۲۸ شهریور ۱۳۹۳، ۱۰:۵۲

در نشست با استاندار مطرح شد:

کارکرد مردم در شعر معاصر مورد غفلت قرار گرفته است/ کوچ شاعران از سیستان و بلوچستان

کارکرد مردم در شعر معاصر مورد غفلت قرار گرفته است/ کوچ شاعران از سیستان و بلوچستان

زاهدان-خبرگزاری مهر: شاعر برگزیده ملی و برجسته سیستانی اظهار داشت: کارکرد مردم و نیازها و خواسته های آنها متاسفانه در شعر معاصر امروزی مورد غفلت واقع شده و بی توجهی به اصحاب فرهنگ بسیاری از آنها را به کوچ از سیستان و بلوچستان واداشته است.

به گزارش خبرنگار مهر، استاد عباس باقری در نشست شعرا و اصحاب فرهنگ سیستان و بلوچستان که شامگاه پنجشنبه به مناسبت روز فرهنگ و شعر با حضور استاندار برگزار شد اظهار داشت: متاسفانه نماد ها، اقلیم و جغرافیای سیستان و بلوچستان در اشعار شاعران استان مغفول مانده است و بسیاری از اشعار بر اساس تقویم سروده می شود.

این شاعر ملی ابراز داشت: ما درک بایسته ای از مزیت های شعر امروز کشور خود نداریم و این موضوع موجب نگرانی اساتید شعر است.

رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان زابل ادامه داد: ظلمی که بر ادبیات ما وارد می شود بخشی از آن توسط پیشکسوتان اعمال می شود و به دلیل سروده شدن اشعار براساس تقویم و مناسبت ها متاسفانه رد پایی و جایگاهی از مردم در آن دیده نمی شود.

وی با تاکید بر اینکه باید کارکرد شعر کارکردی مردم گرایانه باشد ادامه داد: باید فضا و میدان را برای حضور مردم ایجاد کرد و به جوانان در سرایش اشعار بها داد زیرا در اشعار مردم می تواند بسیاری ز آرزوها و آمال و خلاء ها را آشکار ساخت.

شاعران سیستان و بلوچستان کوچ کرده اند

عباس باقری همچنین در بخش دیگری از سخنان خود خطاب به استاندار سیستان و بلوچستان گفت: فضای استان سرد و خرد ستیز است و بی توجهی به شعرا و ادبا موجب مهاجرت بسیاری از آنها به سایر استان های کشور شده است.

وی ابراز داشت: متاسفانه سیاست در سیستان و بلوچستان بر ادبیات و فرهنگ و هنر چیرگی داشته و بر خلاف سایر استان های کشور که فرهنگ در اولویت قرار دارد در این استان سیاست در اولویت قرار گرفته است.

وی اذعان داشت: بهترین شاعران و اصحاب اندیشه و فرهنگ ما در سیستان و بلوچستان دچار افسردگی هستند و چون در این استان جایگاهی برای آنها در نظر گرفته نشده است به دنبال جایگاه واقعی خود در سایر شهرهای دیگر کشور هستند.

وی بیان داشت: بی توجهی به هنرمندان و شعرا موجب شده تا بسیاری از آنها برای امرار معاش و کار به کشور های حوزه خلیج فارس از جمله قطر مهاجرت کنند.

وی گفت: ما با شعر برادرانه برخورد نمی کنیم و جامعه ما از نبود کارشناس رنج می برد.

موازی کاری بیداد می کند

عباس باقری بیان داشت: متاسفانه موازی کاری در استان ما بیداد می کند و هر دستگاه و یا نهاد و سازمانی با راه اندازی انجمن شعر

به سهم خودش شعر می سراید.

وی گفت: به طورمثال حوزه هنری، بنیاد شهید، بنیاد حفظ اثار، ارشاد و اسلامی و بسیاری از ادارات دیگر انجمن شعر دارند در حالی که متولی فرهنگ باید ارشاد اسلامی باشد و در راه وحدت رویه و تشکیل یک انجمن واحد و قوی کار کند.

وی خطاب به استاندار گفت: شما اگر به حوزه فرهنگ و هنرمندان و اصحاب فرهنگ توجه کنید به طور حتم مشکل ناامنی و امنیت نیز در استان حل خواهد شد.

وی با اشاره به بودجه اندک در این راستا اظهار داشت: مدیر فرهنگی و یا رییس یک انجمن شعر و ادب نباید برای مبلغ 500 هزار تومان مجبور به کج کردن گردن خود در پیش سایر مسئولان باشد.

کنگره شعر سیستان نیاز به حمایت دارد

باقری با بیان اینکه بهترین شاعران ما در سیستان و بلوچستان رو به زوال رفته اند ادامه داد: کنگره شعر سیستان یکی از رویداد های مهمی است که از سال 70 در سیستان برگزار می شده است و اصحاب فرهنگ سیستان با دعوت از شاعران سراسر کشور و پذیرایی از آنها در منازل شخصی خود این کنگره را برگزار می کردند تا شاعران کشور برای مردم شعر بخوانند.

وی ادامه داد: متاسفانه این کنگره و هم نشینی شعرای کشور در سیستان بیش از سه سال است که به دلیل نبود اعتبارات و مشکلات مالی برگزار نشده است.

رئیس ارشاد اسلامی زابل همچنین خواستار اختصاص بودجه و توجه جدی به منظور حمایت از چاپ آثار شعرای استان شد و گفت: لازم است تا بسیاری از این شعرا و ادبا قبل از این که چشم از جهان فرو ببندند آثار آنها جمع آوری و گردآوری شود.

چهره مناسبی از مردم سیستان در رسانه ملی نمایش نمی دهند

عباس باقری شاعر ملی و برجسته سیستان و بلوچستان همچنین با انتقاد از برخی برنامه های تلویزیونی و تولید شده در رسانه ملی افزود: برنامه ثریا که سعی داشت خشکسالی و زندگی سخت مردم سیستان را به تصویر بکشد بیشترین ظلم را در حق فرهنگ و تاریخ این منطقه داشت و به بدترین وجه ممکن از سیستان دفاع کرد.

وی خطاب به استاندار سیستان و بلوچستان ابراز داشت: خشکسالی امری طبیعی است اما برنامه ها و مستندهایی از این دست چهره ای نامناسب از این مردم با این تاریخ عظیم نشان داد که در شأن آنها نبود.

وی ابراز داشت: در حالی که این سرزمین دارای این همه اسطوره های کهن و نام آور از جمله یعقوب لیث سیستانی به عنوان احیا کننده زبان فارسی است و یا اسطوره های شاهنامه  است اما حتی یک سریال و یا ده دقیقه فیلم از آن ساخته نمی شود و در عوض تنها بدبختی، فلاکت، و گشنگی از این مردم نمایش داده می شود.

سیاست ورزان بدون فرهنگ در بین مردم جایگاهی ندارند

استاندار سیستان و بلوچستان نیز در دیدار با شعرا و اصحاب فرهنگ سیستان و بلوچستان ابراز داشت: فرهنگ هموار کننده راه است و د این راه هیچ سیاست ورزی بدون فرهنگ در میان مردم جایگاهی ندارد.

علی اوسط هاشمی با بیان اینکه شاعران در دلها نقش می بندند و اگر نگاه مردم را یار سازند و دلی بدست آورند هیچ مانعی سد راه آنان نخواهد شد افزود: کلام چون بارانی که از آسمان نازل  و بر افکار مردمان جاری می شود و لذا هیچ چیز نمی تواند راه آن را سد کند.

وی با بیان اینکه شعرا، ادبا و اصحاب فرهنگ باید بر همه رفتارها سایه بیندازند ادامه داد: در استان اقتصاد به عنوان عامل رنج مردم مطرح است اما رهبر معظم انقلاب که همواره بر مقوله فرهنگ تاکید دارند با نامگذاری امسال اقتصاد را نیز با فرهنگ زینت بخشیدند.

وی از شعرا خواست تا جامعه را هدف قرار داده و محافل فرهنگی را بسط و گسترش دهند و تاکید کرد: هیچ طرحی نباید بدون پیوست های فرهنگی ، اجتماعی باشد و این نقش را باید متولیان فرهنگ ایفا کنند.

هاشمی تصریح کرد: این انقلاب رهبری داشت که خود شاعری زیبا کلام بودند و بزرگترین سرمایه نظام محسوب می شدند.

استاندار سیستان و بلوچستان گفت: دولت تدبیر و امید همچون دولت گذشته نیست که به دنبال بستن خانه های فرهنگ باشد، ما در فرهنگ دخالت نمی کنیم و اعتقاد نداریم که همه چیز دولتی باشد و لذا به ایفای نقش مردم در امور خویش و مشارکت پذیری می اندیشیم زیرا اداره مملکت منوط به اراده ملت است.

وی ابراز امیدواری کرد که فرهنگ استان آن چنان رشد کند که شایسته این استان باشد و از شعرا خواست نسبت به تهیه بسته فرهنگی در این راستا اقدام کنند.

هاشمی خاطر نشان کرد: امسال خارج از بودجه های تخصیصی 100 میلیارد ریال برای توسعه فرهنگ و هنر استان به اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی اختصاص می یابد.

وی با بیان اینکه هشت میز برای توسعه استان تشکیل شده که یکی از میزها به فرهنگ اختصاص دارد، گفت: از ظرفیت تمامی هنرمندان در حوزه های مختلف برای واکاوی مشکلات استفاده شود.

نخستین کنگره شعر بلوچستان برگزار می شود

مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی سیستان و بلوچستان نیز اظهار داشت: برگزاری ششمین کنگره شعر سیستان و نخستین کنگره شعر بلوچستان امسال در زابل، سراوان و نیکشهر در برنامه و تقویم فرهنگی و هنری این اداره کل جای گرفته است.

حجت الاسلام عباس دانشی بیان داشت: برگزاری جشنواره شعر مکران در شهرستان کنارک و شب شعر در پیشین سرباز از جمله فعالیت های هنری امسال در حوزه شعر است که با استقبال بی نظیر مردم  همراه بوده است.

وی اذعان داشت: همچنین در راستای پاسداشت از مقام اصحاب فرهنگی و برجسته استان امسال کنگره بزرگداشت "رییس الذاکرین" شاعر توانا و مشهور سیستانی و همچنین مراسم بزرگداشت مرحوم "عبدالله روانبد" شاعر برجسته بلوچستان  در نیمه دوم سال جاری برگزار می شود و کتاب شعر امروز استان با منتخبی از آثارشاعران معاصر به چاپ می رسد.

به گزارش خبرنگار مهر، در این نشست که شامگاه پنجشنبه با حضور شعرا و پیشکسوتان فرهنگ و شعر در استانداری برگزار شد شعرای استان اشعار خود را قرائت کردند.

کد خبر 2372986

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha