به گزارش خبرنگار مهر، کارگروه تخصصی امور اجتماعی و فرهنگی استان همدان شامگاه سه شنبه با حضور معاون مراکز امور اجتماعی و فرهنگی وزارت کشور در استانداری همدان برگزار شد.
در این جلسه برخی از معضلات و آسیب های اجتماعی به صورت نمودار مورد بررسی قرار گرفت و شاخص های مختلف در کشور مقایسه شد.
معاون مراکز امور اجتماعی و فرهنگی وزارت کشور در این کارگروه اظهار داشت: کارهای فرهنگی دیربازده است و مانند مسائل دیگر نیست که نتیجه آن زود مشخص شود.
رضا محبوبی با تاکید بر اینکه برای انجام کارهای فرهنگی و اجتماعی باید وضعیت اجتماعی جامعه و علل وعوامل موجود شناخته شود، عنوان داشت: شناخت پدیده های اجتماعی و وضعیت اجتماعی می تواند راهکاری برای برنامه ریزی در این مورد داشته باشد.
وی در مورد استان همدان گفت: برای ارائه برنامه جامع و کاملی در استان همدان باید وضعیت اجتماعی استان را بررسی کرده و شرایط آن را با سایر استان ها سنجید و راهکار ارائه داد.
معاون مراکز امور اجتماعی و فرهنگی وزارت کشور در ادامه با اشاره به اینکه مداخله انسان در نظامات موجب شده تا بحث های طبیعی برهم زده شود، ابراز داشت: باید در ابتدا ببینیم ظرفیت های کشور با برنامه هایی که برای امور فرهنگی و یا اجتماعی برنامه ریزی می شود مطابقت دارد و یا اینکه متناسب است.
الگوی بیکاری طی چهار دهه در کشور تغییر نداشته است
محبوبی عنوان داشت: در برخی از استان های کشور تولید ناخالص نسبت به جمعیت کمتر بوده و این نشان می دهد که جامعه یک جامعه مصرف کننده است.
وی با بیان اینکه جامعه مصرفی موجب به وجود آمدن عوارضی در جامعه خواهد شد، افزود: طبق بررسی های آماری انجام شده طی چهار دهه در کشور متاسفانه الگوی بیکاری در کشور تغییری نکرده که این موضوع نیاز به پاسخ مسئولان دارد.
معاون مراکز امور اجتماعی و فرهنگی وزارت کشور با اشاره به اینکه در بررسی آماری و نموداری نرخ بیکاری بالا رفته است، ابراز داشت: متاسفانه اجرای برخی از برنامه ها بدون فراهم کردن زمینه های مناسب نه تنها موجب رفع مشکل نمی شود بلکه مشکل دیگری را نیز به وجود می آورد.
محبوبی ادامه داد: به طور مثال اجرای بومی گزینی در انتخاب داوطلبان دانشگاه ها بدون بالا بردن ظرفیت دانشگاه ها موجب پایمال شدن برخی حقوق شهروندان در بعضی از شهرها شد.
وی با تاکید بر اینکه مهمترین مسئله در فعالیت های اجتماعی در نظر گرفتن حقوق شهروند است، ابراز داشت: مهاجرت پذیری، سرقت و اقدام به خودکشی همه و همه معضلاتی است که باید مورد بررسی قرار گیرد.
معاون مراکز امور اجتماعی و فرهنگی وزارت کشور در حالیکه مهاجرت را یک پدیده اجتماعی مهم در جامعه عنوان کرد، افزود: طبق آمار اعلام شده تعداد جابه جایی در سال ۸۵، ۱۲ میلیون نفر بوده که پیش بینی می شود در سال ۹۵ به ۱۸ میلیون نفر برسد.
محبوبی استان همدان را استان مهاجر فرست عنوان کرد و ادامه داد: مهاجرت، مرد گزین، نخبه گزین و جسور گزین است و همین موضوع باعث به وجود آمدن معضلات اجتماعی در شهرهای مهاجرفرست و بر هم خوردن نسبت جنسی جامعه می شود.
قطبی شدن اقتصاد کشور باعث استقرار و دیر پایی فقر در مناطق محروم می شود
وی بیان داشت: قطبی شدن اقتصاد کشور باعث استقرار و دیر پایی فقر در مناطق محروم شده و این موضوع نیز موجب توسعه نا امنی در مناطق فقیر و تعمیق فقر و از دست رفتن امید به بهبود شرایط و در نتیجه مهاجرت می شود.
معاون مراکز امور اجتماعی و فرهنگی وزارت کشور با نگاهی به نمودار مددجویان تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) ابراز داشت: بعد از گذشت ۳۵ سال نباید به افزایش تعداد مددجویان کمیته امداد امام خمینی (ره) افتخار کرد چرا که این نشان دهنده فقر در جامعه است.
محبوبی به معضلات دیگری چون طلاق اشاره داشت و گفت: میزان طلاق در جامعه رو به افزایش است و نزدیک به ۹۰ درصد طلاق ها توافقی انجام می شود.
وی در ادامه عنوان داشت: ۹ میلیون نفر در کشور حاشیه نشین و زاغه نشین هستند و سه و نیم میلیون نفر بیکار، سه میلیون نفر نابارور، دو نیم میلیون نفر زن سرپرست خانوار و یک و نیم میلیون نفر معتاد و یک میلیون و ۳۰۰ هزار نفر معلول هستند.
معاون مراکز امور اجتماعی و فرهنگی وزارت کشور با بیان اینکه این معضلات اجتماعی به دلیل فقدان برنامه آمایشی و مدیریتی در جامعه به وجود آمده است، ابراز داشت: روند شاخص ها در ۵۰ سال گذشته نشان می دهد که دولت ها در مدیریت شرایط اقتصادی اجتماعی کل کشور منفعل بوده اند.
محبوبی در ادامه سخنانش اظهار داشت: راهکاری که می توان برای حل این مشکلات ارائه کرد این است که برنامه های توسعه را بررسی کنیم و جاهای خالی توسعه اجتماعی را در برنامه ها در نظر بگیریم.
وی ادامه داد: در سه سطح کلان و میانه و خرد می توان در برنامه های اجتماعی وارد شد.
معاون مراکز امور اجتماعی و فرهنگی وزارت کشور افزود: برنامه ششم توسعه چیزی بین سطح میانه و کلان است و متاسفانه در هیچ یک از برنامه های توسعه ای کشور به امر اجتماعی توجه نشده و لازم است که در برنامه ششم به این موضوع توجه شود.
محبوبی با بیان اینکه جلب اعتماد مردم گامی برای توسعه اجتماعی است، ابراز داشت: دین بهترین وسیله برای نفوذ در هاضمه اجتماعی مردم است.
معاون مراکز امور اجتماعی و فرهنگی وزارت کشور ادامه داد: جوان امروز و نسل امروز، نسلی است که در سوگ از دست رفتن یک خواننده تجمعی عظیم می کند که اما دستگاه تبلیغی می تواند روی این موضوع کار کند.
محبوبی با بیان اینکه آیا تونسته ایم بر روی بدنه اجتماعی کار کنیم، افزود: بیاید مسئولین از خودمان بپرسیم آیا به معنای واقعی توانسته ایم جریان سازی اجتماعی انجام دهیم.
معاون مراکز امور اجتماعی و فرهنگی وزارت کشور تاکید داشت: اگر در جامعه سرمایه اجتماعی نداشته باشیم، سرمایه اقتصادی هم به فعلیت نمی رسد و سرمایه اجتماعی ایجاد اعتماد در شهروند و ایجاد شبکه روابط اجتماعی است.
محبوبی ابراز داشت: اگر فکر کنیم که با درست کردن دستگاه ها می توانیم به کیفیات اجتماعی برسیم آب در هاون کوبیدن است.
وی در پایان سخنانش عنوان داشت: از ظرفیت دین می توان برای جاری کردن روابط اجتماعی در جامعه استفاده کرد.