به گزارش خبرنگارمهر، مشکلات ترافیکی امروزه یکی از مسائلی است که در شهرهای بزرگ کشور، نارضایتی شهروندان را به همراه دارد و شهر گرگان نیز به دلیل برخورداری از بافت قدیم و خیابان های کم عرض، اکنون تا حدودی با این مشکل مواجه شده است.
در بررسی های به عمل آمده، مشخص شده مشکلات حمل و نقل شهری، یک معلول چند علتی است که آموزش قوانین و ارتقای فرهنگ ترافیک شهروندان یکی از راهکارهای تاثیرگذار آن به شمار می رود.
نبود مدیریت ترافیکی فرهنگ ترافیک را دچار مشکل کرده است
یک کارشناس ارشد ترافیک و حمل و نقل شهری از نبود بسترهای مناسب برای فرهنگ ترافیک شهری ابراز نارضایتی کرد و به خبرنگار مهر گفت: چون مدیریت ترافیکی نداریم، فرهنگ ترافیکی ما دچار مشکل می شود.
محمد پرتوی با بیان این نکته که فرهنگ ترافیکی یکی از زیر مجموعه های فرهنگ شهروندی است، افزود: ما به راحتی با قرار دادن چراغ عابر پیاده در چهار راهها و خط کشی مناسب عابر پیاده، می توانیم از بسیاری تنش ها در جامعه جلوگیری کنیم.
وی ادامه داد: وقتی مدیریت شهری خطوط پاک شده قبلی عابر پیاده را رنگ آمیزی نکرده و به جای آن از یک روش غیر استاندارد استفاده می کنند با این کار خود به خود فرهنگ ترافیک شهری را زیر سوال برده است.
این مدرس دانشگاه اذعان کرد: ناتوانی مدیریت ترافیکی شهر برای ایجاد فرهنگ ترافیک در جامعه باعث می شود تا درگیری مداوم بین شهروندان به وجود آید.
پرتوی با اعلام این مطلب که مدیریت ترافیک شهر گرگان در رعایت حقوق عابر پیاده ناتوان است، افزود: وقتی این دستگاه اجرایی، حقوق عابر پیاده را به راحتی کنار می گذارد، اتفاقی که می افتد ورود عابرین پیاده به حریم سواره و برعکس آن خواهد بود.
وی با بیان این نکته که عدم رعایت حقوق عابران پیاده موجب خواهد شد تا آنها به راحتی از هر قسمت خیابان عبورکرده و هرج و مرج ایجاد شود، افزود: با این روند سواره ها نیز با سرعت بالا و بدون توقف بر روی خط عابر پیاده عبور می کنند؛ حاصل این موضوع ایجاد اشکالات در رفتار شهروندان می شود زیرا ذهن آنها مدام مغشوش است و به یکدیگر به جهت تعددی به حقوق هم، بد و بیراه می گویند.
شهر گرگان فاقد چراغ راهنمای عابر پیاده است
این کارشناس ارشد ترافیک و حمل و نقل شهری از نبود چراغ عابر پیاده در شهر گرگان ابراز نارضایتی کرد و گفت: درحال حاضر شهر گرگان چیزی به نام چراغ راهنمای عابر پیاده برای چهار راه ها ندارد، در حالیکه این مورد در بسیاری از شهرهای کشورمورد استفاده قرار گرفته است.
وی ادامه داد: چراغ راهنما برای عابر پیاده مشخص می کند که چه زمانی حق تردد از عرض خیابان را دارد. این مساله وظیفه شورای ترافیک شهرداری گرگان است تا به این موضوع رسیدگی کند.
پرتوی ضمن یادآوری این نکته که برخی از خطوط عابر پیاده در شهر با دو خط عمودی مشخص شده، افزود: این اقدام به هیچ عنوان استاندارد نیست بلکه خط باید این خطوط به صورت عرضی و پلکانی کشیده شود درست مانند آنچیزی که در آئین نامه راهنمایی و رانندگی نوشته شده است.
به قانون منع گردش به راست در شهر گرگان کم توجهی شده است
این مدرس دانشگاه ضمن اشاره به قانون منع گردش به راست برای عبور خودروها در چهارراه، گفت: گردش به راست به دلیل صیانت از حقوق پیاده ممنوع شد و در تمام شهرهای کشور قرار شد این امر اجرا شود امری که بسیار کمرنگ در شهر گرگان اتفاق افتاده و به آن کم توجهی شده است.
وی با بیان این نکته که در قانون آمده تنها در چهار راه هایی که عدم منع تابلو گردش به راست نصب شود خودروها اجازه عبور از راست را خواهند داشت، افزود: در حال حاضر برای ۹۰ درصد از چهار راه های شهر تابلو گردش به راست آزاد است این یعنی اینکه ما نتوانسته ایم از حقوق پیاده صیانت کنیم و باز هم حق را به سواره داده ایم.
تبعیض بین پیاده و سواره در گرگان خیلی شدید است
این کارشناس ارشد ترافیک و حمل و نقل شهری با اشاره به اینکه تبعیض بین پیاده و سواره در شهر خیلی شدید است، اظهار کرد: شاید دلیل این تبعیض سواره بودن مدیران ما باشد، شاید مدیران چون خودرو شخصی دارند خبر از وسیله نقیه عمومی و مشکلاتی که برای افراد پیاده در شهر وجود دارد، مطلع نیستند.
پرتوی ضمن انتقاد از عرض کم پیاده روها، گفت: پیاده رو برای تردد افراد پیاده به نوعی غیر قابل عبور است، در خیلی از خیابان های کوچک و فرعی یا پیاده رو نداریم یا اینکه عرض پیاده رو به قدری کم است که افراد ناچارا از کنار خیابان ها عبور کنند؛ وقتی فرد پیاده به خیابان وارد می شود به نوعی تداخل سواره با پیاده ایجاد می شود.
به گفته این مدرس دانشگاه، برای تخاصمی که بین برخورد سواره و پیاده ایجاد می شود، فرهنگ شهروندی زیر سوال رفته و جامعه را با مشکل مواجه می سازد.
وی کمبود سرویس بهداشتی در شهر را یکی از دلایل ایجاد ترافیک شهری دانست و گفت: وجود سرویس بهداشتی در فاصله های مناسب برای برخی اقشار جامعه مانند سالمندان، زنان باردار و یا کودکان یک نیاز است، امری که تاکنون بر روی آن به خوبی کار نشده است. دغدغه این موضوع باعث می شود تا بسیاری از افراد از خودروی شخصی استفاده کنند که نتیجه آن افزایش ترافیک خواهد بود.
وی خاطر نشان کرد: باید مسئولین شهری به این نکات ریز توجه داشته باشند که شهر تا چه میزان برای شهروندان مهیا است و پیاده ها چه نیازهایی دارند که تاکنون برآورده نشده است.
وجود زیرساخت های ترافیکی و همراهی شهروندان لازم و ملزوم یکدیگرند
در ادامه یک کارشناس ارشد برنامه ریزی شهری وجود زیر ساخت های مناسب برای ترافیک شهری و همراهی شهروندان را دو موضوع وابسطه به هم دانست و گفت: در حوزه فرهنگ و ترافیک دو حوزه مد نظر ماست، یکی شهرداری و دستگاه هایی که در این راستا دارای وظیفه هستند و دیگری شهروندان.
علي حاجيلري افزود: گاهی یک رفتار ترافیکی درست، دارای بنیان های سخت افزاری مناسبی است که این بنیان های سخت افزاری را شهرداری باید فراهم کند و گاهی هم مشاهده می شود که بنیان سخت افزاری موجود است اما این شهروندان هستند که باید خود را موظف به استفاده از امکانات ایجاد شده، بدانند.
این مدرس دانشگاه با بیان این نکته که یکی از موارد مهم در حوزه ترافیک کشور، حوزه حمل و نقل عمومی است، افزود: تازمانیکه این حوزه مشکلات و کمبود های آن برطرف نشود، در بحث فرهنگ ترافیک کار قابل توجهی نمی توان انجام داد.
وی اضافه کرد: نیاز است تا در حوزه حمل و نقل عمومی به قدری توسعه ایجاد شود که رفتار مبتنی بر استفاده زیاد از امکانات حمل و نقل عمومی در میان مردم رایج شده و به صورت کلی استفاده از حمل و نقل شخصی به حداقل خودش برسد.
کارشناس ارشد برنامه ریزی شهری با اعلام این نکته که برای به حداقل رسانیدن وسیله نقیله شخصی، نیاز است تا وسیله نقیله عمومی افزایش یابد، افزود: وسیله حمل و نقل عمومی پرسرعت می تواند نیاز مردم را برطرف کند، تنها با این اقدام قادر خواهیم بود تا به سمت محدود کردن وسیله نقلیه شخصی برویم.
وی با بیان این نکته که آموزش شهروندی و خردسالان دربخش ترافیک حائز اهمیت است، افزود: مهمترین عنصر در به وجود آمدن فرهنگ ترافیک، ایجاد زیرساخت های مناسب برای توسعه حمل و نقل شهر و فرهنگ سازی برای شهروندان به جهت استفاده از این امکانات است؛ آموزش خردسالان در اولیت بعدی قرار دارد.
به گفته این کارشناس ارشد برنامه ریزی شهری، قبل از فرهنگ سازی برای شهروندان و ایجاد محدودیت برای استفاده از وسیله نقیله عمومی، توسعه زیر ساخت های ترافیکی در شهر از اهمیت بالایی برخوردار است.
رفع ترافیک شهر گرگان نیازمند فرهنگسازی شهروندان و روان کردن ترافیک شهر است
سخنگوی شورای اسلامی شهر گرگان با بیان این مطلب که ترافیک شهر گرگان به دو بخش فرهنگ سازی و روان کردن ترافیک تقسیم می شود، افزود: ابتدا کارهای سخت افزاری ترافیکی برای کاهش ترافیک شهر باید انجام می شود از این رو نیاز است معابر جدید بازگشایی شده و زیرگذر و رو گذر نیز احداث شود.
ناصر گرزین در گفتگو با خبرنگار مهر، ایجاد فرهنگ ترافیکی را حائز اهمیت دانست و گفت: این فرهنگ از طریق مدیریت شهری و تمامی دستگاه های متولی باید اجرایی شود و مهم است که در بحث رانندگی این مقوله رعایت شود.
وی با بیان اینکه به نظر می رسد ۵۰ درصد از مسائل ترافیکی شهر به فرهنگ سازی مربوط است، اذعان کرد: با فرهنگسازی در این بخش، قسمت عمده ای از مشکلات ترافیکی شهر رفع خواهد شد.
این عضو شورای اسلامی شهر ترصریح کرد: در این بین آموزش را نیز نباید دست کم گرفت و از کنار آن به آسانی گذشت. آموزش ترافیکی یک نیاز است که بخشی از آن از طریق مدیریت شهری و بخشی از طریق دستگاههای متولی شهر باید انجام شود.
وی در توضیح نصب چراغ های عابر پیاده در چهار راه ها، گفت: این موضوع را بارها چه به صورت مکتوب و یا شفاهی در صحن شورا اعلام کردیم قبول داریم که در این بخش نتوانستیم آنگونه که شایسته شهروندان است به آنها خدمات ارائه دهیم.
گرزین ادامه داد: در بحث خط کشی عابر پیاده همواره سعی مان براین بوده تا به صورت استاندارد اتفاق بیافتد در برخی مکان ها خط کشی پلکانی وجود دارد و اینکه آیا خطکشی موازی غیر استاندارد است یا خیر را نمی توانم اظهار نظر کنم.
فعال بودن و داشتن شرایط مناسب ناوگان حمل و نقل عمومی یک ضرورت است
سخنگوی شورای اسلامی شهر گرگان خاطر نشان کرد: اگر قرار باشد به عنوان شهروند از خودروی تک سرنشین استفاده نکرده به سراغ ناوگان حمل و نقل عمومی بروم، یکی از مسائلی که باید برای ترغیب شهروندان رعایت شود فعال بودن ناوگان عمومی و داشتن شرایط و مطلوبیت لازم است.
وی با بیان این نکته که اتوبوس های شهر گرگان به تنهایی پاسخگوی شهروندان نیست، افزود: شهرداری و شورای شهر گرگان به دنبال جایگزین برای ناوگان حمل و نقل عمومی شهر هستند.
به گفته این عضو شورای اسلامی شهر گرگان، اگر قرار است جلوی خودروهای تک سرنشین گرفته شود ابتدا باید زیرساخت های شهری را مهیا کنیم، در حال حاضر این شرایط وجود ندارد اما مطالعاتی برای ترافیک شهر گرگان در حال انجام است.
ترافیک امروزه در ایران خصوصاً در کلان شهرهای جامعه با زندگی روزمره شهروندان عجین شده و یکی از مسائل مهم و پیچیده، مدیریت شهری به شمار می رود. نقض قوانین راهنمایی و رانندگی، عدم جامعه پذیری الگوهای رفتاری ترافیکی، عدم نظارت و کنترل اجتماعی بر کردارهای ترافیکی، نبودن فرهنگ صحیح رانندگی و فرهنگ عابرین پیاده، ضعف دستگاه های اجرایی، مشخص نبودن مدیریت اجرایی ترافیک (نبود متولی) نشانگر این است که این معضل اجتماعی و شهری تاکنون به خوبی مورد توجه قرار نگرفته است.
با توجه به این نکته که شهر گرگان رو به توسعه و گسترش است می توان با اندیشیدن تدابیر درست به معضل ترافیکی این شهر دامن زده و الگویی از آن برای سایر شهرستانهای استان تدوین کرد از این رو انتظار می رود تا مسئولین استانی و شهرستانی برای جدی تر نشدن این مشکل و جلوگیری از پیامدهای منفی آن دست به کار شده و اقدامات لازم را انجام دهند.
-------------------------
گزارش از الهام رئوفی فر