به گزارش خبرنگار مهر، استان قزوین جزو قدیمی ترین مناطق شیعه نشین ایران است که سابقه عزاداری حضرت سید الشهدا(ع) در آن پیشینه ای کهن دارد، امروز سنت های عزاداری چون: تشت گذاری، عَلم گردانی، مراسم سوم امام و... یادگار سنت های متعدد و کهن اقوام استان قزوین است که بصورتی صحیح و متناسب با پیام عاشورا در ماه محرم اجرا می شود.
همچنین در بیش از 1200 مسجد استان به اضافه هزاران هیئت، تکیه و مجالس خانگی و محلی به حدی دریای عزاداران در حال موج زدن است که یقینا این مناسبت عظیم فرصت مناسبی برای ابراز ارادت به اهل بیت علیهم السلام است. در این بین اما آنچه که از ابتدای شکل گیری رسم بکاء بر حضرت سید الشهداء(ع) مورد تأکید اهل بیت قرار داشت رعایت شور توأمان با شعور و آگاهی در این مراسمات بود.
به ویژه آنکه در برخی موارد معدود مشاهده می شود که بعضاً عزاداری ها از مسیر اصلی خود منحرف می شوند و نفس عزاداری و امام شناسی جنبه فرعی می یابد، حال آنکه تمام این سینه و زنجیر زنی ها، برپایی هیئت و تکیه و... همه تحت الشعاع امام شناسی و درک حقیقت قیام عاشورا قرار دارد.
درک فلسفه قیام عاشورا در اولویت عزاداری ها باشد
امام جمعه موقت قزوین در رابطه با بررسی مواردی که ممکن در برخی مراسمات و هیئت های عزاداری قزوین مغفول بماند بر اهمیت درک فلسفه قیام عاشورا تأکید می کند و بیان می دارد: بیش از هر چیز باید فلسفه قیام عاشورا توسط هیئت های مذهبی بدرستی در نسل جوان و نوجوان تبیین شود.
حجت الاسلام محمد حسن باریک بین اظهار می دارد: ماه محرم فرصت مناسبی برای انتقال فرهنگ اسلامی و دینی به مردم بویژه به نسل جوان و نوجوان است.
وی می افزاید: باید مراسمهای عزاداری امام حسین (ع) هر ساله باشکوهتر برگزار شود و همچنین با توأم کردن این مراسمها با معرفت و عقلانیت میتوان از بروز آسیبهای عزاداری دوری کرد.
امام جمعه موقت قزوین به آشنایی بیشتر نسل نوجوان و جوان با اهداف قیام امام حسین (ع) اشاره می کند و اظهار می دارد: قیام امام حسین (ع) نیاز به روشنگری در بین نسل جوان داشته و باید جوانان و نوجوانان بدانند که چگونه این حرکت آغاز و چگونه نهضت کربلا در روزگار ما و گذشتگان برای همه اسوه و نمونه شد.
حجت الاسلام باریک بین خاطرنشان می کند: یکی از اهداف قیام حضرت امام حسین (ع) و یاران با وفایشان احیای فریضه امر به معروف ونهی از منکر و همچنین حفظ دین وجلوگیری از انحرافات بود.
امام جمعه موقت قزوین ضمن قدردانی از هیئت هایی که رسم عزاداری امام حسین(ع) را بدرستی و مطابق با اهداف ترسیم شده شیعه به جای می آورند، بیان می دارد: باید تلاش کنیم مجالس این ایام باشکوهتر از سالهای گذشته برگزار شود تا عشق واقعی خود به امام حسین (ع) و خاندان با وفایشان را از این طریق نشان دهیم.
مداحان از متون معتبر استفاده کنند
مدیرکل اداره تبلیغات اسلامی استان قزوین به یکی دیگر از آسیب هایی که ممکن برای برخی هیئت ها و به ویژه مداحان بوجود آید اشاره می کند و می گوید: اهمیت ضروری در این بین وجود دارد که مداحان و ذاکرین اهل بیت عصمت و طهارت به هنگام ذکر مصیبت، حتماً به متون معتبر شیعه و مقاتل صحیح رجوع کنند. همچنین در این رابطه متون معتبری توسط عالمان شیعه نوشته شده است که لازم است مداحان و ذاکرین اهل بیت علیهم السلام بیش از هر منبعی از این آثار استفاده کنند.
حجت الاسلام نعمت اللهی اظهار می کند: یکی دیگر از مواردی که باید مداحان توجه ویژه ای به آن داشته باشند این است که در انتخاب نوع اشعار دقت های لازم را به جا بیاورند و از گنجینه اشعار ناب استفاده کنند و هر شعری را مورد استفاده قرار ندهند.
وی ادامه می دهد: با توجه به جایگاه اجتماعی ذاکرین امام حسین(ع) و نیز شرایط منطقه مداحان باید بکوشد از طرح مطالبی که به نوعی باعث به وجود آمدن اختلاف در میان مسلمانان می شود و بهانه دست دشمنان می دهد نیز پرهیز کنند.
این مسئول می گوید: مداحان تریبون به دست می توانند در مسائلی که صدها درجه مهم تر و اساسی تر از نیازهای روزمره برای جامعه است، فرهنگ سازی کنند و نقش مهمی را در اشاعه و بسط فرهنگ شیعه ایفا کنند.
نقش تربیتی هیئت های مذهبی فراموش نشود
معاون فرهنگی سازمان تبلیغات اسلامی استان قزوین معتقد است که هیئت های عزاداری دارای کارکردهای متعددی هستند که توجه و اهتمام نسبت به این کارکردها هرگز نباید از جانب هیچ یک از مخاطبان و بانیان هیئت ها فراموش شود.
حجت الاسلام عباس نظری نقش تربیتی هیئت های مذهبی را در مذهب جعفری یکی از مهم ترین موارد این کارکردها می داند و می گوید: هیئت های مذهبی جایگاه تربیت و اعتلای دینی شیعیان هستند و همین مسئله رمز ماندگاری شیعه در طول تاریخ است. بنابراین نقش تربیتی هیئت های مذهبی نباید فراموش شود.
این مسئول ادامه داد: ویژگی وحدت افزایی در میان شیعیان نیز یکی دیگر از کارکردهای مهم هیئت های عزاداری است؛ چنانکه مشاهده می شود که در هیئت های عزای امام حسین(ع) بعضاً افرادی که با یکدیگر فراتر از اختلاف، دارای عناد هستند دوشادوش یکدیگر و در کنار هم به اقامه عزا می پردازند که همین مسئله یکی از مصادیقی است که حکایت از ویژگی وحدت افزایی مجالس مرثیه خوانی دارد.
استفاده از طبل های ناهنجار، تمسال های غیرموثق و آلات موسیقی ممنوع است
متأسفانه استفاده از طبل هایی که تولید کننده اصوات ناهنجار هستند در برخی از دسته های عزاداری در قزوین (آنهم به صورت گروه بی شمار طبل زنان با طبل های بسیار بزرگو ناهنجار) شیوع دارد و همین مسئله هر سال موجبات آزار و اذیت شهروندان و عزاداران را فراهم کرده است.
از سویی نیز برخی تمسال ها و نمادهای عزاداری در تعدادی از مجالس و دسته ها مورد استفاده قرار می گیرد که اصالت آنها هرگز از جانب منابع شیعه تأیید نشده است. همچنین استفاده از آلات موسیقی یکی دیگر از مواردی است که در برخی مراسمات و دسته ها به ویژه در شهر قزوین و در روزهای تاسوعا و عاشورا رایج شده است که این مسئله نیز هرگز مورد تأیید علمای عظام قرار نگرفته است.
در همین رابطه رئیس پلیس پیشگیری استان قزوین می گوید: هیئت های عزاداری سعی کنند از طبل هایی با صداهای ناهنجار، استفاده نکنند. چرا این که صدای این طبل ها می تواند به دیگرآزاری منتهی شود که نوعی جرم تلقی می شود. بنابراین استفاده از این طبل ها ممنوع است.
سرهنگ قاسمی ادامه می دهد: استفاده از آلات موسیقی ناهنجار، زیبنده مجالس امام حسین(ع) نیست و از طرفی نیز هیئت ها از استفاده از تمثال ها و نمادهای غیرموثق پرهیز کنند و به جای آن از تصاویر مربوط به بین الحرمین و بارگاه ملکوتی شهدای کربلا استفاده کنند.
این مسئول با اشاره به ساعات اتمام و شروع عزاداری ها، می گوید: توصیه ما به همه هیئت ها این است که تا ساعت 23 مراسم را به اتمام برسانند و از طرفی نیز بلندگوهای مسجد را بگونه ای تنظیم کنند که مزاحمتی برای همسایه ها ایجاد نشود.
سرهنگ قاسمی ادامه می دهد: همچنین درخواست دیگر ما این است که مسئولین هیئت ها و عزاداران از بی احترامی و راندن افرادی که با حجاب نامناسب وارد هیئت عزای امام حسین می شوند، پرهیز کنند. توصیه ما این است که به جای راندن این افراد به فکر اصلاح آنها باشید.
عزاداری امام حسین(ع) با حفظ نظافت و پاکیزگی شهری زیباتر است
یکی از موارد بسیار حاد در روزهای منتهی به محرم از بین رفتن زیبایی و پاکیزگی شهر در نتیجه ریختن زباله های نذورات در کف معابر است، مسئله ای که متأسفانه هر سال باعث می شود کارگران شهرداری به ویژه قشر زحمت کش رفتگران، فردای روزهای عاشورا و تاسوعا و حتی چند روز قبل تر و بعد از این مناسبت ها به زحمات و رنج های فراوانی افکنده شوند.
در حالی که احترام به حقوق دیگران و از آن فراتر احسان و نیکی به انسانها یکی از خصوصیات اصلی زندگی سید و سالار شهیدان(ع) بود که دو ماه محرم و صفر و به ویژه دهه اول محرم متعلق به ایشان است.
در همین رابطه معاون امور فرهنگی و اجتماعی شهردار قزوین می گوید: اقامه عزای حسینی بعد از انجام واجبات و ترک محرمات، برترین اعمال است که در سخنان بزرگان دین بسیار مورد تاکید قرار گرفته و در این میان عزاداران بهتر است از هر لحاظ عزای حسینی را با خلق و خوی اسلامی عجین کنند.
حق شناس ادامه داد: رعایت نظافت و پرهیز از آلوده نکردن شهر به هنگام استفاده از نذورات و موجبات زحمت رفتگران شهرداری را فراهم نیاوردن، می تواند در کنار برگزاری باشکوه عزای حسینی زیبایی و حُسنی دوچندانی به این مراسمات معنوی ببخشد.
شور و شعور حسینی خصوصیت عزاداری های خالص و سالم
توجه به نفس قیام عاشورا، پرهیز از اختلاف افکنی و خواندن اشعار نامعتبر و سبک های سخیف، در نظر گرفتن نقش تربیتی هیئت های مذهبی و توجه به حقوق قشر مظلوم و زحمت کش رفتگر با تمیز نگاه داشتن شهر و... از جمله مواردی است که می تواند شور حسینی را با شعور حسینی پیوند دهد، ویژگی مهمی که شاید یکی از مهم ترین شرط های قبولی عزاداری ها و عبادت ها باشد.
امید است که با فرارسیدن ایام عزای سید و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله همه عزاداران حسینی در سراسر استان قزوین با در نظر گرفتن توأمان شور و شعور حسینی، عزاداری های امسال را پربارتر و خالصانه تر از سال های گذشته به جای آورند.