به گزارش خبرنگار مهر، علی مطهری پنجشنبه شب در همایش "ایران امروز و سیاست" در دانشگاه صنعتی بیرجند با بیان اینکه از زمان ارسطو علم را به حکمت نظری و حکمت عملی تقسیم کردند، گفت: حکمت نظری درباره آنچه که هست و حکمت عملی درباره بایدها است و برخی بر حکومت اشراف، عده ای بر حکومت برخی خانواده های اصیل جامعه و برخی بر حکومت فیلسوفان اعتقاد داشتند اما در حکومت اسلامی برای حاکم دو شرط علم به قانون و داشتن عدالت را قائل شدند که اگر هرکدام از آن ها را حاکم نداشته باشد، از مقامش ساقط می شود لذا باید علم در حوزه سیاست در کنار قانون و عدالت قرار گیرد.
وی با اشاره به اینکه باید در حوزه سیاست دخالت داشت، افزود: معتقدیم دخالت در حوزه سیاست وظیفه دینی هر مسلمانی است که در سرنوشت خود سهیم است و هیچ کس نمیتواند نسبت به سرنوشت خود، کشور و نظام، بیتفاوت باشد.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی گفت: یکی از تفاوتهای دین مبین اسلام با سایر ادیان، مسئله همه جانبه بودن اسلام و ورود در همه شئون زندگی است که درباره جزئیات زندگی انسان، حکم داده است که برخی این را ضعف اسلام می دانند در حالی که این نقطه مثبتی برای اسلام است.
وی افزود: ادیانی که باقی مانده اند، تحریف شده اند اما اسلام که دین خاتم است و زمانی به ظهور رسید که بشر به بلوغ فکری رسیده بود؛ توانست حفظ شود و معجزه آن، کتاب است که بشر چون صلاحیت داشت توانست این معجزه را حفظ کند.
نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه اسلام به عقل اهمیت می دهد گفت: عقل حق ورود به حوزه ایمانی را ندارد و حوزه عقل از حوزه ایمان جداست.
مطهری ابراز داشت: اولین کسی که در قرون اخیر همبستگی دین و سیاست را مطرح ساخت، سید جمال الدین اسدآبادی بود که از نهضت مشروطه تا نهضت اسلامی اکنون ایران را مدیون وی هستیم.
وی یادآور شد: سیدجمال الدین اسدآبادی راه درمان جهان اسلام را در آگاهی سیاسی و شرکت مسلمانان در سیاست، بازگشت به اسلام نخستین و اتحاد می دانست و معتقد بود تعصب معتدل و عقلانی خوب است.
دخالت در سیاست و تعیین سرنوشت وظیفه همه افراد جامعه است
وی با اشاره به نهضت هایی که در گذشته به سرانجام نمی رسیدند گفت: رمز پیروزی نهضت اسلامی ما، همبستگی دین و سیاست بوده و به همین دلیل است که مسئله دخالت در سیاست و سرنوشت خود به عنوان یک تکلیف دینی مطرح است.
مطهری با اشاره به سقوط رژیم شاهنشاهی اظهار داشت: شاه دو اشتباه بزرگ اشاعه فساد و فحشا و تغییر تاریخ اسلامی به تاریخ شاهنشاهی را داشت که از روی غرور و نادانی این کار را کرد چون فکر می کرد می تواند همه را سرکوب کرده و قدرت مذهب، روحانیت و توده مردم را درک نمی کرد.
وی در خصوص وظیفه دانشجو و دانشگاه درباره دخالت در سیاست و رسالت اجتماعی که دارد گفت: دانشجو وظیفه مضاعفی دارد و در شرایطی است که می تواند نظارت و دخالت بیشتری در سیاست داشته باشد.
حکومت همیشه نیازمند نقد سازنده است
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در قبل از انقلاب اسلامی تعبیر جنبش دانشجویی وجود داشت اظهار داشت: جنبش دانشجویی برای همه زمان ها لازم است و وجود آن به معنای براندازی نظام نیست بلکه به معنای دخالت در سیاست و نقد حکومت است و حکومت همیشه محتاج نقد است.
وی با بیان اینکه جنبش دانشجویی دارای نقاط قوت و ضعفی است، عنوان کرد: قوت دانشجو و نسل جوان روحیه طرفداری از حق و عدالت و مبارزه با ظلم، برخورداری از هوش و استعداد خوب به طور نسبی بوده و نقاط ضعف دانشجو و نسل جوان آسیبپذیری، علم ناقص و غلبه احساس بر عقل است که باید بر خشم و شهوت خود در دوران جوانی غلبه کنند و از نقاط قوت دانشجو این است که هنوز بار زندگی بر دوش او سنگینی نکرده لذا فرصت تفکر در مسائل را دارد.
وی گفت: یکی از خطرهایی که دانشجویان را تهدید میکند ابزار شدن برای گروههای سیاسی و جناحهای مختلف است، دانشجویان مواظبت کنند تا ابزار دستیابی به خواسته گروه های سیاسی قرار نگیرند.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه گاهی ممکن است دانشجو تحت تأثیر احساسات و فضا واقع شود تصریح کرد: دانشجو باید خودش اهل تعبد و تجزیه و تحلیل باشد و تحت تأثیر تبلیغات و جوسازی دیگران قرار نگیرد و چیزی را بدون دلیل و برهان رد نکند و همچنین نپذیرد.
وی یادآور شد: دانشجو باید به دنبال آرمانهای انقلاب، مسئله آزادی در چهارچوب قانون، عدالت و مسائل فرهنگی و علمی و نقش زنان در جامعه بوده و به مسائل حساس بوده و آزادی بیان که حق هر انسان است را دنبال کند.
مطهری گفت: دانشجو نسبت به آنچه برای آزادی اتفاق میافتد باید حساس باشد و اگر در جایی احساس ظلم کرد باید حرف بزند و در تمامی مسائلی که نیاز است، وارد شود.
وی جوانی، روحیه مبارزه با ظلم، وجدان در قضاوت و برخورداری از هوش و استعداد نسبی را از دیگر نقاط قوت دانشجو بیان کرد و افزود: دانشجویان می توانند ناظران خوبی برای جامعه باشند و حاکمان را نقد کنند.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه دخالت در حوزه سیاست و نقد حکومت همیشه نیاز حکومت است، افزود: حکومت همیشه نیازمند نقد سازنده است و به آن اهمیت میدهد و هیچ حکومتی بینیاز از نقد نیست.
مطهری با اشاره به سخن حضرت علی(ع) که فرمودند" در خفا و آشکار انتقاد کنید"، گفت: هر مقام و مسئولی که در مقام غیر انتقاد قرار گیرد خود فاسد میشود و جامعه را به فساد خواهد کشاند.
مطهری در ادامه در پاسخ به سوال جمعی از دانشجویان در خصوص موضوع اسیدپاشی در اصفهان گفت: مسئله اسیدپاشی که اتفاق افتاده به شدت محکوم بوده و به دنبال بیان حقیقت این موضوع هستیم که امیدواریم هرچه زودتر مسئولین امنیتی و اطلاعاتی گزارشی در این خصوص ارائه تا آن موقع راحت بتوان بررسی کرد.
وی افزود: تا زمانی که گزارش کاملی از اتفاقی که در اصفهان افتاده ارائه نکنند؛ نمی توانم اظهار نظر کنم و ما گلایه داریم که چرا طول کشیده است؟ ممکن است فردی روانی باشد یا ماجرای خانوادگی باشد و یا دست خارجی در کار باشد.
در بحث حوادث ۸۸ باید با رأفت بیشتر حکم صادر میشد
وی در خصوص احکام قوه قضائیه درباره محکومین سیاسی نیز گفت: معتقدیم در موضوع احکام سیاسی سختگیرانه عمل میشود که در بحث حوادث سال ۸۸ میتوانستند با رأفت بیشتر حکم صادر کنند. در نطق 8 دی 1392 بیان کردم و راجع به حصر خانگی و احکام سنگین قضایی سخن گفتم. حفظ نظام نیاز به این همه سختگیری ندارد و ما بی جهت نگرانیم. نظام اسلامی ریشه در ایمان مردم دارد و نباید بیش از حد نسبت به دانشگاه ها حساسیت داشته باشیم.
وی تصریح کرد: باید هرچه زودتر موضوع فتنه جمع شود تا دیگر هرکسی را مرتبط با آن نکنند.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی گفت: دیدن برخی ورزش ها برای خانم از نزدیک، مانند کشتی، والیبال و بسکتبال به دلیل پوشش کامل نداشتن مشکل فقهی دارد اما در خصوص فوتبال می شود جایگاه خاصی برای خانم ها قرار دهند.
وی در خصوص رأی اعتماد به وزیر علوم و استیضاح وزیر سابق گفت: حساسیت بیش از حد به این موضوع مشکلاتی برای وزارت علوم پیش آورده که نیاز است از حساسیتهای بیمورد خودداری کنیم.
وی افزود: در معرفی نیلی احمدآبادی به دولت اعتراض کردم که زمان کافی برای بررسی نبود. همچنین من در هیئت نظارت بر مطبوعات حضوری ندارم و تا زمانی که نماینده جدید معرفی شود، نماینده قبلی حضور دارد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا وزیر پیشنهادی دولت رأی اعتماد خواهد گرفت، اظهار کرد: هنوز چندان مشخص نیست و خودم نیز هنوز به نتیجهای نرسیدهام و باید منتظر رأیگیری مجلس بمانیم.
مطهری در خصوص مذاکرات هستهای عنوان کرد: مذاکرات نیاز بود که انجام شود و تاکنون هیئت ایرانی به خوبی از حق ایران در استفاده از انرژی صلح آمیز هستهای دفاع کرده و امیدواریم که این مذاکرات به نتیجهای برسد که احتمالا به نتیجه هم خواهد رسید.
پرونده مهدی هاشمی مقداری جنبه سیاسی دارد
وی در خصوص پرونده مهدی هاشمی گفت: ما هیچ وقت نگفتیم در دانشگاه آزاد فسادی نبوده. الان تحقیق و تفحص آماده شده است. پرونده مهدی هاشمی در حال بررسی است و اطلاع دقیقی ندارم و این موضوع مقداری جنبه سیاسی دارد و عده ای قصد ضربه زدن به آقای هاشمی را دارند. طرفدار این بودم این دادگاه علنی باشد.
وی ادامه داد: در پرونده کرسنت از ریز قضیه خبر ندارم و در بنزین وارداتی اطلاعات من کافی نیست.