به گزارش خبرنگار مهر، ورزش همگانی به ورزشهایی گفته میشود که هدف از آن صرفا سلامتی بوده و کلیه اقشار و شهروندان در کلیه سطوح سنی و جنسی و به فراخور استعداد،علاقه وآمادگی جسمانی به آن می پردازند ولی پرداختن به ورزش قهرمانی، استعداد روحی و روانی خاصی را می طلبد.
ورزش همگانی شامل اکثر رشته های ورزشی فدراسیونهای ورزشی کشور می شودولی مدیریت اجرائی شبکه ورزش همگانی بسیار گسترده و پیچیده است و به همین دلیل در اکثر کشورهای موفق در امر توسعه پایدار ورزش همگانی، مدیریت اجرائی شبکه ورزش همگانی را به هئیتهای ورزشی، موسسات عمومی غیر دولتی همچون شهرداریها و انجمنها و تشکلهای اجتماعی و مردمی واگذار و دولتها نقش سیاستگذاری و برنامه ریزی کلان و حمایت مالی و مادی دارند.
در تعاریف و اصطلاحات کارشناسی و قانونی به مواردی همچون رایگان بودن ورزش در بند3 اصل سوم قانون اساسی، متفاوت بودن بعضی از رسالت های ورزش همگانی از ورزش حرفه ای بر می خوریم که مدیران ورزشی ملزم شده اند اهداف و رسالت ورزش همگانی آماتوری و حرفه ای را با فرآیندهای قانونی اجرا تا روندی پایدار و موفق به همراه رعایت حقوق شهروندی و عدالت اجتماعی در پیش رو داشته باشیم.
دولت مکلف به ارائه رایگان خدمات ورزش همگانی است
ورزش همگانی یکی از شاخص های مهم توسعه یافتگی و بالا بودن سطح رفاه وتامین اجتماعی و معیار پویا بودن اقتصاد هر کشوری در جامعه بین المللی از دیدگاه مدیران امور اجتماعی و اقتصادی، گستردگی سطح پوشش و کثرت علاقمندی مردم به ورزشهای همگانی محسوب می شود.
ورزش همگانی بر اساس اصل سوم قانون اساسی باید بصورت رایگان به مردم ارائه می شد، ولی بدلیل کمبود این اعتبارات در قبال گستردگی و پر هزینه بودن پروژه توسعه این ورزش تحقق اهداف آنچنان مورد رضایت نیست بطوریکه بر اساس آمار فدراسیونهای ورزشی با نگرش خوشبینانه تنها حدود 10 درصد مردم ورزش می کنند که رقم قابل قبولی نیست.
تجدید نظر و اصلاح در فرآیند اجاره اماکن ورزشی و ارائه خدمات ورزش همگانی ماده88 نیز نتیجه دفع داشته و به دلیل بالا بودن شهریه دریافتی توسط بخش خصوصی شاهد کاهش آمار و علاقمندان ورزش های همگانی در سطوح مختلف سنی و جنسی شده است، این در حالی است که بند سوم اصل 3 قانون اساسی دولت را مکلف کرده در حد امکانات ورزش همگانی را به صورت رایگان به مردم ارائه کند.
با وجود همه موارد فوق ورزش همگانی در آذربایجان غربی در پیچ و خم مشکلات زیادی گرفتار شده که ناکارآمد بودن سیستم بهره مندی از امکانات ورزشی در اختیار دستگاههای اجرایی دولتی، فرهنگ سازی نامناسب و کمبود اماکن رایگان انجام ورزشهای همگانی از جمله مهمترین مشکلات محسوب می شود.
بالغ بر 800 واحد اماکن ورزشی سالنی و روباز در آذربایجان غربی وجود داشته که از این تعداد بخش اعظمی در اختیار دستگاههای اجرایی دولتی بوده ولی به جز برخی کارکنان آن نهاد در ساعات خاصی از روز، بلا استفاده بوده و سیستم و طرحی جامع برای بهره گیری از این ظرفیت جهت رایگان کردن ورزش همگانی برای مردم وجود ندارد.
طرح جامع بهره گیری از اماکن ورزشی جهت رایگان کردن ورزش همگانی در آذربایجان غربی تدوین شود
استاندار آذربایجان غربی عصر روز چهارشنبه در اولین جلسه شورای ورزش همگانی آذربایجان غربی که بعد از گذشت سالها در استان تشکیل شده، ضمن انتقاد از بلا استفاده ماندن امکانات ورزشی در اختیار نهادهای دولتی، خواستار تدوین طرح جامع بهره گیری از امکانات ورزشی دستگاههای دولتی برای کمک به رایگان کردن و توسعه ورزش همگانی شد.
قربانعلی سعادت با بیان اینکه بدنیال حرفه ای کردن رایگان شدن ورزش همگانی و جذب استقبال مردمی هستیم، افزود: در این راستا طرح استفاده همگان از اماکن و امکانات ورزشی در سطح استان باید تدوین تا در جهت فرهنگ سازی ورزش همگانی که عامل اصلی شور و نشاط اجتماعی، تلاش کنیم.
وی با بیان اینکه ورزش همگانی در انسجام اجتماعی و فرهنگی نقش بسزایی داشته و در شرایطی که مردم به دلیل زندگی آپارتمانی به نوعی به انزوا و افسردگی دچار می شود می تواند تاثیرات مثبتی را ایجاد کند، ادامه داد: متاسفانه تاکنون از امکانات ورزشی به درستی در زمینه ورزش همگانی استفاده نشده است.
استاندار آذربایجان غربی با بیان اینکه باید مکان و ساعات ثابت و مشخصی برای انجام رایگان ورزشهای همگانی در اماکن ورزشی تعیین شود، استفاده از مدارس در محلات و بهره گیری از سالنهای ورزشی دستگاههای اجرایی و بهره گیری از سالنهای واگذار شده به بخش خصوصی در ساعات انجام ورزش همگانی را از جمله راهکارهای توسعه این امر در زندگی مردم دانست.
اماکن رایگان موجود برای ورزش همگان جوابگوی نیاز جمعیتی آذربایجان غربی نیست
رئیس هیئت ورزشهای همگانی آذربایجان غربی نیز در این جلسه با اعلام اینکه متاسفانه سالنها و اماکن رایگان برای انجام ورزش همگانی در استان جوابگوی نیازها بر اساس جمعیت موجود نیست، افزود: در ارومیه سالن شماره یک تختی، سالن 6 هزار نفری و محراب در این راستا فعال بوده که بسیار محدود است.
فریدون نوری ضمن انتقاد از واگذاری سالنها به بخش خصوصی و سرسام آور بودن هزینه های ورزشی در این اماکن برای مردم، اظهار داشت: باید با بستر سازی، سازماندهی و ساماندهی امکانات و اماکن و سالنها، مردم را برای انجام ورزشهای همگانی که اساس و پایه سلامتی، شادابی و قهرمان پروری است، ترغیب کنیم.
وی با بیان اینکه مقایسه افراد بهره مند از امکانات ورزشی رایگان برای انجام ورزش همگانی نسبت به جمعیت استان قابل قیاس نیست، ادامه داد: همه دستگاههای اجرایی موظف به همکاری در راستای توسعه ورزش همگانی بوده ولی متاسفانه در شهرستانها برخی دستگاهها و فرمانداران پای کار نیستند.
ایجاد زیرساختها لازمه توسعه ورزش همگانی در آذربایجان غربی است
مدیرکل ورزش و جوانان آذربایجان غربی نیز در این جلسه با اعلام اینکه این نهاد 350 سالن و مکان ورزشی داشته که از این تعداد 80 سالن در سطح استان در اختیار اداره کل و ما بقی به بخش خصوصی واگذار شده، گفت: در ارومیه نیز 3 سالن به صورت رایگان در اختیار ورزشهای همگانی در ساعات مشخص بوده که باید افزایش یابد.
علی خلیلی خواستار تخصیص اعتبارات لازم برای ایجاد زیرساختها و توسعه امکانات و فرهنگ سازی بهره مندی مردم از این اماکن جهت همگانی کردن ورزش و استفاده رایگان مردم از ورزش شد و ادامه داد: تشکیل شورای ورزش همگانی می تواند در این جهت تاثیر گذار باشد.
وی توسعه و ترویج ورزش همگانی، سیاست گذاری در جهت آموزش، تجیهز و پشتیبانی از ورزشهای همگانی، برنامه ریزی برای توسعه شلامت و نشاط جامعه به حفظ تندرستی و سلامتی از طریق ورزش، شناسایی و جذب و هدایت نیروهای مستعد ورزشهای قهرمانی و ساماندهی فعالیتهای همسو و جلوگیری از موازی کاری در زمینه های ورزشی همگانی در راستای اصلاح و بهبود مستمر فرآیندهای اجرایی را از اهداف تشکیل این شورا دانست.
هر چند امسال شهرداری ارومیه با دارا بودن 44 مکان ورزشی و 33 مکان روباز ورزشی در دست احداث 70 میلیارد ریال به حوزه ورزش تخصیص داده که از این میزان 20 میلیارد ریال در حوزه ورزشهای همگانی هزینه می شود، ولی در صورت عدم هماهنگی و رایگان نبودن استفاده از این اماکن برای مردم، نمی توان آینده خوبی را برای ورزش همگانی متصور شد.
به هر روی امید می رود با تدوین طرح استفاده رایگان مردم از سالنهای ورزشی آذربایجان غربی برای انجام ورزشهای همگانی و تشکیل شورای ورزش همگانی استان بعد از گذشت سالها شاهد شور و نشاط همگانی، تندرستی و سلامت مردم با فرهنگ سازی انجام ورزش باشیم.
............................................
گزارش از الناز ملک زاده
نظر شما