صادق علی مقدم در گفتگو با خبرنگار مهر چالش اساسی مدیریت بحران را نبود اعتبار برای بخش پیشگیری دانست و افزود: بیشتر اعتبارات ما صرف بازسازی حوادثی می شود که در استان به وقوع پیوسته است و دولت باید اعتبار تکمیلی برای بخش پیشگیری اختصاص دهد.
وی وظایف مدیریت بحران را در چهار بخش آمادگی در برابر حوادث احتمالی، پیشگیری از بروز حوادث، مقابله، بازسازی و بازتوانی عنوان کرد و گفت: به مجموع اقداماتی که ما قبل از حادثه انجام می دهیم تا تاثیرات حادثه را کم کند پیش گیری گفته می شود.
وی افزود: برای بخش مقابله هم برنامه های ما بر مبنای آموزش است و بر همین اساس در بخش های مختلف نکات لازم برای برخورد با حوادث و اتفاقات پس از آن ارائه می دهیم. در مقابله هم اجرای آموزش های لازم شده در بخش پیشگیری مد نظر است.
مدیرکل مدیریت بحران گلستان تصریح کرد: ترمیم خسارت ها در کوتاه ترین زمان ممکن بازسازی است و در این رابطه باید جامعه را در اسرع به حالت عادی برگردانیم.
مقدم با اشاره به آخرین وظیفه مدیریت بحران که بازتوانی است، ادامه داد: در بحث بازتوانی با ساختار روحی روانی شخص حادثه دیده روبرو هستیم و باید افرادی که در حادثه عزیزی را از دست داده اند یا دارایی آن ها نابود شده را احیا کنیم.
دستگاه های دولتی در بخش مدیرت بحران دچار روزمرگی شده اند
وی با تاکید بر این که مدیریت بحران یک ارگان نظارتی و هماهنگ کننده است، افزود: چالش ما در استان این است که بخش عمده ای از دستگاه های ما دچار روزمرگی شده اند و تلاش ما این است که در بخش بحران سازمان های مرتبط از این حالت خارج شده و برای مخاطرات مختلف وارد موضوع شوند.
مدیرکل مدیریت بحران گلستان خاطرنشان کرد: مثلا در حوزه زلزله در کارگروه بهداشت، باید دید مراکز درمانی از نظر سازه ای چقدر مقاومت دارند، از نظر پزشکی چقدر تجهیز شده اند و در برابر زلزله با مقایس های متفاوت چقدر توان مقاومت دارند.
بخش عمده خسارات به علت پیامدهای بعد از حادثه است
وی در ادامه گفت: بخش عمده خسارت ها به علت حادثه نیست بلکه به علت پیامدهای بعد حادثه است که عمق فاجعه و خسارت ما را بیشتر می کند.
مقدم خاطرنشان کرد: برای کاهش آسیب پذیری در حوادث نیازمند هماهنگی و همکاری همه دستگاه ها در چارچوب وظایف خود هستیم.
وی در ادامه به آسیب پذیر بودن جاده های گلستان اشاره کرد و افزود: این مشکل دو علت دارد، نخست عدم مطالعات دقیق در هنگام ساخت جاده ها و سپس اینکه از لحاظ زمین شناسی، زمین های استان در معرض رانش هستند و باید برای کاهش صدمات و رانش زمین مطالعات دقیق انجام شود تا مناطق آسیب پذیر شناسایی و روش های علاج برای آن ها در نظر گرفته شود.
وی خواستار براورد اعتبار مورد نیاز بررسی و بهسازی مدون جاده های گلستان شد.
مدیرکل مدیریت بحران گلستان در رابطه با رانش زمین در روستای "نرگس چال" و "چه جا" گفت: بعد از بارندگی ۱۴ خرداد این روستا دچار رانش شد و به همین دلیل محل اقامت ساکنان آن جابجایی شد.
مقدم اظهار کرد: برای جلوگیری از حوادث احتمالی برای سکنه سایت اسکان اضطراری شناسایی و اسکان موقت انجام شد، در همین راستا کانکس به تعداد خانوار در مجاورت روستا مستقر کردیم.
وی اضافه کرد: اعتبارات لازم برای اسکان دائم بر اساس مصوبه هیات دولت پیش بینی شده و مطالعه محل جدید روستا برای اسکان دائم در حال انجام است که در صورت تائید مکان های پیشنهادی برای ساخت منازل روستاییان، عملیات اجرائی اسکان دائم هم بزودی انجام خواهد شد.
وی اضافه کرد: در بحث چه جا که یک روستای ییلاقی است و جدیدا برای ویلا سازی مورد توجه قرار گرفته، باید گفت ساکنین قدیم از آنجا بیشتر برای ییلاق و قشلاق استفاده می کردند و رانش در بخش قدیم ساخت و به علت خاک برداری غیر اصولی در پاشنه شیب بود.
الزام آموزش مهارت های بحران در جامعه احساس نشده است
مدیرکل مدیریت بحران گلستان خاطرنشان کرد: بنیاد مسکن پیشبینی هایی برای اعتبار بلاعوض و وام کم بهره کرده است که قابلیت پرداخت آن وجود دارد. مشکل این است که ارزش زمین به علت ویلاسازی بالا رفته و مردم محلی توان خرید زمین در آن منطقه را ندارند و چون سکنه فصلی بوده است زمینی برای سکونت مجدد وجود ندارد.
وی در ادامه در مورد آموزش مدیریت بحران و آموزش شهروندی گفت: آموزش همگانی به محوریت هلال احمر است و آموزش اطلاع رسانی با کار گروه صدا و سیما است، کار گروه امداد و نجات تخصصی تر عمل کرده و به شهروندان آموزش کمک های اولیه می دهد.
وی تصریح کرد: متاسفانه جامعه ما هنوز به این الزام نرسیده است که باید بخشی از مهارت های بحران از جمله کمک های اولیه را یاد بگیرد.
صادق علی مقدم در پایان، با اشاره به بحران آب گفت: سرانه آب گلستان از خراسان شمالی هم کمتر است، در بخش خشکسالی در کارگروه طرح های دانش بنیان باید وارد مرحله عملیاتی بشویم وبرنامه ای با شرایط پیش رو پیاده کنیم، مثلا در بخش کشاورزی استفاده از واریته های مقاوم و سیستم های آبیاری می تواند در بحران آب کمک کند.