همزمان با سفر دکتر حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران به ترکیه گمانه زنی های زیادی درباره اهداف این سفر و نتایج آن برای دو کشور و منطقه در رسانه های داخلی و منطقه ای صورت گرفته است.
در همین رابطه خبرنگار مهر در گفتگویی با "عثمان فاروق لوگ اوغلو" نماینده پارلمان ترکیه و معاون حزب جمهوری خلق و سفیر سابق آنکارا در واشنگتن انجام داد و در خصوص اهمیت دیدار دکتر روحانی از ترکیه و نتایج احتمالی به گفتگو نشست.
دیدار روحانی در حالی صورت می گیرد که منطقه شاهد تداوم مشکلات و بحران های ناشی از بهار عربی است
آقای عثمان فاروق لوگ اوغلو درباره اهمیت سفر رئیس جمهور ایران به ترکیه بعد از 20 سال و اینکه چه دلایلی موجب این سفر شده است، گفت: ایران و ترکیه دو قدرت پیشگام منطقه ای و همسایه هستند که در عرصه جهانی هم تاثیر گذار هستند. دیدار آقای روحانی از ترکیه بسیار مهم و به موقع صورت گرفته است. این دیدار زمانی صورت می گیرد که شاهد تداوم مشکلاتی در منطقه هستیم از قبیل مشکلات سوریه، عراق و مشکلات فلسطین و اسرائیل و مشکلات فراوانی که ناشی از بهار عربی هستند.
وی در ادامه با تمجید از نقش جمهوری اسلامی ایران در تلاش برای حل و فصل مشکلات منطقه تصریح کرد: در حال حاضر دولت جمهوری اسلامی ایران تلاش های مثبت زیادی را در عرصه منطقه ای و جهانی انجام می دهد تا بتواند به ایجاد صلح و ثبات در منطقه منجر شود. رویکرد جدید دولت ایران مورد توجه و احترام ملت های جهان در دور و نزدیک قرار گرفته است.
این نماینده پارلمان ترکیه همچنین درباره اهمیت این سفر در گسترش روابط دو کشور ایران و ترکیه نیز افزود: دیدار اقای روحانی از ترکیه موجب توسعه روابط ایران و ترکیه خواهد شد. بطور خلاصه باید گفت که دو کشور همسایه دلایل دوجانبه، منطقه ای و بین المللی دارند تا چنین دیدارهایی را در سطح دولت ها داشته باشد.
سرنوشت سوریه را باید مردم سوریه تعیین کنند و ایران و ترکیه با این هدف باید برای احیای کنفرانس ژنو همکاری کنند
در ادامه این گفتگو عثمان فاروق لوگ اوغلو درباره اختلاف ایران و ترکیه درباره سوریه گفت: این حقیقت دارد که بین ایران و ترکیه که تحت رهبری حزب حاکم عدالت و توسعه قرار دارد اختلافات زیادی درباره سوریه وجود دارد. ما هم منتقد سیاست های دولت ترکیه در قبال سوریه هستیم و همواره طرفدار حل مسئله سوریه از طریق گفتگو بین مخالفان نظام سوریه و دولت این کشور بوده ایم زیرا این مردم سوریه هستند که باید درباره سرنوشت خودشان تصمیم بگیرند.
وی در ادامه گفت: دو سال پیش حزب جمهوری خلق خواستار تشکیل یک کنفرانس بین المللی درباره سوریه شد که بعدا به پروسه کنفرانس ژنو شناخته شد.
نماینده پارلمان ترکیه با اشاره به نقش و اهمیت جمهوری اسلامی ایران در حل مسائل سوریه گفت: بارها گفته ایم که اگر خواهان موفقیت نشست ها و کنفرانس ها برای حل مشکل سوریه هستیم، حضور ایران و مشارکت ایران امری ضروری و یک "باید" است.
وی در عین حال تصریح کرد: احتمال اینکه در سفر آقای روحانی تمامی اختلافات بین ایران و دولت ترکیه به رهبری حزب حاکم حل و فصل شود کم است اما این دو قدرت می توانند جامعه جهانی را برای احیای کنفرانس ژنو ترغیب کنند و از طرف ها بخواهند با مذاکره به دردها و رنجهای مردم سوریه پایان دهند.
ایران و قدرت های دیگر باید طرف های عراقی را برای توافق ترغیب کنند
عثمان فاروق لوگ اوغلو در ادامه درباره اختلاف آنکارا و بغداد بر سر خرید نفت منطقه اقلیم کردستان عراق گفت: مسئله نفت اقلیم کردستان عراق اولین و مهمترین مشکل بین دولت اقلیم کردستان و دولت مرکزی عراق است. به نظر من دولت ترکیه باید در این خصوص با دولت مرکزی عراق وارد مذاکره شود و بدون موافقت دولت مرکزی عراق از انجام معاملات یکجانبه با کردستان پرهیز کند. آنکارا باید اعتراضات بغداد در این خصوص را مد نظر قرار دهد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا ایران می تواند برای حل مشکل بغداد و آنکارا میانجیگری کند گفت: بهترین کاری که قدرت های خارجی می توانند در این باره انجام دهند این است که دو طرف عراقی را برای دستیابی به یک توافق بر سر فروش نفت منطقه کردستان ترغیب کنند.
-------------------
گفتگو از پیمان یزدانی
نظر شما