۲۴ خرداد ۱۳۹۳، ۱۰:۱۷

سیاحی خبرداد:

کمبود 14 هزار علامت راهنمایی رانندگی در خوزستان/ مسبب انتشار بوي نامطبوع در آستانه تعطيلي

کمبود 14 هزار علامت راهنمایی رانندگی در خوزستان/ مسبب انتشار بوي نامطبوع در آستانه تعطيلي

اهواز - خبرگزاري مهر: معاون عمرانی استانداری خوزستان گفت: هم اکنون در جاده های استان خوزستان کمبود 14 هزار علامت راهنمایی و رانندگی مشاهده می شود که درصدد رفع این مشکل هستیم.

احمد سياحي در گفتگو با خبرنگار مهر، عنوان كرد: با شناخت مشكلات مي توان راحت تر و سريعتر در راه رسيدگي و حل آنها گام برداشت، مشكلات و خواسته هايي كه دغدغه مردم استان هستند و در اين راستا مي توان گفت ما با تلاش هاي صورت گرفته مشكلات را شناخته ايم و با یک برنامه ریزی اصولی، منطقی و کارشناسانه و با توجه به همه محدودیت ها به سوي حل آنها گام برمي داريم كه اين امر در سايه رفاه و همدلي خود مردم و همراهي آنان با مسئولان و همچنين همكاري روحانيت و نمايندگان مردم امكان پذير است.

شان مردم استان بالاتر از خدمات فعلی است

وي افزود: نبايد منكر اين مسئله شد كه استان در خيلي از زمينه ها داراي مشكل است و كارها و اقدامات خوبي هم در سال هاي بعد از انقلاب صورت گرفته اما هنوز تا رسيدن به وضعيت مطلوب فاصله زيادي داريم. جايگاه خوزستان به عنوان يكي از ملي ترين استان هاي كشور، جايگاه رفيعي است و شان و منزلت مردم استان خيلي بالاتر از خدماتي است كه به آنها عرضه مي شود. مردم بايد بدانند استاندار خوزستان با اهتمام ويژه به دنبال حل مسائل و مشكلات مردم است و تمام تلاش خود را مي كنند تا از همه ظرفيت هايي كه در اختيار دولت و استان قرار دارد براي بالا بردن ميزان رضايتمندي مردم استفاده كند.

معاون عمرانی استانداری خوزستان اظهار كرد: اقدامات اساسي بسياري در طول هفت، هشت ماه گذشته توسط استانداري خوزستان در خصوص رفع مشكلات بخش هاي مختلف صورت گرفته كه به مرور زمان و به تدريج نتايج خودش را در سطح استان نشان خواهد داد اما لازم به ذكر است كه در عين اينكه همه مسائل بايد مورد رسيدگي قرار بگيرند اما يك سري از بخش ها در استان وجود دارند كه بايد آنها را در اولويت اول قرار دهيم.

آب شرب، خدمات شهري و راهداري اولويت هاي استان

سياحي با بيان اينكه «آب شرب»، «خدمات شهری» و «ارتقای ایمنی راه ها، راهداری و راهسازی استان» سه اولويت كاري مهمي هستند كه در دستور كار استانداري قرار دارند، گفت: بحث آب نسبت به ديگر امور در اولویت بسیار بالایی قرار دارد و شامل دو مقوله مهم در بحث کیفیت و کمیت مي شود كه در اين بخش هم، كيفيت آب نسبت به كميت آن از اهميت به سزايي برخوردار و نيازمند يك سري اقدامات در کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت است.

وي ادامه داد: بحث دوم خدمات شهری به نوعی وضعیت خدمات دهی به شهروندان در کلیه شهرهای استان است كه باید ارتقا داده شود. شهرداری یک دولت کوچکی است و بر اين اساس داراي بودجه بوده و مورد حسابرسی قرار مي گيرد و از بحث هايي مانند متمم، اصلاحیه و ارائه گزارش و ميزان كار به حسابرس ها برخوردار است.

سیاحی بیان کرد: وجود شهرداري ها به نفع ماست. هر چه بتوانيم در رابطه با نظم و انضباط و ايجاد يا تهيه تجهيزات مورد نياز شهرداري ها در بخش هاي مختلف چون پسماندها، آسفالت، فضاي سبز، زيرگذر ها و وضعيت ترافيكي و پل ها با آنها همكاري داشته باشيم سريعتر به ميزان رضايتمندي مردم در رابطه با امور جاري مي رسيم اما به نظر نمي رسد شهرداري با توجه به وضعيت و درآمدي كه دارد بتواند هنري اساسي در در اين رابطه داشته باشد پس بر ماست كه با مديريت انضباط، نوع استخدام هاي شهرداري را سر و سامان دهيم، دخالت بخش خصوصي را در كار شهرداري پررنگ تر كنيم و بر اساس قراردادهاي شفاف رضايتمندي پرسنل شهرداري از عملكرد و دريافت هايشان را بالا ببريم تا از اين طريق بتوانيم شاهد بازدهي بهتر آن باشيم.

معاون عمرانی استانداری خوزستان تصريح كرد: مسئله سوم در بحث اولويت ها، ارتقای ایمنی راه ها است، صلاح نیست وضعيت راه هاي خوزستان که نزديك به 14 هزار کیلومتر خط اصلی و فرعی دارد چه در رابطه با راه هاي روستایی و چه در رابطه با جاده های اصلی به این شكل باشد.

راهداري ارجح تر از راهسازي

سياحي با بيان اينكه در بحث اصلاح و راهسازي بايد گفت حمل و نقل سنگین چهار برابر حمل و نقل عادی به جاده ها صدمه مي زند، عنوان كرد: در بحث ايمني راه ها بايد گفت كه در استان راهداري نسبت به امر راهسازي در اولويت است به اين دليل كه اعتبارات بالايي به علت تاثيرگذاري بالاي راه هاي خوزستان در كشور براي اين بخش در نظر گرفته مي شود. به طور مثال هم به علت فعاليت صنايع و بنادر در خوزستان و هم به دليل بحث ترانزيت كالاهاي نفتي كشور همسايه در استان مي توان گفت كه 20 درصد (يك پنجم) حمل و نقل سنگين كشور در خوزستان صورت مي گيرد و به سبب همين اهميت ها پرداختن به راهسازي و ساختن جاده ها و آزادراه ها خود به خود مورد توجه قرار مي گيرد. مثلا آزاد راه اهواز - انديمشك كه در صدد هستيم از سهام فولاد خوزستان براي ساخت آن استفاده كنيم اما در بحث راهداري كمبودهاي زيادي ديده مي شود پس بهتر و صحيح تر اين است كه اولويت رسيدگي بر روي راهداري گذاشته شود. در حال حاضر با كمبود نزديك به 14 هزار علامت راهنمايي و رانندگي در جاده ها مواجه هستيم كه بايد تا جايي كه امكان دارد اين نقص ها برطرف شود.

وي تصریح كرد: رسيدگي به اين سه اولويت نياز به يك برنامه ريزي كارشناسانه دارد تا بتوان قدم به قدم موضوعات را پيگيري كرد. مثلا در بحث آب هزاران ميليارد تومان پول لازم است كه البته در رابطه با آب يك شورايي را برگرفته از شوراي عالي آب كشور تحت عنوان «شوراي آب» در خوزستان تشكيل داده ايم. در اين راستا اصلاح وضعيت شهرهايي كه با مشكل جدي كيفيت و كميت آب روبرو هستند را در كوتاه مدت و با همكاري سازمان آب و فاضلاب و سازمان آب و برق خوزستان و از محل اعتبارات استاني و وزارتي در دستور كار قرار داديم.

معاون عمرانی استانداری خوزستان بيان كرد: فاز اول كيفيت آب طرح قديم در مناطق حمیدیه، آبادان و خرمشهر افتتاح شد. در اين طرح بنا بود كه آب مورد نياز از سد دز به شهرهاي شوش، انديمشك، آبادان، خرمشهر، شادگان، دشت آزادگان، حميديه، اهواز و روستاها انتقال داده شود اما به دليل وجود مشكلات اعتباري سال 89 در خردادماه همان سال با نصب يك دستگاه پمپاژ در حميديه فقط طرح اول آن را افتتاح كردند كه بر خلاف آنچه قبلا اعلام كرده بودند آب تامين شده به جاي دز از كرخه منتقل شد.

سياحي ادامه داد: در افتتاح فاز دوم خط انتقال امول دبسباز با حدود 3.5 متر مکعب در ثانیه كه از کرخه به اهواز صورت گرفت، درحدود 450 میلیارد تومان تامين اعتبار نياز است که آب را از سمت غربي رودخانه کارون عبور داده و به تصفیه خانه شماره يك در شرق اهواز انتقال دهند. بحث عمليات اجراي آب جنوب شهر اهواز اعتبارات جدي و اساسي نزديك به هزار و 300 ميليارد تومان لازم دارد.

وي اظهار كرد: همچنين پيگير تشكيل جلسه اي با وزارت نيرو براي رسيدگي به مسئله انتقال آب جنوب شرق استان از سد كوثر كهگيلويه و بويراحمد به رامشير، هنديجان، ماهشهر، چمران، بعثت و بندرامام و نيز شمال شرق استان از سد كارون سه به ايذه، باغملك، ميداوود و رامهرمز كه با طرح نهايي اش موافقت شده است، هستيم.

معاون عمرانی استانداری خوزستان، حل مشكل اعتباري شوراي آب، تامين منبع مالي خدمات شهري براي شهرداري ها، ارتقا مديريت پسماند در شهرستان ها مانند آبادان (در خرمشهر در حال انجام است)، گام برداشتن به سوي استفاده بيشتر از بخش خصوصي در پيشبرد امور، بهره مندي از مزاياي منطقه آزاد در بحث تاكسيراني (كه تا حدودي مراحل انجام آن طي شده است و فقط گرفتن وام براي شهرداري هايي كه بودجه ندارند مانده است)، برنامه ريزي در خصوص فضاي سبز و بحث ترافيكي را از جمله مواردي عنوان كرد كه استانداري به دنبال رسيدگي به آنها است.

سياحي تاكيد كرد: يكي از دغدغه هاي جدي و اساسي استانداري ورود بخش خصوصی در بحث اين سه اولويت استان است.

جامع بودن پروژه فلكه دوم كيانپارس در دست بررسي

وي در خصوص تاخير در پروژه كلنگ زني يكي از گلوگاه هاي ترافيكي شهر اهواز یعنی تقاطع فلكه دوم كيانپارس(تقاطع خيابان چمران و پهلوان) توضيح داد: به علت جامع نبودن اين طرح اجراي آن با وقفه روبرو شده است به دليل اينكه يك خط برق فشار قوي 132 كيلووات كه برق را به ايستگاه توحيد پست برق باغ معين هدايت مي كند در مسير پروژه قرار دارد كه اگر مشكلي در حين انجام كار در اين خط به وجود بيايد برق كليه مناطق كيانپارس، امانيه و مركز شهر قطع خواهد شد. مشكل ديگر گذر خط لوله آب 600 از مسير پروژه است كه كل آب آن منطقه را تامين مي كند. عبور خط کانال فاضلاب، خط گاز و كلكسيوني از تاسيسات زيرزميني همه از جمله معضلاتي هستند كه جامع بودن اين طرح را به زير سئوال برده و ما را وادار به برگزاري يك جلسه مشاوره با كارشناسان كرده اند كه در نتيجه آن تصميم گرفته شد موضوع برق به گونه اينهايي شود كه کمترین تاثیر و کمترین قطعی برق را در این منطقه داشته باشیم، ارتفاع دکل ها را افزايش دهيم، یک کانال زیر زمینی از کف زیرگذر عبور داده و با منحرف كردن مسیر کابل های فوق ولتاژ از خیابان هاي ديگر مانند خیابان سروش برق را به ایستگاه توحید و نهایتا به ایستگاه باغ معین دو منتقل کنیم.

مسبب انتشار بوي نامطبوع در آستانه تعطيلي

معاون عمرانی استانداری خوزستان تصريح كرد: در بحث محيط زيست بايد گفت در بعضي موارد متاسفانه به محيط زيست صدمه وارد كرده ايم. درست است كه بحث صنعت، اقتصاد، درآمدزایی و اشتغال موضوعات مهمي هستند اما محيط زيست نيز به دلیل ارتباط تنگاتنگش با انسان امري مهم و داراي اولويت است.

سياحي عنوان گرفت: در بحث بوی نامطبوع ایجاد شده، اقدام اول و اساسی را انجام داده ايم. با برگزاري جلسه اي با حضور مسئولان و مديران شركت مربوطه و گرفتن گزارش زيست محيطي از آنها، به اين شركت مهلت داده شد تا چند روز آينده برنامه لازم را براي رفع مشكل به ما بدهند كه در صورتي كه اقدام عملی و جدی براي حل اين مساله از جانب آنان صورت نگرفت با اخذ مجوز شورای تامین استان نسبت به تعطیلی آن اقدام مي شود.

وي افزود: در اين راستا همچنين يك بازديد صحرايي داشتيم و با جلسه اي كه با متوليان توسعه و نيشكر برگزار كرديم كه آنها در اين جلسه عنوان كردند بوي منتشر شده مربوط به تاسیسات آنها نیست بلكه از کارخانه الکل سازی نشات مي گيرد.

معاون عمرانی استانداری خوزستان گفت: قرار بر اين شد تا در اين راستا كارگروهي متشكل از دو نفر از اساتید دانشگاه، مدیر کل محیط زیست، دو نفر از کارشناسان محيط زيست استان، مدیریت بحران و یک کارشناس ارشد دفتر فنی استانداري در مدت 10 روز پس از انجام بازديد هاي لازم در خصوص اينكه بوي نامطبوع منتشر شده از چه چيز منشا مي گيرد گزارش ارائه دهند و با توجه به اينكه حل اين معضل حق مردم و وظيفه مسئولان است نسبت به حل آن اقدام مي كنيم.

کد خبر 2310810

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha