به گزارش خبرگزاری مهر، انجمن های پزشکان عمومی کشور با حمایت از کوششهای وزارت بهداشت برای ارتقای جایگاه سلامت در هیات دولت و بهبود اعتبارات مالی حوزهی سلامت، تنها راه تداوم برنامه تحول نظام سلامت را استقرار نظام سطحبندی و ارجاع به محوریت پزشک خانواده اعلام کردند.
در قطعنامه پایانی چهارمین گردهمایی شورای هماهنگی انجمنهای پزشکان عمومی ایران که در روزهای 29 و 30 آبان 1393 در شهر ماهان کرمان برگزار شد، با بیان اینکه تداوم هدایت مستقیم بیماران به سطوح تخصصی و فوقتخصصی منجر به هدر رفتن سرمایههای کشور بهدلیل ایجاد اثرات القایی خواهد شد، توجه به برنامههای تحول در سطح یک و پرهیز از اجرای هر گونه برنامهی مخل پزشک خانواده مورد تاکید قرار گرفت و اعلام شد پزشکان عمومی شاغل در بخش خصوصی در بیشتر نقاط کشور میتوانند بهعنوان پزشک خانواده، بخش محوری عرضهی سطح پایهی خدمات سلامت را در نظام سطحبندی و ارجاع برعهده گیرند.
تجدید نظر رسانهی ملی و دیگر تریبونهای رسمی کشور در شیوهی کنونی ترویج تخصصگرایی و درمانمحوری، بازنگری در ساختار و محتوای آموزشی دورهی پزشکی عمومی، تدوین برنامهی عملی بهمنظور پیشگیری از تداخل در عرضهی خدمات حرف گوناگون پزشکی و حضور نمایندگان انجمن در نهادها و ستادهای تصمیمگیر از دیگر درخواستهای پزشکان عمومی حاضر در نشست کرمان است.
متن کامل قطعنامهی پایانی چهارمین گردهمایی سراسری شورای هماهنگی انجمن پزشکان عمومی ایران بهشرح زیر است:
چهارمین گردهمایی سراسری شورای هماهنگی انجمن پزشکان عمومی ایران به میزبانی انجمن کرمان در روزهای 29 و 30 آبانماه 1393 در شهر ماهان برگزار شد. این شورا پس از ساعتها تبادل نظر در مورد پیشنهادهای کارگروههای کارشناسی انجمن- ضمن سپاس از هیات مدیرهی مرکزی انجمن و اعضای کارگروه های ویژه- بدینوسیله مواضع این نشست را به شرح زیر اعلام میکند:
1. بیانیه مواضع انجمن پزشکان عمومی ایران دربارهی «سطحبندی خدمات، نظام ارجاع و برنامهی پزشک خانواده» که حاصل خرد جمعی این انجمن و کارشناسان حوزهی سلامت است، بهعنوان سندی تاریخی و جامع مورد تایید و تاکید تمامی شعب انجمن است و میتواند زمینهساز تحولی در تعاملات انجمن پزشکان عمومی ایران با تولیت و دستاندرکاران حوزهی سلامت کشور باشد.
2. شورای هماهنگی انجمنهای پزشکان عمومی ایران ضمن سپاس و حمایت از سختکوشی و همت مسوولین ارشد و کارشناسان وزارت بهداشت برای ارتقای جایگاه سلامت در هیات دولت و ارج نهادن به بهبود اعتبارات مالی حوزهی سلامت کشور، تنها راه تداوم اصلاحات آغاز شده از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تحت عنوان «برنامهی تحول نظام سلامت» را استقرار نظام سطحبندی و ارجاع به محوریت پزشک خانواده میداند. این شورا اعتقاد راسخ دارد که استقرار نظام سطحبندی و ارجاع همراستا با اسناد راهبردی نظام سلامت همچون سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری، برنامههای توسعهی چهارم و پنجم و همچنین تاکید سازمان بهداشت جهانی بر استقرار این نظام بهعنوان بهترین روش اصلاح نظام سلامت، موثرترین شیوهی ممکن برای ارتقای سلامت عمومی مردم عزیر بوده و برای نیل به موفقیت امری اجتنابناپذیر است.
3. این شورا تاکید میکند که تداوم وضعیت موجود و هدایت مستقیم بیماران به سطوح تخصصی و فوقتخصصی (که در تمامی نظامهای سلامت پیشرفته از آن پرهیز شده است) منجر به هدر رفتن سرمایههای کشور بهدلیل ایجاد اثرات القایی و نهادینه شدن این رفتار خواهد شد؛ امری که در نهایت مانعی جدی در راه موفقیت برنامهی تحول نظام سلامت ایجاد خواهد کرد. ما ضمن استقبال از تحولات اصلاحی در ارایهی خدمات بستری در سطوح 2 و 3 درمان و کاهش پرداختیها از جیب بیماران که بهراستی یکی از آرمانهای اصلی تمامی دلسوزان نظام سلامت کشور بوده است، از مجلس و دولت محترم انتظار داریم که با پایداری اعتبارات اختصاص یافته، توجه به برنامههای تحول در سطح یک را اندیشمندانهتر تدبیر کنند و از اجرای هر گونه برنامهی خلقالساعه، مشغول کننده و مخل برنامهی پزشک خانواده بپرهیزند. بههمین منظور پزشکان عمومی کشور نیز با اعتماد به تحولات صورت گرفته، آمادهی اعمال نقش بیبدیل خود بهعنوان تنها مرجع و مسیر عبور بیماران به سطوح دیگر خواهند بود و شایان تاکید است که شهرهای کوچک و حاشیهی شهرهای بزرگ بهدلیل حضور کافی پزشکان عمومی، مناسبترین فرصت برای استقرار پزشک خانواده و پرهیز از طرحهای حاشیهای است.
4. نادیده گرفتن پزشکان عمومی شاغل در بخش خصوصی که طی سالها اعتبار مناسبی در میان مردم محل طبابت خود کسب کردهاند، به خارج شدن بخش مهمی از سرمایهی انسانی آموزش دیده از چرخهی عرضهی خدمات سلامت میانجامد. این شورا بهجد معتقد است که این همکاران در بیشتر نقاط کشور میتوانند بهعنوان پزشک خانواده، بخش محوری عرضهی سطح پایهی خدمات سلامت را در نظام سطحبندی و ارجاع برعهده گیرند.
5. این شورا با تاکید بر نقش موثر رسانهی ملی و دیگر تریبونهای رسمی کشور در فرهنگسازی و استفادهی صحیح از خدمات سلامت، از این نهادهای تاثیرگذار انتظار دارد با تجدید نظر جدی در شیوهی کنونی ترویج تخصصگرایی و درمانمحوری، شرایط را برای «سلامتمحوری» با استقرار صحیح نظام ارجاع از طریق برنامهی پزشک خانواده فراهم سازند.
6. بازنگری در ساختار و محتوای آموزشی دورهی پزشکی عمومی کشور متناسب با پیشرفتهای روزافزون دانش پزشکی و نیز منطبق با نیازهای نظام سلامت در ارایهی صحیح خدمات سطح 1 الزامی است. ما همچنین بهمنظور توانمندسازی بیش از پیش و تطبیق تواناییهای دانشآموختگان طب عمومی با نیازهای روز نظام سلامت کشور، برگزاری دورههای آموزش کوتاهمدت پودمانی متناسب با نقش این پزشکان در ارایهی خدمات سلامت را راه حلی مناسب برای عرضهی خدمات باکیفیتتر به مردم کشورمان میدانیم و همکاری در تامین این مطالبهی اساسی را یکی از وظایف انجمن میدانیم.
7. شورای هماهنگی انجمنهای پزشکان عمومی ایران ضمن استقبال از انتشار کتاب ارزشگذاری نسبی خدمات سلامت که موقعیتی ویژه را برای واقعی کردن تعرفههای پزشکی، تعدیل و توازن دریافتی گروههای مختلف پزشکی و مهار زیادهخواهیهای جمعی معدود فراهم کرده است، انتقاد خود را از روند تدوین آن که عملاً بدون حضور نمایندهی انجمن پزشکان عمومی انجام شده، اعلام میدارد و انتظار دارد در بازبینی آتی این کتاب ضمن بازگشت به اصول و مبانی کتاب مرجع، تمامی خدمات سلامت مرتبط با طب عمومی از جمله خدمات سرپایی و خدمات موجود در بستههای سلامت بهطرز صحیح وعادلانهای ارزشگذاری شود.
8. تدوین برنامهی عملی بهمنظور پیشگیری از تداخل در عرضهی خدمات حرف گوناگون پزشکی یکی از نیازهای کنونی جامعهی پزشکی است؛ امری که در صورت وقوع، از بسیاری از مناقشات اساسی بین این حرف جلوگیری میکند. این شورا با توصیه به سازمان نظام پزشکی و تمامی انجمنهای تخصصی به شرکت در تدوین این برنامه، آنان را از افتادن در دام جمعی قلیل که از دلایل بهاصطلاح علمی ایشان بوی منافع مادی کاملاً استشمام میشود، برحذر میدارد.
9. این شورا ضمن تقدیر و استقبال از رویکرد مبتنی بر تفاهم وزارت بهداشت با انجمن پزشکان عمومی از جمله انتصاب مشاور ویژهی وزیر محترم در امور پزشکان عمومی، موافقت با عضویت نمایندگان انجمن در بورد تخصصی پزشکی عمومی و موافقت ضمنی با تغییرات اساسنامهی انجمن متناسب با شرایط جدید فعالیت، مساعدت در تحقق سایر توافقات وزیر محترم بهداشت بهویژه دربارهی حضور نمایندگان انجمن در نهادها و ستادهای تصمیمگیر را گامی در همیاری با این انجمن میداند.
در پایان، شورای هماهنگی انجمنهای پزشکان عمومی ایران با تقدیر از توجه ویژهی مسئولان نظام بهویژه مقام معظم رهبری، هیات دولت و نمایندگان محترم مجلس به امر سلامت و وجود فضای کمسابقهی تفاهم میان مسوولان نظام سلامت و نگرش مثبت ایشان برای مذاکره با کارشناسان نهادهای مدنی این حوزه، این برهه تاریخی را فرصتی مناسب برای همکاری تمامی دلسوزان میداند و شرایط را برای نقش آفرینی انجمن بهعنوان نمایندهی اصلی پزشکان عمومی کشور مغتنم می شمرد. از این رو، ضمن توصیهی مذاکره با تمامی تصمیمگیران نظام سلامت از جمله وزارتخانه های بهداشت و رفاه، نمایندگان مجلس شورای اسلامی به ویژه اعضای کمیسیون بهداشت و درمان و سازمانهای بیمه گر به هیات مدیره انجمن، پزشکان عمومی سراسر کشور را به حمایت همه جانبه از مواضع کارشناسانهی انجمن پزشکان عمومی فرا می خواند.
نظر شما