به گزارش خبرگزاری مهر، در حج امسال ۶۴ هزار ۵۰۰ زائر ايراني در قالب ۴۵۱ كاروان به زيارت خانه خدا مشرف كه از اين تعداد ۶۱ هزار و ۵۰۰ نفر زائر و دو هزار و ۵۰۰ نفر نيز عوامل كاروانها بودند.
ساعت ۵۰: ۲۱ روز سه شنبه ۶ آبان آخرين پروازهاي حجاج ايراني به شماره پروازهاي ۳۴۱۱۴، ۳۴۱۳۴ و ۳۴۱۷۹ ماهان از مدينه به مقصد فرودگاه بين المللي شهيد صدوقي يزد حركت و با ورود اين گروه از حجاج در ساعت ۱۰: ۰۱ بامداد امروز عمليات حج تمتع سال ۹۳ به پايان رسيد.
در ادامه گزارشي اجمالي و آماري از حج۹۳ در پي ميآيد: در حج امسال كه با شعار «حج؛ معنويت، خودباوري و اتحاد اسلامي» مزين شده بود؛ شاهد برگزاري چهار دعاي كميل باشكوه در مدينه، مراسم برائت از مشركين و مراسم دعاي عرفه بوديم. بيش از ۱۵۰ جلسه انس و معرفت در كاروانها و دهها برنامه قرآني در داخل كاروانها و در مسجدالحرام و مسجدالنبي برگزار شد.
همچنین 10 نشست تخصصي و همايش بين المللي با حضور فرهيختگان جهان اسلام با موضوع قدس، تقريب، اهل بيت عليهم السلام و مقام و منزلت زن از ديدگاه اسلام در مكه مكرمه و مدينه منوره برگزار شد.
حدود ۳۰ ديدار در حوزه ديپلماسي حج با وزرا و بعثههاي كشورهاي اسلامي برگزار شد.
بيش از ۳۰ بازديد از هتلهاي محل استقرار زائران ايراني توسط سرپرست حجاج و رئيس سازمان حج و زيارت انجام پذيرفت. اعزام زائران از ۱۴ شهريور آغاز و تا ۶ مهر ادامه داشت. مدت اقامت زائران نيز بين ۲۹ تا ۳۵ روز بود.
۵۰ درصد كاروانها شامل ۲۲۵ كاروان به صورت مدينه اول و ۵۰ درصد ديگر شامل ۲۲۶ كاروان به صورت مدينه بعد اعزام شدند. حداقل و حداكثر هزينه سفر هفت ميليون و ۷۰۰ هزار تومان و ۱۰ ميليون و ۶۰۰ هزار تومان بود. دريافت هزينه براي نخستين بار در دو قسط صورت گرفت.
جمعيت هر كاروان ۱۳۵ يا ۱۶۵ نفر، تعداد مجموع اقامتگاههاي زائران ۸۴ اقامتگاه كه ۲۷ اقامتگاه در مدينه و ۵۷ اقامتگاه در مكه بود. معدل تاخير پروازهاي ۱۷ دقيقه بود. تعداد ايستگاههاي پروازي ۱۹ ايستگاه بود كه براي براي نخستين بار ايستگاه پرواز زنجان و همدان به جمع ايستگاههاي پروازي اضافه و به جاي فرودگاه مهرآباد نيز از فرودگاه حضرت امام استفاده شد.
اعزام حجاج تا چهارم ذيالحجه برابر با ۷ مهر ادامه داشت. عمليات بازگشت زائران نيز از ۱۴ ذي الحجه تا ۵ ماه محرم يعني از ۱۷ مهر تا ۷ آبان انجام گرفت. پرواز زائران مدينه قبل مستقيم به مدينه انجام گرفت و پروازهاي مدينه بعد نيز از مدينه به كشورمان انجام يافت. در حج امسال، سفرهاي زميني از مدينه به جده حذف شد و معطلي زائران در فرودگاه جده نيز كاهش يافت.
براساس این گزارش، ۵۰ درصد پروازها با دو شركت ايران اير و ماهان و۵۰ درصد ديگر نيز با هواپيمايي عربستان صورت گرفت. تعداد پروازهاي برگشت ۱۸۳ عدد بود كه ۹۵ پرواز از جده براي زائرين مدينه قبل و ۸۷ پرواز از مدينه براي زائرين مدينه بعد انجام گرفت. ۱۳۰ مطب در محل اقامت زائرين راه اندازي كه ۴۷ مطب ويژه بانوان بود. همچنين ۵ درمانگاه شبانه روزي بانوان در مكه و ۲ درمانگاه مختص بانوان در مدينه داير شد. امسال براي نخستين بار ۶۰ پزشك بانو اعزام شدند.
متاسفانه ۱۴ زائر در موسم حج فوت؛ كه ۱۲ نفر به علت مشكل قلبي و ۲ نفر به علت مشكل ريوي فوت كردند. از اين تعداد ۸ نفر خانم و ۶ نفر آقا بودند.
۶۱ قلم كه ۵۰ درصد كالاي مورد نياز زائران را تشكيل ميداد از ايران تهيه و ارسال شد. امسال تلاش شد برنامه غذايي زائران از تنوع بهتري برخوردار باشد. امسال ۲۳ درصد نيروهاي ستادي تعديل و در نتيجه ۳ كاروان از زائران صاحب سند تمتع يعني ۳۰۰ نفر بيشتر به حج مشرف شدند.
متوسط سن حجاج ۶۴ سال، خردسالترين زائر حج ۹۳، ۹ ساله از استان اصفهان، مسنترين زائر حج ۹۳، ۱۱۱ ساله از استان گلستان بود.
در سال جاري بيشترين آمار بر اساس شغل زائران اعزامي به خانه خدا متعلق به خانه داران بود كه با ۲۵ هزار و ۱۰۹ نفر بيشترين حجم را به خود اختصاص دادند. پس از خانه داران، افراد داراي مشاغل آزاد با ۱۰ هزار و ۲۵۳ نفر در رديف دوم و بازنشستگان با جمعيت ۹ هزار و ۵۷۷ نفر در رديف سوم قرار گرفتهاند. كارمند ۴ هزار و ۷۸۷ نفر، كشاورز ۴ هزار و ۵۴۴ نفر، معلم ۲ هزار و ۱۷۹ نفر، بيكار ۸۱۱ نفر، روحاني ۶۷۳ نفر، پزشك ۴۳۴ نفر، استاد دانشگاه ۳۶۸ نفر، نظامي ۲۹۹ نفر، مهندس ۲۲۷ نفر، دانشجو ۲۲۴ نفر، محصل ۷۳ نفر، پيراپزشك ۴۲ نفر، بازرگان ۳۰ نفر و ۲ نفر از نمايندگان مجلس نيز در حج امسال حضور داشتند. همچنين يك هزار و ۸۲۲ نفر نيز شغل خود را اعلام نكرده و به عنوان نامشخص در آمارها از آنها نام برده شده است.