۲۸ مهر ۱۳۸۴، ۹:۳۴

مزايا و معايب ادغام معاونت فناوري و پژوهشي وزارت علوم ، تحقيقات و فناوري

مزايا و معايب ادغام معاونت فناوري و پژوهشي وزارت علوم ، تحقيقات و فناوري

خبرگزاري "مهر"- گروه حوزه و دانشگاه : بحث ادغام معاونت فناوري و پژوهشي از سوي سازمان مديريت و برنامه ريزي تصويب و به وزارت علوم ابلاغ شده است. با توجه به اهميت فناوري در كشور، حذف اين معاونت مي تواند نقطه تاريكي در برنامه چهارم توسعه كه مبتني بر دانايي است باشد. از سوي ديگر ادغام اين معاونت با معاونت پژوهشي علاوه بر كوچك كردن بدنه وزارت علوم به همگام سازي برنامه هاي پژوهشي و فناوري مي انجامد. گروه دانشگاهي "مهر"، در گفتگو با صاحبنظران به بررسي اين موصوع پرداخته است.

به گزارش خبرنگار دانشگاهي "مهر"، دكتر منصور كبگانيان در گفتگو با خبرنگار دانشگاهي "مهر" در اين زمينه گفت: فناوري و پژوهش هميشه در طول يكديگر قرار دارند و نمي توان آنها را از يكديگر جدا كرد.

اگر چه ادغام معاونت پژوهشي و فناوري در وزارت علوم، بار سنگيني را براي معاونت پژوهشي اين وزارتخانه دارد، اما اين ادغام به صلاح است و بايد انجام شود

وي تصريح كرد: اگر چه ادغام معاونت پژوهشي و فناوري در وزارت علوم، بار سنگيني را براي معاونت پژوهشي اين وزارتخانه دارد، اما اين ادغام به صلاح است و بايد انجام شود.معاون پژوهشي وزارت علوم، تحقيقات و فناوري افزود: در حال حاضر با واگذاري مسئوليت معاونت فناوري به معاونت پژوهشي، نزديكي اين دو بخش به يكديگر صورت گرفته است اما هنوز به مرحله ادغام دست نيافته ايم.

دكتر كبگانيان خاطرنشان كرد: ادغام معاونت پژوهشي و فناوري در دراز مدت انجام مي شود و اين امر بايد با احتياط  و راهكارهاي مناسب صورت گيرد. 
 
دكتر حجازي مدير كل دفتر ارزيابي پژوهشي وزارت علوم در اين باره گفت : ساختار جديد مصوب شده در سازمان مديريت و برنامه ريزي درپايان دوره وزارت دكتر توفيقي، تدوين شده و به وزارت علوم ابلاغ شده است.

وي تصريح كرد: وزير علوم جديد، جهت كارشناسي بيشتر در اين خصوص، ساختار به تصويب رسيده را از سازمان مديريت و برنامه ريزي دريافت كرده است و در نظر دارد اين موضوع  در حوزه ستادي بررسي شود و تغييرات لازم بر اساس اهداف جديد وزارت خانه و در اين حوزه صورت گيرد.

حجازي در خصوص ادغام معاونت فناوري و پژوهشي وزارت علوم خاطرنشان كرد: در حال حاضر در تمام دانشگاه هاي كشور معاون فناوري و پژوهشي وجود دارد. اين دو بخش در دانشگاه ها در ارتباط نزديكي با يكديگر هستند. جدايي معاونت فناوري در گذشته به دليل نو بودن اين موضوع در وزارت علوم صورت گرفت. اكنون كه بسياري از مراكز رشد و پارك هاي علم و فناوري ايجاد شده است نيازي به جدا بودن اين بخش از پژوهش وجود ندارد.

مدير كل دفتر ارزيابي پژوهشي وزارت علوم، تحقيقات و فناوري در ادامه افزود: ادغام معاونت فناوري و پژوهشي با يكديگر، جهت پيدا كردن حلقه گم شده ارتباطي بين اين دوبخش مفيد است. پژوهش و فناوري را نمي توان از يكديگر جدا كرد. در صورتي كه حوزه پژوهش و فناوري با هم و در سطح كلان در نظر گرفته شود، مي توان راه حل مناسبي را جهت حل كردن مشكلات اين دو بخش پيدا كرد.

پژوهش و فناوري را نمي توان از يكديگر جدا كرد. در صورتي كه حوزه پژوهش و فناوري با هم و در سطح كلان در نظر گرفته شود، مي توان راه حل مناسبي را جهت حل كردن مشكلات اين دو بخش پيدا كرد

وي يادآور شد: همواره نحوه تجاري شدن يافته هاي پژوهشي يكي از مهمترين مباحث در دانشگاه ها و وزارت علوم، بوده است. با ادغام اين دو معاونت، حلقه هاي پژوهش و فناوري، به يكديگر متصل مي شوند و يافته هاي پژوهشي با سهولت بيشتري تجاري شده و فاصله دانش و اقتصاد كوتاه تر مي شود.وي خاطر نشان كرد: با توجه به اين كه پژوهش و فناوري ماهيت يكساني دارند، برنامه ريزي صحيح و كارشناسانه، در جهت ادغام اين دو مشكلي را در بر ندارد و قدم مثبتي ارزيابي مي شود.

دكتر حجازي در خصوص حذف بخش نظارت و ارزيابي معاونت پژوهشي وزارت علوم، تحقيقات و فناوري و واگذاري آن به سازمان سنجش و آموزش كشور اظهار داشت: حذف بخش ارزيابي در چارت  سازمان مديريت و برنامه ريزي كشور مصوب شده بود كه اين موضوع نيز در حال حاضر با توجه به مسكوت نگه داشتن چارت جديد توسط وزير علوم به اجرا در نمي آيد و از بين نمي رود. 
 

دكتر رهبر رحيمي در گفتگو با خبرنگار دانشگاهي "مهر" در اين زمينه گفت: ساختار جديد وزارت علوم، تحقيقات و فناوري به تصويب  سازمان مديريت و برنامه ريزي كشور رسيده است. اما حوزه معاونت پژوهشي و فناوري وزارت علوم دررابطه با اين مصوبه مشكلاتي دارند، نحوه سازماندهي و ايجاد مديريت هاي مختلف در اين معاونت، از مشكلات عمده معاونت پژوهشي است.

مصوبه حذف معاونت فناوري و ادغام آن با معاونت پژوهشي توسط سازمان مديريت و برنامه ريزي كشور بر مبناي كوچك شدن دولت در برنامه چهارم توسعه است، بر اين اساس تشكيلات دولتي نبايد وسيع شوند

اين مقام مسئول يادآور شد: مصوبه حذف معاونت فناوري و ادغام آن با معاونت پژوهشي توسط سازمان مديريت و برنامه ريزي كشور بر مبناي كوچك شدن دولت در برنامه چهارم توسعه است، بر اين اساس تشكيلات دولتي نبايد وسيع شوند. وي افزود: با توجه به حجم بالاي واحدها و فعاليت هاي پژوهشي و فناوري در وزارت علوم، تحقيقات و فناوري، تشكيل تنها چهار مديريت در بخش پژوهشي و ادغام مجموعه هاي فناوري و پژوهشي، پاسخگوي نيازهاي اين وزارتخانه نيست.

معاون مدير برنامه ريزي پژوهشي در وزارت علوم گفت : از طرفي در اين چارت جديد مديريتي، بخش نظارت و ارزيابي در وزارتخانه ناديده گرفته شده است. طبق مصوبه سازمان مديريت و برنامه ريزي، اين بخش بايد زير نظر سازمان سنجش كشور فعاليت كند.

وي يادآور شد : اين در حالي است كه بخش پژوهشي و فناوري وزارت علوم، تحقيقات و فناوري نياز شديدي به ارزيابي و نظارت دارند و عهده دارد شدن بخش نظارت و ارزيابي پژوهشي وزارت علوم، توسط سازمان سنجش كشور، مشكلاتي را براي معاونت پژوهشي به وجود مي آورد. 

وي خاطرنشان كرد : با توجه به مشكلات معاونت پژوهشي وزارت علوم در رابطه با مصوبه سازمان مديريت و برنامه ريزي كشور، در حال حاضر وزير علوم اين موضوع را مسكوت نگه داشته است.

دكتر رهبر رحيمي تصريح كرد: مهمترين هدف رسيدن به اهداف سند چشم انداز بيست ساله است و بايد توجه داشت در صورت ادغام معاونت پژوهشي و فناوري و تغيير هر نوع تشكيلاتي به افق ترسيم شده در اين سند دست يابيم.

دكتر مهدي كشميري در گفت و گو با خبرنگار دانشگاهي "مهر" افزود:  بحث ادغام معاونت پژوهشي و فناوري از يك سال پيش در وزارت علوم مورد بررسي قرار گرفته است. در چارت پيشنهادي جديد در وزارت علوم مديريت ها توزيع مي شود.

وي تصريح كرد: در چارت پيشنهادي سه مديريت وجود دارد مديرت پارك ها و مراكز رشد، مديريت پژوهشي و مديريت نوآوري و فناوري. اين سه مديرت زير نظر معاونت پزوهشي وزارت علوم فعاليت مي كنند. وجود دو نوع مديريت در بخش فناوري، نشان دهنده توجه خاص به اين بخش است.

وي خاطر نشان كرد: چنانچه اين مديريت ها همانطور كه در ساختار وزارت علوم ايجاد شده است در عمل نيز به وجود بيايد، تعداد معاونت ها كم مي شود و مديريت ها قوي تر و مسئول تر مي شوند. ادغام معاونت فناوري و پژوهشي نيز مشكلي را ايجاد نمي كند. در غير اين صورت در بخش فناوري با مشكلاتي مواجه خواهيم بود.

رييس شهرك علمي و تحقيقاتي اصفهان يادآور شد: ادغام منطقي است، مشروط بر اين كه لايه هاي پايين تر مديريتي عملي شود.
وي اظهار كرد: قوي يا ضعيف بودن يك معاونت به رويكرد وزارتخانه بستگي دارد. اگر رويكرد وزارت علوم، تحقيقات و فناوري توجه به فناوري باشد، معاونت فناوري نيز بيشتر رشد مي كند.

وي افزود: همچنين در صورتي كه ادغام صورت گيرد اما رويكرد و ديدگاه وزارت علوم، تحقيقات و فناوري، تقويت بخش فناوري در كشور باشد مشكلي نخواهيم داشت.

دكتر كشميري خاطر نشان كرد: در گفت و گوهاي صورت گرفته با معاون پژوهشي وزارت علوم، به نظر مي رسد ايشان به بخش فناوري توجه ويژه اي دارند و در جهت رشد فناوري تلاش مي كنند.
 
دكتر ژاله مجييب در گفتگو با خبرنگار دانشگاهي "مهر" در اين مورد ادغام معاونت فناوري و پژوهشي گفت : ادغام معاونت فناوري و پژوهشي كه توسط سازمان مديريت و برنامه ريزي كشور به تصويب رسيده و به وزارت علوم، تحقيقات و فناوري ابلاغ شده است هم اكنون مورد توجه مسئولان وزارت علوم قرار گرفته است. 

موضوع ادغام معاونت فناوري وزارت علوم، تحقيقات و فناوري با معاونت پژوهشي بسيار پيچيده است، به اين دليل وزير علوم جديد، خواستار بررسي و تبادل نظر بيشتري در اين زمينه شده است

وي تصريح كرد: موضوع ادغام معاونت فناوري وزارت علوم، تحقيقات و فناوري با معاونت پژوهشي بسيار پيچيده است، به اين دليل وزير علوم جديد، خواستار بررسي و تبادل نظر بيشتري در اين زمينه شده است. مدير كل مراكز رشد وزارت علوم، تحقيقات و فناوري خاطرنشان كرد: اين موضوع در حال حاضر در خانواده وزارت علوم مورد بحث و بررسي است.
  
در اين ميان، تني چند از روساي مراكز رشد و نماينگان مجلس شوراي اسلامي از ادغام معاونت فناوري و پژوهشي ابراز نگراني كردند و اظهار داشتند، مسئوليت معاونت پژوهشي سنگين است و با افزودن يك معاونت ديگر به آن ممكن است بخش فناوري ناديده گرفته شود و بودجه هاي اين بخش به پژوهش اختصاص يابد. 


دكتر صالح اوليا در گفت و گو با خبرنگار دانشگاهي "مهر" افزود: يكي از ساختارهاي جديد وزارت علوم، تحقيقات و فناوري، حذف معاونت فناوري و ادغام آن با معاونت پژوهشي است. اين موضوع بر اساس مطالعاتي كه در مجموعه وزارت علوم صورت گرفته انجام مي شود. وي تصريح كرد: ادغام معاونت فناوري و پژوهشي به دليل ارتباط نزديك و همچنين فعاليت هاي مشترك و تداخل آن ها با يكديگر صورت مي گيرد. وي خاطر نشان كرد: تا كنون از سوي وزير علوم، تحقيقات و فناوري موافقت كامل با اين ادغام اعلام نشده است و اين موضوع به بررسي و مطالعه بيشتري نياز دارد. اما تا تصميم نهايي دكتر كبگانيان، معاون پژوهشي وزارت علوم به عنوان سرپرست فناوري معرفي شده اند.
 
 دكتر فرخي رييس مركز رشد زنجان نيز در اين زمينه به "مهر"، گفت: معاونت پزوهشي وزارت علوم، تحقيقات و فناوري به دليل مسئوليت هاي بسيار زيادي كه در خصوص فعاليت هاي پژوهشي در دانشگاه ها دارد، نمي تواند به خوبي از عهده معاونت فناوري نيز برآيد.

حجم فعاليت هاي فناوري به خودي خود بالا است و پرداختن به هر دو مقوله پژوهش و فناوري آسان نيست. مراكز رشد و فناوري به دليل ارتباط بيشتر با خارج از دانشگاه بايد باب جدايي داشته باشند. بهتر آن است بخش ارتباط دانشگاه با صنعت نيز به معاونت فناوري واگذار شود

وي تصريح كرد: حجم فعاليت هاي فناوري به خودي خود بالا است و پرداختن به هر دو مقوله پژوهش و فناوري آسان نيست. مراكز رشد و فناوري به دليل ارتباط بيشتر با خارج از دانشگاه بايد باب جدايي داشته باشند. بهتر آن است بخش ارتباط دانشگاه با صنعت نيز به معاونت فناوري واگذار شود. وي خاطرنشان كرد: مسئوليت و معاونت بخش فناوري بايد توسط فردي كه تخصص لازم را در زمينه پارك ها و مراكز رشد دارد، صورت گيرد و تخصص در اين زمينه با تخصص در زمينه هاي پژوهشي متفاوت است. رييس مركز رشد زنجان يادآور شد: مراكز رشد و فناوري پناهگاه بسيار خوبي براي نيروهاي انساني داخل است. بدون اين مراكز نيروهايي كه در داخل كشور آموزش ديده اند، به خارج از كشور جذب مي شوند.


علي سرافراز يزدي نماينده مجلس شوراي اسلامي نيز به "مهر"، گفت : بحث ادغام معاونت فناوري با معاونت پژوهشي وزارت علوم تا به حال در كميسيون آموزش و تحقيقات مطرح نشده و صحبتي در اين زمينه نبوده است ولي به هر حال اگر ما بخواهيم مطابق ساختار جديد وزارت علوم، تحقيقات و فناوري برنامه ريزي كنيم و حتي به اسم اين وزارتخانه نگاه كنيم بايد معاونت هاي فناوري، آموزشي، تحقيقات مجزا باشند. اگر به اسم وزارت علوم، تحقيقات و فناوري هم توجه كنيم متوجه مي شويم كه بايد معاونت هاي فناوري، آموزشي و پژوهشي مجزا باشند. اين نماينده مجلس اضافه كرد : حركت در مسير اصلي وزارت علوم مستلزم تفكيك معاونت هاي فناوري، پژوهشي و آموزشي است.

وي تصريح كرد : بخش هاي فناوري و پژوهشي هر يك به تنهايي بسيار گسترده هستند. معاونت پژوهشي وزارت علوم فقط مخصوص دانشگاه ها يا مراكز پژوهشي وابسته به نماينده مردم مشهد در مجلس شوراي اسلامي يادآور شد: وزارت علوم براي اينكه بتواند به وظيفه خود طبق برنامه چهارم توسعه عمل كند قاعدتا كارش بسيار سنگين، پيچيده و حساس خواهد بود. اين موضوع را ما در كميسيون آموزش و تحقيقات مجلس چندين بار به وزير علوم سابق و معاونان وي متذكر شديم.معاونت پژوهشي اگر بخواهد به بخش هاي ديگر مثل شهرك هاي فناوري هم رسيدگي كند وظيفه اش دوچندان شده و به وظايف اصلي اين معاونت خدشه وارد مي شود
 
سرافراز يزدي تصريح كرد : معاونت پژوهشي وزارت علوم متولي كليه تحقيقات كشور است و بايد به اين مراكز رسيدگي كند و بر آنها نظارت داشته باشد. اگر در مراكز تحقيقاتي كشور مشكلي ايجاد شود، چه از نظر كيفي و چه از نظر كمي، قاعدتا وزارت علوم را مسئول مي دانيم و مورد پرسش قرار خواهيم داد.

نماينده مردم مشهد در مجلس شوراي اسلامي يادآور شد: وزارت علوم براي اينكه بتواند به وظيفه خود طبق برنامه چهارم توسعه عمل كند قاعدتا كارش بسيار سنگين، پيچيده و حساس خواهد بود. اين موضوع را ما در كميسيون آموزش و تحقيقات مجلس چندين بار به وزير علوم سابق و معاونان وي متذكر شديم.

سرافراز يزدي تصريح كرد : معاونت پژوهشي وزارت علوم متولي كليه تحقيقات كشور است و بايد به اين مراكز رسيدگي كند و بر آنها نظارت داشته باشد. اگر در مراكز تحقيقاتي كشور مشكلي ايجاد شود، چه از نظر كيفي و چه از نظر كمي، قاعدتا وزارت علوم را مسئول مي دانيم و مورد پرسش قرار خواهيم داد.

وي خاطرنشان كرد : به نظر مي رسد معانت پژوهشي وزارت علوم رسالت بسيار سنگيني دارد و اگر بخواهد به آن وظيفه فراگير و همه جانبه خود عمل كند نيازمند به يك كادر قوي علمي و كارشناس است.

حسين اميري خامكاني نماينده ديگري در مجلس شوراي اسلامي در زمينه ادغام يا حذف معاونت فناوري در وزارت علوم گفت:  فناوري نتيجه سلسله پژوهش هاي يپوسته است كه براي رسيدن به آن بايد راه هاي پرپيچ و خم تحقيق و پژوهش را سلسله وار طي كرد به همين خاطر ادغام اين دو موضوع با يكديگر مي تواند باعث قويتر شدن اين امور شود.

نماينده مردم زرند در مجلش شوراي اسلامي اظهار داشت: ادغام پژوهش و فناوري موجب از بين رفتن تداخل كار ميان معاونت ها خواهد شد و در نتيجه يك فرد برنامه ريزي هاي اين دو مسئله كه از يكديگر نيز جدا نيستند را بر عهده خواهد داشت و در نهايت نيز يك فرد بايد پاسخگوي تمامي كمبود ها و نقاط قوت باشد و كشور را به سمت ارتباط ميان تحقيقات، صنعت و زندگي روزمره حركت دهد.

وي يكي ديگر از محاسن اين طرح را كوچك شدن دولت عنوان كرد و تاكيد كرد: در راستاي كوچك شدن تشكيلات و بدنه دولت برنامه ريزي براي ادغام معاونت پژوهشي و معاونت فناوري وزارت علوم مي تواند بسيار اثر بخش باشد.

عضو كميسيون آموزش و تحقيقات مجلس در ادامه گفت و گو با خبرنگار "مهر" افزود: البته ادغام اين دو معاونت از نبايد از ماموريت اصلي وزارت علوم كم كند، طبق قانون وظايف تحقيق و فناوري بر عهده وزارت علوم است و وزير علوم نيز در مقابل آن ها پاسخ گو خواهد بود و تغيير نام آن تنها براي تكميل وظايف اين وزارت خانه بوده است.

کد خبر 243490

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha