به گزارش خبرنگار مهر، عضو کمسیون بهداشت شورای اسلامی شهر اصفهان در حالی خبر از اختصاص بودجه برای ارتقاء کمی و کیفی سرویسهای بهداشتی در سطح استان داد که این اقدام را در نوع خود بی نظیر و برای نخستین بار در سالهای عمر شورا خواند.
عدنان زادهوش در گفتگو با خبرنگار مهر، طرح موضوع را در جلسات شورا در صورتی خواند که برخی مسئولان شهری مناطق 14گانه اصفهان به مزاح یا کنایه به آن میپرداختند و این در صورتی که امروز در كشورهاي مختلف جهان نگاه ويژه به موضوع سرويسهاي بهداشتي شده به طوری که موزهاي با عنوان توالت در هند شكل گرفته و سازمان اسكان بشر دستورالعملهاي متعددي در زمينه اصلاح وضعيت سرویسهای بهداشتی تدوين كرده و بیش از ده ها اجلاس جهاني در زمينه بحث توالت برگزار شده كه همه نشانگر توجه جدي آنها به اين قضيه است.
وضعیت نابسمان سرویسهای بهداشتی که امروزه آنچه از آن در سطح استان اصفهان باقی مانده سرویسهای غیربهداشتی است و از نظر مدیر بهداشت محیط مرکز بهداشت استان اصفهان که به تازگی بازنشسته شده و سالها در این سمت مشغول به کار بود، انتقال بیماریهای که از راه آب وارد میشود مثل بیماریهای عفونی و اسهال و استفراغ به راحتی از طریق این اماکن قابل انتقال است.
موضوعی که از نظر مسئولان شهری و میراث فرهنگی و در وجه بالاتر استانی مغفول مانده و پرداختن به این موضوع را تمسخر آمیز یا برای سرگرمی حتی گپ های دوستانه هم از عنوان آن پرهیز میکنند.
یک سوم افراد در جهان به سرویس بهداشتی دسترسی ندارند
طبق اعلام سازمان جهاني بهداشت تقريبا يك سوم افراد در جهان به سرويس بهداشتي دسترسي ندارند و اين امر هر سال به مرگ ميليونها نفر به علت بيماريهاي واگير از راه آب ميانجامد.
اعلام سازمان ملل نيز حكايت از اين موضوع دارد كه اين امور نه تنها نقش مستقيمي بر سلامت كلي افراد به جاي ميگذارد، بلكه بر ميزان مرگ و مير نوزادان، كاهش فقر، نقش زنان و دختران در جامعه، تحصيل در مدرسه، محيط زيست و توسعه اجتماعي و اقتصادي نيز تاثير دارند.
عضو کمیسیون بهداشت شورای اسلامی شهر اصفهان گفت: نه تنها وضعیت بهداشتی سرویسها بهداشتی در پارکهای شهری، سرویسهایی که تحت نظر میراث فرهنگی است مثل سرویس بهداشتی میدان امام اصفهان تعریفی ندارد بلکه وضعیت بهداشتی سرویسها در ادارات دولتی و حتی بیمارستانها نیز اسفبار است.
زادهوش عدم توجه به بهداشتی بودن سرویسها بهداشتی را از نبود اعتبارات خواند و افزود: به عنوان مثال سازمانی مانند میراث فرهنگی به دلیل نداشتن بودجه تاکنون توجه خاصی به بحث سرویسهای بهداشتی اماکن تاریخی و فرهنگی مثل میدان امام(ره) نداشته است.
البته این گفته در حالی است که تعریف نشدن بودجهای برای ارتقاء کمی و کیفی سرویسهای بهداشتی نیز به بیتوجه مسئولان بر میگردد و این در حالی است که زادهوش اعلام کرد: اگر امروزه موضوعی مهم سرویسهای بهداشتی در حاشیه قرار گرفته است به خاطر نبود فرهنگ آن در بین مسئولان و عامه مردم است.
نبود سرویسهای بهداشتی به نسبت جمعیت، مکانهای نامناسب سرویسهای بهداشتی و دور از دسترس بودن آنها، توجه نکردن به ویژگیهای ساختمانی و محیطی مثل نورگیری مناسب، نوع معماری و رنگ، نبود وسایل شوینده و بهداشتی ضروری، نداشتن امکانات خاص بهویژه برای معلولان، سالمندان و کودکان، همه و همه از مسائلی است که برای رفع آن باید دستورالعملهای خاصی تدوین شود؛ چراکه این امر بهطور مستقیم با سلامت مردم سروکار دارد و به اعتقاد کارشناسان، بسیاری از بیماریهای واگیردار و عفونی از این طریق ایجاد میشود و شیوع پیدا میکند.
از سوی دیگر، ضرورت اجرای استانداردهای لازم برای بهداشتی کردن سرویسهای بهداشتی در اماکن عمومی، وقتی اهمیت ویژه مییابد که بدانیم در برخی از کشورها برای این مهم برنامهریزیهای خاصی انجام گرفته است.
به گونهای که برای نخستین بار سرويس هاي بهداشتي عمومي در انگلستان مورد توجه قرار گرفت در كشور استراليا حتي نرم افزاري طراحي شده با عنوان نقشه ملي توالت عمومي كه محل و امكانات بيش از 17 هزار سرويس بهداشتي دولتي و خصوصي در سراسر استراليا را نشان مي دهد به نحوي كه جزييات هر سرويس بهداشتي نيز مي تواند دريافت شود.
همچنین در شهر سوان در كره جنوبي، پاركي ساخته شده است كه "نخستين پارك با موضوعيت توالت در جهان" است.
مردم شکایات خود را از وضعیت سرویسهای بهداشتی به 137 اعلام کنند
معاون خدمات شهری شهرداری اصفهان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، با بیان اینکه در حال حاضر نزدیک به 200 سرویس بهداشتی در سطح شهر اصفهان وجود دارد، افزود: این تعداد سرویس بهداشتی مجهز به یک هزار و 600 چشمه دستشویی است.
محسن رنجبر با بیان اینکه برآوردها نشان میدهد که شهر اصفهان دارای کمبود چشمه های دستشویی به نسبت سرانه جمعیت است، ادامه داد: بر همین اساس بدنبال احداث ساختمانهای جدید سرویسهای بهداشتی هستیم به طوری که در طرحهای جدید سرویسهای بهداشتی اتاقکهای برای تمیزکار تعبیه شده است.
البته تعریف کردن حداقل یک تمیزکار برای سرویسهای بهداشتی اماکن عمومی از جمله پارکها و حتی مجهز بودن سرویسها به کاشی و سرامیک قابل شستشو و نورگیر مناسب در حالی است که با تمام این اوصاف نه آن تمیزکار اقدامی در جهت تمیز کردن مرتب چشمههای دستشویی میکند و نه آن جنس کاشی ها و سرامیک وقتی تمیزکاری نباشد، کاری را از پیش میبرد.
در بیشتر مواقع تمیزکارها در طول شبانهروز یکبار تمیز کردن را وظیفه بر حق خود میدانند به طوری که یکبار در اوقات اول صبح و یکبار هم در اواخر شب که دیگر رفت و آمدی به سرویس بهداشتی نیست و اختصاص این میزان زمان برای مکانهای که مملوء از میکروب و هوای عفونی است قابل تامل است.
وی در پاسخ به نظارت ضعیف شهرداری بر بهداشتی بودن سرویسها تصریح کرد: پارکهای سطح شهر و اصلی به پیمانکاران مختلف واگذار شده و نظارت بر سرویسهای بهداشتی هم تحت نظر شرکت مربوطه است و هر دستگاه سرویس بهداشتی دارای کارگر نگهدارنده موظف است که به انجام امور محوله در این خصوص مشغول بوده و رضایت نسبی استفاده کنندگان را در پی داشته است.
رنجبر بیان داشت: با نظارت های دائمی از سوی شهرداری عملکرد پیمانکاران در این زمینه به صورت دائم رصد میشود.
رنجبر با اظهار اینکه علاوه بر نظارت آنها ناظرینی از سوی شهرداری برای بازرسی بر بهداشتی و کیفیت سرویسها و چشمهها قرار داده شده، گفت: عدم بهداشتی بودن سرویسها را به این شدت که شما اشاره میکنید قبول ندارم.
وی گفت: در شش ماه اول سال که به فصل بهار و تابستان میخورد و حجم عظیمی از مردم به سمت پارکها سرازیر میشوند سرویسهای بهداشتی 24 ساعته باز است و در فصل زمستان از 6 صبح تا 12 شب باز است.
معاون خدمات شهری شهرداری اصفهان در حالی خبر از بازدیدهای روزانه بر سرویسهای بهداشتی داد که در مراجعه شهروندان به این مراکز به وضوح چهرههای آنها خبر از نارضایتی از عدم بهداشتی بودن سرویسها میدهد و حتی این نارضایتی در کلام آنها مشخص است.
به گفته معاون خدمات شهری شکایات و نظرات شهروندان در خصوص سرویس های بهداشتی و سایر خدمات شهری توسط سامانه 137 جمع بندی و جهت رفع مشکلات پیگیری میشود.
وی ادامه داد: عامه مردم در ابتدا به شهرداری و سپس به مرکز بهداشت برای شکایت از عدم بهداشتی سرویسها مراجعه میکنند.
کارشناس بهداشت محیط مرکز بهداشت استان اصفهان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، با بیان اینکه به ندرت شاهد شکایت از سوی مردم به مرکز بهداشت در خصوص بهداشتی نبودن سرویسهای بهداشتی بودیم، ادامه داد: این مراجعه کم مردم بیشتر به این دلیل است که در نظر عامه بهداشتی نبودن سرویس ها و شکایت از این وضعیت مربوط به شهرداری است و مرکز بهداشت نقشی در این حوزه ندارد.
صفاری با بیان اینکه با اثبات غیر بهداشتی بودن سرویسها امکان اخطار یا تذکر نیست زیرا که اختیارات قانونی در دست نداریم، گفت: در این موارد تنها میتوانیم با شهرداری مکاتبه کنیم.
وی تصریح کرد: بیشترین گزارشات رسیده از غیر بهداشتی بودن سرویسها به سرویسهای بهداشتی بین راهی اختصاص دارد.
وی اضافه کرد: سرویسهای غیربهداشتی اماکن عمومی تهدید علیه بهداشت عمومی و مشکل بهداشتی است.
کارشناس بهداشت محیط مرکز بهداشت استان اصفهان افزود: بازدیدهای سرزدهای از سوی کارشناسان بهداشت محیط مراکز بهداشت شماره یک و دو اصفهان بر سرویسها انجام میگیرد.
امروزه در بيشتر كشورهاي دنيا به كمبود سرويس هاي بهداشتي به عنوان يك معضل مهم كه ارتباط مستقيمي با سلامت و بهداشت شهروندان دارد، توجه شده و برنامه ريزي هاي گسترده اي در دستور كار قرار گرفته است.
بر اساس استانداردهاي جهاني به ازاي هر 1100مرد يك چشمه سرويس بهداشتي و به ازاي هر 550 زن يك سرويس بهداشتي نياز است.
--------------------------
گزارش : عاطفه قلعریز
نظر شما