۲ آذر ۱۳۹۳، ۱۶:۱۹

رحمتی:

چمن سلطانیه و چنار پیر در فهرست میراث طبیعی کشور ثبت شد

 چمن سلطانیه و چنار پیر در فهرست میراث طبیعی کشور ثبت شد

زنجان - خبرگزاری مهر: مدیرکل ميراث فرهنگی، صنايع دستی و گردشگری استان زنجان از ثبت چمن سلطانیه و چنار پیر در فهرست میراث طبیعی کشور خبرداد و گفت: چمن(چمنزار) سلطانیه و درخت چنار کهنسال در روستای زهتر آباد شهرستان طارم در فهرست آثار میراث طبیعی کشور به ثبت رسید.

به گزارش خبرگزاری مهر، یحیی رحمتی افزود: همزمان با برگزاری نشست تخصصی ثبت آثار طبیعی کشور پرونده های این دو اثر طبیعی که توسط معاونت میراث فرهنگی استان زنجان آماده شد و پس از بررسی  اسناد و مستندات پرونده این دو اثر طبیعی با اکثریت آراء به ثبت رسید.

وی با اشاره به اینکه نشست تخصصی ثبت آثار طبیعی توسط معاونت میراث فرهنگی کشور درتهران برگزار شد، خاطر نشان کرد: چمن تاریخی سلطانیه به دلیل در معرض خطر بودن به علت افزایش چرای بیش از حد دام وهمچنین افزایش میزان بهره برداری از آبهای زیرزمینی در منطقه به عنوان اثر درمعرض خطر به ثبت رسید.

رحمتی متذکر شد: این آثار تحت حمایت و نظارت اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان زنجان خواهند بود.

وی گفت: در برنامه دفاع از ثبت این آثار دکتر فیض ا...پور از دانشگاه زنجان نیز همکاری کردند.

چمن سلطانیه

چمن طبیعی سلطانیه قسمتی ازفلات زنجان - ابهر را در برگرفته است، دشت سلطانیه به استناد مدارک باستان شناسی خاستگاه استقرارهای مختلفی از هزاره های پیش از تاریخ به بعد است، این دشت  سرچشمه رودخانه زنجان رود و ابهررود می باشد، این دو رودخانه پیش ازقدرت گرفتن تحت الارض چمن سلطانیه در طول مسیر و درکنار شاخه های فرعی خود به نوعی باعث پدید آوردن و قوام استقرارهای مختلفی شده اند.

تفرجگاههای طبیعی زنجان

طبق كتيبه هاي گلي آشوريان در چمن سلطانيه اقوام جنگجوي ساكاريتها زندگي مي كردند و در زمان دولت مادها به اسم اريباد و در زمان پارتها آنرا به اسم اولين پادشاه خود يعني ارساس نامگذاري كردند. به احتمال قوي در دوره حكومت مادها اين محل مسكوني بوده است زیرا در فاصله کمی از اکباتان (همدان) پایتخت مادها قرار دارد.

درخت چنار زهتر آباد طارم

این درخت در مجاورت مسجد روستای زهتر آباد، بخش گیلوان از توابع شهرستان طارم واقع شده و با ارتفاع 14 متر و قط 5/2 متر که براساس تحقیقات انجام شده، قدمت این درخت به 300 سال می رسد.

قدمت محوطه های شناسایی شده سد مراش "دوره قبل از تاریخ"

سرپرست هئیت بررسی و شناسایی باستان شناختی "سد مراش" گفت: قدمت محوطه ها و تپه های شناسایی شده در محدوده سد مراش به دوران قبل از تاریخ بر می گردد.

لیلا عبدی کیا افزود: موضوع بررسی و شناسایی باستان شناختی سد مراش، نخستین کار پژوهشی سازمان میراث فرهنگی کشور در حوزه سد ها محسوب می شود و پس از انجام بررسی ها و شناسایی محدوده، اقدامات لازم برای کاوش و گمانه زنی ها آغاز خواهد شد.

وی اظهار داشت: اقدامات بررسی و شناسایی صورت گرفته با همکاری باستان شناسان میراث فرهنگی استان زنجان بوده است.

کارشناس ارشد باستانشناسی گفت: محوطه ها و تپه های شناسایی شده در حوزه سد مراش، به 13 محوطه می رسد که دارای قدمتی مربوط به دوره های قبل از تاریخ، تاریخی و اسلامی هستند.

عبدی کیا اضافه کرد: قدمت محوطه های تاریخی به 2300 سال یعنی زمان اشکانیان و محوطه های دوره اسلامی اغلب به سلجوقیان و قرن های پنج و شش هجری قمری می رسد.

سرپرست هئیت بررسی و شناسایی باستان شناختی "سد مراش" افزود: ارزشمندترین اثر در این مطالعه، قلعه 'تپه قلعه مراش' که دارای قدمتی هزار ساله است می باشد که خوشبختانه این قلعه در ارتفاع مناسبی واقع شده و پس از آبگیری سد به زیر آب نمی رود.

این مسئول با بیان اینکه با آبگیری سد مراش تمام این محوطه ها به زیر آب می روند، یادآورشد: حداقل زمان مناسب آبگیری کامل سد مراش 10 سال می باشد که تا پایان این مدت تمام کاوش های باستان شناسی و گمانه زنی ها به اتمام می رسد.

عبدی کیا ضمن اعلام این مطلب که: سد مراش شامل  سه شاخه بوده و هر شاخه آن از یک رودخانه ریشه می گیرد، ‌ادامه داد؛ این سد از حوزه آبخیز رودخانه های ینگجه، حلب و کشخان تغذیه می شود.

"سد مراش" در فاصله 125 کیلومتری جنوب غربی زنجان در روستای مراش از توابع شهرستان ماهنشان ساخته می شود.

کد خبر 2427268