به گزارش خبرنگار علمي خبرگزاري "مهر" ، اگرچه مطالعات مختلف نشان داده است كه هورمون هاي تيروئيدي ( T3 وT4 ) درارتباط با تكامل سيستم عصبي جانوران مختلف داراي نقش اساسي هستند و كاهش اين هورمون ها در دوران حاملگي مي تواند به بروز نقايص تكاملي مغز جنين منجر شود اما مطالعات انجام شده در زمينه تاثير اين هورمونها بر تغييرات سلول هاي پيش ساز بافت عصبي معدود و پراكنده است .
مهدي جلالي و محمد رضا نيك روش ازگروه علوم تشريحي دانشكده پزشكي مشهد ، در طي پژوهشي اثرات هيپو تيروئيدي ( كمبود هورمون هاي تيروئيدي ) مادري بر تكامل سلول هاي پيراميد ال قشر مغز موش نژاد Balb/c در طي دوران جنيني و اوايل تولد را مورد ارزيابي قرار دادند .
نتايج حاصل از اين پژوهش كه دراولين كنفرانس سراسري زيست شناسي سلولي و تكويني مطرح شد ، نشان مي دهد هيپو تيروئيدي مادري موجب تغييرات وسيعي در تكامل سلولي قشر مغز جنينها و نوزادان مربوط به آنها مي شود . از جمله اين تغييرات اختلال در تكامل زوايد دندريتي و عدم گسترش انشعابات آنها در مقايسه با گروه كنترل است .
همچنين در اين مطالعه مشخص گرديد كه خار هاي دندريتي كه در شرايط معمولي پس از تكامل داراي طول متوسط 2/0 ميكرون هستند بسيار كوتاهتر از حد معمول مي باشند . همچنين تعداد اين خارها در مقايسه با گروه كنترل در سلول هاي پيراميد ال كاهش معني داري را نشان مي دهد .
بنابراين به نظر مي رسد كه با كاهش ، زوايد و خار هاي دندريتي و به تبع آن كاسته شدن از اتصالات سيناپسي اين دسته از نورون ها با همديگر و اتصالات آنها با ساير رده هاي نوروني قشر مغز به همان نسبت كاهش يافته و كمبود هورمون هاي تيروئيدي مادري به نارسايي و عدم تكامل قشر مغز در جنين ها و نوزادان آنها منجر شده است .
نتايج تحقيق محققان ايراني نشان مي دهد
هيپو تيروئيدي مادر موجب تغييرات وسيعي در تكامل سلولي قشر مغز جنين مي شود
براساس يافته هاي محققان ايراني در دانشگاه علوم پزشكي مشهد ، هيپو تيروئيدي مادر، موجب تغييرات وسيعي در تكامل سلولي قشر مغز جنين ها و نوزادان آنها مي شود .
کد خبر 24277
نظر شما