به گزارش خبرنگار موسيقي "مهر"، شب گذشته در جمع هنرمندان موسيقي، ششمين جشن خانه موسيقي ، گراميداشت روز جهاني موسيقي، معلم ثاني ابونصر فارابي و بزرگداشت عليرضا مشايخي، آهنگساز موسيقي مدرن ايراني در تالار وحدت برگزار شد.
در ابتداي اين مراسم كه ساعت 30/19 آغاز شد، پس از تلاوت قرآن و پخش سرود جمهوري اسلامي، گروه تركمن " دولت محمد آزادي" به سرپرستي دكتر "مجيد تكه" با سازهاي محلي خود به صحنه آمدند و دو تار، زنبورك، كمانچه و دوتار تركمني قطعات " درناها"،" سوار پيشتاز"،" آهوي سپيد من"،" گشت و گذار در باغ" و دونوازي را به صحنه بردند.
سپس، يادي از هنرمندان از دست رفته موسيقي در سال گذشته همچون " فريدون ناصري" ،"مجتبي ميرزاده"،" كامران داروغه"،" حسين عمومي"و " اسماعيل نواب صفا " شد و پس از آن، " داريوش پيرنياكان " عضو هيات مديره خانه موسيقي ايران، بيانيه خانه موسيقي را قرائت كرد.
در بخش هايي از اين بيانيه كه بيشتر به موضوع تصويب روز ملي موسيقي پرداخته بود، آمده بود:
" در هر ملت و كشوري روز ملي موسيقي به عنوان مكمل روز جهاني موسيقي تعيين مي شود و امروزه ما شاهديم كه در بسياري از كشورهاي متمدن و توسعه يافته روز ملي موسيقي تعيين و اعلام شده است. بر اين اساس ما نيز با توجه به اين ضرورت و سه مناسبتي كه به آنها اشاره شد، سال گذشته روز 9 مهرماه را به عنوان روز ملي موسيقي پيشنهاد كرديم كه به تصويب شوراي فرهنگ عمومي رسيد و اميدواريم به تصويب شوراي عالي انقلاب فرهنگي نيز برسد."
سپس گروه موسيقي جوان به سرپرستي " محمد علي مياني نژاد "، آهنگساز و نوازنده برجسته ني به اجراي قطعات موسيقي سنتي با سازهاي ني، تار، كمنانچه، سنتور، عود، تنبك، رباب و آواز پرداختند و قطعاتي را چون مقدمه همايون و تصنيف روز به روز اجرا كردند.
پس از اين برنامه با به صحنه آمدن " صنم قره چه داغي" نوازنده ويولن سل، قطعه آوانگارد " آنتونال تونال" اثر مشايخي اجرا شد و مقدمه اي شد براي دعوت از عليرضا مشايخي آهنگساز موسيقي مدرن ايراني به روي سن.
مشايخي پشت تريبون قرار گرفت و گفت: من 40 سال است كه از موسيقي اداري و اين جشن ها كناره گرفته ام و هميشه سعي كرده ام كه در حاشيه باشم تا اينكه امسال آقاي روشن روان از من خواستند تا در اين مراسم حضور يابم.
وي با اشاره به زحمات علي مرادخاني رياست سابق مركز موسيي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، نقش وي را در پيشرفت موسيقي ايران چشمگير دانست و گفت: اگر همت ايشان نبود حالا بايد اعضاي اركستر هاي مختلف هركدام در يك اتاق به تمرين مي پرداختند و آنوقت تنها روي سن همديگر را ملاقات مي كردند، من ان روزها را به ياد دارم.
مشايخي در ادامه صحبت هايش از مسئولين مركز موسيقي خواستار شد تا هرچه زودتر تكليف موسيقي و فعالان اين حوزه را دراسرع وقت مشخص كنند. در اين قسمت تماشاگران با تشويق از صحبت هاي وي استقبال كردند و او افزود: در بعضي از ادارات تعاريف موسيقي هنوز با هم فرق دارد. همچنين گله اي دارم از صدا و سيما كه هنوز هم با موسيقي جدي ايران و غير تفنني و موسيقيدانان جدي اصلا كاري ندارد.
وي در پايان صحبت هايش به گزارش ها و مقالاتي كه در باب موسيقي در مطبوعات نوشته مي شود، اشاره كرد و گفت: اميدوارم اهالي مطبوعات با صداقت پيش بروند و اگر اطلاعات درست ندارند، تظاهر به داشتن ان نكنند.
مشايخي با نام بردن يكي از رسانه ها كه در در آن از مشايخي خواسته بودند تا تنها كتاب بنويسد و آهنگ نسازد، گفت: بايد اين زجر را تحمل كنيد، چون من همچنان به آهنگسازي ادامه خواهم داد.
سپس وي قطعه آوانگارد "جشن" كه براي سازهاي كوبه اي و پيانو نوشته شده بود را به همراه اركستر اجرا كرد. در اين اركستر " فريماه قوام صدري "، تكنوازي پيانو را عهده دار بود و نوازندگان طبل، دف و تنبك گروه كوبه اي را تشكيل مي دادند.
با به صحنه آمدن دكتر فرهت، داوود گنجه اي و دكتر سرير، تنديس خانه موسيقي به مشايخي اهدا شد.
محمد رضا شجريان، در قسمت بعدي برنامه به روي سن آمد و گزارشي را از روند پيشرفت پروژه باغ بم به حضار ارائه داد. وي در صحبت هايش از همه اهالي موسيقي خواست تا با دعوت از مردم، به جمع كردن كمك هاي مردمي براي ساخت اين پروژه كمك كنند، تا طي سه تا چهار سال آينده اين مجموعه ساخته شود.
در پايان گروه موسيقي ارغنون به سرپرستي " حسام الدين سراج" به اجراي چند قطعه پرداخت.
در حاشيه مراسم:
* حسام الدين سراج در آغاز اجرا، از حضور شجريان عذرخواهي كرد و به بيان خاطراتي از روزهاي شاگردي اش پرداخت.
* بيشتر حضار از اينكه شجريان درجشن خانه موسيقي لب به آواز نگشود، درحاليكه در جشن خانه سينما دقايقي را به اجراي قطعه پرداخته بود، گله مند بودند.
* حضور استادان به نام موسيقي همچون داوود گنجه اي، شاهين فرهت، نصرالله ناصح پور، نسرين ناصحي، هوشنگ ظريف، بيژن بيژني در اين مراسم چشم گير بود.
نظر شما