به گزارش خبرگزاري "مهر" در مقاله ريانوستي آمده است : "غلامرضا آقازاده"، معاون رئيس جمهوري ايران و رئيس سازمان انرژي اتمي اين كشور، در ديدار اخيرش از مسكو، روسيه را شريكي دلخواه درهمكاري با ايران ناميد ووعده داد كه روسيه قطعا در آينده،در ساخت نيروگاه هاي اتمي جديد، با ايران همكاري خواهد كرد.
در اين رابطه "ويتالي پورتنيكوف" در مقاله خود در روزنامه اينترنتي "پوليتكام" كه به موضوع همكاري و روابط آمريكا، روسيه و ايران اختصاص داده شده است، مي نويسد : سفر آقازاده به مسكو در آستانه نشست آتي شوراي حكام آژانس بين المللي انرژي اتمي صورت گرفت كه در آن گزارش "محمد البرادعي" مديركل اين آژانس درباره برنامه هسته اي ايران مورد بحث و بررسي قرار خواهد گرفت و نيز اين سفر در حالي صورت گرفت كه نشست آژانس بين المللي انرژي اتمي 19 سپتامبر(فردا دوشنبه) با شركت مسئولان آژانس بين المللي انرژي اتمي در وين، برگزار خواهد شد.
تغييري در روابط ايران-روسيه ايجاد نخواهد شد و بوشهر، همچنان پا برجا ، سوخت هسته اي از سوي روسيه همچنان ارائه و نيروگاه هاي اتمي نيز پا بر جا خواهد بود و اعتراضات جرج بوش به ولاديمير پوتين نيز در اين رابطه حتماً ادامه خواهد داشت اما پوتين ديگر بدان عادت كرده است. |
تحليلگر روسي |
به گزارش مهر، در ادامه اين تحليل آمده است : "كاندوليزا رايس" وزير امور خارجه آمريكا پيش از سفرآقازاده به مسكو از روسيه خواست تا بر اساس گزارش آژانس بين المللي انرژي اتمي درباره ايران، با ارجاع موضوع اين كشور به شوراي امنيت سازمان ملل متحد موافقت كند، اما ديگر محرز است كه روسيه اين پيشنهاد واشنگتن را نمي پذيرد .
"سرگئي لاوروف" وزير امور خارجه روسيه، سند همكاري با ايران را "اساسي خوب براي ادامه كار حرفه اي و بي طرف در چارچوب آژانس بين المللي انرژي اتمي و به نفع حل هرچه سريع تر تمام مشكلات باقي مانده مربوط به برنامه هسته اي ايران" ناميد و اين اظهارات وزير امور خارجه روسيه، حاكي از اين است كه مسكو قصد ندارد توافق خاصي را با واشنگتن داشته باشد و در مجموع بيانيه لاوروف پاسخ به كساني است كه چند هفته پيش، زماني كه مسكو، ايران را به همكاري با مجامع بين المللي در امر بازرسي از تاسيسات هسته اي خود فرا خواند، از تغيير رويكرد سياسي روسيه نسبت به تهران حرف مي زدند.
به گزارش مهر، اين خبرگزاري در ادامه مي افزايد: بايد تاكيد نمود كه اين واكنش روسيه مربوط به تغيير موضع نيست، بلكه در راستاي حفظ آن است. روسيه نيز همانند چين قصد ندارد از چارچوب تعهدات سياست خارجي خود و حقوق بين المللي خارج شود، اما زماني كه چنين شرايطي فراهم شود هر دو حاضر به حمايت از منافع تهران هستند، هرچند ايران حمايتي عملي تر را ترجيح مي داد، اما چنين حالتي از همكاري را نيز كاملاً مناسب مي داند.
اگر آمريكا مي توانست به حمايت روسيه اميدوار باشد، ممكن بود كه تصميمي بگيرد، اما نه اكنون كه روسيه مي خواهد تمام تلاش هاي آژانس بين المللي انرژي اتمي را به حرف "نه" ختم كند. |
خبرگزاري ريانووستي |
در اين تحليل با اشاره به گرفتاري و بحران آمريكا در عراق پس از اشغال اين كشور آمده است : تحولات پس از حمله آمريكا به عراق نشان است كه واشنگتن آن قدرها هم توان راه اندازي مكانيزم هاي بين المللي را ندارد و ضمناً آناني كه از واشنگتن حمايت نمي كنند، مشخص هستند و در نهايت در چارچوب حق ويژه سازمان ملل متحد قرار مي گيرند.
بر اساس اين تحليل ، چنين شرايطي ممكن است درصورت حمله به ايران براي آمريكا دوباره تكرار شود، تنها با اين تفاوت كه توان نظامي ايران حتي بدون سلاح اتمي، قابل مقايسه با توان عراق در زمان صدام نيست و "سوزن عراقي" كه ايالات متحده از عراق دريافت كرد، به ايران اين اجازه را مي دهد كه بر احتياط آمريكا حساب باز كند. در ضمن اگر آمريكا مي توانست به حمايت روسيه اميدوار باشد، ممكن بود كه تصميمي بگيرد، اما نه اكنون كه روسيه مي خواهد تمام تلاش هاي آژانس بين المللي انرژي اتمي را به حرف "نه" ختم كند.
به گزارش مهر، اين خبرگزاري در پايان تحليل خود چنين مي نويسد: در آژانس فدرال انرژي اتمي روسيه "روس اتم"، مذاكرات با نماينده ايران را "ديداري كشيكي" مي نامند چرا كه در اين ديدار مطلب بخصوصي در نظر گرفته نشده بود و بالعكس اين، تاكيدي روشن و واضح است كه در روابط ايران-روسيه چيزي تغيير نخواهد كرد و بوشهر، همچنان پا برجا ، سوخت هسته اي از سوي روسيه همچنان ارائه و نيروگاه هاي اتمي نيز پا بر جا خواهد بود و اعتراضات جرج بوش رئيس جمهوري آمريكا به ولاديمير پوتين رئيس جمهوري روسيه نيز در اين رابطه حتماً ادامه خواهد داشت اما پوتين ديگر بدان عادت كرده است.
نظر شما