به گزارش خبرگزاری مهر ، روزنامه تاگس اشپیگل در شماره امروز خود آورده است : سیاستهای پاکستان و ترکیه برای تأمین منافع چندان تفاوتی با هم ندارد، زیرا حمایت ترکیه از گروه داعش در عراق، مانند سیاستهای پاکستان در قبال افغانستان است.
شماری از آگاهان نظامی سیاسی با تاکید براین مطلب خاطر نشان می کنند که ترکیه یک کشور پیشرفتۀ اسلامی وعضو ناتو میخواهد در مسائل کلان منطقه مشارکت داشته باشد، درحالیکه پاکستان در سطح منطقه به خاطر تأمین منافع خود برنامههای خاصی در خصوص افغانستان دارد.
"رجب طیب اردوغان"رئیسجمهور ترکیه شنبه هفته جاری و "سرتاج عزیز" مشاور امنیتملی نخست وزیر پاکستان روز گذشته با سفر به کابل با "اشرف غنی احمدزی" و "عبدالله عبدالله" دیدار کرده و هدف از این سفر را ادامه همکاری میان این کشورها و کمک برای از سرگیری مذاکرات دولت افغانستان با گروه طالبان عنوان کردند.
به نوشته این روزنامه آلمانی آگاهان سیاسی هدف از دیدار این دومقام بلندپایه از افغانستان را نگرانی این کشورها درباره تامین منافعشان در دولت جدید افغانستان عنوان میکنند.
آنها معتقدند این دو کشور در زمان مبارزات انتخاباتی افغانستان سرمایهگذاریهای زیادی کردند؛ بنابراین اکنون نگران هدر رفتن سرمایههایشان بوده و به همین دلیل به افغانستان آمدند تا مطمئن شوند که دولت جدید حامی منافعشان است.
"عزیز رفیعی" رئیس مجتمع جامعه مدنی در این باره میگوید:کشورهایی که در زمان برگزاری انتخابات افغانستان بسیار فعال بودند و سرمایهگذاری کردند، با در نظر داشتن وضعیت فعلی درباره سرمایهگذاریهای خود احساس خطر میکنند.
وی همچنین گفت:به همین علت دیدار با رئیسجمهور و سایر مقامات بسیار جدی بوده، ولی ما امیدواریم که این جدی بودن مشکلاتی را به میان نیاورد.
از نقطه نظر استراتژیک سفر "سرتاج عزیز" با اهمیتتر است، زیرا پاکستان کشوری است که به صورت بسیار گسترده در سیاستهای افغانستان دخیل بوده و برای آوردن صلح و ثبات به افغانستان اگر بخواهد، میتواند بسیار مفید واقع شود.
برخی کارشناسان بر این باورند که حمایت ترکیه از گروه داعش در عراق مانند سیاستگذاری پاکستان در افغانستان است؛ بنابراین سیاستگذاری هردو کشور هم پاکستان وهم ترکیه، برای تامین منافعشان در افغانستان تفاوت چندانی ندارد.
فقط با این تفاوت که ترکیه یک کشور پیشرفتۀ اسلامی و عضو ناتو است و میخواهد در مسائل کلان منطقه شریک باشد و رهبری آینده جهان اسلام را در دست بگیرد.
با آمدن "دوستم" در هرم قدرت، ترکیه تلاشهای مجددی را آغاز کرد تا جای پایی در افغانستان پیدا کند و برای تامین نفوذ خود به کشورهای آسیای میانه از طریق افغانستان وارد میدان شود.
افغانستان درحال حاضر سخت نیازمند کمکهای کشورهای خارجی است و چون ترکیه علاقه مند سرمایهگذاری در افغانستان است و از نظر بازار هم بیشترین شرکتهای ترکیه در افغانستان فعالیت دارد؛ بنابراین ترکیه از طریق سرمایهگذاری میتواند برای افغانستان مفید واقع شود.
" عبدالهادی خالد" یکی از آگاهان مسائل نظامی میگوید:" سرتاج عزیز" از اردوی پاکستان نمایندگی میکند؛ بنابراین اگر دولت افغانستان پاسخهای قناعتبخش به او داده بتواند، شاید او راضی شود که طالبان را وارد میز مذاکره کند.
وی همچنین تاکید کرد: ترکیه یک کشور صاحب نفوذ در منطقه و عضو ناتو است؛ بنابراین روابط با ترکیه هم میتواند موثر واقع شود؛ مگر مشروط بر اینکه توانایی استفاده از این رابطه وجود داشته باشد.
به باور این آگاه نظامی، پاکستان همسایه افغانستان است و به طور قطع اگر روابط حسنه و صادقانه وجود داشته باشد، بهتر از ترکیه است، اما چون صداقت وجود ندارد؛ بنابراین ترکیه برای حل معضلات افغانستان میتواند بسیار موثر باشد.
نظر شما