محمد رضا سبز عليپوردر گفت و گو با خبرنگار اقتصادي مهرگفت: بيش از 90 درصد كشورهاي جهان از طريق صادرات كالاهاي غير نفتي و صنعت توريسم ، بخش اعظمي از درآمدها و بودجه كشورخود را تامين نموده و حتي به كشورهاي نيازمند طرف قرداد خود نيز اعتبار مي دهند و با اتكاء به درآمدهاي كلان كشورشان ، كنترل و نبض سياسي و اقتصادي تعداد زيادي از كشورهاي جهان را در دستان خود داشته و براي دولتهاي آنان تعيين تكليف مي كنند.
وي افزود: حدود 10 درصد از كشورهاي جهان از جمله كشورهاي حاشيه خليج فارس و ايران كه ازذخاير نفت برخوردارند ، بدون كمترين دغدغه خاطري بودجه كشور خود را بر مبناي درآمدهاي حاصل از فروش نفت تنظيم كرده و هيچ گونه برنامه مدوني براي صدور كالاهاي غير نفتي خود ندارند.
رييس مركز تجارت جهاني ايران تصريح كرد: در اين ميان مقامات دولتي ايران پس از پايان جنگ تحميلي برنامه هايي را در راستاي ورود به عرصه تجارت جهاني توسط صدوركالاهاي غير نفتي تدوين كرده و روز به روز كيفيت و اهميت آن را بالا مي برند، بطوري كه اين حركت در مدت كوتاهي به يك باورو هدف تبديل شده و صدور كالاهاي ايراني بعنوان بزرگترين كشور حاصل خيزو پرجمعيت نفتي منطقه خليج فارس به اقصي نقاط جهان آغاز شد.
وي با اشاره به تفكيك درآمد بدست آمده از فروش خارجي فرش و و پسته از كل صادرات، گفت: بنابراين صادرات سايركالاهاي توليدي و تجاري كشوراز نظرمقدارو مبلغ چه نقشي را در عرصه تجارت خارجي ايران بازي كرده و چه رتبه اي از فعاليت هاي جهاني را به خود اختصاص داده است؟
عليپورافزود: پيشرفت و يا عدم رشد و شكوفايي صادرات غير نفتي كشورهاي دنيا تابع يكسري قوانين ، ضوابط و مقررات خاصي مي باشد و چنانچه هر دولت يا شركتي از اين چارچوب تخطي كند با افت شديد درآمدهاي صادراتي مواجه شده و از عرصه تجارت جهاني عقب خواهند ماند.
وي وجود قوانين شفاف و بدور از بروكراسي هاي خسته كننده اداري، بستر سازي هاي مختلف از سوي دولت، وجود امكانات مورد نيازتجاري و ارتباطي ، تنش زدايي سياسي و ارتباط مناسب دولت با ساير كشورها ، ارتباط تنگاتنگ مسوولين ذي ربط دولتي با تجارو صاحبان صنايع را از يك طرف و توليدات با كيفيت، قيمت هاي قابل رقابت، بسته بندي هاي مناسب و مدرن ، بازاريابي پيشرفته ، شناسايي بازارهاي جديد را ازعوامل مهم براي تجارت جهاني ذكر كرد.
وي ، همچنين اهميت دادن به خواسته هاي خريداران و عدم برخورد نامناسب با آنها، استفاده از سيستمهاي الكترونيكي روز دنيا و حركت به سمت تجارت الكترونيكي، ، وجود بخش بازرگاني و صادرات مجزا به همراه مديران و تيمهاي قوي و متخصص، تبليغات داخلي و خارجي، متعهد بودن ، تفكر صادراتي و از طرف ديگرتسخير بازارهاي جهاني و افزايش درآمدهاي غير نفتي را ضروري دانست و تصريح كرد: بدون رعايت هركدام از اين فاكتورها چرخ تجارت خارجي و صادرات كشورها دائما لنگ خواهد بود.
عضو شوراي عالي سياستگذاري مركز جامع صادراتي ايران خاطر نشان كرد: نه تنها تمامي كشورهاي مطرح و قدرتمند در عرصه تجارت جهاني با توسل به تك تك موارد فوق به نتيجه دلخواه دست يافته اند بلكه برخي از كشورهايي كه تا چندي قبل جزء كشورهاي فقيرو بي نام ونشان در سطح منطقه اي بودند با بهره گيري ار فاكتورهاي مطرح شده ، درحال حاضربعنوان وزنه اي در معادلات تجاري خارجي در صحنه بين المللي تبديل شده اند.
به گفته وي، درمقايسه با كشورهاي موفق دنيا در زمينه صادرات كالاهاي غير نفتي و توريسم ، ايران نيز داراي جايگاه ويژه اي بوده و با توجه به موقعيت حساس منطقه اي ، استراتژيك و منابع با ارزش گوناگون طبيعي و انساني نسبت به سايرين ، كاملا متفاوت و از وضعيت قابل توجهي برخوردار باشد، كه به همين خاطر بررسي و كارشناسي ويژه اي را مي طلبد.
عليپور افزود: در حالي كه فعاليت صادراتي ايران از چند سال پيش آغاز شده و به يك هدف و باورنسبتا ملي تبديل شده ، لكن دولت طي سالهاي اخير و به مرور زمان قوانين را در راستاي رشد صادرات غير نفتي سهل تر كرده و روابط سياسي را تا حدود زيادي با كشورهاي هدف گسترش داده است.
وي تصريح كرد: در مقابل شركتهاي توليدي و تجاري صادركننده نيز زحمات زيادي را متقبل شده و واحدهاي اقتصادي خود را به استانداردهاي جهاني نزديك كرده اند، بر اين اساس كالاهاي صادراتي مختلفي در ايران توليد و آماده صدور به سراسرجهان شده كه بخشي از آنها نيزصادرو ارزآوري داشته اند.
رييس مركزتجارت جهاني ايران گفت: كارخانه ها و واحدهاي بزرگ اقتصادي با سرمايه هاي كلان ريالي و ارزي با ماشين آلات روز دنيا راه اندازي شده و استانداردهاي گوناگون بين المللي نيز اخذ شده است ، مديران شركتهاي ايراني دائما در سفرهاي خارجي بسربرده و در نمايشگاههاي كوچك و بزرگ دنيا شركت مي كنند ، تبليغات ديداري و نوشتاري بيشماري با هزينه هاي گزاف در داخل و خارج از كشورانجام مي دهند و دهها مورد ديگر.
وي افزود: اكثر مديران شركتهاي صادراتي دليل اين مشكل را عدم برنامه ريزي صحيح دولت و كافي نبودن امكانات دولتي و عدم حمايت از صادر كنندگان مي دانند ، هر چند كه بخشي از اين گفته ها درست و قابل قبول مي باشد اما با همين وضعيت موجود كشور، همه روزه كاميونها و محموله هاي صادراتي شركتهاي ايران در حال خروج از گمركات بوده و به سمت كشورهاي مورد نظرصادر مي شوند، پس اگرنيمه ليوان دولت خالي است بايد، مشكل و مانع اصلي را درجاي ديگرجستجو كرد.
وي تصريح كرد: بر اساس بررسي هاي بعمل آمده و با توجه به ارتباطات وسيعي كه با شركتهاي صادر كننده وجود دارد، به اين نتيجه رسيده ايم كه اصل مشكل در درون تعداد محدودي از شركتهاي صادراتي ايراني با مديريت مطلوب در عرصه بين المللي در حال فعاليت بوده و موجب سرافرازي و كسب درآمدهاي ارزي براي كشورو ايجاد اشتغال شده و مي باشند.
عليپور خاطر نشان كرد: شركتهاي صادراتي ايراني كه مي خواهند با كمپاني هاي بزرگ خارجي براي تسخيربازارهاي جديد و فروش كالا رقابت كنند، نمي توانند از روش سنتي به اين مهم دست يابند.
وي گفت: پاسخهايي از طرف مديران و كارشناسان غالب شركتهاي صادراتي و توليدي ايراني كه متاسفانه با بي ميلي در مواقع وصول درخواستهاي خارجي به خريداران داده مي شود ، همچون آماده نبودن قيمتهاي صادراتي و نداشتن ظرفيت توليد، آمادگي پذيرش مشتري هاي جديد را نداريم.
وي افزود: با توجه به مشكلات فوق، اكثر مديران شركتهاي صادراتي كه با روشهاي فوق عمل مي كنند هميشه ناله و فغانشان براه بوده و در برابر رسانه هاي گروهي ، دولت را مسبب عدم رشد صادرات معرفي مي كنند.
وي تصريح كرد: لذا تا زماني كه اين گونه روشها از طريق برخي از مديران شركتهاي صادراتي اعمال شده و موجب ضربه زدن به اعتبار و آبروي كشور، مردم و دولت مي شوند نه تنها صادرات غير نفتي كشوررشد نخواهد كرد بلكه از به مرور زمان از بين خواهد رفت.
رييس مركز تجارت جهاني ايران خاطر نشان كرد: بنابراين بايد تدابيري از بابت فرهنگ سازي و جلوگيري از انجام اين اقدامات از طرف دولت و حتي شركتهاي خوشنام صورت گرفته و در صورت لزوم نام برخي از آنها از طريق رسانه هاي گروهي در روز صادرات بعنوان شركتهاي نامرتب و بي ميل در برابر صادر كنندگان نمونه براي اطلاع عموم منتشر كرد.
وي گفت: هرچه درآمدهاي ارزي كشور از طريق درآمدهاي ماندگارو قابل اتكاء بالا رود و رفاه مردم افزايش يافته و از بروز فقر و ناهنجاري هاي اجتماعي جلوگيري خواهد شد كه در اين راستا قدرت كشورو دولتمردان نيز در جهت اعمال نظرات خود در عرصه جهاني افزايش خواهد يافت.
وي افزود: بنابراين ضروري به نظر مي رسد كه دولتمردان سياسي و اقتصادي كشورتمام هم و غم خود را در راستاي رشد و شكوفايي و تقويت صادرات غير نفتي كشور و دلگرم كردن مديران شركتهاي صادر كننده و معتبربكار بسته و خواسته ها و امكانات مورد نياز خود را هر روز بهتر از روز قبل فراهم و تامين نمايند.
نظر شما