به گزارش خبرنگار مهر، حمید ضمیری بعدازظهر یکشنبه در نشست خبری در محل دائمی نمایشگاه طرح حریم مطهر رضوی با اشاره به ورود سالانه بیش از ۲۵ میلیون زائر به مشهد، اظهار داشت: در ابتدای آغاز طرح بهسازی و نوسازی بافت فرسوده اطراف حرم مطهر که در سال ۷۱ اجرا شد، مشکلات اصلی بافت ریزدانگی، فرسودگی و نفوذ ناپذیری به دلیل وجود معابر با عرض غیراستاندارد، کبود سرانه های خدماتی بود.
وی ادامه داد: طرح بهسازی و نوسازی بافت پیرامون حرم مطهر از سال ۷۲ و با تشکیل شرکت عمران و مسکن ثامن، با مشارکت شهرداری مشهد، شرکت عمران و بهسازی شهری ایران و آستان قدس رضوی، آغاز شد.
شهردار منطقه ثامن با بیان این که طرح اولیه تفصیلی بافت پیرامون حرم مطهر در سال ۷۴ تصویب شد، افزود: طرح نهایی که نقشه راه متولیان و مجریان بافت پیرامون حرم مطهر است، در سال ۸۴ به تصویب رسید.
وی برخی دیدگاه های اساسی طرح مصوب را برشمرد و گفت: معاصر سازی بافت پیرامون حرم در دو حوزه مداخلات مستقیم و غیرمستقیم تعریف شده است که مداخلات مستقیم مربوط به تغییر عملکرد بافت از مسکونی به تجاری و اقامتی و حوزه دخالت غیرمستقیم شامل بهسازی و تجمیع قطعات و معابر و تضمین خدمات و ماندگاری آنها است.
شهردار منطقه ثامن مشهد دیگر دیدگاه اساسی طرح را تعریف پروژه ه های اقامتی بزرگ مقیاس عنوان کرد و تصریح کرد: افزایش دسترسی ها به حرم از چهار دسترسی موجود به هشت دسترسی و ایجاد هشت رهباب جهت ایجاد دسترسی افراد پیاده به حرم و محدودیت ارتفاع ساخت از پنج تا ۱۲ طبقه در اطراف حرم، از دیگر رویکردهای اساسی طرح تفصیلی بافت پیرامون حرم رضوی است.
وی با بیان این که بعد از ۲۲ سال و با تمام زحمات و هزینه ها، طرح حدود ۵۰ درصد پیشرفت داشته است، تصریح کرد: جمعیت ساکن بافت از ۵۱ هزار نفر در سال ۷۲ به کمتر از ۱۶ هزار نفر در سال جاری رسیده است که اعتقاد داریم جمعیت ساکن باید افزایش یابد و سیاست گذاری های لازم جهت افزایش جمعیت حداقل تا ۵۰ هزار نفر صورت گیرد.
ضمیری رئوس هزینه های صورت گرفته در طرح بافت پیرامون حرم بیان کرد و گفت: تا کنون ۶ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان هزینه شده که از این مقدار دو هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان توسط بخش خصوصی در جهت احداث مجتمع های تجاری و اقامتی و چهار هزار میلیارد تومان توسط شهرداری و شرکت عمران و بهسازی شهری ایران جهت تملک معابر و فضاهای عمومی صورت گرفته است که از این مبلغ حدود دو هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان توسط شهرداری و هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان توسط شرکت عمران و بهسازی شهری ایران بوده است.
کسری چها هزار میلیارد تومانی شهرداری در تملک اراضی
وی با بیان این که تمرکز شهرداری بر تملک و اجرای طرح فضاهای عمومی است، اظهار داشت: بیش از چها هزار میلیارد تومان در تملک و اجرای این طرح کسری بودجه داریم.
شهردار منطقه ثامن، به برخی سیاست ها و اهداف طرح اشاره کرد و ابراز داشت: معرفی طرح به عنون طرح فراملی که با وجود اظهارات بیشتر مسئولین مبنی بر اهمیت طرح، این طرح همچنان با اعتبارات و مدیریت محلی اداره می شود.
وی جذب حداکثری کمکهای دستگاهها و نهادها و خیرین، از دیگر اهداف این طرح عنوان کرد و افزود: در حوزه نهادها و دستگاه های محلی هیچ گونه کمکی دریافت نکردیم و همچنین از کمک های خیرین هم بینصیب ماندیم.
ضمیری با تأکید بر اهمیت زیرساخت های منطقه جهت پیشرفت طرح، تبیین کرد: اجرای تأسیسات زیربنایی توسط دستگاه های مربوطه از دیگر اهداف طرح بافت پیرامون حرم مطهر است و بعد از ۲۲ سال از آغاز طرح، به این تأسیسات در منطقه ثامن توجهی نشده است.
وی افزود: با پیگیری های صورت گرفته و تأکیدات استاندار محترم، تفاهم نامه ای باشرکت گاز جهت عملیات و اجرای توسعه شبکه گاز بافت پیرامونی منقعد شد و همچین با شرکت برق توافق نامه ای به امضا رسانده ایم، اما شرکت آب و فاضلاب جهت تأسیس شبکه فاضلاب در منطقه ثامن و دیگر زیرساخت های مورد نیاز هنوز به توافقی نرسیده ایم.
مصوبات دولتهای گذشته در خصوص نوسازی بافت پیرامون حرم رضوی محقق نشده است
مدیر عامل شرکت عمران و مسکن ثامن با اشاره به این که هیچکدام از مصوبات دولت های مختلف از سال ۸۱ تا کنون در خصوص بهسازی و نوسازی بافت پیرامون حرم مطهر، به اجرا نرسیده است، تأکید کرد: یکی از سیاست های ما این است که دست کمک به سمت دولت دراز کنیم.
وی با اشاره به این که نگاه شهرداری ثامن این است که فضای تجاری بافت پیرامونی حرم اشباع شده، افزود: باید به فضاهای فرهنگی و خدماتی مورد نیاز توجه بیشتری داشته باشیم و طرح آن تهیه شده و بیش از ۱۲۰ هزار مترمربع در خصوص فضاهای فرهنگی و خدماتی در نظر گرفته شد.
ضمیری تغییر استراتژی تراز مالی صفر در طرح پیرامونی را از سیاست های شهرداری ثامن دانست و ابراز داشت: در طرح پیرامونی تصویب شد که این طرح خودگردان باشد و هزینه های خود را تأمین کند که این استراتژی باعث شد طرح پیشرفت کندی داشته باشد و به سرمایه گذاری ها وابسته شود.
وی افزود: اهتمام ما این است که با فروش تراکم و پروانه ساخت، این طرح را کامل کنیم در غیر این صورت، طرح تا ۲۰ سال دیگر هم به اتمام نمی رسد.
شهردار منطقه ثامن دیگر سیاست های شهرداری را در خصوص طرح بافت پیرامون حرم مطهر برشمرد و گفت: آسیب شناسی و اصلاح طرح و شفافیت در عملکرد و اطلاع رسانی و اعتمادسازی از اهم موضوعات مورد توجه ما در شهرداری است.
وی تأمین منابع مالی از روش های نوین و ایجاد درآمدهای پایدار و افزایش گستره اقتصادی سرمایه گذاران را از دیگر سیاست های شهرداری برشمرد و اظهار داشت: با توجه به بزرگ مقیاس بودن پروژه ها، عده معدودی از سرمایه گذاران می توانند در پروژه های سرمایه گذاری کنند و ما در تلاش هستیم تا پروژه های بزرگ را به پروژه های کوچک مقیاس تبدیل کنیم.
ضمیری به تشکیل کمیته ساماندهی بام ها اشاره کرد و گفت: هدف این کمیته ساماندهی دید از بالا است بدین معنی که سقف مجتمع ها را بهسازی کنیم نمای بام های مجتمع ها، آشفته به نظر نرسد و در این خصوص کمیته باغ بام ها تشکیل شده است که هدف آن توسعه و ترویج ایجاد فضای سبز در بام اماکن و تراس ها است.
وی تهیه طرح پیوست فرهنگی اماکن فرهنگی و تجاری را از اقدامات شهرداری ثامن برشمرد و تصریح کرد: اکنون به طرحی نیاز داریم که به ما بگوید اماکن اقامتی و تجاری اطراف حرم، چه نیازهای فرهنگی را برای زائر باید پیش بینی کند و چه مقدار فضای مشاعی باید داشته باشد.
تشکیل کمیسیون راهبردی در استانداری در خصوص بافت اطراف حرم
مدیرعامل سازمان عمران و مسکن ثامن افزود: در این خصوص با مشاورین قراردادی امضا کرده ایم که طرح لازم را به ما ارائه کنند و متعاقب آن مصوبات لازم را از ارگان ها و سازمان های مربوطه بگیریم.
وی به فعال سازی کمیته امور مشاوران به عنوان یکی از اقدامات شهرداری ثامن اشاره کرد و اظهار داشت: با تشکیل این کمیته، می توانیم از نتایج تحقیقات مشاورین در اجرای بهسازی بافت پیرامون حرم مطهر استفاده کنیم.
ضمیری راه اندازی کمیسیون راهبردی در استانداری را از دیگر اقدامات شهرداری ثامن دانست و افزود: این کمیته تاکنون دو جلسه با حضور شهردار و استاندار تشکیل داده است و همچنین شورای راهبردی اعضای شورای شهر با مشارکت تعدادی از اعضای شورای شهر مشهد، نظرات شورای شهر را در خصوص طرح بافت پیرامونی حرم مطهر ارائه می دهند.
وی در خصوص زایرسراهای ارزان قیمت گفت: تا کنون ۲۸ زائر سرا ساخته شده یا در دست ساخت است که زمین و پروانه این زائرسراها را شهرداری به صورت رایگان در اختیار مسئولین داده که از این تعداد ۲۴ زائرسرا به ۲۴ استان و ۴ زائرسرا به نهادهای عمومی مانند بهزیستی، کمیته امداد و غیر آن واگذار شده است.
شهردار منطقه ثامن افزود: ۴۴ زائر سرا توسط بخش خصوصی در حال احداث یا بهره برداری شده است که به این زائرسراها پروانه رایگان اختصاص یافته است.
وام ۵۰ میلیونی بازسازی واحدهای شخصی
وی به اختصاص وام ۵۰ میلیون تومانی دولت جهت بازسازی بافت های فرسوده اشاره کرد و ابراز داشت: این کمک بزرگی است به مالکین که با دریافت آن نسبت به بازسازی واحدهای خود اقدام کنند.
ضمیری خاطرنشان کرد: اگر مصوبات دولت های گذشته، مجلس و شورای شهر در ارتباط با بافت پیرامونی حرم اجرایی شود، نیازی به مصوبه جدید و یا کمک جدید نخواهیم داشت و با اجرای مصوبات قبلی طرح به سرانجام می رسد.
وی درخصوص مشارکت آستان قدس رضوی در طرح بافت پیرامون حرم مطهر اظهار داشت: آستان قدس یکی از سهامدارن شرکت عمران و مسکن سازان ثامن است و با توجه به اینکه بخش زیادی از اراضی بافت پیرامون حرم متلعق به آستان قدس است، به دنبال این هستیم که فعالیت این سازمان را افزایش دهیم و حداقل در اراضی خود آستان قدس با سرمایه گذاری اقدامات مؤثری صورت دهند.
شهردار منطقه ثامن پیشنهادی به کمیسیون بودجه مجلس شورای اسلامی ارائه کرد و گفت: پیشنهاد می کنیم که با برقراری معافیت های مالیاتی برای کسانی که در بافت پیرامون حرم مطهر سرمایه گذاری می کنند، خیرینی که قصد سرمایه گذاری در این بخش شهر را دارند یاری کنند.