاد بیان کرد: باید رویکرد ما به اداره کشور عوض شود و قبول کنیم 90 درصد کارها به بخش خصوصی سپرده شود و تنها 10 درصد امور نظارتی و حاکمیتی در اختیار دولت باشد تا به موفقیت برسیم.

وی با طرح این سوال که چرا اکثر مدیران دولتی فرزندان خود را در مدارس خصوصی ثبت نام می کنند و به بیمارستانهای خصوصی می روند پاسخ داد: خود مدیران دولتی هم می دانند چه کرده اند لذا هرگز به درمانگاه دولتی و مدرسه دولتی نمی روند به همین دلیل باید دولت کوچک و چابک شود تا فساد و هزینه ها کاهش یابد و دیگر رشوه در دستگاه اداری عادی تلقی نشود.

جانشین معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی ریاست جمهوری اظهارداشت: در منابع استانی هم بحث جدی است و دولت به جای استخدام افراد کم سواد باید کارشناسان و نخبگان را در اختیار بگیرد و در شرایطی که بیشترین فارغ التحصیلان دانشگاهی را داریم متاسفانه نیمی از نیروهای دولتی را افراد کمتر از لیسانس تشکیل می دهند و در گذشته هر چه کارمند قراردادی شرکتهای خصوصی بود را به کار گرفتیم و با استخدام بستگان و فامیل مسئولان افراد نالایق را وارد بدنه دولت کردیم و امروز مشکل داریم.

عسگری آزاد گفت: دولت چون مدیریت کلان می کند باید افراد کارشناس و متخصص و زبده را بکار گیرد و بکار گرفتن افرادبی سواد و کم سواد از روی ترحم و دلسوزی مناسب نیست اگر هم غیر قانونی استخدام می کنید سعی کنید افراد باسواد باشند.

فنآوری نرم افزاری و سخت افزاری کشور مشکل دارد

این مسئول افزود: فنآوری نرم افزاری و سخت افزاری کشور مشکل دارد و بودجه ریزی ما هم هنوز هزینه ای است و از جمله کشورهایی هستیم که بودجه عملیاتی نداریم و هزینه ها را بر اساس فرآیند هزینه کنترل می کنیم و با فنآوری نوین در بودجه ریزی هم آشنا نیستیم که باید آن را اصلاح کنیم.

وی بیان کرد: در اصلاحات اداری توجه به هشت محور اساسی است تا بتوانیم در این مسیر گام برداریم و استاندارد کردن روشهای کاری باید سرلوحه برنامه ها قرار گیرد.

عسگری آزاد تصریح کرد: مهندسی نقش و ساختار دولت، توسعه دولت الکترونیک و هوشمند سازی اداری، ارائه خدمات عمومی در فضای رقابتی، مدیریت سرمایه انسانی، فنآوری های مدیریتی، توسعه فرهنگ سازمانی،صیانت از حقوق مردم و سلامت اداری و نظارت و ارزیابی از راهکارهای رسیدن به تحول در نظام اداری کشور است.

این مسئول گفت: سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری مغفول مانده و با فاصله گرفتن از این رهنمودها هنوز نتوانسته ایم به وضعیت خود سامان دهیم در حالی که اجرای 26 بند فرمایش رهبری با محورهای هشت گانه می تواند ما را به یک برنامه عملیاتی و اجرایی برساند تا اهداف چشم انداز محقق شود.

وی از قزوین به عنوان استانی با ظرفیت بالا نام برد و اظهارداشت: امیدواریم استان قزوین با اصلاح نگاه مدیریتی در زمینه رشد وتوسعه شتابان در حوزه های مختلف برای الگو سازی در کشور نمونه ای اجرایی ارائه کند.

کد خبر 2296736

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha