تابناک: برخی مقامات مطلع از گفتگو های داخلی کاخ سفید اذعان کردهاند که دولت اوباما به دنبال راهی است که به وسیله آن با دور زدن کنگره بتواند به شکل یکجانبه و بدون دخالت نمایندگان سنا؛ در صورت رسیدن به توافق نهایی با ایران در برنامه هسته ای؛ به شکل یکجانبه اقدام به لغو تحریم ها کند.
این امر بیش از همه ناشی از فشارهای اخیر در کنگره برای ابقای تحریم ها بر ایران و حتی افزایش آنها صورت میگیرد. در حالی که بسیاری از سناتورها در داخل کنگره لغو هرگونه تحریم را منوط و به مجوز سنا میدانند؛ کاخ سفید و مقامات آن به دنبال استراتژی هایی هستند که در این مقوله بتوانند کنگره را دور بزنند.
در همین حال این تلاش کاخ سفید با واکنش سناتورهای آمریکایی تند رو مواجه شده است و سناتور مارک کرک؛ که یکی از تندروهای اصلی در جریان مخالفت با لغو تحریم ها است گفته اقدام کاخ سفید برای تلاش در دور زدن کنگره در یک چنین موضوع با اهمیتی قابل قبول نیست.
وی به خبرگزاری «واشنگتن فری بیکن» در این باره گفته است که مردم آمریکا باید در جریان هرگونه توافق هسته ای با ایران قرار گرفته و نظر آخر را بدهند تا از این امر مطمئن شوند که حکومت ایران به بمب هسته ای دست نخواهد یافت. دولت نمیتواند قانون را نادیده گرفته و به شکل یکجانبه اقدام به رفع تحریم ها کند.
مقامات مطلع در کنگره آمریکا اذعان کردهاند که نگرانی کاخ سفید این است که کنگره دچار یک قضاوت و دید اشتباه در خصوص توافق با ایران شود و در نتیجه منجر به اعمال محدودیتهای بیشتری بر ایران گردد.
در همین رابطه یکی از مقامات داخلی کنگره که بر روی بحث تحریم ها مشغول است؛ گفته: مقامات کاخ سفید مشغول بحث پیرامون چگونگی دور زدن کنگره و برداشتن تحریم بدون نیاز به مجوز سنا هستند که ما هنوز نمیدانیم منظور از این اقدام چیست. آنچه مشخص است این است که کاخ سفید به دنبال این است که با عبور از قانون ایالات متحده و تنها با صدور حکم اقدام به برداشتن تحریم و سپس ابلاغ آنها کند.
گفتنی است که بر اساس تحلیلها و نظرات کارشناسان و مقامات سابق دولتی اوباما میتواند از مسیر کانالهای متعدد اجرایی اقدام به لغو یکجانبه تحریم ها بر علیه ایران کند. بر این اساس که قوانین اجرایی اهرم موثری در دست اوباما است که میتواند بر اساس آن چگونگی اجرای تحریم ها را تعیین کرده و حتی در این خصوص بسیاری از قوانین را متوقف سازد.
جاناتان شانزر تحلیلگر سابق امور مالی تروریسم در وزارت خزانه داری آمریکا میگوید: اینکه رئیس جمهور میتواند با قدرت اجرایی خود چگونگی اعمال تحریم ها را تعیین کند و همچنین تصمیم گیری کند که کدام نهادها باید طبق قانون تحریم شوند؛ نکته سری نیست. فشار مالی یعنی اینکه شما خلل و فرج را ببندید و به دنبال راههای نفوذ جدید برای بستن آنها باشید. اگر این روند مداوم را متوقف کنید به این معنی است که یک در پشتی را باز گذاشته اید!
همچنین پاتریک کلاوسون محقق در مؤسسه واشنگتن میگوید که اوباما میتواند از قدرت اجرایی خود در استثناء نمودن برخی تحریم ها برای دور زدن قانون استفاده کند. در این خصوص رئیس جمهور یک اهرم مؤثر در اختیار دارد و میتواند چشم خود را بر روی بسیاری از تخلفات ایران ببندد.
گفتنی است که در حال حاضر فشار کنگره آمریکا بر دولت برای اعمال تحریم های جدید بر ایران افزایش یافته است و اکنون طرح تحریمی این سناتورها به ۵۸ امضا رسیده است.
نظر شما