به گزارش خبرنگار مهر، مفید شاطری ظهر پنجشنبه در همایش ملی نقد و تحلیل زندگی، شعر و اندیشه حکیم نزاری قهستانی در دانشگاه بیرجند اظهار داشت: سعدالدینبن شمسالدین بن محمد ملقب به حکیم نزاری از شاعران توانا اما کمتر شناخته شده ادب فارسی است که در قرن هفتم هجری در بیرجند به دنیا آمده است.
وی با بیان اینکه نزاری همعصر سعدی شیرازی بوده است، تصریح کرد: وی در سرودن اقسام شعر به ویِژه غزل توانایی کامل داشته و همواره از سبک سعدی پیروی میکرده است.
شاطری بیان کرد: نزاری در طول حیات خود به اقتضای شغلی و علایق شخصی مسافرتهای متعددی از جمله سفر به هرات و سفر دو ساله به ماوراء قفقاز داشته است.
وی با اشاره به اینکه برخی از اشعار نزاری با حافظ قیاس شده است، گفت: حفظ یکپارچکی و قدر ادبی در اشعار حافظ در مقایسه با اوج و فرودهای بسیار در مجموعه سرودههای نزاری متفاوت است.
شاطری با بیان اینکه نمیتوان در خصوص اندیشه و اعتقادات نزاری به عزم سخن گفت، بیان داشت: مطالعه و تدقین در اوضاع اجتماعی و سیاسی دوره زندگانی نزاری که مقارن با حمله مغول در کشور است توجیه چندگونه پردازی در آثار حکیم را پیچیده کرده است.
استادیار و عضو هیات علمی گروه جغرافیای دانشگاه بیرجند بیان کرد: حوادث مهم و پر فراز و نشیب دوره حیات حکیم نزاری سبب شده تا با ژرف اندیشی حکیمانه در آن دوران زندگی کند اما در سالهای پایانی زندگی و انتقاد از اوضاع اجتماعی، سیاسی و نابرابریهای موجود در جامعه، با انزوا و گوشهنشینی و طرد وی از مناصب دیوانی همراه شده است.
شاطری با اشاره به مقاله " جغرافیای سفر حکیم نزاری قهستانی به ماوراء قفقاز" خود که با مشارکت راضیه آبرومندان، کارشناس ارشد جغرافیای دانشگاه بیرجند ارائه شده است، یادآور شد: در این مقاله توصیفی که بر اساس روش اسنادی و با مراجعه به متون و کتب تاریخی و ادبی آماده شده است تلاش شده تا سفر دو ساله حکیم از حیث علل، انگیزهها و اوضاع جغرافیای وی مورد بررسی قرار گرفته شود.
وی ادامه داد: توصیف شهرهایی که نزاری در طول سفر خود از آنها دیدار کرده، از قلم و بیان جغرافیدانهای مهم، بخش دیگری از این مقاله است.
در این مراسم مقاله " جلوههایی از آموزههای اخلاقی در ادبنامه نزاری قهستانی" توسط ملیحه زندوکیلی، مربی دانشگاه پیامنور مرکز گلباف و حمید طبسی، استادیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه آزاد اسلامی جیرفت ارائه شد.
آموزه های اخلاقی متون مختلف سبب شناخت دقیق از منابع مورد مطالعه است
ملیحه زندوکیلی اظهار داشت: در هر جامعهای اخلاق از جایگاه ویژهای برخوردار است و بررسی آموزههای اخلاقی متون مختلف میتواند شناختی ژرف و آگاهی نسبتا کاملی از منابع مورد مطالعه به دست دهد.
وی تصریح کرد: در ایران بعد از اسلام با توجه به رویکرد اخلاقی-عرفانی ادبیات فارسی، در شعر اغلب شاعران، آموزههای اخلاقی بسامد قابل توجهی دارند.
مربی دانشگاه پیامنور مرکز گلباف بیان داشت: هرچند ادبنامه حکیم نزاری قهستانی یکی از برجستهترین شاعران فارس زبان سده های هفتم و هشتم هجری قمری در بیان چگونگی رفتار وزیران و منشیان و دیگر درباریان در برابر شاه است اما در جای جای این اثر میتوان توصیههای اخلاقی را به نظاره نشست.
زندوکیلی یادآور شد: نزاری مانند برخی از شعرای اندرزگوی دیگر سعی کرده اهل زمان و به ویژه اهل سیاست را پند و اندرز دهد و مخاطبان اشعارش را از تجربیات زندگی ساز و اخلاق خویش بیبهره نگذارد.
وی افزود: در این نوشتار سعی شده با برشمردن و بررسی نمونهای از آموزههای اخلاقی مندرج در منظومه ادبنامه، گستره کاربردی این نوع ادبی را در اثر حکیم نزاری نشان دهیم.
نظر شما