۲۵ مهر ۱۳۸۴، ۸:۴۵

امروز در تاريخ

خبرگزاري مهر:امروز دوشنبه بيست و پنجم مهر سال1384 هجري شمسي ، مصادف است با سيزدهم رمضان المبارك سال 1426هجري قمري و برابراست با هفدهم اكتبر سال 2005 ميلادي .

در گذشت جهانگير خان قشقايي :


درسيزدهم رمضان سال 1328 هجري قمري جهانگيرخان  قشقايي، حكيم و فيلسوف بزرگ قرن چهاردهم هجري قمري در گذشت . جهانگير خان قشقائي فرزند آقامحمد خان دره شوري از خان زادگان طايفه دره شوري در سال 1243 قمري دردهاقان قمشه متولد شد . وي پس ازطي تحصيلات مقدماتي درحوزه علميه اصفهان ،  در نزد استادان  بزرگي تلمذ كرد . اوحكمت و فلسفه را نزد حكيم عاليقدر محمد رضا صهباي قمشه اي و ملا اسماعيل دركوشكي  آموخت و فقه را نزد اساتيدي چون حاج ملا حسينعلي تويسركاني ، حاج شيخ محمد باقر نجفي مسجد شاهي و  ميرزا محمد حسن نجفي  فراگرفت . وي  علم طب را نيز نزد طبيب معروف اصفهان آخوند ملا عبدالجواد مدرس خراساني  آموخت .  آن عالم رباني در حوزه  علميه اصفهان  به تربيت شاگردان بسياري همت گمارد كه از ميان آنها مي توان به شيخ محمد  خراساني ، ملا عبدالجواد آدينه ، ميرزا علي آقاي شيرازي ، آيت الله حسين بروجردي ، سيد احمد خوانساري ، حاج رحيم ارباب  ، سيد حسن طبسي مشكان  ، شيخ محمد حكيم خراساني و... اشاره كرد . بيان مرحوم جهانگيرخان بسيار فصيح و دلنشين بود و دروس فقه ، اخلاق و عرفان خود را با زيركي ، مهارت و ظرافت خاصي با فلسفه مي آميخت .  جهانگيرخان حكيم و عارفي بود ممتاز و در علم و اخلاق و تزكيه  نفس از هم عصران خود مرتبتي بالاتر داشت .مرحوم جلال الدين همائي در كتاب تاريخ اصفهان خود در باره فضايل اخلاقي جهانگيرخان اين گونه 

 مي گويد : هيچكس در تمام عمر او در وي حالت تندي و خشم نديد و يك سخن زشت و ناهنجار از زبانش نشنيد . 
مسكن و مأواي وي مدرسه  صدر بود و عمري به تجرد و قناعت در آنجا گذراند و تا آخر عمر با كلاه و لباس ايلي خود زيست . نماز جماعتش گرمترين جماعتها بود و خواص و متد ينين ، عالم و عامي از محلات دور و نزديك براي درك نماز جماعت وي بريكديگر سبقت مي گرفتند . مرحوم حاج رحيم ارباب در مورد جهانگير خان اينچنين فرموده اند : در اتقان مردي بود كم نظير كه مثل او را نديدم ، جامع حكمت و عرفان و معقول و منقول ، بسيار خوش اخلاق و نسبت به طلاب بسيار مهربان و در تربيت آنها كوشا بود .

عمليات عاشورا در ارتفاعات مرزي ميمك :



در چنين روزي در سال 1363 ه ش عمليات عاشورا (ميمك)، با رمز يا ابا عبدالله الحسين (ع)، در جبهه مياني ـ منطقه ارتفاعات مرزي ميمك ـ با تلاش مشترك سپاه پاسداران انقلاب اسلامي و ارتش جمهوري اسلامي ايران  آغاز شد .       آزاد سازي چند پاسگاه و ارتفاع مهم منطقه ،       انهدام 3 هواپيما و 2 بالگرد و 95 تانك و نفربر و دهها خودرو سبك و نيمه سنگين ،       كشته و زخمي شدن 3 هزار و 700 تن از نيروهاي دشمن و      به دست آوردن غنايم بسيار  از نتايج عمده اين عمليات بود .

تشكيل كانون مطبوعات كشور :


 در چنين روزي در سال 1344 ه ش كانون مطبوعات كشور تشكيل شد . كانون مطبوعات كشور به عنوان يك نهاد صنفي در جهت تامين نيازهاي صنفي كاركنان مطبوعات كشور و دفاع از حقوق حقه آنان پاي به عرصه حقوقي كشور نهاد . 


در گذشت مرتضي حنانه :


استاد مرتضي حنانه در چنين روزي در سال   1368 ش دار فاني را وداع گفت . وي در سال 1301 ه ش در  تهران متولد شد.  او در   نوازندگي   ساز هورن متبحر بود و با اين ساز قطعات بسياري را اجرا كرد  .  وي  آهنگساز نيز بود ومدتي هم   رهبري اركستر سمفوني تهران را به عهده داشت. استاد  حنانه در مدرسه عالي موسيقي تحصيل كرد  و به همراه پرويز محمود، اركستر سمفونيك تهران را در سال 1321ه ش تشكيل داد. وي در سال 1332 براي تحصيل موسيقي در موسسه موسيقي واتيكان مدت پنج سال به ايتاليا رفت. حنانه پس از بازگشت به ايران در سال 1342 اركستر فارابي را تشكيل داد و با فريدون ناصري و شيرواني شروع به كار كرد. وي  در زمينه توسعه موسيقي سنتي كشور گامهاي موثري برداشت و در اين حوزه توانست با خلق آثاري با موتيف هاي سنتي اما با سازهاي غربي رنگ ديگري را از موسيقي سنتي به ايرانيان نشان دهد . حنانه  همچنين كتابهاي بسياري براي موسيقي ايراني به رشته تحرير در آورده  است كه كتاب  گام هاي گمشده در تئوري موسيقي ايراني  از آن جمله است . او  آهنگهاي بسياري براي اركستر و فيلم ساخته است كه از مهمترين كارهايش در زمينه موسيقي فيلم، تنظيم و ساخت موسيقي براي سريال هزار دستان بود.


در گذشت استاد خديو جم : 
درچنين روزي در  سال1365هجري شمسي  سيد حسين خديوجم از انديشمندان برجسته ايراني دارفاني را وداع گفت . از ايشان آثار متعددي در حوزه علوم انساني به جاي مانده است كه از ميان آنها مي توان به ترجمه و تصحيح كيمياي سعادت اشاره كرد .

حمله به كرمانشاه :
در چنين روزي در سال 
1359هجري شمسي رژيم بعث عراق شهر كرمانشاه را مورد تهاجم وحشيانه قرار داد . در اين حمله هواپيماهاي رژيم بعث عراق براي نخستين بار شهر كرمانشاه را مورد تهاجم قرار دادند كه در نتيجه آن شماري  از هموطنانمان به در جه رفيع شهادت نايل آمدند .

حمله به ليبي :


در چنين روزي در سال 1911ميلادي  ايتاليا حمله خود را  به كشورليبي آغاز كرد. جنگ ايتاليا عليه ليبي سالها به طول انجاميد . در اين جنگ مبارزان بسياري عليه  اشغالگران ايتاليايي دست به قيام زدند عمر مختار رهبر اين  قيام  ملي است . اين  مبارز سياسي  و رهبر قيام ليبي عليه استعمارايتاليا در سال 1858 ميلادي ديده به جهان گشود . وي پس از آنكه   شهر بنغازي در سال 1911 مورد تهاجم ايتاليايي ها قرار گرفت نيروي ملي پايداري را پديد آورد و مدت بيست سال در برابر اشغالگران به مقاومت پرداخت . او پس از عمر ي مبارزه در راه استقلال وطن در برابر اشغالگران  در سال 1931 ميلادي  گرفتار گروهي  از سربازان ايتاليايي شد اما مردانه به مقاومت پرداخت و سرانجام در چنين روزي به دار آ ويخته شد و به  در جه شهادت نايل آمد .
او درغربى ترين منطقه از سرزمين هاى اسلامى، به همراه سنوسى هاى ليبى مبارزه اى سخت را عليه اشغالگران ايتاليا در پيش گرفت و توانست راه و طريق خاصي را درمبارزه با استعمار در جهان اسلام به ثبت برساند . در اين ميان بر خي از علماي وقت ايران نيز از قيام عمر مختار حمايت مي كردند كه از ميان آنها مي توان به  اعلاميه آيت اللّه شريعت اصفهانى در طرفدارى از جنبش سنوسى ها در ليبى عليه سلطه ايتاليا به عنوان نمونه اى از اين همد لى و همدردى ياد كرد .

تولد ژوپيتر هامون :
 نخستين آمريكايي سياه كه اشعار خود را چاپ كرد  ، در چنين روزي در سال 1711 ميلادي به دنيا آمد . مجموعه آثار عنوان مهمترين اثر اوست .

تولد ناتانيل وست :
 وست نويسنده بر جسته  آمريكايي در چنين روزي در سال 1903 ميلادي ديده به  جهان گشود . روز اقاقيا عنوان مهمترين اثر داستاني اوست .

تولد ژان پل اول :
 ژان پل اول در چنين روزي در سال 1912 ميلادي متولد شد  . وي دويست و هفتاد وسومين پاپ  كليساي كاتوليك بود . او در سال 1978 پاپ اعظم شد .

تولد آرتور ميلر :
 آرتور ميلر نويسنده و نمايشنامه نويس بر جسته آمريكايي در چنين روزي در سال 1915 ميلادي ديده به جهان گشود . وي  پس از اتمام تحصيلات مقدماتي به دانشگاه  ميشيگان  رفت و طي سالهاي تحصيل ، نمايشنامه هايي نوشت كه در همان زمان جوايز ادبي متعددي نصيب او كرد. او در سال 1938 فارغ التحصيل شد و از سال 1935 به مدت چهار سال با  اجراي نمايشنامه هاي فراوان ، آثار نمايشي  نويسندگان سياه پوست را رونق زيادي بخشيد. آرتوميلر ، بيشتر بخاطر طرح مسائل اجتماعي درآثار ادبي خود شهرت دارد . گروهي از منتقدان ادبي نيز به همين  دليل او را پايه گذار نوعي رئاليسم اجتماعي آگاهانه در تاريخ نمايشنامه نويسي آمريكا معرفي  كرده اند. وي در سال 1947 با نوشتن نمايشنامه  همه فرزندان من  به عنوان يكي از نمايشنامه نويسان پيشرو  آمريكا و جانشين شايسته اي براي  يوجنين اونيل شناخته شد. ميلر در سال 1956 با  مرلين مونرو هنر پيشه معروف سينما ازدواج كرد اما اين ازدواج  تا اندازه اي بر كار خلاقه هنري او تاثير منفي گذاشت  . حادثه در ويشي ،  ارزش ، شهرت و دليل آن  ، خلقت دنيا و مشاغل ديگر از چمله مهمترين نمايشنامه هاي او هستند . ميلر در طول فعاليت ادبي خود جوايز مختلفي چون ،  جايزه پوليتزر و مدال طلاي آكادمي هنر و ادبيات آمريكا  را از آن خود كرد .

درگذشت ژان ژاك د سالينز :
 د سالينز امپراطور هايئتي در چنين روزي در سال 1806 ميلادي دار فاني را وداع گفت .

درگذشت جوليا وارد هاو :
هاو آهنگساز بر جسته آمريكايي در چنين روزي در سال 1901 ميلادي  در گذشت . سرود روحاني جمهوري عنوان مهمترين اثر موسيقايي اوست . 

کد خبر 240231

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha