۱۱ آبان ۱۳۹۳، ۹:۳۳

گزارش خبری مهر:

قرص برنج 4 نفر را در سردشت روانه بیمارستان کرد/ ورود غیرمجاز قرص برنج به کشور

قرص برنج 4 نفر را در سردشت روانه بیمارستان کرد/ ورود غیرمجاز قرص برنج به کشور

ارومیه – خبرگزاری مهر: قرص برنج یا فسفید آلومینیوم یک سم بسیار خطرناک است که به عنوان جونده‌کش تدخینی برای جلوگیری از آفت‌زدگی محصولات برنج انباری، غلات، علوفه و تنباکو استفاده می‌شود، این قرص هر چند در کشور تولید نمی شود اما ورود غیرمجاز آن موجب بروز مشکلات متعدد برای مردم آذربایجان غربی شده است.

به گزارش خبرنگار مهر، متاسفانه با وجود اینکه عرضه و فروش قرص برنج در تمام داروخانه ‌ها و سم‌ فروشی‌های سراسر کشور ممنوع اعلام شده است، اما برخی افراد سودجو این سم مهلک را به صورت غیرمجاز به کشور وارد نموده و در معرض فروش قرار می ‌دهند.

مسمومیت با قرص برنج خطرات غیرقابل جبران و حتی مرگ را به همراه دارد و تاکنون پادزهر مناسبی برای آن شناخته نشده است. مسمومیت با قرص برنج در سال های اخیر به عنوان یک عامل مهم مسمومیت های شدید و منجر به فوت، بخصوص در کشور ایران محسوب می‌گردد. آمارهای منتشر شده، حکایت از مشاهده ۱۲۴ مورد مسمومیت با قرص برنج در سال ۸۴دارد(سایت پزشکان بدون مرز).

قرص برنج ترکیب خطرناکی از فسفیدهاست که برای جلوگیری از آفت‌زدگی برنج انبار شده مصرف می‌شود، این سم کشنده، سلول‌های شریان‌های کوچک انتهای بافت قلب و همچنین بافت ریه را بیش از هر نقطه دیگر تحت تاثیر قرار می‌دهد. تخریب این سلول‌ها باعث نشت مایع به فضای خارج عروق می‌شود و ضربان نامنظم قلب (آریتمی قلبی) و ادم ریوی را در پی دارد.

به علت سمی بودن بیش از حد این قرص، مصرف یک چهارم این قرص موجب مسمومیت شدید و استفاده از نصف این قرص سبب مرگ انسان می شود.

مسمومیت ناشی از استنشاق قرص برنج در شهرستان مرزی سردشت زنگ هشداری شد برای اطلاع رسانی از زبان یک متخصص پزشکی قانونی و مسمومیت‌ها در خصوص مضرات استفاده از این ماده سمی شد که در ذیل می خوانید.

مسمومیت قرص برنج، چهارنفر را درسردشت روانه بیمارستان کرد

قرص برنج

مسئول اورژانس بیمارستان امام خمینی(ره) سردشت گفت: استنشاق قرص برنج  روز جمعه گذشته چهار نفر را از یک خانواده ربط، از توابع شهرستان سردشت را روانه بیمارستان کرد.

عمر پیروتی در گفتگو با خبرنگار  گفت: ساعت ۸ صبح مورخه ۹ آبان ۹۳ اعضای یک خانواده چهار نفری ساکن شهر ربط از توابع شهرستان سردشت با علائم ضعف و بی حالی وتهوع واستفراغ  به دلیل استنشاق قرص برنج، به اورژانس بیمارستان امام خمینی(ره) سردشت مراجعه کردند.

وی ادامه داد:بلافاصله توسط پزشک اورژانس معاینه و اقدامات اولیه درمانی صورت گرفت، سپس توسط متخصص داخلی ویزیت شدند و با توجه به نوع مسمومیت و هماهنگی صورت گرفته با انکال واحد مسمومیت بیمارستان طالقانی ارومیه سریعاهر چهار نفر به بیمارستان طالقانی اعزام شدند.

پیروتی با بیان اینکه هرگز از قرص برنج به عنوان مواد نگهدارنده حبوبات در منزل استفاده نشود زیرا استنشاق آن تا حد مرگ زیان آور است عنوان کرد: قرص برنج یا فسفید آلومینیوم یک سم بسیار خطرناک است که برای جلوگیری از آفت‌زدگی محصولات برنج انباری، غلات، علوفه و تنباکو استفاده می‌شود که به شدت سمی بوده و موجب مرگ و میر می شود.

ورود غیرمجاز قرص برنج به کشور

متخصص پزشکی قانونی و مسمومیت‌ها و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه در خصوص مضرات قرص برنج به خبرنگار مهر گفت: قرص برنج یا فسفید آلومینیوم یک سم بسیار خطرناک است که به عنوان جونده ‌کش تدخینی برای جلوگیری از آفت‌زدگی محصولات برنج انباری، غلات، علوفه و تنباکو استفاده می‌شود، این قرص هر چند در کشور تولید نمی شود اما ورود غیرمجاز آن موجب بروز مشکلات متعدد برای مردم شده است.

محمد دلیرراد ادامه داد: متاسفانه با وجود اینکه عرضه و فروش قرص برنج در تمام داروخانه ‌ها و سم‌ فروشی‌های سراسر کشور ممنوع اعلام شده است، اما برخی افراد سودجو این سم مهلک را به صورت غیرمجاز به کشور وارد نموده و در معرض فروش قرار می ‌دهند.

وی با بیان اینکه موارد مسمومیت فسفید ها گاه عمدی و گاه اتفاقی به صورت خوراکی یا استنشاقی است افزود: همچنین مسافرانی که به قصد عبور قاچاقی از مرزها، سوار کامیون‌ها یا واگن‌های قطار حامل غلات، برنج یا علوفه آغشته با سموم فسفیدی می‌شوند، ناآگاهانه دچار مسمومیت استنشاقی با این ترکیبات شده و قبل از رسیدن به مقصد می‌میرند.

قرص برنج

وی یاد آور شد: گزارش‌هایی تأیید نشده‌ ای از سوء مصرف قرص برنج توسط برخی معتادان و جوانان با تصور روان ‌گردان بودن این سموم نیز در دست است، به این ترتیب هر ساله چند صد نفر قربانی مسمومیت با قرص برنج در کشور ایران می‌شوند و درصد زیادی از آنان نیز می ‌میرند.

ضرورت پیشگیری و اطلاع رسانی در خصوص مضرات استفاده از قرص برنج

دلیرراد با تاکید بر ضرورت آشنایی و آگاهی مردم نسبت به مضرات این قرص اظهارداشت: مردم می توانند برای پیشگیری از آفت‌ زدگی غلات و حبوبات در منزل، از قرص سیر که کاملابی‌خطر است، استفاده کنید.

وی با تاکید بر اینکه رسانه ها باید در خصوص اطلاع رسانی از مضرات این قرص اطلاع رسانی کنند عنوان کرد: گاز متصاعد شده از قرص برنجی که داخل گونی یا کیسه‌های برنج در منزل قرار دارد، نیز میتواند منجر به مرگ شود، در این راستا در منزل به هیچ عنوان از قرص برنج استفاده نکنید.

متخصص پزشکی قانونی و مسمومیت‌ها در خصوص علایم مسمومیت ناشی از قرص برنج عنوان کرد: شروع علایم مسمومیت معمولاسریع است، فسفیدها دستگاه گوارش را به شدت تحریک می‌کنند. تهوع، استفراغ شدید و زیاد و درد شکم اولین نشانه‌ها هستند.

دلیرراد اضطراب و بی ‌قراری، افت فشار خون، احساس تپش قلب، آریتمی‌ها و دیس‌ریتمی‌های قلبی (فیبریلاسیون و فلوتر دهلیزی، بلوک قلبی، تاکی‌کاردی یا فیبریلاسیون بطنی)، التهاب یا نارسایی کبد، نارسایی کلیوی، نارسایی تنفسی، حرکات تشنجی و کزاز (ناشی از هیپوکلسمی)، اسیدوز متابولیک را از سایر علایم و نشانه های مسمومیت ناشی از قرص برنج هستند.

کد خبر 2413816