به گزارش خبرنگار مهر، خداکرم جلالی رئیس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری در مراسم روز جهانی مقابله با بیابانزایی در مرکز دکتر جوانشیر کر با اشاره به سالروز تشکیل جهاد کشاورزی اظهار داشت: تشکیل جهاد کشاورزی و توسعه روستایی بهترین الگو توسعه روستایی در کشور بوده است و امروز پس از 35 سال از تشکیل این نهاد، جامع نگری حضرت امام (ره) را درمی یابیم که برای توسعه و آبادانی باید همه موضوعات را کنار هم دید.
وی در ادامه اظهار داشت: دنیاى امروز، بحرانی ترین روزهاى خود را از نظر بیابان زایی، تخریب منابع طبیعى، افزایش آلاینده هاى محیطى و تغییرات آب و هوایى پشت سر می گذارد.
وی گفت: مصرف گرایی توام با تخریب محیط، نابودى منابع طبیعى، استفاده فزاینده از سوخت هاى فسیلى، تولید بیشتر گازهاى گلخانه اى و به تبع آن ایجاد آلاینده های آب، خاک و هوا را در پی داشته است. از سوی دیگر در بیش از نیم قرن گذشته و در مقیاس جهانی شاهد گرم شدن کره زمین و تغییرات آب و هوایى و تبعات منفی ناشی از آن بوده و هستیم. به همین دلیل است که شعار روز جهانی امسال با عنوان "زمین به آیندگان تعلق دارد- بیاییم آن را در مقابل اثرات تغییر اقلیم حفظ نماییم " بر جدی بودن موضوع تغییر اقلیم و آثار منفی ناشی از آن برای کل ساکنین کره خاکی اشاره دارد.
جلالی با بیان اینکه بیابان زایی حدود یک چهارم مساحت جهان را تحت تاثیر خود قرار داده است، تصریح کرد: حدود 100 میلیون هکتار از اراضی کشورمان در معرض بیابانزایی است.
وی گفت: پدیده بیابان زایی، ماهیتی فرابخشی داشته و از مهمترین پیامدهای آن نیز میتوان به فرسایش بادی و هجوم ماسههای روان به مراکز مسکونی و زیربنایی، طوفانهای گرد و غبار و ایجاد ریز گردها، کاهش حاصلخیزی خاک و ایجاد سیلهای ویرانگر اشاره کرد.
راه حل های مقابله با بیابانزایی باید طولانی مدت باشد
این مسئول اظهار داشت: بیابان زایی خطری جهانی بوده و ارائه راهحل و مقابله با آن نیز نیازمند اراده جهانی است، بنابراین راه حلهایی که برای متوقف کردن گسترش بیابان زایی در جهان ارائه میگردد باید همه جانبه و طولانی مدت باشد.
وی گفت: شناخت، کنترل و مدیریت پدیده بیابانزایی بطور اعم و کنترل کانونهای بحرانی فرسایش بادی بطور اخص، از جمله وظایفی است که با توجه به تعهدات بینالمللی و استراتژیهای 10ساله کنوانسیون مقابله با بیابان زایی و با مبنا قرار گرفتن برنامه اقدام ملی مقابله با بیابان زایی با بهره گیری از آخرین دستاوردهای مطالعاتی و تحقیقاتی، برنامههای راهبردی آن در چشم انداز بیست ساله توسط سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور تهیه ، تنظیم و ابلاغ شده است.
جلالی افزود: با اجرای این برنامه، علاوه بر کنترل فرسایش آبی در حوزههای آبخیز بحرانی کشور، شاهد کنترل فرسایش بادی و جلوگیری از هجوم ماسههای روان، به شهرها و روستاهای مناطق بیابانی، توسعه اجتماعی - اقتصادی نواحی متاثر از بیابان زایی نیز خواهیم بود.
این مسئول گفت: در حال حاضر چارچوبهای اساسی و دقیقی جهت مقابله با بیابان زایی و کاهش اثرات خشکسالی تبیین و مفاد آن، در برنامهریزیهای ملی لحاظ شده است.
وی با اشاره به اینکه سازمان جنگلها برای مقابله با این پدیده رو به گسترش از پنج دهه گذشته اقداماتی را آغاز کرده است، تاکید کرد: این برنامه در قالب برنامه اقدام ملی مقابله با بیابانزایی صورت گرفته اما تنها سازمان جنگلها مسئول نیست بلکه فعالیت های بخش های کشاورزی، آب، انرژی، محیط زیست و توسعه اقتصادی نیز در آن پیش بینی شده است.
آمادگی ایران برای انتقال تجربه به کشورهای همسایه
رئیس سازمان چنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور در ادامه مشارکت مردم در اجرای طرح های مهار بیابانزایی را ضروری خواند و اظهار داشت: بدون مشارکت مردم نمی توانیم امیدوار باشیم که پدیده تخریب سرزمین کنترل شود و ما توجه ای ویژه به این موضوع داریم.
وی در پایان گفت: با توجه به تجربه اجرای عملیات مقابله با بیابان زایی و تجربیات اخیر در زمینه مشارکت مردم و نقش آن در کاهش تخریب سرزمین و بیابان زایی، اینک جمهوری اسلامی ایران از نظر دانش فنی و کارشناسی به درجه ای از توانایی و دانش رسیده است که نسبت به آموزش و انتقال تجربیات به کشورهای همسایه به ویژه کشورهایی که نقش اساسی در تولید گرد و غبار در منطقه دارند، اقدام کند.
نظر شما