۱۸ آذر ۱۳۹۳، ۱۹:۱۸

برگزاری سمیناری برای زنان باردار معتاد

برگزاری سمیناری برای زنان باردار معتاد

زنان باردار معتاد و حاشیه نشین موضوع اصلی همایشی بوده است که 18 آذرماه به همت جمعیت امداد دانشجویی – مردمی امام علی(ع) در دانشگاه تهران برگزار شد.

به گزارش خبرنگار مهر اولین سمینار اجتماعی زنان باردار، معتاد و کارتن خواب ایران به همت جمعیت امداد دانشجویی و مردمی امام علی از پیش از ظهر ظهر 18 آذرماه در باشگاه دانشجویان دانشگاه تهران در حال برگزاری است.

در این برنامه زهرا رحیمی خامنه مدیرعامل جمعیت امداد دانشجویی مردمی امام علی(ع) گفت: وقتی درباره زنان باردار معتاد صحبت می کنیم اولین حرفی که مسئولان به ما می زنند اینه است که چقدر آمار داریم در حالی که برای ما حتی وجود یک نفر هم زیاد است.

برخی برای رسیدگی به این مشکلات سئوالاتی می کنند که پاسخ آن بسیار مشکل است. باید صبر کنیم تا قضایا به حد انفجار برسد و بعد فکری به آن کنیم. در زمان جاهلیت دختران را زنده به گور می کردند ولی اکنون مادران مجبور می شوند که فرزندان خود را بفروشند این فرقی با زنده به گور کردن دختران ندارد. مادری مستاصل است و نهادهای مسئول سئوالاتی را مطرح می کنند که نمی شود به آنها پاسخ داد. وقتی فردی به او دهها بار تجاوز شده چطور می تواند پاسخ دهد که آیا فرزندش مشروعیت دارد یا نه این برای جامعه ما بسیار جای تاسف است.

وی افزود: اگر مادربارداری در خیابان زندگی می کند وضعیتش هیچ فرقی با کسی که در خانه با مشکلات زیادی روبرو است،  ندارد. سرنوشت برخی از این زنان انسان را یاد برده داری می اندازد که شوهرانشان با آنها اینقدر رفتار بدی دارند که به زنان به چشم برده نگاه می کنند.

در ادامه این برنامه طراوت مظفریان عضو داوطلب جمعیت امداد دانشجویی و مردمی امام علی درباره چالش های اعتیاد زنان باردار صحبت کرد و گفت: اگر در مراکز کمپ اعتیاد مرکزی برای پذیرش زنان باردار معتاد داشته باشیم می توان به یک برنامه ریزی برای آنها بر سیم شاید با اختصاص غذای کوچکی از این مراکز جلوی مشکل بسیاری از آنها گرفته شود.

مظفریان در ادامه به ایجاد خوابگاه ویژه برای زنان باردار معتاد اشاره کرد و گفت: در کلانشهرهایی مانند تهران شاید لازم باشد که مرکزی بزرگتر از یک خوابگاه ویژه برای زنان باردار وجود داشته باشد تا آنها از هر نقطه ای از شهر بتوانند به آن مرکز مراجعه کنند. این مسئله فرابخشی است بخش درمان آن مربوط به وزارت بهداشت، حمایت های مددکاری، بهزیستی، ستاد مبارزه با مواد مخدر و پشتیبانی قوه قضائیه مربوط است.

هچنین براتی مدیرکل سابق دفتر پیشگیری و درمان اعتیاد بهزیستی گفت: باید بپذیریم که بحث اعتیاد در زنان و مسائلی مرتبط با آنها مانند تن فروشی و مشکلاتی که از بابت دارند اولویت دارد. به نظر می آید چشمانمان را به روی مشکلات باز کرده ایم این جای خوشحالی دارد.

وی افزود: قصد سیاه نمایی ندارم ولی متاسفانه مصرف مواد مخدر در جامعه دیده می شود و موضوع مصرف مواد رو به گسترش است. در خوشبیانه ترین تخمین ها که سال 90 زده شده آمده نزدیک به 10 درصد معتادان را زنان تشکیل می دهند و 135 هزار نفر از زنان طبق آمار رسمی معتاد هستند. این شاید آخرین تحقیقی باشد که بدست آمده است از طرف دیگر می دانیم اعتیاد در زنان به عنوان معضل اجتماعی وجود دارد  و اعتیاد روی معضلات دیگر آنها تاثیر بیشتری می تواند بگذارد. مشکلات دیگر مرتبط با آسیب های زنان که جای خود را دارد. باید دید چکار کرده ایم و باید چه اقداماتی انجام داد.

وی گفت: 38 مرکز خاص برای زنان اکنون در کشور دایر شده است. این نشان می دهد که از خواب غفلت به بیداری رسیده ایم و در حال تلاش برای رفع مشکلات مربوط به آنها هستیم ولی مشکلاتی وجود دارد که هنوز به آنها توجه نکرده ایم از جمله زنان باردار کارتن خواب، معتاد که سرپناهی ندارند و یا سرپناه آنها کافی نیست باید برای آنها نیز فکری شود البته خوشبختانه این اقدام در نهادهای رسمی شروع شده چرا که دو روز پیش با دستور وزیر کشور برای تعیین تکلیف زنان تن فروش خیابانی جلسه ای تشکیل شد و قرار شد فعالیت هایی در این زمینه انجام شود و وظایف دستگاهها برای رسیدگی به زنان و بچه هایشان احصا شود.

وی گفت: در منطقه پرخطر شیرآباد طرح با همکاری دستگاههای مختلف از جمله بهزیستی و دانشگاه علوم پزشکی درباره ساماندهی زنان کارتن خواب شروع شده است که 60 نفر را تحت پوشش قرار داده است منتهی پیچیدگی کار در تهران بسیار بیشتر است. نکته این است که ما برای رسیدگی به این زنان باردار معتاد قانون کم نداریم منتهی مشکل اینجاست که هر یک از دستگاهها وظایفشان را انجام نمی دهند.

براتی همچنین ادامه داد: باید مراقب باشیم که در بحث اعتیاد زنان انگ زده نشود.

مدیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر افزود: مشکل ما نداشتن آمار است نمی دانیم تعداد این افراد چقدر است؟ عددهایی  گفته می شودکه ممکن است غیر واقعی باشد اگر با بسیج امکانات بتوان یک بیمارستان را برای این کار اختصاص داد شدنی است منتهی باید بدانیم که این آمار چقدر است.

براتی گفت: جلسه ای با خیرین درباره زنان و مصرف کنندگان مواد مخدر داشتیم. خیرین اعلام آمادگی کردند که می توانند هزینه های درمان و بازتوانی آنها را تا سقف 50 درصد پرداخت کنند.

مدیرکل سابق دفتر پیشگیری و درمان اعتیاد بهزیستی هچنین درباره ایجاد خوابگاه ویژه گفت: ما مراکز خاص در بهزیستی داریم همچنین خانه های امن نیز وجود دارد منتهی این خانه ها برای زنان معتاد نیست بلکه این خانه ویژه زنان نرمالی است که گاهی ممکن است در منزل دچار معضل شوند و به این مراکز مراجعه کنند و آدرس آنها را فقط مسئولان نیروی انتظامی دارند.

وی گفت: برخی اعتراض می کردند که شما با ایجاد این خانه های امن کیان خانواده را زیر سئوال می برید.

همچنین در ادامه این برنامه، نوروزی  رئیس اداره پیشگیری و درمان اعتیاد وزارت بهداشت گفت: مراکز اقامتی راه حل نیستند . یک زن آسیب دیده را تا چند وقت می توان در این مراکز نگه داشت. درمان اعتیاد یک مسئله است که باید به آن پرداخت و همه شهرهای بزرگ با آن روبرو هستند. همه شهرها باید برنامه ای برای این مشکل داشته باشند. مثلا شهرداری ها و بهزیستی می توانند متولی اصلی آن باشند.

وی گفت: ما مراکز اقامتی داریم که دارو ندارند و چون فاقد دارو هستند برای اسکان زنان باردار مناسب نیستند و شاید نتوان مرکز خاصی برای زنان باردار معتاد بوجود آورد اما شاید بتوان واحدی در مرکز این ایجاد کرد که آمادگی پذیرش این زنان را داشته باشند.

در ادامه این برنامه جلسه پرسش و پاسخی با حضور براتی، نوروزی و لیلا ارشد موسسه مرکز کاهش آسیب خانه خورشید برگزار شد.

در این پنل اجتماعی صراف از روانشناسان عضو جمعیت گفت: زنان نماینده مجلس وقتی با ما صحبت می کنند می گویند زنان مسئله ای ندارند که ما درباره شان در صحن مجلس صحبت کنیم این در حالی است که زنان بیشتری آسیب را می بینند. ما می خواهیم که مسئولان مدینه فاضله ای برای ما ترسیم نکنند.

در حاشیه این برنامه نمایشگاهی از نقاشی های زنان باردار معتاد نیز برپا شده وقرار است در پنل بهداشت این برنامه تجربیات جهانی حمایت های بهداشتی برای زنان باردار معتاد و مراقبت های درمانی اختلالات مصرف مواد و مراقبت اولیه در مراکز تخصصی مورد بررسی قرار گیرد.

همچنین با حضور مسئولانی از ستاد مبارزه با مواد مخدر، بهزیستی، شهرداری و وزارت بهداشت پنل هم اندیشی برگزار شود.

در این برنامه اکرم، یکی از زنان آسیب دیده ای بود که به اجرای تئاتری درباره زندگی خودش پرداخت.

 

کد خبر 2439499

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha