به گزارش خبرنگار مهر، ایوب کرد روز یکشنبه در جمع خبرنگاران بیان داشت: در سیستان و بلوچستان بارشها به طور معمول سیلآسا بوده و با توجه به اینکه بالغ بر ۷۰ درصد روستاها و شهرهای جنوب استان در حاشیه رودخانهها مستقر هستند همزمان با فصل زمستان و شروع بارندگیها ساکنان مناطق رودخانه ها با مشکل جدی از جمله تردد روبرو هستند.
وی بیان داشت: در حال حاضر اداره کل راه و شهرسازی جنوب استان احداث پلهای بزرگ را در اولویت کار قرار داده به طوریکه هماکنون تعداد ۲۰ دستگاه پل بزرگ در جنوب سیستان و بلوچستان در حال مطالعه و در دست ساخت قرار دارد.
وی از پل "راپچ" به عنوان بزرگترین پل استان و از پل "پیشین" به عنوان مرتفعترین پل و همچنین از پل "دپکور" به عنوان بزرگترین پل با عرشه خرپایی کشور یاد کرد و افزود: پل های بزرگ دیگری هم چون پل فنوج، بندینی، کهیر، بیردف، بیر، سرکان و هودیان تاکنون مورد بهرهبرداری قرار گرفته است که در ساخت و طراحی در نوع خود بی نظیر است.
وی همچنین از پلهای فیروزآباد، ریمدان، ملوران، اسفند، زرآباد و کاجو نیز به عنوان دیگر پروژه های این اداره کل نام برد و گفت: با تکمیل و احداث این پل ها مشکلات بسیاری از مردم جنوب استان در زمان بارندگی به منظور تردد از روی رودخانه های فصلی حل می شود.
وی با بیان اینکه امید می رود با تامین به موقع اعتبارات این پلها نیز هر چه زدوتر به اتمام برسد اضافه کرد: کمبود اعتبارات برای تکمیل پلهای در دست احداث و تامین ماشینآلات سنگین از مهمترین مشکلات این اداره کل در روند مدیریت بحران همزمان با آغاز باران های سیل آسا در جنوب استان است.
کرد ادامه داد: راه های ارتباطی قالب روستاها و مراکز بزرگ جمعیتی جنوب استان از میان رودخانه های بزرگ و سیل اسا عبور می کند که در هنگام بارندگی و با ظغیان رودخانه ها راه بسیاری از ساکنان نواحی جنوب سد می شود.
وی افزود: در این راستا احداث پلهای بزرگ نقش تاثیر گذاری در مواقع بحرانی و در راستای جلوگیری از انسداد راه ها داشته و از همین رو ایمنسازی محورها با احداث دیوارهای ضامن و تنظیم بستر رودخانهها در محل پلها از جمله اقداماتی است که در مقابله با حوادث احتمالی از جمله سیل در جنوب استان در دستور کار قرار دارد.
کرد ابراز داشت: در حال حاضر دستگاههای امدادی و امکانات و تجهیزات لازم همزمان با فرا رسیدن فصل سرما و بارندگی های احتمالی در نقاط حادثهخیز مستقر شده است.