سید فخر الدین هاشمی در گفتگو با خبرنگار مهر تصریح کرد: ترمینال فرودگاه که در ابتدا توسط شرکت کشت و صنعت احداث شده بود و صرفا یک کاربری ورود یا خروج داشت.
وی افزود: طی سال های اخیر کاربری ترمینال توسعه یافته و با این وجود در صورتی که طرح هواپیماهای پروازی این فرودگاه تغییر یابد همچنان پاسخگو نیست.
مدیر کل فرودگاه های استان با تاکید به اینکه استفاده از ظرفیت حداکثری این فرودگاه و تغییر هواپیماها به فوکر و ایرباس مد نظر است، اضافه کرد: تجهیز ترمینال باید مورد توجه مسئولان استان و شهرستان قرار گیرد.
به گفته هاشمی این ترمینال فاقد تکنیکال بلک بوده و در عین حال سیستم آتش نشانی استاندارد و به روز دارد تا جایی که می تواند حتی هواپیماهای فوکر و ایرباس را پوشش دهد.
وی در خصوص کمبود نیروی انسانی آتش نشانی این فرودگاه اضافه کرد: بخشی از نیروها به صورت قراردادی و بخشی از شهرداری تامین شده و فعلا کمبودی در این خصوص نداریم.
مدیر کل فرودگاه های استان با بیان اینکه ۱۴ ماه است فرودگاه پارس آباد پرواز ندارد، دلیل این تعطیلی را عدم اتمام عملیات بهسازی باند، استریپ و پارکینگ عنوان کرد.
هاشمی یادآور شد: طرح بهسازی فرودگاه پارس آباد توسط دو متولی شرکت فرودگاه های کشور و استانداری اردبیل آغاز شده که به دلیل ناهماهنگی در برنامه دو نهاد متولی همچنان به اتمام نرسیده است.
وی افزود: تعریض باند از ۳۰ متر به ۴۵ متر بر عهده شرکت فرودگاه های کشور بوده و تامین دو شولدر آسفالت شده در تعهد استانداری است.
این مسئول در پاسخ به زمان بندی پیش بینی شده اتمام عملیات بهسازی اضافه کرد: بعد از بهبود شرایط جوی مجددا عملیات بهسازی آغاز می شود و با آسفالت ریزی سال آینده پروازهای این فرودگاه برقرار خواهد شد.
به گفته مدیر کل فرودگاه های استان در عین حال برای پرواز فوکر ۱۰۰ و ایرباس ۳۲۰ لازم است دو لایه دیگر آسفالت ریزی انجام شود.
نظر شما