۲۶ شهریور ۱۳۸۴، ۱۷:۲۸

گزارش بين الملل "مهر" درباره انتخابات پارلماني در كشور همسايه شرقي:

افغانستان در آستانه دومين انتخابات فراگير پس از جنگ هاي داخلي (1)

افغانستان در آستانه دومين انتخابات فراگير  پس از جنگ هاي داخلي (1)

خبرگزاري "مهر" - سرويس بين الملل: انتخابات پارلمان افغانستان (ولسي جرگه) و شوراي هاي استاني با شركت 5600 كانديدا فردا براي كسب 249 كرسي پارلماني و جايگاه دهها شوراي استاني آغاز خواهدشد.

درانتخابات پارلماني فردا تقريبا 2800 نامزد براي 249 كرسي در مجلس سفلي در مجمع ملي رقابت مي كنند كه بيش از يك چهارم اين كرسي ها به زنان و ده كرسي به اقوام كوچ نشين اختصاص داده شده است.

بيش از سه هزار كانديداي ديگر نيز براي كسب كرسي هايي در 34 شوراي استاني رقابت مي كنند كه گزينه اي گيج كننده براي 11 ميليون و 700 هزار راي دهنده اي كه ثبت نام كرده اند خواهد بود.

با بررسي تاريخ معاصر
افغانستان درمي يابيم كه اين كشور براي برگزاري انتخابات فردا راهي دشوار در زمينه ارتقاء دموكراسي پيموده است تا بتواند اين انتخابات را پس از بيش از سي سال كشمكش و جنگهاي خانمانسوز برگزار كند .

افغانستان كه در قلب آسياي مركزي قراردارد با كشورهاي تركمنستان ، ازبكستان ، تاجيكستان در شمال ، ايران در غرب ، پاكستان در شرق و جنوب و چين در خاور دور همسايه است . مساحت اين كشور به 652,225 كيلو متر مربع مي رسد و در حدود 85 درصد از خاك اين كشور كوهستاني است .

جمعيت افغانستان
كه تخمين زده مي شود به 28 ميليون تن مي رسد . از 19 گروه  قومي تشكيل مي شود كه بزرگترين آن قوم پشتون (در حدود 40 درصدجمعيت )، تاجيكها (25 درصد ) ، هزاره ها (20 درصد ) و ازبكها (6 درصد) هستند  .

از شهرهاي
مهم افغانستان مي توان كابل (پايتخت )، هرات در غرب ، قندهار در جنوب ، مزار شريف در شمال و جلال آباد در شرق را نام برد .

زبانهاي اصلي در افغانستان دري و پشتو
است كه از لهجه هاي زبان فارسي هستند . در اين كشور به 30 زبان و لهجه ديگر نيز صحبت مي شود .

حكومت افغانستان جمهوري اسلامي است و مردم اين كشور مسلمان هستند كه 80 درصد سني و 20 درصد شيعه هستند .

تحولات مهم افغانستان از دهه 70 ، بركناري ظاهر شاه در سال 1973 پس از چهل سال حكومت ، روي كار آمدن يك حكومت كمونيستي در آوريل سال 1978 ، همچنين حمله ارتش اتحاد جماهير شوروي به افغانستان يك سال پس از آن كه با يك دهه مقاومت مجاهدين افغاني روبرو شد مي باشد . عقب نشيني شوروي در فوريه سال 1989 و  آغاز جنگ داخلي ، روي كار آمدن طالبان در 27 سپتامبر سال 1996 ،  شهادت احمد شاه مسعود فرمانده نيروهاي ائتلاف شمال در 9 سپتامبر سال 2001 ، حمله آمريكا به افغانستان و سقوط طالبان در  7 اكتبر سال سال 2001 و  شركت 8 ميليون افغاني در انتخابات رياست جمهوري و پيروزي حامد كرزاي در اين انتخابات در  9 اكتبر سال 2004 از ديگر رويدادهاي مهم اين كشور در دو دهه اخير است . 

سيستم
فعلي اقتصادي افغانستان كه در نتيجه سالها جنگ و كشمگش داخلي و خارجي ورشكسته شده هم اكنون با كمكهاي بين المللي در حال جان گرفتن است . دولت كرزاي در تلاش است با كمك هاي بين المللي كه از كنفرانس بن به بعد براي بازسازي اين كشور جنگ زده اختصاص يافته و جلب سرمايه گذاري خارجي موجب رونق اقتصادي اين كشور شود

بنابر آمارهاي سازمان هاي بين الملي به ويژه بانك جهاني درآمد
بيش از 35 درصد مردم اين كشور از راه توليد و توزيع مواد مخدر است و تنها 29 درصد مردم از راه كشاورزي و 9 درصد از راه توليد صنعتي ارتزاق مي كنند .

وضعيت نامزدها :

كميسيون رسيدگي به شكايات انتخاباتي در افغانستان اخيرا نام 28 تن از نامزدهاي اين انتخابات را از  فهرست نهايي انتخابات پارلماني و شوراي استاني حذف كرد .

اين كميسيون ، دليل اصلي رد صلاحيت اين افراد را ارتباط آنها با گروههاي غير مسئول ، سوء استفاده از امكانات دولتي و برخورداري از امكانات دولتي در زمان نامزدي براي انتخابات اعلام كرد .

اين اقدام در راستاي افزايش نگراني در اين كشور در رابطه با راهيابي نامزدهايي كه با گروههاي تروريستي و جنگ سالاران محلي در ارتباط هستند صورت گرفت.

كميسيون رسيدگي به شكايات انتخاباتي نيز اعلام كرد : از اولين مراحل آغاز به كار اين كميسيون تا كنون حدود دو هزار شكايت عليه چندين تن از نامزدهاي انتخابات به آنان رسيده است. شماري از مردم عليه "چهره هاي مشهور" كه نامزد انتخابات هستند شكايت كرده اند اما اين كميسيون هيچ گونه مدارك براي اثبات اين اتهامات نيافته است

اوضاع امنيتي

همزمان با افزايش حملات طالبان پيش  از برگزاري انتخابات پارلماني  علي احمد جلالي وزير كشور افغانستان در يك كنفرانس مطبوعاتي در كابل از آمادگي هاي امنيتي براي بر گزاري انتخابات پارلماني خبرداد  و با بيان اينكه حدود  صد هزار نيروي امنيتي افغاني ، در تامين امنيت انتخابات پارلماني افغانستان شركت مي كنند  خاطر نشان كرد : براي تامين امنيت انتخابات ، 55 هزار پليس و 28 هزار سرباز ارتش ملي و تعدادي از ماموران امنيت ملي شركت دارند.

وزير كشور افغانستان، در مورد چگونگي تدابير امنيتي گفت : در روز برگزاري انتخابات، پليس ملي نخستين كمربند امنيتي را در اطراف مراكز راي گيري و گوشه و كنار شهرها تشكيل خواهد داد و دومين كمربند امنيتي اطراف شهرها را احاطه كرده است.

طالبان كه پيش از انتخابات تهديد به مختل كردن اين روند و كشتار كانديداها
و راي دهندگان كرده است تاكنون هفت كانديدا را در مناطق مختلف افغانستان ترور و بسياري ازمردم عادي و كاركنان انتخاباتي را نيز كشته يا زخمي كرده است .

حامد كرزاي رئيس جمهوري افغانستان  اخيرا از آمريكا و جامعه بين المللي خواست در استراتژي مبارزه باتروريسم  در كشورش تجديد نظر كنند.

وي خواستار تمركز بر منايع تروريسم شد كه افراط گرايان در آنها آموزش مي بينند و الهام مي گيرند .

رئيس جمهوري افغانستان همچنين از كليه طرف هاي درگير در امنيت افغانستان ، از جمله دولت خود خواست كه در عملكردشان تجديدنظر كنند .

حضور ناتو 
و نيرو هاي ائتلاف به رهبري آمريكا

نيروهاي حافظ صلح ناتو كه از سال 2003 ميلادي در برخي از مناطق افغانستان مستقرند و از دوسال پيش كه نقش نيروهاي امداد امنيتي سازمان ملل متحد (ايساف) را به عهده گرفته اند ، عمليات پاسداري از صلح و امنيت را در افغانستان دنبال مي كنند و تعداد نيروهايشان  را كه در كابل و نواحي شمالي و غربي كشور حضور به ده هزار نفر رسانده اند.

ناتو هم اكنون 10 هزار نيرو در كابل و بخشهاي شمالي و غربي افغانستان دارد در نظر دارد تا سال آينده حضور خود را در بخشهاي خطرناك جنوب و شرق اين كشور گسترش دهد .

در كنفرانس اخير ناتو موضوع مشاركت در عمليات پاسداري از صلح و امنيت در افغانستان به اختلاف نظر ميان اعضاي ناتو انجاميد هر چند اين سازمان  بار ديگر تاكيد كرد كه به گشترش نيرو هايش در افغانستان ادامه خواهد داد. دراين كنفرانس دونالد رامسفلد، وزيردفاع آمريكا از نمايندگان دولت هاي عضو سازمان خواست كه پس از برگزاري انتخابات سراسري افغانستان به اين كشور نيرو بفرستند تا جايگزين تعدادي از نظاميان آمريكايي شوند و كاهش نفرات ارتش آمريكا در آن كشور را جبران كنند.

اما اين خواسته با مخالفت فرانسه، اسپانيا و آلمان مواجه شد كه اعتقاد دارند بايد ميان مأموريت ناتو در افغانستان كه پاسداري از صلح و امنيت در آن كشور است و مأموريت ارتش آمريكا كه مقابله با گروههاي تروريستي است و "عمليات آزادي پايدار" نام گرفته، تمايز قائل شد.

ارتش آمريكا از چهار سال پيش كه براي سرنگون ساختن حكومت طالبان به اين كشور حمله كرد تاكنون در افغانستان حضور دارد و تعداد نيروهايش در اين كشور به هيجده تا بيست هزار نفر برآورد مي شود.

آمريكا كه با كمبود نيرو در عراق روبروست با افزايش نيرو هاي ناتو در افغانستان خواهد توانست از تعداد نيرو هايش در افغانستان بكاهد و بر تعداد آنان در عراق بيفزايد.

پنتاگون نيز اخيرا اعلام كرده است كه در حال بررسي پيشنهادي مبني بر كاهش نيروهاي آمريكايي در افغانستان تا بهار سال 2006 مي باشد .

طبق اين پيشنهاد، قرار است نيروهاي ناتو كه هم اكنون كنترل شمال افغانستان را بر عهده دارند، در بهار آينده كنترل جنوب اين كشور را نيز به دست بگيرند و جايگزين نيروهاي آمريكايي شوند. 
 

رابرت هيل وزير دفاع استراليا امروز اعلام كرد كه كشورش سرگرم بررسي اعزام 200 سرباز ديگر به افغانستان است .

کد خبر 230858

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha