۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۲، ۱۳:۵۲

زمانی برای وفای به عهد نامزدهای ریاست‌جمهوری

چه‌کسی اولین‌بار به میثاق‌نامه نامزدها پشت کرد؟

چه‌کسی اولین‌بار به میثاق‌نامه نامزدها پشت کرد؟

با پایان مهلت ثبت نام و مشخص شدن چهره اصلی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری، زمان وفای به عهد چهره‌هایی که پیش‌تر حضور خود را منوط به عدم حضور نامزد دیگر کرده بودند یا یک رقابت درون ائتلافی داشتند رسید.

مجله مهر: در بحبوحه انتخابات سال 84، نیروهای شورای هماهنگی انقلاب میثاق نامه ای را امضا کردند که براساس آن هر کدام از نامزدهای در معرض انتخابات اصولگرایان می بایست به نفع کسی که در نظرسنجی ها بالاترین جایگاه را دارد کنار بکشد. احمدی نژاد میثاق نامه را به جای یک بار دوبار امضا کرد اما نهایتا به عهد خود پایبند نماند روایت عدم وفای به عهد احمدی نژاد در آن روزها را احمد توکلی اینگونه بیان می کند: «من بههمراه آقايان محسن رضايي، محمدباقر قاليباف و محمود احمدينژاد عهدي بستيم که هنوز اسنادش را هم دارم. پيمان بسته بوديم که در سه مقطع قبل انتخابات نظرسنجي شود و هر کس بيشتر رأي داشت بقيه بهنفع او کنار بروند.»

توکلی می‌گوید  «با خودم فکر کردم با فاصلهاي که با قاليباف داشتم و دوستان هم در فکر عهدشکني بودند، بهعنوان يک ابزار فشار بر 2 نفر ديگر، به يک باره کنارهگيري کنم. آقاي حدادعادل هم در تاريخ 13 ارديبهشت نامهاي نوشت و تهديد کرد اگر دوستان نمايندهشان را براي نظرسنجي تعيين نکنند، خود را کنار خواهد کشيد. رونوشتي از اين نامه را به من هم داد. با سه نامزد تماس گرفتم. قاليباف گفت حتما تعيين ميکنم. محسن رضايي در استان گلستان بود؛ گفت بيايم تهران نماينده معرفي ميکنم. به احمدينژاد زنگ زدم. او در ايلام بود. گفت ميآيم تهران و با شما صحبت ميکنم. گفتم دير ميشود. گفت از فرودگاه يک سره به دفترت ميآيم. همين کار را هم کرد و به دفترم در مرکز پژوهش‎‎ها آمد. به او اصرار کردم که لجاجت نکند. ديدم او با قوت قلب ميگويد خاطر جمع باش که من رأي ميآورم! قبلا هم يک بار ديگر همين حرف را زده بود. به او گفتم آينده از امور غيبي است و ما درباره آن فقط ميتوانيم حدس بزنيم. حدس هم حداکثر ظن است نه يقين. در امور ظني هم وقتي دوستان خبير و خيرخواه نظري يکسان ميدهند دستور پيامبر پيروي است. پرسيد مثلا کيها؟ چند نفر از دوستان مثل آقاي فدايي و زاکاني را مثال زدم و گفتم آنها هم نظرشان اين است که شما به عهدت وفا کني. احمدي نژاد گفت:  شما که فقط مشاور من نيستيد، من مشاوران ديگري هم دارم!»

محمود احمدی نژاد در آن مقطع به عهد خود وفا نکرد و از نیروهای شورای هماهنگی انقلاب جدا شد. نمونه این اتفاق در ائتلاف 5 گانه اصولگرایان و در انتخابات 92 خودی نشان داد، آنجا که محمد حسن ابوترابی فرد به عنوان خروجی ائتلاف5 گانه اصولگرایان مشخص شد، و در کنار مصطفی پورمحمدی، محمدرضا باهنر و یحیی آل اسحاق که اعلام کردند به احترام این نتیجه در انتخابات ریاست جمهوری یازدهم ثبت نام نخواهند کرد، منوچهر متکی دیگر عضو این ائتلاف اعلام کرد که کنار نخواهد کشید و در انتخابات هم ثبت نام کرد. او اظهار داشته که ما به اصول مصوب ائتلاف و تصمیم‌سازی بر اساس اتفاق آراء ‌و خروجی داشتن بر اساس نظرسنجی‌ها، پایبند هستیم.

شاید مقوله وفای به عهد در دیگر ائتلاف انتخاباتی پررنگ تر از ائتلاف 5 گانه خود را نشان داده باشد. اعضای ائتلاف پیشرفت که قرار گذاشته اند با استناد به نظرسنجی ها به نفع مقبول ترین نامزد داخل ائتلاف کنار بروند، نشانه ای از عدم وفای به عهد از خود نشان نداده اند. این تعهد به میثاق را سه نفر در لحظه ثبت نام هم نشان دادند، آنجا که علی اکبر ولایتی گفت که ما بر این میثاقی که بسته‌ایم استواریم ولو اینکه نفر نهایی غیر از این سه نفر باشند و هر سه نفر به این مسئله معتقدیم و اختلافی بین من،‌قالیباف و حداد وجود ندارد، این اتحاد و همبستگی بین ما سه نفر وجود دارد و ما امور را متناسب با شرایط پیگیری می‌کنیم؛‌ به اتفاق بقیه نام‌نویسی و از امکانات تبلیغی استفاده می‌کنیم. تا رای واقعی مردم در نظرسنجی‌ها معلوم شود و در نهایت یک نفر به میدان آید. محمدباقر قالیباف هم با بیان اینکه از ائتلاف سه‌گانه تنها یک نفر نهایی برای انتخابات ریاست جمهوری معرفی می‌شود گفته که من به عنوان عضو ائتلاف بر قول خود می‌مانم و اگر زیر قول خود بزنیم از انسانیت به دور است. غلامعلی حدادعادل دیگر چهره این ائتلاف هم که بر اخلاق مداری شهره است گفته است قطعاً نظرسنجی عامل موثری در این موضوع است و ممکن است عوامل دیگری هم موثر باشند. اما بین خودمان با در نظر گرفتن نظرسنجی به گزینه نهایی خواهیم رسید.

وفای به عهد را در میان جبهه پایداری‌ها هم می توان به بوته آزمایش گذاشت، اعضای این جبهه که از ابتدا نام کامران باقری لنکرانی را در کنار سعید جلیلی به عنوان گزینه‌های اصلح می آوردند، با قوت گرفتن احتمال ورود جلیلی به صحنه انتخابات، در یک همایش کامران باقری لنکرانی را به عنوان گزینه نهایی معرفی کردند. باقری لنکرانی گفته که او، سعید جلیلی و پرویز فتاح – دیگر گزینه مورد نظر این جبهه- اهل رقابت نیستند و باید دید که حالا با ورود جلیلی به عرصه انتخابات، آیا باقری لنکرانی حاضر است به نفع او کنار بکشد یا خیر؟ باقری لنکرانی در واکنش به این اتفاق، صحبتی از کناره گیری نکرده است اما گفته که نگاه ما به وقایع و زمان براساس تکلیف‌ها تنظیم می‌شود. او با بیان اینکه ما در انتخابات برای گفتمان انقلاب اسلامی یک نماد و یک پرچمدار خواهیم  داشت  گفته است حالا این یک نفر چه کسی باشد نیاز به بررسی دارد ولی اصل بر این است که در انتخابات با یک پرچمدار در صحنه حاضر شویم نه با تعدد چراکه تفاوتی را در این خصوص احساس نمی‌کنیم.

از سوی دیگر جمعی از اصلاح طلبان از محمد شریعتمداری تا محمدرضا عارف که گفته بودند به نفع هاشمی کنار خواهند رفت به منطقه آزمایش و وفای به عهد رسیده اند. سخنگوی انتخاباتی محمد شریعتمداری، از کناره‌گیری شریعتمداری به نفع هاشمی رفسنجانی خبر داد و گفته که با موافقت هاشمی برنامه‌ها و تیم شریعتمداری در اختیار او قرار خواهد گرفت. محمدرضا عارف هم به نفع او کنار کشید اما حسن روحانی که از چهره های نزدیک به هاشمی است و از گفتن این حرف هم ابایی ندارد، هنوز حاضر نشده است کناره گیری کند اگرچه که پیشتر گفته شده بود در صورت ورود هاشمی احتمال کناره گیری اش وجود دارد.

 

کد خبر 2397028

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha