به گزارش خبرنگار مهر، نشست تخصصی بررسی جایگاه نظام صنفی رسانهها صبح امروز دوشنبه دوم تیر ماه با حضور جمعی از کارشناسان، مدیران و فعالان رسانه شامل محمد سلطانیفر، محمدعلی وکیلی، مهدی فضائلی، حسن نمکدوستتهرانی، کاووس صادقلو، ژاله فرامرزیان و جهانشاهی در دفتر مطالعات و برنامه ریزی رسانه ها در تهران برگزار شد.
مهدی فضائلی مدیرعامل اسبق خبرگزاری فارس و مدیر فعلی انتشارات سروش در سخنانی گفت: یکی از پیامدهای شکلگیری یک نظام صنفی از جمله در عرصه رسانه، به رسمیت شناخته شدن آن صنف به شکل اصولی است. پیامد دوم ایجاد نوعی اعتماد به نفس در رسانه است. پیامد سوم کاهش اصطکاک و درگیری بین حاکمیت و صنف است. زمانی که ما صنف به رسمیت شناخته شدهای داشته باشیم که ویژگیهای لازم را داشته باشد، میتواند به عنوان یک حلقه واسط بین صنف و دستگاههای حاکمیتی عمل کنند، هم حرفهای صنف را به دستگاههای حاکمیتی منتقل کنند و هم از این طریق دیدگاههایی را که دستگاههای حاکمیتی دارند، به صنف منتقل کنند.
وی با اشاره به اینکه طبق قانون برنامه چهارم توسعه، تشکیل نظام جامع رسانه جزو تکالیف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است که متاسفانه هنوز محقق نشده است، به فعالیت خود برای تدوین قانون مربوطه در دوره وزارت صفارهرندی اشاره کرد و افزود: اتفاقاً من همان زمان هم معتقد بودم که بخشی از اموری که ممکن است برای نظام هزینهساز باشد، میتواند به خود صنف واگذار شود.
این کارشناس حوزه رسانه اضافه کرد: در تشکیل نظامهای صنفی یک «اگر» بزرگ وجود دارد و آن اینکه اگر دستاندرکاران خود صنف، محل نزاع با نظام و حاکمیت شوند طوری که نظام و دستگاههای حاکمیتی نتوانند آنها را پذیرش کنند، همان نقطه، آغاز فروپاشی آن صنف میشود. مقصودم این نیست که اینها بشوند نماینده نظام و حاکمیت بلکه مقصودم این است که باید از هر دو ویژگیهای لازم برای برقراری ارتباط سازنده با بدنه صنف و نیز حاکمیت برخوردار باشند.
فضائلی یکی دیگر از کارکردهای نظامهای صنفی را فراهم شدن امکان پالایش صنف و نیز ترویج اخلاق حرفهای توصیف کرد و گفت: تشکیل نظام صنفی رسانهها میتواند به این نقطه منجر شود که حقوق اهالی رسانه بیشتر شناخته شود و از آنها پاسداری صورت گیرد.
وی همچنین تاکید کرد: گرفتن مجوز از دستگاههای حاکمیتی برای تشکیل ngo ها الزاماً به معنای دولتی شدن آنها و نافی مردمی بودنشان نیست کما اینکه در حال حاضر بر اساس قانون تجارت، این سازمان ثبت شرکتها به عنوان یک دستگاه کاملاً حاکمیتی است که مجوزهای بخش خصوصی را صادر میکند اما مگر ما یک لحظه هم شک میکنیم و میگوئیم که در این کشور بخش خصوصی نداریم؟
مدیرعامل اسبق خبرگزاری فارس گفت: یکی از کارکردهای تشکیل صنف، کاهش درگیریها با و در صنف است. چه کسی گفته مطبوعات شکل میگیرند فقط برای اینکه با دولت و حاکمیت چالش کنند؟ کجای دنیا اینگونه است؟ به نظر من یکی از آسیبهای فضای مطبوعاتی ما از همین نقاط شروع میشود. ضمن اینکه در این زمینه بیشتر و در واقع تنها مسائل و مشکلات رسانههای اصطلاحاً طیف چپ بازگو میشود. شما بیائید در جمع رسانههای اصولگرا بنشینید، ببینید که دستگاه قضایی چه برخوردهای شدیدی با آنها میکند. البته بحث من طیف چپ یا طیف راست نیست مسئله این است که یک قاضی طبیعتاً درک مناسبی از مسائل مطبوعاتی ندارد و وقتی او حکم توقیف صادر میکند، پذیرش آن برای اهالی رسانه دشوار مینماید.
فضائلی با اشاره به سابقه 17 ساله خود در عرصه رسانه به شیفتگی برخی به فضای رسانهای در آن سوی مرزها هم اشارهای کرد و با بیان اینکه صدای رسانههای غربی صدای مردم نیست بلکه صدای بنگاههای اقتصادی است، به ملاقات چندی پیش خود به جمعی از یهودیان غیرصهیونیست در تهران اشاره کرد و گفت: آنها میگفتند که ما در آمریکا تجمعات 100 هزار نفری داریم اما هیچکدام از اینها در هیچ یک از رسانههای آمریکایی منعکس نمیشود. واقعیت این است که تصویری که ما از رسانههای غربی دایم، واقعی نیست.
آیا 4 عکاس فقید سانحه هوایی c-130 خراب بودن هواپیما را به مدیران رسانههایشان اطلاع داده بودند؟
مدیرعامل اسبق خبرگزاری فارس در بخش دیگری از سخنانش که پس از سخنرانی کاووس صادقلو دبیر انجمن عکاسان مطبوعات ایراد شد، ادعای وی را مبنی بر اینکه 4 عکاس مطبوعاتی کشته شده در سانحه سقوط هواپیمای c-130 قبل از پرواز، خراب بودن این هواپیما را به اطلاع مدیران رسانههایشان رسانده بودند اما این مدیران (و از جمله فضائلی به عنوان مدیرعامل وقت خبرگزاری فارس) این موضوع را نادیده گرفتهاند، واکنش نشان داد و با اشاره به شهادت 2 خبرنگار و عکاس این خبرگزاری (شهیدان نیلی و برادران) در آن سانحه، گفت: خبرنگاران و عکاسانی که ما فرستاده بودیم، به هیچ وجه چنین موضوعی را به ما منتقل نکرده بودند.
نظر شما