۴ مرداد ۱۳۹۳، ۱۳:۵۳

حجت‌الاسلام نادري در گفتگو با مهر:

رسانه ملي در مواردی به فرهنگ عمومي ضربه زده است/ سند تحول بنيادين آموزش و پرورش تنها روي كاغذ نماند

رسانه ملي در مواردی به فرهنگ عمومي ضربه زده است/ سند تحول بنيادين آموزش و پرورش تنها روي كاغذ نماند

قم - خبرگزاري مهر: استاد حوزه و دانشگاه گفت: رسانه ملی نه تنها نتوانسته وظایف خود را در حیطه فرهنگ سازی به خوبی اجرا کند بلکه در مواردی به فرهنگ عمومی ضربه هم زده است.

حجت‌الاسلام و المسلمين محمدمهدي نادري در گفتگو با خبرنگار مهر، با بيان اينكه شاید بتوان تقصیر بخش بزرگی از کاستی‌های فرهنگی در سال‌های اخیر را به دوش عدم ثبات مدیریت گذاشت اظهار كرد: در عرصه‌های اقتصادی و اجتماعی نیز ثبات مدیریت مطلب مهمی محسوب شده و می‌تواند در پیشبرد اهداف بسیار تأثیرگذار باشد اما در عرصه فرهنگ اهمیت این مسئله صدچندان است.

وي افزود: عدم ثبات مدیران خرد و کلان فرهنگی در طی سال‌های گذشته یکی از عواملی بوده که بیشترین ضربه را به عرصه فرهنگ وارد کرده است. این داستان تکراری عرصه فرهنگ در کشور ما است. دولتی آمده سیاست‌هایی اعمال کرده و برنامه‌هایی پیش گرفته و چند سال بعد دولت بعدی به محض روی کار آمدنش برنامه‌هایی متفاوت و حتی متناقض دولت قبل را پیش گرفته است. با چنین وضعی عجیب نیست که تمام طرح‌های خوب و متوسط در حوزه فرهنگ نیمه تمام مانده و بسیاری از راه حل‌های دراز مدت و میان مدت بی نتیجه رها شده باشند.

اين استاد حوزه و دانشگاه تصريح كرد: یکی دیگر از عوارض این عدم ثبات مدیریت در عرصه فرهنگ همین است که برنامه‌ریزی‌های بلند مدت با اجرای این سیاست به مرور زمان به حداقل می‌رسد. هر دولت در حد امکان تلاش می‌کند طرح‌های کوتاه مدتی را در مدت فعالیت خودش به نتیجه برساند و کارنامه موقتی ارائه دهد و تقریباً همه می‌دانند اگر برنامه بلند مدتی را طراحی و آغاز کنند؛ صرف نظر از قوت و ضعف آن، در دوره‌های بعدی پیگیری نخواهد شد یا از لیست اولویت‌ها حذف می‌شود. همین موضوع در طول سال‌های پس از انقلاب ضربات جدی به عرصه فرهنگ وارد کرده چرا که این عرصه بیش از اقتصاد، سیاست و دیگر بخش‌ها به ثبات فکر و مدیریت نیازمند است.

کم‌کاری نهادهای فرهنگ‌ساز

نادري با بيان اينكه مسئله تهاجم فرهنگی از سوی غرب به اوج خود رسیده است اظهار كرد: وسایل ارتباطی نوین سریع‌ترین راه‌ها را برای انتقال فرهنگ غرب به جوانان ما به وجود آورده‌اند و سازمان‌های مختلف با اهداف خاص تلاش می‌کنند در جوامعی مانند جوامع ما رسوخ کرده و بذر تفکر اومانیستی غرب را بکارند.

وي اضافه كرد: از دشمن جز دشمنی انتظاری نمی‌رود اما ما باید در این سال‌ها فرهنگ اصیل اسلامی را در جامعه طوری محکم می‌ساختیم که این گونه تهاجمات کمترین تأثیر را در آن داشته باشد. بخشی از این چالش به کم کاری نهادهایی برمی‌گردد که در فرهنگ جامعه تأثیرگذاری دارند.

استاد حوزه و دانشگاه، آموزش و پرورش، آموزش عالی و حوزه‌های علمیه را از جمله این نهادهاي كم‌كار ذكر كرد و افزود: اگر هر یک از این دستگاه‌ها در 35 سال گذشته وظایف خود را به خوبی انجام می‌دادند، نباید امروز به مرحله‌ای می‌رسیدیم که رهبر انقلاب به عنوان سکاندار جامعه در مسئله فرهنگ به ما هشدار دهند.

وي گفت: البته به این نکته نیز باید توجه کرد که فعالیت‌های فرهنگی زمان بر هستند و از هیچ نهادی نباید در کوتاه مدت توقع معجزه داشت اما مسئله مهم که حرکت صحیح و با سرعت معقول در مسیر اهداف فرهنگی انقلاب اسلامی است، اتفاق نیفتاده و گناه این کم کاری به عهده تمام کسانی است که در این مدت مسئولیتی در این عرصه‌ها داشته‌اند.

رسانه ملی در خط مقدم

وي رسانه را یکی از مهم‌ترین ابزارهایی دانست كه بايد در حوزه فرهنگ به آن توجه کرد و در اين زمينه گفت: رسانه ملی در این میان به دلیل ظرفیت‌هایی که دارد، بیش از دیگر رسانه‌ها مسئول است.

حجت الاسلام نادري، با بيان اينكه فرهنگ‌سازی بدون حضور رسانه امکان‌پذیر نیست تاكيد كرد: امروز ده‌ها شبکه سراسری، استانی و شبکه‌های متعدد صدا می‌توانند نردبانی باشند برای رسیدن به قله های فرهنگ دینی در جامعه. البته کارکرد این رسانه‌ها دو سویه است. یعنی همان قدر که با توجه و برنامه‌ریزی می‌توانند ابزاری در راستای رشد و شکوفایی فرهنگ دینی باشند، با سهل‌انگاری و تسامح می‌توانند موجب سقوط جامعه به ظلمانی‌ترین چاه‌های گمراهی شوند. به همین دلیل مدیریت صحیح و برنامه‌ریزی برای رسانه ملی یکی از مهم‌ترین اقدامات لازم برای ساماندهی به وضعیت فرهنگ عمومی است.

استاد حوزه و دانشگاه ادامه داد: در حال حاضر باید گفت رسانه ملی با شرایط مطلوب فاصله بسیار دارد و نه تنها نتوانسته وظایف خود را در حیطه فرهنگ سازی به خوبی اجرا کند بلکه در مواردی به فرهنگ عمومی ضربه هم زده است. به عنوان مثال فرهنگ تجمل‌گرایی موضوعی است که صدا و سیما در ترویج آن نقش بسیار داشته است. دیگر اشتباهات در سبک زندگی رایج در جامعه نیز همینطور.

سند تحول بنيادين نبايد تنها روي كاغذ بماند

وي آموزش و پرورش را نهاد دیگری ذكر كرد که باید در مسیر اصلاح فرهنگی جامعه باشد و در اين مورد گفت: سند تحول بنیادین آموزش و پرورش که مورد تائید رهبر انقلاب نیز قرار گرفته نباید تنها روی کاغذ بماند.

حجت الاسلام نادي گفت: این نهاد بزرگ و مهم امروز به تحول جدی در تمام عرصه‌ها نیاز دارد. تحولی که هم متون و هم ساختار آموزشی را در برمی‌گیرد.

وي اضافه كرد: دانشگاه‌ها نیز راه سوم دستیابی به یک جامعه مطلوب و ترویج فرهنگ صحیح هستند. این نهاد نیز نیاز به تحول دارد؛ تحول در متون آموزشی و در اساتید. اگر این سه نهاد به درستی اصلاح و مدیریت شوند، می‌شود به دستیابی به 70 درصد اهداف فرهنگی انقلاب اسلامی امیدوار بود.

کد خبر 2338585

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha