به گزارش خبرنگار مهر، محمدصالح اولیا در نشست روسای دانشگاهها و موسسات آموزش عالی استان یزد با تاکید بر لزوم برگزاری جلسات هماهنگی بین دانشگاههای استان اظهار داشت: در حال حاضر چالشهای مشترکی مثل کاهش تقاضا، کیفیت و چالش اقتصاد در آموزش عالی وجود دارد اما دانشگاههای استان یزد با دغدغه بزرگتری مواجهند و آن هم پایین آمدن جایگاه آموزش عالی استان یزد نسبت به سایر استان هاست و این در حالی است که یکی از محورهای توسعه استان خدمات برتر و آموزش عالی است.
وی اشاره به اینکه بعضی از رقابتهایی که بین مؤسسات آموزش عالی وجود دارد باعث تشدید نگرانیها میشود، بیان کرد: با به وجود آوردن رشتههای موازی در دانشگاه ها مشکلات بیشتر خواهد شد و همه متضرر میشوند.
اولیا در مورد طرح آمایش آموزش عالی استان یزد بیان کرد: این بحث مطرح است که توسعه رشتهها در دانشگاهها باید به تصویب شورای آمایش آموزش عالی استان برسد ولی این موضوع تاکنون اجرایی نشده است در عین حال اگر ما مصوبهای داشته باشیم، به طور قطع شورای گسترش بیتوجه نخواهد بود از طرف دیگر امکان اعمال نظارت از طریق شورای نظارت استانی وجود خواهد داشت.
وی تاکید کرد: ما میتوانیم در بعضی حوزههای دیگر نظیر رفاهی، دانشجویی، خوابگاهها، کتابخانه و منابع علمی همکاری خوبی داشته باشیم.
یزد باید به قطب دانشگاهی کشور تبدیل شود
رئیس دانشگاه یزد ادامه داد: باید در راستای توسعه آموزش عالی استان مزیت نسبی در آموزش عالی استان ایجاد کنیم که یزد قطب دانشگاهی باشد و این امر مستلزم حمایت مسئولان استانی است و ما باید زیرساختها و جاذبههای قوی در استان داشته باشیم و با بهرهوری بیشتری که در فضاها ایجاد میکنیم به دانشجویانی که از خارج استان به یزد می آیند، امکانات بهتری نسبت به دانشگاه های دیگر ارائه دهیم.
محمدعلی وحدت، رئیس موسسه آموزش عالی امام جواد(ع) نیز در این جلسه اظهار داشت: در حال حاضر بعضی از دانشگاهها در حالی که از امکانات پایین و اساتید معمولی برخوردار هستند، با آوردن رشته های مختلف، دانشجویان زیادی را پذیرش میکنند و این یک مسئله حاد در کشور است و این وظیفه ماست که به عنوان مدیر و برنامه ریز مسائل را جدی بگیریم و در حل آن بکوشیم و باید به مسائل علم و دانش و دانش آموختگان که در حال حاضر کمرنگ شده است، توجه بیشتری کنیم.
محمدرضا امینی، رئیس دانشگاه جامع پیام نور استان یزد در این جلسه با تاکید بر اینکه دانشگاهها باید به سمت کیفیت بروند گفت: مسائل و مشکلات باید از طریق دانشگاه یزد که دانشگاه مادر است به شورای گسترش آموزش عالی منتقل شود.
تاسیس دانشگاه های جدید باید حساب شده باشد
وی همچنین تصریح کرد: تاسیس دانشگاهها باید حساب شده باشد و اگر وزارت علوم و شورای گسترش آموزش عالی قصد گسترش رشتهها و دانشگاه ها را دارد باید از نظرات دانشگاه های استان به ویژه دانشگاه مادر استفاده کند و اگر دانشگاهی مجوز یک رشته را دریافت کرد، این رشته برای دانشگاه دیگر اخذ نشود و شورای گسترش باید در خصوص رشته ها آمایش مؤثری انجام دهد.
حسین غفوری چرخابی، رئیس دانشگاه اردکان نیز در این جلسه اظهار داشت: به دلیل لینکه در چند سال اخیر توسعه آموزش عالی بی رویه بوده است، از این به بعد اخذ مجوز رشته جدید منوط به تایید این شورا و این جلسه باشد.
وی افزود: دانشگاه اردکان سعی کرده است خود مجری اصلی رشته های میان رشته ای که دارد باشد و رشته هایی مثل رشته مشاوره، اقتصاد کشاورزی، اقتصاد اسلامی و چند رشته دیگر و سعی کردیم از موازی کاری اجتناب کنیم.
غفوری چرخابی تاکید کرد: باید از تاسیس رشته های موازی جلوگیری کرد و یک دانشگاه باید قطب یک رشته باشد.
لزوم جلوگیری از توسعه بی رویه رشته های تحصیلات تکمیلی
وی افزود: کسانی که آموزش عالی را در سطح کلان رصد می کنند باید از توسعه بی رویه رشته های تحصیلات تکمیلی جلوگیری کنند.
حبیب الله میرغفوری، رئیس دانشگاه علم و هنر یزد نیز در این جلسه بیان کرد: دانشگاه های آزاد و دولتی در دو سال گذشته افزایش بی رویه دانشجو داشته اند که نتیجه آن کاهش شدید در جذب دانشجو در دانشگاه های غیردولتی است.
وی افزود: دانشگاه علم و هنر در مقطع کارشناسی ارشد افت شدید 70 درصدی دانشجو داشته و اگر این روال ادامه پیدا کند، با مشکل جدی روبرو خواهیم شد.
میرغفوری با اشاره به اینکه بعضی از دانشگاه ها بسیار راحت دانشجو می پذیرند، گفت: کیفیت و کارآمدی دانشگاه ها بسیار پایین آمده است و دانش آموختگان بعد از تمام شدن تحصیلاتشان مشکل شغلی دارند و نمی توانند کار کنند.
ابوالقاسم طالبی، رئیس دانشگاه فنی و حرفه ای یزد نیز در این جلسه اظهارداشت: در استان یزد باید مدیریت واحد در این راستا ایجاد شود و این موارد را پیگیری کند و دانشگاه ها و آموزشکده های کوچک به دلیل ماندن در جامعه مجبور به گرفتن دانشجو هستند و این برای جامعه مضر است.
افت جذب دانشجو تهدیدی جدی برای موسسات آموزش عالی است
مریم احمدی، معاون مؤسسه آموزش عالی دارالعلم یزد نیز در این جلسه در خصوص این مؤسسه گفت: مؤسسه دارالعلم زیاد شناخته شده نیست و تعداد دانشجویان آن بسیار کم است، کاهش تعداد دانشجو برای این چنین مؤسساتی تهدید است و ما باید این چنین جلسات را برگزار کنیم تا نقاط ضعف و تخریب ها را به فرصت تبدیل کنیم.
وی، یکی از چالشهای مشترک دانشگاهها را کیفیت پایین دانشگاه ها دانست و افزود: ما قبل از اینکه برای مؤسسات خود به دنبال بالا بردن تعداد دانشجو باشیم باید کیفیت را بالا ببریم و یکی از راههای بالا بردن کیفیت این است که معاونان آموزشی دانشگاه ها اعم از دولتی و غیردولتی باید باهم در تعامل باشند و از دیدگاه های هم استفاده کنند.
عباس کلانتری، رئیس دانشگاه آیت الله حایری میبد نیز در این جلسه اظهار داشت: کاهش تعداد دانشجو در بعضی دانشگاه ها به سیاست آموزش عالی کشور برمی گردد و در بعضی موارد استان ها تصمیم گیرنده نیستند و تصمیمات در مرکز گرفته می شود و به استان ابلاغ می شود.
وی با تاکید بر اینکه نیاز نیست بعضی از رشته ها در چند دانشگاه باشد، گفت: این شورا می تواند کمیته مشترک تشکیل دهد تا مشکلات دانشگاه ها از لحاظ تعداد دانشجو، موقعیت فعلی و برنامه های آینده خود را مورد بررسی قرار دهد و ضمانت اجرایی برای مصوبات وجود داشته باشد.
کیفیت پایین برنامه های فرهنگی در دانشگاه یزد
کلانتری عنوان کرد: مشکلات در دانشگاه ها تنها بحث پذیرش دانشجو نیست یکی از مشکلات اصلی دانشگاه ها بحث ارتباط با صنعت است همچنین برنامه های فرهنگی در دانشگاه ها از کیفیت پایینی برخوردار است و باید چند طرح فرهنگی منسجم تهیه شود و کرسی های آزاداندیشی با حضور شخصیت های کشوری تشکیل دهیم.
رئیس دانشگاه جامع علمی کاربردی یزد نیز در این جلسه با اشاره به اینکه با برگزاری اینگونه جلسات می توانیم دانشگاه ها را هدفمند کنیم، گفت: می توانیم به گونه ای عمل کنیم تا یزد به عنوان پایلوت برنامه ریزی آموزش ها در کشور مطرح شود.
ناصر صدرا ابرقویی افزود: مسائل و مشکلات را دانشگاه یزد به عنوان دانشگاه مادر باید پیگیری کند. دانشگاه ها باید رسالت اصلی خود را انجام دهند. بعضی مسائل به استان برمی گردد که می توان در قالب شورای سیاستگذاری آن مسئل مطرح شود.
فضل الله رضایی اردانی، رئیس دانشگاه فرهنگیان یزد (واحد برادران) نیز در این جلسه با بیان اینکه برای قطبی کردن رشته ها در دانشگاه ها بعضی تصمیمات باید در حد استانی گرفته شود، گفت: جلسات مشترک رؤسای دانشگاه ها نیز می تواند بسیار مفید باشد و اگر مصوبات جلسه به شورای گسترش آموزش عالی و وزارت علوم منتقل شود مشکلات از بالا مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
رضایی اردانی با اشاره به اینکه دانشگاه فرهنگیان یک دانشگاه ماموریت گراست و وظیفه تعلیم و تربیت معلمان آموزش و پرورش را برعهده دارد، افزود: سالانه بر اساس نیاز آموزش و پرورش ظرفیت ها در دانشگاه فرهنگیان کم و زیاد می شود.
وی اظهار داشت: دانشگاه فرهنگیان جاذبه های خوبی دارد و رتبه های بالای کنکور به این دانشگاه می آیند اما این واقعیت وجود دارد امکانات این دانشگاه در شان دانشجویانمان نیست.
وی افزود: در همین راستا دانشگاه فرهنگیان به سمتی پیش می رود که کیفیت را فدای کمیت نکند و خروجی دانشگاه فرهنگیان نشان دهنده این امر است.
نظر شما