۱۳ دی ۱۳۹۳، ۱۱:۳۷

گزارش خبری؛

خام فروشی اقتصاد لرستان را نقره داغ کرد/ جیب صادرات تار عنکبوت بست

خام فروشی اقتصاد لرستان را نقره داغ کرد/ جیب صادرات تار عنکبوت بست

خرم آباد -طول اقتصاد لرستان وابسته به عرض صادرات است که متاسفانه طی سالهای گذشته حرکت جدی برای تعریض این حوزه صورت نگرفته تا با استمرار خام فروشی در این حوزه جیب تجارت خارجی لرستان تار عنکبوت ببندد.

به گزارش خبرنگار مهر، اقتصاد استان لرستان با قابلیتهای منحصر به فرد در حوزه های کشاورزی، صنعت، معدن، صنایع دستی و ...وابسته به وضعیت صادرات این ستان و حضور در بازارهای داخلی، منطقه ای و جهانی است، موضوعی که بارها موجب تاکیدات استاندار لرستان برای بهره گیری هرچه بیشتر از بازارهای کشورهای همسایه شده است.

استمرار هم اندیشی و برگزاری گردهمایی های مرتبط با فعالان این حوزه می تواند به اتخاذ راهکارهای کارشناسی در این زمینه کمک کند تا در گام نخست ضمن تدوین اسناد و برنامه های راهبردی برای توسعه تجارت خارجی و صادرات غیرنفتی لرستان، در راستای انسجام حرکتها در این مسیر گام برداشت.با این حال حوزه صادرات و تجارت خارجی موضوعی میان بخشی بوده و در گرو تشکیل زنجیره ای از سیاست گذاران گرفته تا مدیران میانی، تشکلهای بازرگانی و تجار است و وجود حتی یک حلقه مفقوده صادرات لرستان را به سرمنزل مقصود نمی رساند.

در این راستا در حرکتی قابل تقدیر طی هفته گذشته نخستین هم اندیشی دستگاههای مرتبط در حوزه صادرات غیرنفتی به همت سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان شکل گرفت، موضوعی که نیازمند برنامه محوری و حرکت در مسیر تحقق خروجی مطلوب است.

استمرار هم اندیشی و برگزاری گردهمایی های مرتبط با فعالان این حوزه می تواند به اتخاذ راهکارهای کارشناسی در این زمینه کمک کند تا در گام نخست ضمن تدوین اسناد و برنامه های راهبردی برای توسعه تجارت خارجی و صادرات غیرنفتی لرستان، در راستای انسجام حرکتها در این مسیر گام برداشت.

صادرات

آسیب شناسی وضعیت موجود به عنوان گام نخست به خوبی مورد توجه تصمیم گیران قرار گرفته که البته انتظار می رود ضمن طی این فرآیند آسیب شناسی، در مسیر آسیب زدایی و اتخاذ راهکارها نیز گامهای عملیاتی برداشته شود.

سهم یک درصدی لرستان در صادرات کشور

معاون توسعه تجارت خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان در این رابطه در گفتگو با خبرنگار مهر با یادآوری اینکه متاسفانه سهم لرستان از صادرات کشور بسیار پایین است اظهار داشت: در حال حاضر سهم لرستان از صادرات کشور کمتر از یک درصد است.

فریبرز حسامی با تاکید بر اینکه استان لرستان ظرفیتها و پتانسیلهای فراوانی در حوزه صادرات دارد عنوان کرد: این سهم پایین لرستان از صادرات کشور قابل دفاع نیست.

وی با تاکید بر ضرورت توجه به رویکرد توسعه صادرات غیر نفتی در استان لرستان بیان داشت: متاسفانه در سالهای گذشته استراتژی در حوزه توسعه صادرات غیر نفتی در لرستان وجود نداشته است.

معاون توسعه تجارت خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان با بیان اینکه ساختار تولید و اقتصاد استان بدون توجه به رویکرد توسعه صادراتی شکل گرفته است گفت: همچنین تعدد واحدهای کوچک و متوسط اقتصادی در حوزه های مختلف استان نیز یکی دیگر از عوامل پایین بودن صادرات در لرستان است.

واحدهای کوچکی که توان صادرات ندارند

حسامی با بیان اینکه این واحدهای کوچک توان مالی و همچنین حرفه ای لازم را ندارند تصریح کرد: این واحدها به تبع نمی توانند در سطح تجارت بین الملل حرفی برای گفتن داشته باشند.

صادرات

بخش عمده ای از صادرات لرستان به صورت خام، با ارزش افزوده پایین و بدون برند صادر می شوند به طوریکه هم اکنون بین ۶۰ تا ۷۰ درصد از صادارت استان به صورت خام فروشی است.

وی همچنین به فعالیت تشکلهای متعدد و غیر کیفی در حوزه صادرات خارجی استان اشاره کرد و گفت: متاسفانه این تشکلها ساختار فیزیکی و سخت افزاری متناسب با اهداف حوزه تجارت خارجی را به هیچ عنوان ندارند.

معاون توسعه تجارت خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان همچنین به اعتبارات حوزه تجارت خارجی استان اشاره کرد و بیان داشت: متاسفانه اعتبارات این حوزه طی سنوات گذشته به صورت بلند مدت دیده نشده است.

حسامی همچنین به قطع اختصاص جوایز صادراتی اشاره کرد و گفت: این امر نیز یکی از مشکلات موجود در حوزه صادرات محسوب می شود که باید زمینه لازم را برای برطرف کردن آن فراهم شود.

۶۰ تا ۷۰ درصد صادرات لرستان خام فروشی است

وی همچنین با بیان اینکه متاسفانه بخش عمده ای از صادرات ما به صورت مواد خام، با ارزش افزوده پایین و بدون برند صادر می شوند عنوان کرد: همچنین عدم ساماندهی واحدهای اقتصادی دانش بنیان نیز یکی دیگر از مشکلات موجود در حوزه صادرات کالاهای غیر نفتی محسوب می شود.

معاون توسعه تجارت خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان با بیان اینکه هم اکنون بین ۶۰ تا ۷۰ درصد از صادارت استان به صورت خام فروشی است تصریح کرد: این امر در بخشهای مختلف مواد معدنی و محصولات کشاورزی دیده می شود.

حسامی همچنین با بیان اینکه متاسفانه ساختار رسمی بازاری در تجارت خارجی ما وجود ندارد گفت: تصمیم ها در حوزه صادرات کالاهای غیر نفتی استان بر اساس مزیتهای نسبی که در لرستان وجود دارد نبوده است.

سند راهبردی توسعه تجارت لرستان تدوین شود

وی همچنین بر ضرورت تهیه و تدوین سند راهبردی توسعه تجارت محصولات استان لرستان تاکید کرد و گفت: متاسفانه حوزه تولید و اقتصاد استان دپارتمان بازار ندارد و تولید مبتنی بر صادرات نداریم.

صادرات فلزات

معاون توسعه تجارت خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان با تاکید بر ضرورت ایجاد شرکتهای حرفه ای مدیریت صادرات در استان بیان داشت: همچنین باید بازارهای هدف برای صادرات کالاهای لرستان دیده شود و زمینه حضور شرکتهای تولیدی و اقتصادی استان در نمایشگاههای بین المللی فراهم شود.

حسامی با تاکید بر اینکه هر گونه سرمایه گذاری در استان باید مبتنی بر توسعه تجارت خارجی و صادرات گرا باشد گفت: همچنین در برنامه ششم توسعه باید بخش صادرات به شدت پر رنگ دیده شود.

وی همچنین بر ضرورت ایجاد دفاتر فروش در بازارهای هدف از سوی واحدهای تولیدی استان تاکید کرد و گفت: همچنین ایجاد بازارچه های صنایع دستی در استان باید در دستور کار قرار گیرد.

قابلیتهای بر زمین مانده چشم به راه برنامه ریزی

با توجه به اینکه در دنیای امروز صادرات موتور محرکه توسعه اقتصادی محسوب می شود، حرکت به سمت استفاده از بازارهای کشورهای مختلف دنیا برای اقتصاد لرستان امری حیاتی بوده و باید در این مسیر همه متولیان امر همراه و همگام شوند. بنابر این گزارش بهره مندی از موقعیت مکانی و جغرافیایی ممتاز به عنوان گلوگاه شمال - جنوب کشور، وجود زیرساخت های مناسب و توان جذب سر ریزهای اقتصادی استانهای همجوار، همجواری با عمده ترین کانون های جمعیتی و قطبهای صنعتی کشور و وجود بازارهای مصرف برای فرآورده های کشاورزی و صنعتی تنها بخشی از قابلیتهای لرستان در حوزه اقتصادی است.

وجود ذخایر عظیم و منابع قابل توجه معدنی از جمله سنگ های تزئینی، گچ، آهک، فلدسپات، تولید بیش از سه درصد سنگ جهان، ۲۸ درصد سنگ ایران و وجود بیش از ۵۰ معدن فعال و ۲۰ واحد تولیدی صادراتی سنگ از دیگر قابلیت های استان لرستان است.

تولید حبوبات و احراز قطب تولید حبوبات در کشور، تولید و پرورش ماهیان سردآبی و احراز مقام نخست تولید ماهیان سردآبی در بین استانهای غیرساحلی کشور، برخورداری از تنوع اقلیمی و پتانسیلهای مطلوب آب و خاک در کشت محصولات گلخانه ای و باغات میوه، برخورداری نسبی از زمینه های لازم برای توسعه صنعتی از دیگر ظرفیتهای اقتصادی این استان است.

صادرات

با این حال همچنان اقتصاد و حوزه تجارت لرستان درگیر مشکلات متعددی است که رفع این چالشها به اعتقاد کارشناسان در گام اول نیازمند آسیب شناسی وضعیت موجود و در گام بعدی در گرو تدوین برنامه های مدون در بخش های مختلف صنعت، کشاورزی، بازرگانی، انرژی، حمل و نقل و ... است.

از سوی دیگر تشکیل تیم ها و کمیته هایی با حضور متولیان اقتصادی استان و با ترکیبی از کارشناسان در این حوزه گام دیگری است که به نظر می رسد در روند تصمیم گیری های کارشناسی در این بخش بی تاثیر نباشد.

به هر روی با توجه به اینکه در دنیای امروز صادرات موتور محرکه توسعه اقتصادی محسوب می شود، حرکت به سمت استفاده از بازارهای کشورهای مختلف دنیا برای اقتصاد لرستان امری حیاتی بوده و باید در این مسیر همه متولیان امر همراه و همگام شوند؛ باید از فرصت های از دست رفته درس گرفت و فصلی نو در مسیر توسعه روابط تجاری لرستان با دنیا آغاز کرد، فصلی که با توجه به قابلیت های منحصر به فرد این استان می تواند منجر به شکوفایی اقتصادی لرستان شود.

کد خبر 2454702

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha